Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Bota është në rrugën e duhur për të tejkaluar kufirin e ngrohjes globale pa investime masive

Bota duhet të kombinojë paketat e rimëkëmbjes COVID-19 me investime masive në energji të rinovueshme dhe infrastrukturë me karbon të ulët ose do të dështojë të përmbushë një objektiv kufiri të ngrohjes globale, tha të mërkurën një raport nga konsulenca kryesore e energjisë Wood Mackenzie.

Aktualisht, bota është në rrugën e duhur për një rritje prej 2.8 gradë Celsius në 3C në temperaturën mesatare globale, mbi një kufi të rënë dakord ndërkombëtarisht nën 2C, tha raporti.

“Pothuajse 20 trilionë dollarë, ose 25% e PBB-së globale, janë parashikuar për të shpenzuar gjatë 12-18 muajve të ardhshëm për të dhënë një vaksinë të koronavirusit, për të trajtuar papunësinë, për të rindërtuar sistemet e shëndetit publik dhe për t’i rikthyer ekonomitë në binarë,” tha Prakash Sharma, kreu në tregjet dhe tranzicionet për Azinë dhe Paqësorin në Wood Mackenzie.

“Kjo shifër investimi ka vetëm përmasa të vogla të alokuara për premtimin e synimeve të Marrëveshjes së Parisit. Disa juridiksione, të tilla si BE, janë dyfishuar në qëllimet e gjelbra, por aktualisht është në ajër në SHBA dhe Kinë, ”shtoi ai.

Një pengesë është që më shumë se gjysma e kapacitetit ekzistues energjetik dhe industrial të botës – energjia, çimentoja, rafinimi, kimikatet dhe automjetet – është i re dhe i kanë mbetur dekada për të vazhduar kursin. Përveç kësaj, më shumë se 1 trilion dollarë në vit nevojiten për të ndërtuar kapacitet të ri të furnizimit me energji, tha raporti.

Qymyri, gazi dhe nafta pritet të kontribuojnë ende rreth 80% të furnizimit primar të energjisë deri në 2040, e cila është shumë më e lartë se 50% maksimale e nevojshme për botën për të arritur emetimet neto të karbonit zero deri në 2050.

Megjithëse ka një prodhim në rritje të burimeve të ripërtëritshme dhe prodhim të automjeteve elektrike, nuk është e mjaftueshme dhe nevojiten stimuj për investime në kapjen, përdorimin dhe depozitimin e karbonit dhe hidrogjenin e gjelbër, që të dyja akoma nuk janë vendosur në treg në shkallë të gjerë.

Scan-tv, 24.09.2020