Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Menaxhimi i peshkimit mund të mposhtë ngrohjen globale

Menaxhimi më i mirë i peshkimit dhe i të drejtave të peshkimit në mbarë botën mund të rrisë fitimet dhe të lërë më shumë peshq në det për sa kohë që të merren masa për të përmbushur detyrimet klimatike, sipas hulumtimeve të reja.

Edhe në qoftë se temperaturat rriten deri në 4 gradë celsius mbi nivelet para-industriale – në vargun e sipërm të parashikimeve aktuale – efektet dëmtuese në peshkim mund të reduktohen përmes përmirësimit të një menaxhimi më të mirë të stoqeve të peshkuara.

Qeveritë do të mblidhen më 4 shtator në Nju Jork për raundin e parë të bisedimeve mbi një traktat të ri global të deteve të hapura, i cili do të synonte të ruante stoqet e mbipopulluara dhe të kishte akses në një menaxhim më të mirë të peshkimit.

Çdo marrëveshje ka të ngjarë të zgjasë disa vjet për të negociuar dhe më shumë për të ardhur në fuqi, por shkencëtarët thonë se nuk ka kohë për t’u humbur, duke pasur parasysh madhësinë e kërcënimit ndaj ekosistemeve detare të botës. Ndryshimi i klimës tashmë po shkakton lëvizjen e disa llojeve, pasi habitatet e tyre tradicionale rriten duke pasur një klimë më të ngrohtë pasi mbipeshkimi po dëmton rëndë stoqet.

Megjithatë, duke përshtatur menaxhimin e peshkimit në një klimë të ngrohjes dhe duke krijuar sisteme më të mira siç mund të jetë monitorimi i flotës, kapja globale mund të rritet pavarësisht këtyre faktorëve, sipas gazetës së botuar të mërkurën në revistën Science Advances.

“Ky është një mesazh pozitiv mes dënimit dhe errësirës”, tha Kristin Kleisner, një nga autorët e studimit dhe një shkencëtar i lartë në Fondin e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA. “Ne mund të kontrollojmë se si e menaxhojmë peshkimin tonë. Ne do të kemi efekte të rënda [nga ndryshimet klimatike], por kjo tregon atë që ne mund të bëjmë si njerëz për ta kontrolluar këtë.

“Nëse temperatura do të goditej 4 gradë celsius mbi nivelet paraindustriale, do të kishte një menaxhim më të mirë, si dhe mund të ketë një rritje prej 17% të sasisë së peshkut në oqeane, krahasuar me një rënie prej 5% të prodhimit të peshkut. Këto teknika gjithashtu mund të bëjnë menaxhimin e peshkimit më të përgjegjshëm ndaj ndryshimit të dinamikës së ekosistemeve oqeanike, në mënyrë që peshkimi të mund të ridrejtohet nëse stoqet duket të jenë në rënie, për shembull.

Nën 2C të ngrohjes, menaxhimi i përmirësuar mund të sjellë rezultate edhe më të mira, duke rezultuar në një rritje prej 16% në kapjen e peshkut, duke arritur në 25 miliardë prodhime deti në vit dhe gati një të tretën e peshqve në det sesa ka sot.

Qeveritë ranë dakord në vitin 2015 për të ndërmarrë veprime për të kufizuar ngrohjen në jo më shumë se 2C, që konsiderohet si pragu i sigurisë përtej të cilave efektet e ndryshimeve klimatike kanë gjasa të bëhen katastrofike dhe të pakthyeshme.

Kleisner tha se rezultatet e studimit treguan se qeveritë duhet të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të sjellë në menaxhimin modern të peshkimit. Kërcënimet ndaj jetës së oqeanit përfshijnë jo vetëm ndryshimin e klimës, acidifikimin dhe mbipopullimin, por edhe ndotjen, duke përfshirë plastikat dhe kimikatet bujqësore që hidhen çdo ditë në det, si dhe shfrytëzimin tonë industrial të shtratit të detit, për shembull siç mund të jetë eksplorimi i naftës, gazit dhe minierave.

Scan TV,  30.08.2018