Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

2018, Viti i katërt më i nxehtë i rregjistruar ndonjëherë

Muaj më parë Evropa u përfshi nga valët e të nxehtit ekstrem nga ku sipas agjencisë së specializuar të motit të OKB-së, viti 2018 do të jetë viti i katërt më i nxehtë. Shifrat e lëshuara nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) për 10 muajt e parë të vitit kanë vënë re se planeti po përfshihet në valët e nxehta prej 1C mbi bazën paraindustriale.

20 vitet më të ngrohta u regjistruan gjatë 22 viteve të fundit si dhe gjatë pesë viteve të fundit se ngrohja në terma mesatare prek nivelin më të lartë historik, duke e çuar në 1C. Shkencëtarët i tremben faktit se bota ende nuk mund të parandalojë temperaturat ekstreme, pasi termometrat regjistrojnë vlerën më të lartë prej 1.5C.

Zëvendës sekretarja e përgjithshme e Zyrës së Përhershme të Zonës, Elena Manaenkova tha për The Independent: “Çdo pjesë e shkallës së ngrohjes bën një ndryshim në shëndetin e njeriut dhe qasjen në ushqim dhe ujë të freskët, në zhdukjen e kafshëve dhe bimëve, në mbijetesën e shkëmbinjve të koraleve dhe në jetën detare … Çdo çështje ekstra ka rëndësi”. Vitet që prekin temperaturat më ekstreme u regjistruan gjatë viteve 2016, 2015 dhe 2017.

Profesor Tim Osborn nga Njësia e Kërkimit Klimatik të Universitetit të Anglisë Lindore, sipas analizës së WMO u shpreh: “Katër vitet e fundit ishin katër vitet më të nxehta të regjistruara ndonjëherë, sepse në të gjithë botën, njerëzit kanë marrë më shumë qymyr, naftë dhe gaz nga toka, i kanë djegur, dhe kështu emetuan njëqind e trilion tonë dyoksid karboni në atmosferën e Tokës” sipas tij.

Këtë verë, kambanat e alarmit ranë në pjesën më të madhe të botës, pasi temperaturat e larta dhe moti ekstrem ofruan një pamje të asaj që mund të duket e ardhmja si rezultat i ndryshimit të klimës. Zjarret goditën Kaliforninë dhe Greqinë, ndërsa valët e ngrohjes ekstreme përfshinë hemisferën veriore nga Evropa në Japoni, nga ku Afrika lindore dhe India u përballën me përmbytje të mëdha.

Scan,  06.12.2018