Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Italia proteston vonesën e Zvicrës në lëshimin e provave për Shell dhe Eni

Prokurorët italianë janë ankuar Zvicrës për vonesat e gjata në marrjen e provave që kanë kërkuar në një rast ndërkombëtar të korrupsionit që përfshin firmat e naftës Shell dhe Eni, bën me dije një burim i njohur i çështjes. Prokurorët e Milanos i dërguan në prill zyrës homologe të Gjenevës një letër në të cilën përshkruanin pritjen e tyre tre vjeçare për dorëzimin e dokumenteve nga autoritetet zvicerane si “të paprecedentë”, tha burimi.

Policia zvicerane gjeti dokumentet në një çantë të sekuestruar gjatë muajit prill të vitit 2016 në një hetim jo të lidhur me rastin e korrupsionit dhe burimi tha se prokurorët e Milanit besonin se dokumentet mund të jenë jetike për çështjen e tyre lidhur me  shoqëritë Eni dhe Shell. Por kërkesa e Italisë për dorëzimin e dokumenteve është bllokuar nga gjykatat zvicerane pas sfidave të përsëritura ligjore nga pronari i çantës, avokati nigerian Emeka Obi, i cili u akuzua së bashku me drejtuesit e Eni dhe Shell në rastin e korrupsionit.

Në shtator 2018, Obi u dënua për korrupsion dhe u dënua me katër vjet burg nga një gjyqtar i Milanos në një gjykim të shpejtë, edhe pse ai ka apeluar, mbetet jashtë Italisë dhe avokati i tij vazhdon të ndjekë veprimin ligjor në Zvicër për të bllokuar kërkesën e Italisë. Një gjyq i veçantë vazhdon në Milano kundër Eni, Shell dhe drejtuesve të të dy firmave me akuzën se kanë paguar 1.1 miliardë dollarë ryshfet për të siguruar blerjen e një fushe nafte në Nigeri në vitin 2011.  Zyra e prokurorëve të Gjenevës tha në një deklaratë për Reuters se nuk kishte kursyer asnjë përpjekje për të bashkëpunuar me Italinë lidhur me kërkesën e saj, duke shtuar se procesi gjyqësor i Zvicrës ishte i gjatë dhe kishte vonesa duke pranuar që kjo mund të kushtonte kohë të çmuar.

Scan  21.06.2019