Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Greqia nis projektet e erës dhe diellore

Greqia po përgatitet të shesë në ankand 2.6 gigawat të projekteve diellore dhe të erës për të tërhequr investime. Sipas ministrit të energjisë George Stathakis, tani e tutje prodhimi i energjisë së rinovueshme dhe çmimet do të përcaktohen nga procesi konkurrues i tenderit

Ai shtoi më tej se kjo duhet të inkurajojë investimet në energjinë e rinovueshme prej 2.5 miliardë deri në 3 miliardë euro, veçanërisht në atë me erë.

Qeveria publikoi rregullat përfundimtare për tenderët e saj të parë konkurrues, të cilët përshkruajnë afatet kohore dhe madhësinë e projekteve që do të jepen. Tenderi i parë do të mbahet më 2 korrik dhe do të japë lejet për ndërtimin 300 megavat të energjisë së erës dhe 300 megavat të energjisë së diellit.

“Ka shumë interes nga lojtarët e vendosur në tregun e erës, por ka edhe shumë interes nga investitorët e huaj, kryesisht fonde private të kapitalit”, tha Dimitris Assimakis, partner në Norton Rose Fulbright LLP, një firmë ligjore që këshillon kompanitë duke investuar në sektorin e energjisë së rinovueshme të vendit.

Greqia është e njohur si një ndër vendet më me diell, një faktor kyç në industrinë e turizmit, por gjithashtu ka edhe burime të mira të erës. Ashtu si të gjithë vendet anëtare të Bashkimit Evropian, ajo ka një objektiv të detyrueshëm me ligj për energji dhe synon që 18 për qind e konsumit të energjisë të jetë nga rinovueshme deri në vitin 2020.

Vendi do të ofrojë 300 megavat energji nga era dhe dielli në vit dhe duke nisur nga 2018 deri në vitin 2020 dhe gjithashtu do të mbajë dy ankande për 400 megavat.

Ankandi në korrik do të jetë i hapur për projektet e erës midis 3 dhe 50 megavat dhe projekteve diellore në dy kategori, më pak se 1 megavat dhe midis 1 dhe 20 megavat, sipas qeverisë.

Banka Evropiane e Investimeve dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim janë aktive në Greqi dhe mund të bëjnë të mundur zbatimin e këtyre projekteve. Vitin e kaluar, BERZH u zotua të japë 300 milionë euro për të financuar energjinë e pastër në Greqi.

Scan Tv,  03.05.2018