info@energjia.al

Projekti “Crepula”, sipas faqes zyrtare të kompanisë kanadeze “Altair Rexources Inc”, është blerë nga ndërmarrja “AGJA” në Kosovë. Ajo posedon 90 për qind të projektit, gjegjësisht aksione të kompanisë nga Kosova, për çka ka paguar 300 mijë dollarë me këste. Pacolli: Druaj se është marrëveshje e fshehtë në mes të Qeverisë së Kosovës dhe asaj të Serbisë

Kompania kanadeze “Altair Rexorces Inc” ka filluar hulumtimet për plumb, zink dhe argjend në Crepulë të Zubin Potokut, në pjesën veriore të Kosovës. Projekti “Crepula”, sipas faqes zyrtare kanadeze “Altari Rexources Inc”, të cilin e përcjellin mediet serbe në veri të Mitrovicës, është blerë nga ndërmarrja “AGJA” e Kosovës.

Kompania ka njoftuar se posedon 90 për qind të projektit – aksione të kompanisë nga Kosova, për çka ka paguar 300 mijë dollarë me këste. “Altair Rexources Inc” gjithashtu posedon raport të hollësishëm për “Crepulën”, të cilin e ka hartuar Perry Grunenberg, i cili në nëntorin e vitit 2015 kishte vizituar Crepulën, fshatin serb në komunën e Zubin Potokut. Sipas informacioneve që ka publikuar kompania, marrëveshja në mes të “Altair Rexorce Inc” dhe ndërmarrjes “AGJA” për shitjen e aksioneve është arritur në gushtin e vitit 2015. Për marrëveshjen e arritur në mes të “Altair Rexorce Inc” dhe ndërmarrjes “AGJA”, e cila është pajisur me licencë nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerare – KPMM, sipas medieve serbe janë në dijeni edhe autoritetet kosovare. Sipas tyre, Blerand Stavileci, ministër i Zhvillimit Ekonomik i Republikës së Kosovës, si dhe ish-ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Ferid Agani, janë takuar në Prishtinë me përfaqësuesit e kompanisë kanadeze “Altair Rexorce Inc”, ndërsa i pranishëm ishte edhe ambasadori kanadez në Prishtinë, Daniel Maksymiuk.

Hulumtimet në territorin e Crepulës, siç pohohet në raportin e hollësishëm, janë realizuar në vitin 2007 dhe në vitin 2008 kur ato i ka kryer kompania “Lydian”, respektivisht firma e regjistruar në Kosovë “Kosovo Recource Company”, ndërsa shtohet se shpimi dhe hulumtimet janë kryer edhe nga ana e qeverisë së ish-Jugosllavisë në vitet e ’70-ta dhe ’80-ta, por edhe në vitin 1959 kur ato i kishte kryer “Trepça”.

Sipas informacioneve të kompanisë, janë planifikuar të shpohen (hapen) 10 deri në 20 gropa, të paktën në madhësi prej 1000 metrash, që do të varen nga rezultatet përfundimtare të kompanisë. Shpimet bëhen në bazë të hulumtimit preliminar, ndërsa gjithashtu, siç kanë thënë në “Altair Rexorce Inc”, ndërsa përcjell “Kossev”-i, kompania kanadeze ka licencë për të hulumtuar në një hapësirë prej 9.82 kilometrash katrorë në rajonin, siç thuhet, “në të cilin prej mesjetës është prodhuar plumb, zink dhe argjend”.

Në anën tjetër Behxhet Pacolli, president i AKR-së, pak kohë më përpara pati shfaqur frikën se Qeveria e Kosovës ka bërë marrëveshje me atë të Serbisë për minierën e Crepulës së Zubin Potokut. Ai pati thënë se për këtë ishte informuar nga “equities.com”.

“Sapo u informova nga ‘equities.com’ se kompania ‘Altair Rexources Inc’ ka kryer pagesën finale dhe ka kryer të gjitha obligimet për të marrë në pronësi minierën e Crepulës në rajonin e Zubin Potokut në veri të Kosovës. Kjo kompani ka licencë që kontrollon 9.82 kilometra katrorë të një territori historikisht të pasur me zink, plumb dhe argjend. Programi i eksplorimit ka filluar në vitin 2017, ku së shpejti pritet të fillojnë shpimet e nevojshme, gjë që e bën të dyshimtë faktin se si u pajis kjo kompani me këtë licencë dhe cilit institucion ia pagoi obligimet financiare? Shpresoj se kjo marrëveshje nuk është një marrëveshje e fshehtë e Qeverisë sonë me palën serbe”, pati thënë Pacolli.

Ndryshe, rajoni i Crepulës ku ndodhet edhe miniera është ndër minierat më të mëdha të zinkut në Kosovë. Ajo ndodhet në Crepulë të Zubin Potokut, një fshat i cili kufizohet me fshatrat shqiptare të Skenderajt dhe ka rezerva të llogaritura në 14 milionë tonë të mineraleve, që mund të nxjerrë 2.17 për qind plumb dhe 20 për qind zink ose 303.800 tonë plumb dhe 2.810.000 tonë zink.

Revista Monitor,  27.03.2017

Instituti për Politika Zhvillimore, INDEP në bashkëpunim me Komisionin për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri, kanë mbajtur tryezën diskutuese “Zhvillimi i qëndrueshëm i sektorit të minierave dhe mineraleve – Draft-Projektligji i ri për Miniera dhe Minerale”.

Kjo tryezë mblodhi deputetë, përfaqësues të organizatave jo qeveritare, përfaqësues të kompanive dhe palë të ndryshme të interesuara për ta diskutuar këtë draft-projektligj para se të mbahet dëgjimi publik formal në Kuvend.

Kjo tryezë ofroi mundësi që palë të ndryshme të interesit dhe ekspertë përkatës të kësaj fushe t’i japin vlerësimet dhe vërejtjet e tyre për draft-projektligjin e ri, në mënyrë që të mos ketë nevojë për ndryshime dhe përplotësime të këtij ligji më vonë.

Tryeza u hap nga Drejtori Ekzekutiv, Burim Ejupi, i cili tha se INDEP ka përkrahur përherë nismat ligjore me analizat dhe sugjerimet e Institutit dhe mëton të ofrojë hapësirë për diskutim të palëve të ndryshme për diskutimin e këtyre nismave ligjore.

Në fjalën e saj hyrëse, deputete dhe kryesuese e grupit punues për hartimin e Projektligjit për Miniera dhe Minerale, Sala Berisha Shala, së pari falenderoi INDEP për përkahjen e vazhdueshme që i ofron Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë dhe Industri.

Ajo tha se pas monitorimit që ky komision i ka bërë zbatimit të ligjit ekzistues për Miniera dhe Minerale, në bazë të takimeve me palët e interesit dhe të tjera, ka rezultuar se ky ligj ka qenë duke u zbatuar por se ka pasur nevojë për ndryshime.

Andaj, sipas saj, ata kanë vendosur ta hartojnë një ligj të ri, por që bazohet në ligjin ekzistues. “Ne kemi identifikuar bukur shumë elemente që i mungojnë këtij ligji, ose që duhet të ndryshohen apo plotësohen.

Rekomandimet e dala nga raporti i grupit punues si çështja e garancionit, parqeve nacionale, One Stop Shop-it e çështjeve të tjera që s’kanë qenë të rregulluara me ligjin ekzistues, janë përfshirë në këtë draft-projektligj për miniera dhe minerale.”  shtoi znj. Shala-Berisha.

Më tej, znj. Shala-Berisha tha se ky zhvillimi i sektorit për miniera dhe minerale është shumë i rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të vendit dhe se ky ndryshimet e bëra dhe të bartura në draft-projektligj mëtojnë ta lehtësojnë qasjen e kompanive dhe bizneseve në këtë sektor.

Përfaqësuesi i Komisionit të Pavarura për Miniera dhe Minerale, Musa Shabani, tha se KPMM e ka mandatin e tij për ta zbatuar ligjin në terren, rrjedhimisht është zbatuesi kryesor i ligjit; agjenci e pavarur e formuar prej Kuvendit.

“Vazhdimisht gjatë raportimeve në Kuvend, ne i kemi ngritë shqetësimet e bizneseve minerale për vështirësinë e zbatimit të disa pikave në këtë fushë. Çështja e garancionit – bizneset e reja që hyjnë së pari në këtë sektor, për të marrë licensën është dashur që të garantojnë me shuma të mëdha të parave për rikultivimin e mjedisit të shfrytëzuar gjatë aktivitetit të këtyre bizneseve. Kjo ka qenë barrë e rëndë për bizneset.” tha Shabani.

Sipas tij, ky draft-projektligj do të sigurojë që garancionet do të bëhen në përputhje me projektet e parapara për shfrytëzim dhe nuk do të kërkojë që investuesit të lënë gjysmën e pasurisë së tyre për ta marrë një licensë.

Për më shumë, u pa më se e duhur dhe lehtësuese nisma për One Stop Shop, që do të lejonte eliminimin e procedurave të gjata nga një institucion në tjetrin për sigurimin e dokumentacioneve, që përmes One Stop Shop-it do të themelohet një institucion i vetëm që do t’i ofrojë të gjitha shërbimet e nevojshme në një vend.

Ndërkaq, Skender Sallahi, përfaqësues nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik është angazhuar që sektori mineral të zhvillohet sa më optimalisht dhe racionalisht për shfrytëzimin e resurseve duke pasë parasysh edhe mbrojtjen e ambientit. Sipas tij, është e nevojshme që draft projektligji të sigurojë një kuadro ligjore për zhvillimin e këtij sektori.

Në anën tjetër, Blerim Grainca, anëtar i komisionit të ZHEIT, tha se është e nevojshme që ky sektor të rregullohet njëherë e përgjithmonë dhe ta lehtësojë marrjen e licensën për operatorët vendorë dhe ata potencialë përmes eliminimit të burokracisë që duhet kaluar për ta marrë licensën. Për më shumë ai tha se duhet të kihet parasysh edhe renta minerale, pasi deri tani nuk përfituar komuniteti direkt nga pagesat që kanë bërë kompanitë, por më shumë kanë marrë vetëm pasojat; pastaj çështja e sigurisë së punëtorëve dhe banorëve në vendet përkatëse etj.

Të pranishëm në tryezë ishin edhe përfaqësues të kompanive dhe bizneseve në këtë sektor që e panë si nismë të duhur ndryshimin e këtij ligji dhe mbajtjen e kësaj tryeze diskutuese. Ata vlerësuan se ligji duhet t’i mbrojë interesat jo vetëm të vendit por edhe të kompanive dhe bizneseve.

Për ta arritur këtë, ata kërkuan koordinim të të gjitha palëve të përfshira në këtë sektor që do të lejonte një rezultat optimal për të gjithë palët e interesit, pwrfshirw institucionet nw nivel lokale, agjencitë  e pyjeve, ujërave etj.

Për më tutje, ata diskutuan disa nga pikat e këtij draft-projektligji dhe kërkuan sqarime nga anëtarët e këtij komisioni lidhur me to.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  21.03.2017

Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) dhe Komisioni parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri organizojn në tryezën e diskutimit “Zhvillimi i qëndrueshëm i sektorit të minierave dhe mineraleve – Projektligji i ri për Miniera dhe Minerale”.

Tryeza e diskutimit mbahet si aktivitet shtesë përpara dëgjimit publik që do të mbahet në Kuvend në fazat e ardhshme.

Në këtë fazë, tryeza qëllimisht po mbahet jashtë objektit të Kuvendit në mënyrë që diskutimi të tejkalojë natyrën formale të dëgjimeve publike dhe palë të ndryshme të kenë rastin të shtrojnë problemin nga këndvështrimi i tyre.

Komisioni parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri është në fazën e hartimit të projektligjit për Miniera dhe Minerale.

Ky aktivitet i Komisionit, ka ardhur pas monitorimit të zbatimit të Ligjit Nr. 03/L-163 për Minierat dhe Mineralet ku u konstatua nevoja për një ligj të ri për Miniera dhe Minerale.

Me qëllim të përfshirjes së sa më shumë palëve në procesin e hartimit të këtij ligji dhe debatit mbi dispozitat e tij, Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) dhe Komisioni parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri organizojn në tryezën e diskutimit “Zhvillimi i qëndrueshëm i sektorit të minierave dhe mineraleve – Projektligji i ri për Miniera dhe Minerale”.

Agjensia e lajmeve ekonomia, 20.03.2017

“Përmes stallës së lopëve më kalonte një kabllo dhe kur frynte era e kaplonte flaka stallën. Tani ndjehem i sigurt dhe rri pa frikë. Për punën që ka bërë KEDS-i në fshat e vlerësoj me notën 10 dhe e falënderoj shumë,”  thotë Zymer Merovci, banor i Dobërllukut.

Një punë e dukshme është bërë në  fshatin Dobërlluk të Vushtrrisë nga Kompania për Distribuim dhe Furnizim me Energji Elektrike- KEDS.

Nga këto investime të kompanisë, 201 familje të kësaj ane kanë zgjidhur problemet e mëdha energjetike që kishin me vite të tëra dhe kanë rritur sigurinë për kalimtarët.

Fshati ka marrë një pamje krejt të re dhe banorët shprehen tepër të entuziazmuar dhe falënderojnë KEDS-in që me këto investime u ndihmojnë shumë edhe në punët bujqësore.

“Veç  siguri që ka boll është, sepse kur frynte era telat binin në tokë dhe rreziku ishte tepër madh, e lene ma që na u ka përmisu tensioni dukshëm”, thotë Muharrem Kutllovci, banor i fshatit Dobërlluk të Vushtrrisë.

Gjatë realizimit të punimeve në këtë projekt është bërë implementimi i 124 shtyllave të tensionit të ulët, 30 shtylla të tensionit të mesëm, 6224m rrjet i tensionit të ulët dhe 945 m  rrjet i tensionit të mesëm. Gjithashtu është vendosur edhe një trafoblind, ku fuqia e transformatorit është 630 kVA.

Me vendosjen e kabllove bistekë për tensionin e ulët është rritur siguria energjetike për konsumatorët.

Në këto lokalitetet si edhe në të tjerat është bërë demontimi i rrjetit të vjetër që ka kaluar përmes  pronave private dhe është dislokuar  përreth rrugëve të lagjeve.

Ky është pjesë e investimeve që po bën KEDS-i për përmirësimin e shërbimeve të konsumatorëve anekënd Kosovës.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  20.03.2017

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, mori pjesë në inaugurimin e Fabrikës së re të ujit të pijshëm në Shkabaj të Prishtinës, nga funksionalizimi i të cilës do të furnizohen me ujë të pijshëm 24 orë banorët e Komunës së Prishtinës, Obiliqit dhe Fushë Kosovës, ndërkaq do të përfitojnë edhe komunat e Podujevës, Graçanicës, Drenasit, Lipjanit dhe Shtimes.

Para të pranishmëve, kryeministri Mustafa u shpreh i kënaqur që po merr pjesë në promovimin e një prej investimeve më të mëdha në Kosovë që ka të bëjë me ujin, në këtë rast të Ujësjellësit Rajonal “Prishtina”.

“Është kënaqësi që ne po zgjidhim problemet më të rënda të qytetarëve, problemin e ujit, problemin e energjisë, atë të ngrohjes, që nuk e kanë rënduar vetëm Prishtinën si komunën më të madhe të Kosovës dhe kryeqendrën e Kosovës, por kanë ngarkuar edhe komunat e tjera”, tha kryeministri.

Ai theksoi se me këtë nuk po zgjidhet vetëm problemi i furnizimit të rregullt me ujë të Prishtinës, por edhe të gjashtë komunave që janë të ndërlidhura me këtë ujësjellës rajonal, të cilat do të kenë ujë më shumë, për arsye të furnizimit më të madh.

“Jam i kënaqur, sepse edhe mua më ka rënë hise para pesë viteve kur e kemi përgatitur dokumentacionin për këtë investim që të nënshkruajmë, që të përcaktojmë strukturën e financimit. Më vjen mirë që Komuna e Prishtinës i ka përmbushur të gjitha obligimet e veta në shumë prej pesë milionë eurove, programi IPA i Bashkimit Evropian, po ashtu Banka Zhvillimore Gjermane prej 20 milionëve dhe kështu, kemi arritur që të realizohen dhe të kryhet përafërsisht në afatin e paraparë. Sot, po shfrytëzoj rastin që t’ju uroj juve, qytetarëve të Kosovës, qytetarëve të Prishtinës dhe veçmas të falënderoj shtetin gjerman, Bankën Gjermane, Komisionin Evropian për një investim shumë të rëndësishëm, sepse nuk ka gjë më të mirë se sa qytetarëve t’iu sigurohet uji dhe nevojat elementare te tyre”, tha kryeministri Mustafa.

Udhëheqësi i Ujësjellësit Rajonal “Prishtina”, Ilir Abdullahu e ka quajtur objekt me rëndësi të veçantë dhe nga më të mirët në regjionin e Ballkanit objektin e Fabrikës së Re në Shkabaj, duke i falënderuar të gjithë kontribuuesit që kanë bërë që ky projekt të arrijë në fazën finale.

Ai, po ashtu, bëri të ditur se projekti i cili u përurua sot është vazhdimësi e projektit të fazës Prishtina – faza e parë, e dytë dhe e tretë.

“Me lëshimin e punës me kapacitet të plotë të këtij impianti do të arrihet një furnizim i qëndrueshëm me ujë për banorët e Prishtinës, Fushë Kosovës, Obiliqit dhe indirekt do të përfitojnë Komuna e Podujevës dhe ajo e Graçanicës, por do të përfitojnë gjithashtu edhe komunat, të cilat ne i menaxhojmë, Drenasi, Lipjani dhe Shtimja. Para nesh janë edhe sfida tjera, si impiantet e trajtimit të ujërave të zeza, në mënyrë që të kemi një Kosovë shumë më të pastër”, tha Abdullahu.

Qeveria e Kosovës ka dhënë 5 milionë euro për ndërtimin e kësaj Fabrike.

Telegrafi,  19.03.2017

Zyra e Rregullatorit të Energjisë organizoi sot një tryezë diskutimi për Liberalizimin e Tregut të Energjisë.

Ushtruesi i detyrës së kryesuesit të Bordit në ZRRE, Krenar Bujupi, theksoi se qëllimi i kësaj konference është për liberalizimin e tregut të energjisë ngase Kosova ka aprovuar ligjet përkatëse.

Liberalizim sipas tij, nënkupton rregullimin e çmimeve të energjisë elektrike edhe pse sipas Bujupit nuk do të ketë ndryshime rrënjësore të çmimeve.

Bujupi tha se çmimet e energjisë aktualisht janë më të lira në Kosovë krahasuar me vendet e Bashkimit Evropian.

Sipas tij, Kosova ka çmim më të lirë të energjisë sesa Maqedonia, Shqipëria, por Serbia ka çmime të energjisë më të lira se Kosova.

Ai tha se janë licencuar edhe dy operatorë për furnizim me energji elektrike.

Këshilltari për rritje ekonomike në USAID, Theodore Heisler, tha se furnizimi i rregullt me energji elektrike paraqet zhvillim dhe rritje ekonomike për Kosovën.

Liberalizimi i tregut sipas tij, mundëson investimet në infrastrukturën e energjisë.

Gjithashtu Heisler tha se liberalizimi i tregut të energjisë duhet të ndodhë për çmime të arsyeshme për bizneset.

Eksperti për energji elektrike në Sekretariatin e Komunitetit të Energjisë, Arben Kllokoqi, tha se liberalizimi I tregut të energjisë për çmimet është I nevojshëm dhe konkurrenca e kësaj lëmie të futet në treg.

Sipas tij, Qeveria dhe Kuvendi duhet të krijojnë kushte për hapësirë më të madhe në tregun e energjisë, andaj, lehtësimi i kushteve ka mjaft rëndësi.

Telegrafi,  18.03.2017

Zyra e Rregullatorit për Energji (ZRRE) dhe projekti Repower i USAID organizuan një tryezë diskutimi uar në lidhje me liberalizimin e tregut të energjisë elektrike në vend.

Aktualisht ZRRE është në fazën e rishikimit të legjislacionit sekondar dhe përshtatjes së tij me ligjet e reja të energjisë, të miratuara nga Kuvendi i Kosovës në qershor 2016.

Korniza e re legjislative paraqet ndërrimet fundamentale në politikën rregullative drejt segmenteve konkurruese në sektorin e energjisë – gjenerimin dhe furnizimin me energji elektrike si dhe sektorin e burimeve të ripërtëritshme.

Më 18 janar 2017, ZRRE ka publikuar Udhëzuesin për hapjen e tregut, një dokument që thekson planet e ZRRE rreth heqjes së tarifave të rregulluara me shumicë dhe pakicë.

ZRRE, me ndihmën e USAID përmes projektit REPOWER, është duke ndryshuar legjislacionin sekondar për ta përshtatur atë me ligjet e reja të energjisë dhe politikat e ZRRE-së të përcaktuara në Udhëzuesin për hapjen e tregut.

Ky proces përfshin azhurnimin e rregullave të çmimeve, përgatitjen e dokumenteve të tenderimit për caktimin e Furnizuesit të Mundësisë së Fundit, zhvillimin e një rregulle për rregullimin e Shërbimit të Furnizimit Universal si dhe hartimin e draft-licencave dhe Rregullës për licencim për pjesëmarrësit në treg. ZRRE, me mbështetjen e REPOWER, ka prezantuar një Skemë Mbështetëse në përputhje me tregun përmes Fondit për Energjinë e Ripërtëritshme dhe ka zhvilluar shabllonët e Marrëveshjeve për Blerje të Energjisë që do të ndihmojnë në përmirësimin e përshtatshmërisë së financimit nga bankat të projekteve të BRE-ve.

ZRRE po shtyn përpara edhe procesin e licencimit të BRE-ve përmes një drafti të ri për procedurën e autorizimit.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  17.03.2017

Në dy fshatra të Komunës së Ferizaj Lloshkobare dhe Bibaj janë vendosur shtylla e trafo që kanë përmirësuar rrjetin elektrik në këto vendbanime. Projekte këto investuese që janë kryer nga KEDS.

Në fshatin Lloshkobare është energjizuar trafostacioni me fuqi 160 kilovatësh. Gjithashtu është ndërruar largpërçuesi 10 kilovatësh me gjatësi prej 270 metrash.

Ky fshat ka përfituar gjithashtu edhe 6 shtylla betoni dhe 12 shtylla të tensionit të mesëm.

Në Lloshkobare është bërë edhe ndërrimi i shtyllave të drurit me 20 shtylla të reja të betonit, dhe shtrirja e kabllos bystek me gjatësi prej 1000 metrash.

Sipas inxhinierëve të KEDS-it nga ky investim në fshatin Lloshkobare kanë përfituar 50 familje.

Projekt i ngjashëm është implementuar edhe në fshatin Bibaj. Aty është energjizuar trafostacioni me fuqi 160 kilovatësh dhe është ndërtuar largpërçuesi 10 kilovatësh me gjatësi 970 metra.

Ekipet e distriktit të Ferizajt në KEDS në kuadër të këtij projekti gjithashtu kanë vendosur edhe 19 shtylla të betonit dhe 12 shtylla të tensionit të mesëm.

Ky projekt ka paraparë edhe largimin e shtyllave të vjetra, ku janë larguar shtyllat e drurit dhe janë zëvendësuar me 22 shtylla të betonit.

Inxhinierët që kanë punuar në këtë projekt kanë thënë gjithashtu se janë shtrirë edhe kabllo bystek me gjatësi prej 2000 metrash dhe kanë përfituar 35 familje.

Ata kanë shtuar gjithashtu se pritet të përfitojnë edhe 30 shtëpi të tjera nga ky projekt.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  11.03.2017

Mosformimi i Asociacionit të Komunave Serbe ka bërë që Serbia të mos e zbatojë marrëveshjen për energjinë.

Kështu tha ministrja për Dialog, Edita Tahiri, gjatë raportimit në Komisionin Parlamentar për Zhvillim Ekonomik me qellim që t’i njoftojë anëtarët e këtij komisioni për ecuritë e anëtarësimit të KOSTT-it në ENTSO.

Tahiri, po ashtu ka treguar arsyen pse Kosova nuk mund të zbatojë masa reciproke ndaj Serbisë duke thënë se me ndaljen e rrymës nga ana e Kosovës do të destabilizonte tregun energjetik.

“Ju i përmendet masat edhe unë i përmenda në fillim masat. Krejt i bëjmë bashkë edhe ato që i prezantova unë që i kam biseduar me KOSTT-in edhe ministrinë… Po a e dini pse bash është e bllokuar. Edhe ne e kemi një marrëveshje që ende nuk po e zbatojmë . E pra edhe pala tjetër . Po besoj që e keni të qartë . Kështu shkojnë proceset. Ne të gjitha i kemi zbatuar. Vetëm marrëveshjen për Asociacionin ende nuk e kemi nis me e zbatua si kundër reagim . Kushti jonë është që nuk ka themelim të Asociacionit që i bie që të hartohet statuti me vendimin e Gjykatës Kushtetuese. Pra nuk ka themelim të tij pa u shuar strukturat e mbetura paralele të Serbisë në Kosovë”, tha Tahiri.

Por kryetari i Komisionit parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Muhamet Mustafa, tha se Asociacionin nuk po e bllokon pala kosovare por vetë serbët duke aluduar në deputetët e Listës Serbe.

“Ata nuk po duan ta zbatojnë. Ne nuk jemi duke e bllokuar Asociacionin. Janë duke e bllokuar pikërisht ata që nuk po duan të punojnë me Qeverinë dhe nuk po duan që të kthehen në Qeveri. Por, tjetër është në qoftë se ju keni informacion tjetër“, tha Mustafa.

Anëtarët e komisionit, u shprehën të pakënaqur me ngecjen e zbatimit të marrëveshjes. Ata me këtë rast propozuan edhe masa konkrete ndaj Serbisë, ndërkaq, nga Qeveria kërkuan sjellje të kujdesshme dhe adekuate lidhur me çështjen.

Ata kanë kërkuar të dinë nga Tahiri arsyet pse Kosova nuk merr masa që të ndaloja palën serbe t’i shfrytëzoj linjat energjetike në pjesën veriore.

Tahiri ka thënë se ato masa do të destabilizojnë tregun energjetik në rajon.

“Ne mundemi natyrisht ta bllokojmë Serbinë që t’i shfrytëzoj rrugët e transmisionit të Kosovë se derisa nuk nisë që të paguaj ato kompensimet që janë kompensime të caktuara me standarde evropiane. Mirëpo ky veprim lidhet me atë që a jemi të gatshëm të krijojmë edhe një situatë jostabile në rajon . Sepse ata që janë inxhinier të elektroteknikës e dinë që rryma nuk ndalet. Me qenë një tjetër material e kishe ndal dhe e kishe vendos në depo mirëpo kjo nuk ndalet. Sa herë që provon me e ndal mund të krijohet destabilizimi dhe ne jemi mundura mbi supet tona me ruajt stabilitetin energjetik dhe këtëija bëjmë me dije vazhdimisht jo vetëm evropianëve por edhe SHBA-së. Sepse i bë gjatë që Kosova mban mbi supe stabilitetin rajonal për shkak të shkeljeve të Serbisë”, tha Tahiri.

Besim Beqaj, anëtar i Komisionit për Zhvillim Ekonomik , ka thënë se duhet të dihet se anëtarësimi i KOSTT-it ka qenë me kushte.

“Duhet ta kuptojmë që anëtarësimi i KOSTT-it në ENTSO është me kusht. Nuk është anëtarësim i plotë është me kusht dhe kushti është që të bëhet regjistrimi i ndërmarrjes, e cila unë konsideroj që ka qenë gabim në marrëveshje marrë parasysh se iniciativa fillestare ka qenë që duhet të bëhet një kompani, e cila do të jetë nënkontraktor i KEK-ut për të kontrolluar paratë në veri . Ashtu ka qenë fillimi i të gjitha negociatave. Unë besoj që marrëveshja teknike , sepse unë po e shoh që dinamika është e shpejtë dhe kur gjërat bëhen shpejt për Kosovën bëhen keq. Po e themi shumë hapur pa asnjë lloj hezitimi. Unë kisha hezituar shumë që të hymë në një marrëveshje teknike . Sido që të jetë ju jeni persona përgjegjës të cilit i sillni vendimet. Por besoj që duhet të kemi kujdes….Unë po propozoj nuk janë masa krejtësisht adekuate në raporte normale me shtetin po që ka masa dhe ne i kemi marrë edhe më herët”, tha Beqaj.

Ai ka treguar se marrëveshjet teknike janë ofruar edhe më herët. Madje sipas tij ka pas ide që të bëhen edhe investime të përbashkëta .

Por sipas Tahirit, qëllimi i bisedimeve me palën serbe në Bruksel është që zbatimi i marrëveshjes nga pala serbe do të nënkuptonte që të Serbia me strukturat paralele të hiqet nga veriu, Kosova të shtrijë sovranitetin në energji dhe të vejë kontrollin në të gjithë vendin në fushën e energjisë. Po ashtu sipas Tahirit, marrëveshja është që në këmbim të shuarjes së strukturave në këmbim t’i lejohet një kompanie që do të bëjë furnizim dhe e njëjta kompani do të bëjë shërbime teknike në bashkëpunim apo si nënkontraktore e KEDS-it për t’i shpërndarë fakturat dhe mbledhë paratë për pagesat e rrymës.

Telegrafi,  08.03.2017

Zëvendësministri i Ministrisë së Bujqësisë Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Vezir Januzi, mori pjesë në tryezën me temën “Shfrytëzimi i energjisë alternative në bujqësi” organizuar nga IADK-ja.

Kjo tryezë u organizua në kuadër të projektit “Rritja e vetëdijes dhe stimulimi i përdorimit të energjisë alternative në bujqësi për të rritur qëndrueshmërinë e mjedisit dhe rritjen e ekonomisë së gjelbër”, i financuar nga Ambasada Kanadeze – Fondi Kanadez për Iniciativa Lokale.

Në fokus të projektit janë metodat e shfrytëzimit të energjisë alternative në bujqësi, konkretisht prodhimi i energjisë elektrike për nevoja të fermës përmes paneleve solare në zonat e thella rurale ku mungon rrjeti energjetik, si dhe në pompimin e ujit me energji solare me qëllim të zvogëlimit të kostos për ujitje të kulturave bujqësore.

Telegrafi,  06.03.2017