Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Ajri i pastër nuk shton vetëm shëndetin, por edhe pasurinë

Mbi tre milion ditë pune humbiten çdo vit nga ndotja e ajrit në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një studimi të ri.

Hulumtimi i ri nga Konfederata e Industrisë Britanike (CBI) dhe Fondi i Ajrit të Pastër tregon se 1.78 miliardë euro mund të shtohen potencialisht në ekonomi, nëse MB arrin objektivat e cilësisë së ajrit të përcaktuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Çdo vit, tre milion ditë leje nga puna merren për shkak të cilësisë së dobët të ajrit, pasi punëtorët vetë sëmuren ose duhet të ndërpresin punën për t’u kujdesur për fëmijët e sëmurë.

Kushtet e shkaktuara nga ndotja e ajrit përfshijnë sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD), sëmundja e dytë më e zakonshme e mushkërive pas astmës, e cila shpesh bën që njerëzit të humbin punën për shkak të shëndetit të keq. Nëse Britania e Madhe mund të zvogëlojë ndotjen në përputhje me udhëzimet e OBSH-së, vlerësohet se 17,000 vdekje të parakohshme do të parandalohen çdo vit.

“Ne e dimë që ajri i pastër na bën më të shëndetshëm, por hulumtimi ynë tregon se mund të na bëjë të gjithëve edhe më të pasur”, thotë Jane Burston, drejtori ekzekutiv i Fondit të Ajrit të Pastër. “Nëse bizneset dhe qeveria punojnë së bashku për të siguruar ajër të pastër për të gjithë, ne mund të mbrojë shëndetin tonë dhe të riaktivizojë ekonominë në këtë kohë kritike “.

The Guardian

Scan,  13.09.2020