info@energjia.al

Komisioni Hetimor “Për të kontrolluar zbatimin e legjislacionit në fuqi dhe mbrojtjes e interesit të shtetit shqiptar nga realizimi i marrëveshjes për zgjidhjen me mirëkuptim ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe shoqërisë “CEZ, A. S.”, u ngrit me kërkesë të PD pas pretendimeve të demokratëve se “marrëveshja, sipas të cilës qeveria do i kthejë CEZ 95 milionë euro në këmbim të rimarrjes së pronësisë në katër vjet është e paligjshme dhe jo transparente”.

Por, duket se ky komision vecse nuk ka qënë funksional në hetime, ka degraduar edhe në shkelje të panumërta ligjore e etike.

Një raport 77 faqësh, i publikuar nga “Albanian Platform For Policy Advocacy”  zbulon një numër të lartë shkeljesh nga deputetët, anëtarë të këtij komisioni, të cilët përmes fyerjeve, sherreve, presioneve ndaj dëshmitarëve, kanë shkelur një sërë nenesh të rregullores së brendshme të komisionit, ligjin e komisioneve hetimore, kodin e procedurës penale dhe rregulloren e parlamentit.

Kryetari i këtij komisioni Edmond Spaho, shënon rekorde shkeljesh, nga ku më flagrantet mbeten:

– zhvillimi i mbledhjeve pa kuorumin e nevojshëm duke deklaruar se “mbledhjen mund ta zhvilloj edhe i vetëm”.

-mohimin i të drejtës së fjalës së anëtarëve për procedurë, fyerjet ndaj kolegëve e dëshmitarëve si “karagjoz’, “arrogante”, apo ajo ndaj kryeministrit Rama: “Nuk do të zhveshim…”.

-Nuk mungojnë as rastet kur Spaho kërcënon dëshmitarët me shprehjet: “Provo të largohesh!”

Shqiptarja.com  21.04.2017

Një nga ligjet e rëndësishme që u shqyrtua nga komisionet parlamentare ishte edhe ai “Për ratifikimin e marrëveshjes së ndryshimit, ndërmjet Republikës së Shqipërisë, duke vepruar nëpërmjet Këshillit të Ministrave dhe Trans Adriatic Pipeline AG, lidhur me marrëveshjen me qeverinë e vendit pritës”, pjesë e së cilës janë edhe përfitimet lokale, që do të bëjë në interes të komunitetit shoqëria TAP.

“Duke marrë në konsideratë se marrëveshja me qeverinë e vendit pritës ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe TAP AG përfaqësonte marrëveshjen e parë të TAP me një shtet të vendit pritës, me qëllim që kushtet e kësaj marrëveshjeje të mos ishin më pak të favorshme se kushtet e marrëveshjeve që do të nënshkruheshin e do të miratoheshin nga Greqia”, tha znj. Alimadhe.

Ndërsa Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë, Koli Bele, tha se përfitimet mund të grupohen në tri kategori: “Janë ato përfitime që kanë të bëjnë me amendimet e legjislacionit me efekt fiskal, dhe si të tilla janë përfitime që do të shtrihen gjatë gjithë periudhës kur TAP do funksionojë, pra fillojnë nga ky moment dhe kanë përfitime për gjithë këtë periudhë; janë ato përfitime të karakterit ligjor, ku më i prekshmi përsëri lidhet me pjesën e stabilitetit fiskal, por dhe me atë që është vetë zgjatja e kësaj marrëveshjeje; krahas kësaj, elemente të tjerë të rëndësishëm të kësaj marrëveshjeje kanë të bëjnë me përfitimet direkte për komunitetin, të cilat janë si pagesa direkte për projekte komunitare. Nëse do t’i kuantifikonim këto benefite, mund të themi që në total, duke përfshirë edhe efektin afatgjatë të lehtësisë fiskale dhe të ndryshimeve me efekt fiskal, arrijmë në një marzh i cili është afërsisht 90 milionë dollarë”, tha Bele.

Sipas tij, Shqipëria është e angazhuar që të rrisë përfitimet e saj nga ky projekt. Kjo lidhet me ngritjen e kapaciteteve të nevojshme për gazifikimin dhe shfrytëzimin e gazit nga industria.

Revista Monitor,  12.04.2017

Ka shumë arsye për mungesën e zhvillimit të sektorit hidroenergjetik në Ballkan, përfshi këtu edhe Shqipërinë. Është Komisioni Europian që ka realizuar një studim mbi zhvillimin e sektorit hidroenergjetik e ku rendit potencialin e munguar, si dhe hapat që duhet të ndërmarrin qeveritë.

Për këtë qëllim, në fund të muajit mars, në Podgoricë pritet të mbahet takimi i parë ku do të marrin pjesë Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia, Kosova, Serbia dhe Bosnjë – Hercegovina.

Sipas studimit, ndër arsyet e mungesës së zhvillimit janë: ndryshimet politike dhe institucionale që e kanë bërë planifikimin më të ndërlikuar, mungesa e financimeve nga ana e investitorëve, si dhe ndryshimet e shpeshta ligjore dhe kompleksiteti i tyre.

Ka pasur raste, thuhet në studim, që zhvillimi i tyre është penguar edhe nga shoqëria civile e organizatat joqeveritare (përfshi këtu edhe Shqipërinë) për shkak të ndikimit që mund të kishin në zonat e mbrojtura, parqet kombëtare etj.

“Nisur nga zhvillimi i mundshëm i këtij sektori mund të thuhet se në Ballkanin Perëndimor ka mundësi që të ngrihen rreth 350 projekte hidroenergjetike të gjelbra me kapacitet më të madh se 10 MW”, thuhet në studimin e realizuar nga KE-ja.

Qëllimi i tij është që të garantojë balancën e zhvillimit mes hidrocentraleve të mundshme që mund të ndërtohen dhe ndikimit sa më të ulët të tyre në mjedis.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor (WB6), thuhet në studim, ka ende mundësi të pashfrytëzuara për të gjeneruar elektricitet nga burimet hidrologjike. Bazuar në disa burime vlerësohet se potenciali hidro i pashfrytëzuar varion nga 60-90%. Ka dallime të mëdha nga njëri shtet në tjetrin. Kështu për shembull, në Kosovë, sasia e instaluar nuk është më e madhe se 57 MW (0.7% e totalit të WB6), në Maqedoni kjo shifër është në 610 MW (7.2%) e totalit, në Mal të Zi në  676 MW (8.0%), në Shqipëri në 1,824 MW (21.6%), në Bosnjë – Hercegovinë në 2,139 MW (25.4%) dhe në Serbi në 3,122 MW (37.0%).

Kapaciteti total i instaluar në të gjashtë vendet e Ballkanit është 8,427 MW, nga të cilat 8,005 MW (95.0%) në 54 hidrocentrale me fuqi më të madhe se 10 MW, ndërsa pjesa e mbetur 422 MW (5.0%) janë fuqi e instaluar e 206 HEC-eve me fuqi më të vogël se 10 MW.

E pavarësisht këtyre shifrave këto impiante arrijnë të sigurojnë vetëm 5% të energjisë së gjeneruar.

Kjo tregon se edhe pse rajoni ka burime të mjaftueshme ujore, gjatë 25 viteve të fundit zhvillimi ka qenë i ulët, ai ka mbetur i skeduluar në strategji e dokumente kombëtare, edhe pse rajoni njihet për numrin e madh të ekspertëve të fushës.

Revista Monitor,  20.03.2017

Komisioni për Privatizimin e CEZ mbyll hetimet duke vlerësuar se privatizimi pa inventarizim dhe ulja qëllimisht e vlerës së aseteve ka shkaktuar një dëm prej 414milionë euro dëm.

Sipas kryetarit të Komisionit hetimor Parlamentar për Privatizimin e CEZ, Taulant Ballla, përgjegjësia për këtë dëm të shkaktuar bie direkt ndaj kryeministrit të asaj kohe, Sali Berisha, por dhe ndaj ish-ministrit të Energjitikës, Genc Ruli, ish-zv/ministrit Enno Bozdo.

Balla theksoi se VKM e firmosura nga Sali Berisha kanë favorizuar fituese në mënyrë të padrejtë firmën që privatizoi kompaninë  e energjisë në Shqipëri.

Shqiptarja.com  13.03.2017

Djali i ish-kryeministrit Sali Berisha, Shkëlzen Berisha, pritet të paraqitet sot për herë të tretë para komisionit hetimor parlamentar për çështjen “CEZ”, për të sqaruar rolin e tij (nëse ka) në procesin e privatizimit të OSSH.

Mbetet për t’u parë nëse Shkëlzen Berisha do të betohet para kryetarit Taulant Balla se do të thotë të vërtetën apo do të refuzojë si në dy seancat e fundit, refuzim i cili mundësoi edhe dështimin e dëshmisë.

Gjithsesi, në seancën e radhës pritet të ezaurohet edhe pretendimi i djalit të ish-kryeministrit, i cili për të shmangur dëshminë, paraqiti një kërkesë për përjashtmin e kryetarit të komisionit Taulant Balla nga kryesimi i seancës dhe nga pyetja e dëshmitarit.

Referuar praktikës dhe precedentëve, komisioni e ka hedhur poshtë kërkesën. Ndërkaq, seanca e sotme zhvillohet në kushtet kur, ditët e fundit, janë zbuluar edhe dy fakte komprometuese për Berishën.

Sipas një deklarate të tatimeve, Shkëlzen Berisha nuk ka paguar taksat nga viti 2007 deri në vitin 2011, për cilat rrezikon të procedohet penalisht.

Në vitin 2009 dhe 2010 ai rezulton të ketë shtuar pasurinë e tij në dy vite me plot 600 mijë euro, por nuk ka paguar asnjë taksë.

Vetëm gjatë vitit 2009, Shkëlzeni ka shtuar 300 mijë euro në llogarinë e tij bankare.

Shqiptarja.com  28.02.2017

Mbledhja e komisionit hetimor për aferën CEZ është shoqëruar nga debate të ashpra mes kryetarit të këtij komisioni Taulant Balla dhe nënkryetarit, Arben Ristani.

Shkak i kësaj përplasje u bë akuzat e Ballës për Shkëlzen Berishën dhe sekserin e marrëveshjes së privatizimit të OSSH te CEZ, Nuel Kalaj. Balla ironizoi mungesën e Shkëlzenit në komision për të dëshmuar duke theksuar se po feston Shën Valentinin.

Pas deklaratës së Ballës e menjëhershme ishte ndërhyrja e Ristanit i cili dukshëm i nxehur polemizoi ashpër me kryetarin e komisionit të CEZ.

Ai u ngrit disa herë  në këmbë dhe i fiku mikrofonin Ballës, duke i kërkuar që të mos e ndërpresë kur flet.

Ndërsa Balla e quajti të dehur Ristanin dhe kërkoi nga komisioni përjashtimin e tij nga mbledhja. Komisioni vendosi me votat e mazhorancës përjashtimin e nënkryetarit Arben Ristani.

Më pas nga mbledhja u larguan edhe përfaqësuesit e tjerë të Partisë Demokratike në shenjë proteste për përjashtimin e Ristanit.

Debati Ristani-Balla në komision

Ristani: Është bërë një transaksion në 2009 dhe është bërë një veprim tjetër më vonë.

Balla: Se atëherë ishte në pushtet ti, babai i Shkëlzenit dhe ai.

Ristani: Që ta dish mirë dhe vërë vath në vesh në këto raste hyn afati i parashikimit. Kjo tregon, se unë nuk marr në mbrojte asnjë njeri.

Ndërhyn Balla: Pse bën avokatin e tij?

Ristani: Mos më ndërhyj kur flas.

Balla: Pse bën avokatin e Kalajt?

Ristani: Mos më ndërhy kur flas.

Balla: Këtë mbledhje e drejtoj unë…

Ristani: Mbylle mikfrononin.

(Ristani i afrohet Ballës duke i fikur mikrofonin) 

Balla: Komisionit i kërkoj përjashtimin e nënkryetarit (Ristanit) nga mbledhja. Largohet nga mbledhja për dhunë të ushtruar. Nënkryetari është i pirë tapë duhet të largohet nga mbledhja.

Shqiptarja.com  16.02.2017

Mbi tre ore debate për procedura nuk lejuan zhvillimin normal të mbledhjes së Komisionit Hetimor për rimarrjen e aksioneve të CEZ Shpërndarje nga shteti shqiptar dhe mos marrjen e asnjë dëshmie të re.

Socialistët kërkuan që të hidhej në votim se kur do të merrej opinioni i këshilltarëve të komisionit në lidhje me disa çështje, si konflikti i interesit të avokates së shtetit Alam Hicka me disa deputetë, zbardhja e procesverbaleve ose korrigjimi i tyre.

Gjithashtu, opinion u kërkuar për disa pyetje të Eduart Shalsit drejtuar kryetarit të Kuvendit, Ilir Meta në lidhje me veprimtarinë e komisionit.

Për njëren nga pikat, juristët e komisionit thanë se zonja Hicka nuk ka konflikt të drejtpërdrejtë interesi me deputetë në gjyqet që ka avokatura e shtetit me ta.

Në të njëjtën mbledhje, kryetari Spaho lexoi një letër të Alma Hickës, e cila i kërkonte policisë arrestimin e Edmond Spahos në kushtet e flagrancës, pasi sipas saj, ai po sillej në mënyrë kriminale me të si dëshmitare.

“Duke qenë se veprimet e këtij shtetasi përbëjnë krime që lidhen me ushtrimin e detyrës në dëm të lirive dhe të drejtave themelore të shtetasve organet e drejtësisë duhet të veprojnë, kryesisht duke kryer arrestimin e tij në kushtet e flagrancës dhe njëkohësisht t’i përcjellin aktet organeve të hetimit”.

Spaho tha se do i drejtohej kryetarit të Kuvendit dhe kryeministrit për çështjen në fjalë.

Por sipas tij, Alma Hicka ka frikë të dëshmojë. Në të njëjtën kohë, Partia Demokratike ka paralajmëruar se do të depozitojë një kallëzim penal ndaj Avokates së Shtetit, Alma Hicka.

Top Channel,  14.02.2017

Nuel Kalaj, sekseri i privatizimit të OSSH te çekët e CEZ-it, refuzon thirrjen e komisionit hetimor parlamentar, pavarësisht se është kërkuar shoqërimi i tij me polici.

Pas dy fletëthirrjeve të firmosura nga kryetari i komisionit, Taulant Balla, vjen reagimi i Kalajt, i cili shkruan në rrjetin social Facebook duke lënë të kuptohet se s’ka ndërmend të paraqitet për të dëshmuar.

Kalaj thotë se ka pajtuar një avokat dhe ai ka të drejtë të përfaqësojë klientin e vet.

“Unë kam autorizuar një avokat që është paraqitur në komision dhe mesa di unë në ëdo shtet normal avokati ka të drejtë të përfaqësojë klientin e vet”, shkruan Kalaj.

Sa i takon fakteve të gjetura nga komisioni për lidhje me Shkëlzen Berishën, djalin e ish-kryeministrit Sali Berisha, Nuel Kalaj thotë se janë shpikje.

Postimi në Facebook i Nuel Kalajt:
Sqarim mbas emisionit Kapital ne Vizion Plus ku ishte i ftuar Taulant Balla,
Kam percjellur emisionin tek Vizion Plus dhe llogaria ime nuk eshte fshire asnjehere nga Facebooku por nuk kam deshiruar te vazhdoj te behem pjese e ketyre spekullimeve dhe mashtrimeve ne cdo moment me emrin time. Une kam pasur nje kontrate me Cez-in per te mbledhur informacione ne gjendjen e rrjetit OSHE por ne asnje rrethane nuk eshte negociuar per privatizimin nga ana ime. As per borxhin e keq as per asnje gje tjeter. Dhe kurre skam pasur kompani ne Shqiperi per mbledhjen e borxheve te Cez qe la OSHE-ja. Z.Balla ketu le te kerkoje kush vodhi leket e kompanive shteterore dhe qytetareve Shqipetare dhe jo leket qe Cezi me shperbleu per punen qe bera. Cfare shkolle dhe cfare universiteti kam une eshte problemi imi dhe jo i Taulant Balles, Taulant Balla eshte mire qe te merret me grupin parlamentare se cfare shkolle kane dhe ku e kane mbaruar shkollen. Edhe njehere dua te citoj,Nuk dua te behem pjese e lojrave politike dhe kjo eshte arsyeja qe une nuk dua te deshmoje asnjehere per nje gje qe nuk kam asnje lidhje. Kam deklaruar qe takimet e mia jane ZYRTARE ne shoqerim te Cezit ose drejtuesve te Cezit dhe jo takime “nga oxhaku”. I bej thirrje Taulant Balles te nderpres shpifjet ndaj meje dhe mos te pergojoj shume familjen time.
Dhe ju lutem shume mos u mundoni te shpikni dicka qe nuk egziston, nuk kam asnje lidhje as me Sali Berishen as me Shkelzen Berishen aq sa kam me Edi Ramen dhe Taulant Ballen. Ju lutem hetoni pasurite e juaja dhe mos u merrni me mua qe nuk i kam borxh askujt. Shpresoj shume qe kjo loje politike te marre fund.

P.s : Une kam autorizuar nje avokat qe eshte paraqitur ne komision dhe mesa di une ne cdo shtet normal avokati ka te drejte te perfaqesoj klientin e vet.

Shqiptarja.com  06.02.2017

Shkëlzen Berisha, djali i ish-kryeministrit Sali Berisha,  është thirrur të dëshmojë në Komisionin Hetimor për CEZ pasditen e 1 shkurtit.

Me votat e maxhorancës, Komisioni i drejtuar nga Taulant Balla vendosi që djali i ish-kryeministrit të japë sqarimet e tij për lidhjet me Nuel Kalaj dhe të gjithë historinë e privatizimit të OSSHE.

Po të mërkurën Komisioni do të dëgjoje edhe Nuel Kalajn, i cili nuk u paraqit as mbledhjen e sotme, ndërkohë që iu kërkuar policisë që të sillet para komisionit edhe ish-drejtori i pastrimit të parave Arben Doci, i cili gjithashtu nuk u paraqit para komisionit për të dëshmuar.

Komisioni Hetimor për aferën CEZ ka gjetur prova të mjaftueshme të cilat e lidhin Shkëlzen Berishën me një prej aferave më të mëdha korruptive në historinë e pluralizimit shqiptar.

Sipas dokumenteve të komisionit, Shkëlzen Berisha, në bashkëpunim me Nuel Kalajn, ka luajtur rolin e sekserit para dhe gjatë privatizimit të CEZ, duke negociuar me përfaqësuesit e kompanisë çeke, në këmbim të përfitimit.

Ndërsa prova më konkrete për këtë, janë transaksionet e Nuel Kalajt në vlerën e 7 milionë euro, të tërhequra pak ditë përpara zgjedhjeve parlamentare të vitit 2009.

Shqiptarja.com  31.01.2017

Puna në komisionin hetimor parlamentar për zgjidhjen e kontratës me CEZ degradoi me ofendime mes deputetëve Edmond Spaho dhe Eduard Shalsi.

Spaho: S’ke turp!

Shalsi: Palaço!

Spaho: Palaço je ti, që flet me këtë gjuhë.

Shalsi: Karagjoz.

Spaho: Njeri pa integritet.

Debati nisi pas kërkesës së demokratëve për shtyrjen e afatit të hetimit me 2 muaj, pasi ka mjaft dëshmitarë për t’u pyetur.

Por për mazhorancën koha ka qenë e mjaftueshme dhe sipas tyre, drejtimi i komisionit nga Edmond Spaho ka qenë jo korrekt. Gjithësesi do të jenë strukturat drjeteuse të Kuvendit që do të vendosin mbi shtyrjen e afatit të komisionit.

Përpalsjet vazhduan pa praninë e mediave, kohë gjatë së cilës, sipas socialistëve deputeti Florion Mima ka fyer rëndë kolegen Blerina Gjylameti.

Për këtë aryese, grupi parlametar i PS i kërkon Byrosë përjashtmin e Mimës me 10 ditë nga punimet e Kuvendit. Ndërkohë, në komisionin tjetër hetimor për privatzimin e Operatorit të Shpërndrajes së Energjisë, Nue Kalaj nuk u paraqit sërish.

Përpara deputetëve do të dalë për të dëshmuar edhe kreu i Drejtorisë së Parandalimit të Pastrimit të Parave në vitin 2009, Arbër Doçi, për të hedhur dritë mbi tërheqjen kesh në bankë të 7 milionë eurove nga Nuel Kalaj.

Top Channel,  27.01.2017