Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Cmimet e Karburanteve

Çfarë ndikon në çmimet e naftës?

Të kuptuarit se çfarë e shkakton luhatjen e shpeshtë të çmimit të naftës mund të jetë një temë konfuze për ata që jashtë tregut të mallrave. Ka një numër faktorësh që ndikojnë në çmimin e naftës në SHBA si dhe jashtë vendit, të kuptuarit intricacies e çmimeve të naftës mund të ndihmojë investitorëve kohën më të mirë investimet e tyre në këtë mall kërkesa e lartë.

OPEK-u & kërkesa dhe oferta botërore e naftës

Çmimet e naftës ndikohen nga ndryshimet globale të kërkesës dhe ofertës së bashku me një numër faktorësh të tjerë gjeopolitikë. Prodhimi i naftës në botë është i kontrolluar nga OPEK – (Organization of Petroleum Exporting Countries) Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës, i cili synon të mbajë një çmim të qëndrueshëm të fuçisë së naftës bruto. Qëllimi i OPEC-ut gjatë dekadës së kaluar ka qenë që të mbajë çmimin e naftës të qëndrueshëm megjithatë ngjarje të mëdha botërore kanë bërë këtë detyrë gjithnjë e më të vështirë me kalimin e kohës.

Uragani Katrina dhe çmimet e naftës

Luftërat, recesionet dhe moti shkatërrues janë faktorët kryesorë të jashtëm që mund të ndikojnë në çmimet e naftës. Në vitin 2005 Uragani Katrina ndaloi prodhimin e naftës përgjatë Gjirit Bregut Jugor të Shteteve të Bashkuara. Furnizimi u ul në mënyrë konstante ndërsa kërkesa mbeti e njëjtë, çmimet e naftës u rritën në mbi 70 $ për fuçi në një periudhë të shkurtër kohe. Ndërkohë që çmimet në pikat e karburantit arritën majat, Presidenti Bush lëshoi 30 milionë fuçi nga Rezervat Strategjike të Naftës duke ulur çmimin e naftës në nivelet e mëparshme.

Lufta dhe Çmimet e naftës

Paqëndrueshmëria politike në Lindjen e Mesme ka shkaktuar shqetësim të madh në lidhje me aksesin për naftë, duke qenë se ky rajon llogaritet që të ketë një pjesë të madhe të furnizimit botëror të naftës. Në korrikun e vitit 2008, çmimet e naftës arritën rreth $ 136 për fuçi për shkak të shqetësimeve globale për të dy luftërat në Irak dhe Afganistan. Një nga arsyet kryesore që çmimet e naftës u rritën aq shpejt gjatë kësaj periudhe ishte për shkak të faktit se furnizuesit nuk ishin në gjendje të bindin blerësit që ata do të jenë në gjendje për të ofruar naftë sa duhet.

Kur çmimet e naftës rritet në këto nivele të larta, konsumatori ul dhënien e makinës me qëllim për të kursyer para. Kjo zvogëlon kërkesën nga ana e tij, e cila fillon të ulë çmimin e naftës poshtë. Këto janë ligjet themelore të kërkesës dhe ofertës që diktojnë çmimin e naftës dhe ilustrojnë marrëdhëniet komplekse ndërmjet konsumatorëve dhe prodhuesve.

Si ndikon recesioni në çmimet e naftës

Në një recension të ekonomisë, ka një numër faktorësh që mund të ulin kërkesën për naftë e cila rënien e çmimit të naftës. Së pari, meqënëse konsumatorët shkurtojnë shpenzimet, dhënia e makinës së tyre është shpesh një nga shpenzimet e parë që do të shkurtohen. Kjo ngarje, si një mjet për të kursyer paratë, zvogëlon kërkesën e naftës dhe në këtë mënyrë ul çmimet e naftës.
Një tjetër faktor që ndikon në çmimet e naftës gjatë një recesioni, është ulja e kërkesës për produkte. Ndërsa konsumatorët ulin shpenzimet, kërkesa për naftë zvogëlohet meqënëse më pak si produkte dërgohen nga prodhuesit në vendet konsumatore. Qëndrat tregtare shohin njerëzit të blejnë më pak televizorë, video etj dhe si pasojë reduktojnë parashikimet e tyre për furnizime. Kjo krijon më pak kërkesë për dërgesa të mallrave që zvogëlon kështu kërkesën për naftë.