Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Nis puna për ndërtimin e centralit më të madh diellor në Kroaci

Ndërmarrja e energjisë elektrike Hrvatska elektroprivreda (HEP) ka filluar punimet në termocentralin më të madh diellor të Kroacisë, me një kapacitet të instaluar prej 6.5 MW. Fabrika, e vendosur në ishullin e Cres, do të kushtojë rreth 5.43 milion EUR për t’u ndërtuar.

Ceremonia e fillimit të punës për termocentralin më të madh diellor në Kroaci u ndoq nga Ministri i Çështjeve Detare, Transportit dhe Infrastrukturës Oleg Butković, Ministri i Turizmit Gari Cappelli dhe Presidenti i Bordit të Menaxhimit të HEP Frane Barbarić.

Centrali diellor Cres, në afërsi të fshatit Orlec, do të ndërtohet në 17 hektarë tokë. Prodhimi i saj vjetor i parashikuar është rreth 8.5 milion kWh energji elektrike, e mjaftueshme për të përmbushur nevojat e rreth 2.500 familjeve. Fillimi i prodhimit pritet në fund të vitit 2020. Termocentrali nuk do të marrë subvencione dhe do të funksionojë plotësisht me parimet e tregut.

Termocentrali i ri diellor do të ndihmojë në rritjen e sigurisë së furnizimit me energji elektrike në ishujt e Cres dhe Lošinj, veçanërisht gjatë sezonit të turizmit kur konsumi është më i lartë. Sipas Barbarić, pavarësisht krizës globale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, HEP do të vazhdojë planin e saj të investimeve për vitin 2020, me vlerë rreth 660 milion EUR, shuma më e lartë në historinë e kompanisë.

Scan,  02.07.2020