info@energjia.al

Duke nisur nga 1 Shtatori i këtij viti, një test i ri për matjen e emisioneve nga automjetet, i quajtur WLTP, do të aplikohet për të gjithë modelet e reja të makinave që hyjnë në tregun europian.

Një vit më pas, testi laboratorik do të shtrihet edhe tek të gjitha makinat e reja të shitura përgjatë Bashkimit Europian.

Ky testim i ri do të sjellë kushte më realistike për matjen e emisioneve si CO2 se sa testi aktual laboratorik NEDC. Ai do të ofrojë përllogaritje më të sakta për konsumin e karburantit dhe emisionet e një makine, por do të ketë ndikime edhe në taksimin e automjeteve.

Aktualisht, 19 shtete anëtare aplikojnë taksim për CO2 tek makina, bazuar tek vlerat e tyre laboratorike. Duke qenë se testi i ri është më i vështirë, do të rezultojë në vlera më të larta për të njëjtin automjet, çka do të ketë një impakt negativ në taksimin e automjeteve.

Shoqata e prodhuesve të automjeteve i bën thirrje qeverive të këtyre vendeve të marrë masa që konsumatorët të mos preken nga testi i ti.

“Qeveritë kombëtare duhet të veprojnë për t’u siguruar se taksimi në bazë të CO2 do të jetë i drejtë, meqenëse WLTP do të rezultojë në vlera më të larta për të njëjtin automjet. Nëse nuk e bëjnë një gjë të tillë, barra financiare do t’i bjerë drejtuesve”, shkruan njoftimi i ACEA.

Duke nisur nga Shtatori i 2017, një model me vlera 100g CO2 për kilometër do të rezultojë në 120g CO2/km sipas testit të ri.

Scan Tv,  27.07.2017

Shqipëria ka një nivel në shkarkimet e gazrave serë rreth katër deri në pesë herë më të  ulët se nivelet mesatare ndërkombëtare, me një mesatare të llogaritur prej 9,4 milionë ton/vit të gazit karbonik CO2. Edhe pse jo në nivel të lartë  ekspertët e mjedisit theksojnë nevojën e politikave të forta për çështjet klimatike. Ekspertja e mjedisit  Laureta Dibra u shpreh për Televizionin SCAN se ka vijuar bashkëpunimi me donatorë të ndryshëm për hartimin e strategjive në kuadër të Marrëveshjes së Parisit për ndryshimet klimatike.

Sa i takon shitjes së kuotave vendeve më të zhvilluara, që i tejkalojnë limitet e  shkarkimit të gazrave të dëmshëm, Dibra u shpreh se Shqipëria edhe pse është pjesë e kësaj marrëveshje ende nuk është futur në këtë treg. Sipas ekspertes po punohet në këtë drejtim duke krijuar bazën ligjore.

Sipas të dhënave më të fundit që Ministria e Mjedisit ka vënë në dispozicion rezulton se kontribuuesit më të rëndësishëm në emetimit e gazit serrë në Shqipëri janë: Energjia dhe transporti me (57.29%), e ndjekur nga bujqësia me (16.85%), përdorimi i tokës dhe pyjet (8.88 %) dhe në fund mbetjet me (2.31%). Shqipëria  u bë një ndër 178 vendet që mbështesin këtë marrëveshje me miratimin në parlament në korrik të 2016-ës.

Scan Tv,  07.06.2017

Ka një projektligj për ndryshimet klimatike që po diskutohet prej pak kohësh me grupe të ndryshme interesi.

Por ky draft në një nen specifik të tij parashtron edhe detyrat që kanë ministritë e linjës. Sipas fushës që mbulon secila, Ministria e Mjedisit ka përcaktuar edhe opsionet e mundshme për t’u zbatuar, dhe këto opsione nisin nga energjia, tek kreditë për banesa të gjelbra tek dhënia e incentivave për blerjen e makinave elektrike.

Kështu janë shtatë fusha që janë përcaktuar në draft si të nevojshme për t’u përditësuar në dokumente dhe politika të ministrive të linjës.

Së pari në fushën e prodhimit të energjisë: energjitë e rinovueshme, shpërndarja, menaxhimi i shpërndarjes, ruajtja e energjisë, produktet/ teknologjitë që mbështetin sistemet energjitike inteligjente, qendrat e të dhënave për përdorimin e energjive të rinovueshme.

Së dyti në fushën e eficencës së energjisë: ndërtesat tregtare të gjelbërta, kreditë për banesa të gjelbërta, teknologjitë dhe produktet me përdorim eficent të energjisë, përmirësimet e teknologjisë.

Së treti në fushën e transportit: transporti publik, infrastruktura për automjete elektrike, skema të qiradhënies së bicikletave, automjete me shkarkime të pakta.

Më pas vijnë me radhë katër fusha të tjera si ujërat, menaxhimi i mbetjeve, përdorimi i tokës dhe përshtatja infrastrukturore.

Scan Tv,  17.03.2017

Kërkuesit e Penn State University kanë krijuar një bateri që shfrytëzon ndotjen në mjedis për të prodhuar energji.
Bateritë alternative janë e ardhmja. Ose më mirë e tashmja. Janë të shumtë studiuesit që përdorin metoda të ndryshme për të karikuar pajisjet tona elektronike. Në Penn State University, në Shtetet e Bashkuara, një grup kërkuesish ka krijuar një bateri që prodhon energji nga dioksidi i karbonit.

Shkencëtarët e Universitetit të Pensilvanisë kanë krijuar një tip baterie që rikarikohet, ku elektrolitet të cilët përmbajnë një ose më shumë substanca elektroaktive, rrjedhin përmes një qelize elektrokimike që shndërron energjinë kimike direkt në energji elektrike. Teknika që përdoret për të prodhuar energjinë quhet gurgullimë. Lëngjet kanë përqendrim të ndryshëm të dioksidit të karbonit dhe nivele të ndryshme pH, – dhe pikërisht kjo mungesë ekuilibri gjeneron energji elektrike.

Është hera e parë që një grup kërkuesish krijon një bateri që ushqehet me co2, por fuqia e saj është 200 herë më e madhe se bateritë e mëparshme. Ndër të tjera, bateri të ngjashme të prodhuara më parë kishin nevojë për temperatura të larta dhe për më shumë kohë për të prodhuar energji – bateria ekologjike funksionon në temperatura ambienti me materiale me kosto të ulët.

E ardhmja e baterisë

Grupi amerikan i kërkimit ka pranuar se projekti i tyre nuk është gati për t’u përdorur në një shkallë të gjerë dhe në pajisjet aktuale. Por ideja e tyre është për ta përfshirë këtë tip baterie sa më shpejt të jetë e mundur në fabrikat që përdorin lëndë djegëse. Në praktikë, bateria do të shfrytëzonte ndotjen që shkakton fabrika për të prodhuar energji elektrike dhe për të ulur nivelin e dioksidit të karbonit në ajër.

Revista Monitor,  17.02.2017

Kina lëshoi një satelit vrojtimi për dyoksidin e karbonit. Lëshimi i bërë nga qendra e “Jiuquan” e Kinës u bë me raketën mbajtëse CZ-2D.

Ky është sateliti i parë i Kinës për vrojtimin global të vëllimit të dyoksidit të karbonit në atmosferë. Sateliti do të kryejë monitorimin e përqindjes së vëllimit të dyoksidit të karbonit në krahinat kryesore të Kinës dhe në mbarë botën.

Një gjë e tillë ka rëndësi për të njohur procesin e qarkullimit global të karbonit dhe ndikimin e tij mbi ndryshimin e klimës globale.

Sipas një raporti të publikuar nga Komiteti i Posaçëm Ndërshtetëror i OKB-së mbi Ndryshimin e Klimës, ndryshimet kanë ndodhur të ndikuara nga veprimtaria e njeriut.

Temperatura e sipërfaqes së Tokës po ngrihet çdo vit. Prandaj mbikëqyrja e saktë të lëshimit të dyoksidit të karbonit është kërkesë urgjente zhvillimi i studimeve efikase për ndryshimin e klimës.

Sateliti do të ofrojë kushtet e nevojshme për të vrojtuar vëllimin e dyoksidit karbonit në krahinë të ndryshme të Kinës dhe të mbarë botës, sidomos për zonat e rëndësishme, si dhe do të plotësojë mungesat e Kinës në teknologjinë e kontrollit të gazit serrë.

Inxhinieri Li Jahong nga Ministria e Industrisë dhe e Teknologjisë së Informacionit, tha se lëshimi i satelitit për të vrojtuar dyoksidin e karbonit ka rëndësi të madhe për Kinën për të kuptuar ndryshimin e formave të ngrohjes globale dhe shpërndarjen e botërore të nivelit të shkarkimit të karbonit dhe për të përmirësuar veprimin ndaj ndryshimeve të klimës.

Pas lëshimit të suksesshëm dhe provës prej gjashtëmuajsh, sateliti i dyoksidit karboni do të fillojë tani zyrtarisht punën.

Sateliti do të kryejë ekzaminimin e plotë fizik të Tokës çdo 16 ditë dhe të dërgojë të dhëna. Saktësia e vrojtimit të dyoksidit të karbonit në atmosferë do të jetë më e mirë se standardi 4ppm.

Inxhinieri Li Jiahong tha se lëshimi i satelitit tregon katër aspekte të përmirësimit të novacionit.

“Së pari qëndron saktësia e lartë e matjes së nivelit të dyoksidit të karbonit në atmosferë. Së dyti sipërfaqja e mbulimit është më e madhe. Së treti ndjeshmëria e përgjithshme e satelitit është shumë e lartë dhe së katërti standardi i mbikëqyrjes është shumë i lartë duke arritur deri në mbi 4ppm,” tha Li.

Siç mësohet, të gjitha të dhënat nga vrojtimi i satelitit do të merren nga shumë institucione të Kinës dhe gjithashtu autoritetet do të bashkëpunojnë me Organizatën Botërore të Mbikëqyrjes së Tokës (GEO), dhe do të zhvillojnë studime të thella me Agjencinë Hapësinore Europiane nëpërmjet Programit të Dragoi BE – Kinë.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  23.12.2016

Vitin e kaluar, afron 38.2 miliard ton dioksid karboni u hodhën në ajër nga djegia e lëndëve djegëse fosile si qymyri e nafta.

Por shkencëtarët kanë ardhur me një ide të re për të konvertuar gazin në një produkt të dobishëm si etanol.

Hulumtuesit e zbuluan këtë ide aksidentalisht, por nëse procesi mund të bëhet në rrugë industrial, do të ndihmojë në zvogëlimin e efekteve të ngrohjes globale.

Shkencëtarët në Departamentin e Laboratorit Kombëtar zhvilluan një proces elektrokimik duke përdorur pjesë të vogla karboni dhe bakri për të kthyer dioksidin e karbonit në një gaz serë, etanol.

Adam Rondinone, autori kryesor i studimit tha: “Ne e zbuluam disi rastësisht se si të kthejmë CO2 në material të përdorshëm”.

Ora News,  20.10.2016

Greqia, Kroacia, Bullgaria dhe Rumania janë në grupin e vendeve të Bashkimit Europian që nuk kanë nevojë të reduktojnë emisionet e gazit në sektorin e transportit, mbetjeve, ndërtimit dhe bujqësisë, të paktën deri në vitin 2030. Analiza është realizuar nga Agjencia e Lajmeve për Ndryshimet Klimatike.

Artikulli i saj thekson se ka vende që do të jenë të detyruara që të shkurtojnë më tej këto emetime, për shkak të largimit të Britanisë së Madhe nga Bashkimi Europian në qershor të këtij viti.

Greqia, deri në vitin 2030, duhet të reduktojë emetimet e gazit për shkak të efektit serë me 14%. Kjo do të krijojë mundësinë e krijimit të ishujve me energji të pastër. Kroacia, anëtari më i ri i BE-së, duhet të rrisë reduktimin e emetimeve deri në 8% dhe ka ende shumë punë për të arritur këtë objektiv.

Bullgaria, edhe pse ka sistemin më të keq të eficiencës së energjisë, duhet t’i ulë emetimet e gazit në 7%, Rumania në 3% dhe Hungaria në 12% deri në vitin 2030.

Revista Monitor,  25.08.2016

Shqipëria prodhon mesatarisht 351.36kg dioksid karboni në vit për shkak udhëtimeve në vendin e punës apo tëqendrat arsimore. Kjo sasi e lartë dioksidi në mënytë që të neutralizohet, sipas kërkimeve të Numbeo.com kërkon që për çdo pasagjerë të jenë të mbjela 4.1 pemë.

Shqipëria për gjashtë mujorin e parë të viti 2016 llogariti një indeks trafiku në 137.09, duke u lënë pas nga vendet e rajonit vetëm Italinë me indeks 144.

Kroacia, Bosnje – Hercegovina dhe Serbia paraqiten me një indeks të trafikut në shkallë më të ulët se vendi ynë, përkatësisht me 101.8, 80.9 dhe 94.

Sa i takon emetimit tëdioksidit të karbonit, Shqipëria e ka indeksin në vlerë 1,464. Bosnje – Hercegovina paraqitet si vendi me indeksin më të mirëpër sa i përket emetimit të CO2, për vendet e Ballkanit Perëndimor.

Në studim janë marrë 160 vende. Qyteti Timisoara në Rumani rezulton të jetë vendi me performancën më të mirë sa i përket trafikut të gjeneruar nga makinat dhe nivelit të ulët të emetimit të dioksidit të karbonit (CO2).

Revista Monitor,  20.07.2016

Shumica e shkencëtarëve janë dakord se rritja e sasisë së dioksidit të karbonit në atmosferë është duke kontribuar në ndryshimin e klimës, që mund të ketë efekte katastrofike. Por procesi i eliminimit  të dioksidit të karbonit nga gazet industriale që çlirohen në atmosferë është i komplikuar dhe i kushtueshëm. Por një ekip në Norvegji po punon që këtë proces ta bëjë më të lehtë dhe me një kosto më të ulët.

Pavarësisht nga përparimet e vazhdueshme në zhvillimin e burimeve të ripërtëritshme të energjisë, energjia me koston më të ulët ende prodhohet nga fosilet, si qymyri, nafta dhe gazi natyror.

Por, meqë djegia e këtyre lëndëve çliron sasi të mëdha të dioksidit të karbonit, shkencëtarët po përpiqen të gjejnë metodat më të efektshme dhe me kosto më të ulët për kapjen dhe magazinimin e gazeve të dëmshëm të çliruara në atmosferë.

Qendra Teknologjike në Mongstad të Norvegjisë, ose TCM, është objekti më i madh në botë për testimin e teknologjive të reja në shkallë industriale.

Kreu i saj, Tore Amundsen thotë se, që nga fillimi i punës në vitin 2012, uzina që ka kushtuar 1 miliardë dollarë ka prodhuar njohuri të vlefshme.

“Ne kemi mësuar mbi përzgjedhjen e materialeve, modelet e projektimit, që janë përmirësuar në mënyrë të konsiderueshme përmes këtyre testeve, dhe kemi mësuar shumë për operacionet e një objekti mjaft të madh”.

Zoti Amundsen thotë se mund të mësohen gjëra të tjera në lidhje me funksionimin e një uzine të madhe që merret me kapjen e dioksidit të karbonit nga termocentralet:

“Gjëra të thjeshta, si hapja e një objekti të tillë, mënyrat e ndryshme të operimit të tij, dhe mbyllja e objektit. Gjëra të thjeshta si këto, me të cilat më parë nuk kishim përvojë”.

TCM është e lidhur me një termocentral aty pranë, si një burim i çlirimit të gazeve të cilat trajtohen me kimikate të ndryshme:

“Lëndët pastruese thithin molekulat e dioksidit të karbonit nga gazi i çliruar, lënda e re kalon në temperatura të larta për të veçuar dioksidin e karbonit dhe më pas ajo ripërdoret për të kapur sasi të tjera dioksidi  karboni”.

Qëllimi është kapja e 90 përqind të dioksidit të karbonit. Zoti Amundsen thotë se procesi është ende i kushtueshëm.

“Nëse kjo teknologji aplikohet në një termocentral, kostoja e energjisë do të rritej 30 deri 40 përqind”.

Zgjidhja më e mirë për magazinimin e gazit të kapur është pompimi i tij në zgavrat nëntokësore të lëna pas nxjerrjes së naftës ose gazit natyror, ku këto sasi gazi mund të qëndrojnë përgjithmonë.

Qendra Teknologjike Mongstad nuk e pompon në nëntokë dioksidin e karbonit që ajo e kap. Në vend të kësaj, ajo e çliron atë në atmosferë.

Zoti Amundsen thotë se kjo teknologji tani është e përballueshme vetëm për vendet e zhvilluara industriale. Deri tani vetëm Kanadaja ka një termocentral të madh me qymyr  që e popmpon gazin e dëmshëm nëntokë.  Vende të tjera janë duke ndërtuar centrale të ngjashme.

Zëri i Amerikës,  15.06.2015