Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Ari, argjendi dhe platini: Si investitorët po ‘shkëlqejnë’ në metalet e çmuara

Investitorët po vazhdojnë të diversifikojnë portofolet e tyre me ekspozimin ndaj aseteve të ‘strehimit të sigurt’ si ari, argjendi dhe në një masë më të vogël platini.

Sipas tregtarit të metaleve të çmuar BullionVault, numri i blerësve për herë të parë në metale gjatë tre muajve të fundit ka qenë duke ecur në pesë herë më shumë se niveli i vitit të kaluar. Kjo është përkundër një prapambetjeje në çmimin e të tre metaleve në dy javët e kaluara.

Gjatë vitit të kaluar, ari ka performancën më të fortë, duke u rritur me rreth 28 përqind ndërsa çmimet e argjendit dhe të platinit janë rritur përkatësisht 20 dhe 3 përqind.

Adrian Ash, drejtor i kërkimit në BullionVault, thotë: ‘Numri i njerëzve që kërkojnë stabilitetin relativ të çmimeve të ofruara nga metalet e çmuara nuk ka qenë kurrë më i madh. “Ari dhe argjendi, në veçanti, po shihen si mbrojtje e mirë nëse inflacioni rritet në ndonjë fazë.”

Investitorët mund të blejnë metale në mënyra të ndryshme. Ata mund të blejnë monedha dhe shufra nëpër tregje të tilla si Royal Mint, megjithëse TVSH-ja, 20 përqind paguhet në argjend dhe platin.

Përndryshe, ata mund të blejnë metalet që më pas mbahen në kasafortë, duke shmangur TVSh-në në proces. Lojtarët kryesorë përfshijnë BullionVault dhe Goldmoney.

Rruga përfundimtare është përmes një fondi të listuar në tregun e aksioneve: ai që gjurmon çmimin e një metali specifik ose investon në një portofol të aksioneve të ndërmarrjes minerare.

Scan,  08.06.2020