Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Bullgaria kërkon investitorë për centralin bërthamor të Belene

Bullgaria po kërkon një investitor strategjik për projektin e saj në lidhje më rinovimin e energjisë bërthamore ‘Belene’ në Danub, i cili vlerësohet se do të kushtojë së paku 10 miliardë euro (11.24 miliardë dollarë).

Sofja anuloi projektin në vitin 2012 pasi nuk arriti të gjejë investitorë. Ministria bullgare e energjisë tha në një deklaratë se shpreson të zgjedhë një investitor në vitin e ardhshëm dhe i ka kërkuar investitorëve të mundshëm të paraqesin letra me interes në projektin për ndërtimin e dy reaktorëve bërthamorë. Kompania bërthamore shtetërore nga Rusia, Kina dhe Franca kanë shprehur interesimin e tyre fillestar në projekt.

Bullgaria ka në plan të mbajë një pjesë të aksioneve në sipërmarrje për të marrë pjesë në vendime. Ajo do t’u ofrojë investitorëve blerjen e energjisë elektrike nga impianti me kontrata afatgjata me norma preferenciale .

Ministri i Energjisë ,Temenuzka Petkova, tha vitin e kaluar se Sofja do të preferonte një investitor që planifikon të ndërtojë fabrikën brenda tetë viteve për rreth 9 miliardë euro.

Scan,  12.03.2019