Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Ndryshimet klimatike ndikojnë të gjithë planetin

Earth Day Network ka deklaruar se Japonia ka patur temperaturat më të larta gjatë kësaj jave – 41 gradë Celsius – në një valë trevjeçare të nxehtë që vrau të paktën 44 vetë. Koreja e Jugut dhe Koreja e Veriut kanë paraqitur se dita më e nxehtë ka shënuar 40 gradë Celsius.

Evropa është kapluar nga një presion masiv i lartë duke përhapur të nxehtin e thatë dhe duke shkatërruar të dhënat meteorologjike, duke ushqyer zjarret në Suedi, Finlandë, Norvegji, Britani dhe gjithandej në rrethin e Arktikut.

Në Greqi, zjarre ndodhin çdo vit, por këtë vit, thatësirat dhe temperaturat rekorde mbi 38 gradë Celsius kanë bërë vitin 2018 sezonin më të ashpër të zjarreve, me mbi 50 vetë të vrarë këtë javë, dhjetëra të zhdukur dhe qytete të tëra të përpira nga flakët.

Në SHBA, Lugina e Vdekjes goditi dje 52 gradë Celsius. Në Dallas-Fort Worth katër ditë rresht temperaturat goditën me 42 dhe 43 gradë Celsius dhe nxehtësia vdekjeprurëse po përhapet nga Kalifornia, Arizona dhe New Mexico në Rockies, ku rritjet e shkurtra janë kthyer vdekjeprurëse edhe për shëndetin e të rinjve rreth të 20-ave.

Janë këto lloj valësh të nxehta që shkencëtarët kanë paralajmëruar si pasojë e një planeti të ndezur nga emetimet e gazrave serrë.

“Ndikimet e ndryshimeve klimatike nuk janë më të lehta,” tha për CNN Michael Mann, një shkencëtar i klimës dhe drejtor i Qendrës së Shkencave të Sistemit Tokësor në Universitetin Penn State. “Ne po i shohim ato të luajnë në kohë reale në formën e valëve të nxehta të padëgjuara më parë, përmbytjeve, thatësirës dhe zjarreve dhe ne i kemi parë të gjithë këtë verë”, tha ai.

Ekolëvizja,  31.07.2018