Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

BE zgjeron sanksionet kundër Turqisë

BE ka zgjeruar sanksionet kundër Turqisë për operacionet e saj të shpimit në zonën ekskluzive ekonomike të Republikës së Qipros, thuhet në Gazetën Zyrtare të BE-së.

Sanksionet u vendosën për nënkryetarin dhe kreun e departamentit të eksplorimit të ndërmarrjes shtetërore turke të naftës TPAO (Korporata Turke e Naftës) Mehmet Ferruh Akalin, si dhe zëvendësi i tij në departament, Ali Coskun Namoglu.

Rezerva të mëdha të gazit natyror janë gjetur në zonën ekskluzive ekonomike të Republikës së Qipros. Në shtator, qeveria e shtetit ishull nënshkroi një marrëveshje me kompaninë franceze Total dhe kompaninë italiane Eni për të zhvilluar sektorin e 7-të të Qipros në det.

Sidoqoftë, në fillim të tetorit, Turqia dërgoi anijen e saj të shpimit në zonë, e shoqëruar me anije luftarake. Turqia, e cila nuk e ka njohur Republikën e Qipros që nga viti 1963, kundërshton kufijtë e zonës ekskluzive ekonomike të këtij shteti ishull dhe deklaron se nuk do të lejojë eksplorime gjeologjike të shpimit në brigjet e ishullit pa pëlqimin e komunitetit turk qipriot.

Scan, 28.02.2020