Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Rumania pezullon shitje-blerjen e kostos së energjisë gjatë gjendjes së jashtëzakonshme

Rumania ka pezulluar shitjen dhe blerjen e aksioneve të shumicës në kompanitë e energjisë, që nga 10 prilli deri në fund të gjendjes së jashtëzakonshme të deklaruar për të kufizuar përhapjen e koronavirusit, tha të premten Ministria e Brendshme.

“Gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, procedurat për shitjen/blerjen e aksioneve të shumicës në ndërmarrjet që janë pjesë e sistemit kombëtar të energjisë, pavarësisht nga forma e pronësisë së tyre, janë pezulluar”, tha Ministria e Brendshme në një urdhër të botuar në Fletoren Zyrtare.

Procedurat e shitjes dhe blerjes do të rinisin pasi të hiqet gjendja e jashtëzakonshme.

Pezullimi u krye gjatë procedurës për shitjen e aseteve të grupit energjetik CEZ në Rumani.

“Faza e parë e procesit të shitjeve përfundoi me pranimin e 19 ofertave jo detyruese. Dorëzimi dhe vlerësimi i ofertave të zgjedhura detyruese pritet në tremujorin e dytë të këtij viti”, tha CEZ në deklaratën e tij financiare vjetore të vitit 2019, të lëshuar në mesin e marsit.

Sipas CEZ-it, marrëveshja përfshin midis të tjerash kompaninë e saj të shpërndarjes dhe shitjes së energjisë elektrike dhe parqet e erës Fantanele dhe Cogealac.

Gjithashtu në mars, prodhuesi rumun i hidrocentraleve, Hidroelectrica, tha se do të kërkojë miratimin e aksionerëve më 14 prill, për të paraqitur një ofertë përfundimtare për asetet lokale të CEZ-it. Kompania gjithashtu do t’u kërkojë aksionerëve të saj të miratojnë mundësinë e marrjes së një kredie në mënyrë që të financojnë blerjen.

Në dhjetor, Hidroelectrica tha se ka filluar procedurat për të marrë në pronësi pronat e zotëruara nga grupi ndërkombëtar i energjisë Enel, në Rumani. Shitja e mundshme e aseteve të Enel në Rumani u raportua nga mediat vendase dhe ndërkombëtare në fillim të këtij viti, por deri tani nuk ka pasur asnjë komunikim zyrtar nga ndërmarrja.

Presidenti i Rumanisë Klaus Iohannis, tha se ka vendosur të zgjasë gjendjen e jashtëzakonshme për një muaj, deri në mes të majit, dhe dekreti përkatës do të nxirret javën e ardhshme.

Autoritetet rumune fillimisht shpallën gjendjen e jashtëzakonshme 30-ditore në 16 mars, në mënyrë që të mund të përmbanin përhapjen e sëmundjes së koronavirusit.

Monitor, 24.04.2020