Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Kosova ka rezerva minerale deri në 25 miliardë euro

Kosova disponon rezerva minerale deri 25 miliardë euro, prandaj investimi në sektorin minerar do të mundësoj normë të lartë të rritjes ekonomike dhe sociale në vend. Kështu u tha në konferencën ndërkombëtare “Sektori minerar dhe resurset minerale Kosovë-Shqipëri”.

Zëvendëskryeministri Fatmir Limaj tha se Qeveria e Kosovës është e angazhuar për zhvillimin e sektorit minerar në vend.

“Në këtë aspekt strategjia përcakton shfrytëzimin sa më racional në zhvillim të resurseve minerare përmes krijimit të favorshme për shfrytëzim dhe valorizim ekonomik të resurseve tona në sektorin minerar dhe trajtimin çështjeve sociale për përfitimin e komuniteteve dhe përkujdesja për mjedisin. Në aspektin ligjor e normativ strategjia minerare e Republikës së Kosovës 2012-2025 përcakton një kornizë ligjore me rreth 33 ligje, udhëzime administrative, rregullore dhe ligje që mund të kenë ndikim në sektorin minerar. Nga hulumtimet që janë bërë nga ekspertët tanë të përfshirë në këtë strategjie del se diku Kosova aktualisht nga to që dihen disponon rezerva minerale diku mes 12.5 deri 25 miliardë euro”, tha Limaj.

Ai shtoi edhe përmes strategjisë kombëtare 2016-2021 do të mundësohet fuqizimi i sektorit minerar, dhe kjo strategji trajton edhe rivitalizimin e ndërmarrjes “Trepça” ku së shpejti sipas tij pritet edhe konsolidimi i ligjit për këtë ndërmarrje.

Kurse, ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Bajram Hasani në këtë konferencë ka folur për mundësitë që po ofrohen për investitorët e huaj sa iu takon zonave me interes të veçantë të shpallur nga Qeveria e Kosovës.

Ai tha se janë duke punuar për të krijuar lehtësira për të gjithë investitorët strategjik që duan të investojnë në sektorin minerar në Kosovë.

“Besoj në takimin e fundit që kemi pasur të komisionit ndërministror kemi pasur analiza dhe kërkesa të investitorëve në fusha të minierave, kemi rënë dakord që t’i bëjmë lehtësime apo përjashtime, t’i bëjmë një rekomandim Qeverisë së Kosovës që investitorët të cilët po mund të investojnë në këto zona pas marrjes të statusit të investonit strategjik t’i mundësohet se në rast se po e themi nuk ka minerale për ato të cilat hyjnë investitorët t’i jepet mundësia që të tërhiqet në një afat ligjor pa penallti, pa i dënuar”, u shpreh Hasani.

Sektori i minierave dhe mineraleve ka ngecur si pasojë e disa ngatërresave burokratike tha ministri i Diasporës dhe Investimeve Strategjike, Dardan Gashi.

Sipas tij, këto ngatërresa po mënjanohen përmes ligjit për Investime Strategjike dhe atij për Miniera dhe Minerale të cilat do e liberalizojnë tregun e vendit për investitorët e huaj.

“Ligji për investime strategjike i cili mundëson që në një shpejtësi të madhe pa komplikime burokratike të arrihet deri tek një marrëveshje mes Qeverisë dhe investitorit potencial dhe ligji i ri i minierave dhe mineraleve që është në përpunim e sipër i cili praktikisht do të reflektoj edhe në ligjin për investime strategjike pra që të liberalizohet ky treg “, u shpreh Gashi.

Ambasadori i Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi duke ofruar mbështetje për Kosovën në mundësin e zhvillimi të sektorit mineral tha se vendi ynë nuk ka bërë sa duhet për zbulimin në shfrytëzim të mineraleve që ndodhin në brezin kufitar.

E për këtë çështje ai ka kërkuar nga dy Qeveritë që të krijohet një komision ad-hoc që këto pasuri minerale të paraqiten para investitorëve të interesuar.

“Kam besim të plotë se ekspertët, e të dyja anëve kanë mundësi për të bëjë një projekt të prekshëm madhor dhe të askesueshëm që mund ta kthej Kosovën e them me bindje në një zonë tepër të rëndësishme të industrisë minerare që do të dërgoi deri në dyfishin e eksporteve të saja në këtë drejtim”, u shpreh ai.

Sipas ambasadorit shqiptar një projekt i tillë do ndikonte edhe në krijimin e vendeve të reja të punës në Kosovë.

Zëvendësministri i Infrastrukturës dhe Energjisë së Shqipërisë, Enis Aliko, tha se ky sektor në Shqipëri është i privatizuar,duke theksuar se ligjet që mundësojnë dhe krijojnë kushte për investime, shtoi se siguria në vendin e punës mbetet problem.

Në konferencën ndërkombëtare “Sektori minerar dhe resurset minerale Kosovë-Shqipëri” i cili do të zgjas dy ditë do të diskutohet për procedurat ligjore për licencimin e aktiviteteve minerare, prezantohen zonat me Interes të Veçantë të shpallura nga Qeveria, Minierat si investime strategjike e potencialet e ndërmarrjes “Trepça” etj.

Telegrafi,  17.05.2017