Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Shqipëria do të prodhojë energji të pastër nga sisteme diellore lundruese

Ndërmarrja hidrocentrale Norvegjeze Statkraft dhe furnizuesi i saj bashkëkohor i teknologjisë Ocean Sun janë të vendosur të fillojnë ndërtimin e projektit pilot me sisteme diellore lundruese 2 MWp të planifikuar në Shqipëri.

Projekti ka një investim të përgjithshëm të vlerësuar prej 2 milion EUR dhe do të vendoset në rezervuarin e Banjës, ku Statkraft po operon hidrocentralin e tij prej 72 MW.

Në këtë fazë të parë, Oqeani Sun do të japë një sistem të plotë lundrues 0,5 MWp bazuar në modelin e tyre inovativ për teknologjinë diellore lundruese. Termocentrali lundrues do të ndërtohet në bashkëpunim midis Ocean Sun dhe Statkraft, dhe pritet të përfundojë në tre mujorin e fundit të 2020.

Në varësi të njësisë së parë që kryen në përputhje me kërkesat, Statkraft do të vazhdojë me fazën e dytë të projektit, i cili do të shtojë tre njësi shtesë lundruese 0,5 MWp në 2021, duke sjellë kapacitetin e përgjithshëm diellor në rezervuarin e Banjës në 2 MWp.

Projekti paraqet instalimin e parë të konsiderueshëm në jug të Evropës dhe një moment historik në ndjekjen tonë të energjisë së pastër dhe të përballueshme nga energjia diellore lundruese globalisht “, thotë CEO i Ocean Sun, Børge Bjørneklett.

Scan,  29.06.2020