Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Poli i Jugut po ngrohet tre herë më shpejt se pjesa tjetër e Tokës

Poli i Jugut është ngrohur më shumë se tre herë mesataren globale gjatë 30 viteve të fundit, sipas një studim i ri. Kjo mund të ketë pasoja të mëdha për shkrirjen e pllakave të akullit të Antarktikut, jetën detare në rajon dhe ngritjen e niveleve globale të detit.

Studimi, i botuar në revistën Nature Weather Change, të hënën, hedh dritë të re në rajonin më të largët në Tokë. Ndërsa shkencëtarët kanë ditur prej vitesh që rajonet e jashtme të Antarktidës po ngrohen, ata më parë menduan se Poli i Jugut, duke qenë i vendosur thellë në brendësi të tij, ishte i izoluar nga rritja e temperaturave globale.

Kjo nënvizon se ngrohja globale është realisht globale dhe po e bën rrugën e saj në këto vende të largëta”, tha Kyle Clem, bashkëpunëtor i studimit pasdoktoral në Shkencën e Klimës në Universitetin e Uellingtonit dhe autor kryesor i studimit.

Clem dhe ekipi i tij analizuan të dhënat e stacionit të motit në Polin e Jugut, si dhe modele klimatike për të ekzaminuar ngrohjen në brendësi të Antarktikut. Ata zbuluan se midis 1989 dhe 2018, Poli i Jugut ishte ngrohur me rreth 1.8 gradë Celsius gjatë 30 viteve të fundit me një normë prej +0.6 ° C për dekadë – tre herë më shumë se sa mesatarja globale.

Shkencëtarët thanë se shkaku kryesor i ngrohjes ishte rritja e temperaturave të sipërfaqes së detit mijëra milje larg në tropik. Gjatë 30 viteve të kaluara, ngrohja në Oqeanin Paqësor të tropikut perëndimor – një rajon afër ekuatorit në veri të Australisë dhe Papua Guinesë së Re – do të thoshte se kishte një rritje të ajrit të ngrohtë që po bartej në Polin e Jugut.

“Është i egër pasi është vendi më i largët në planet. Rëndësia është se si temperaturat ekstreme lëkunden dhe zhvendosen në brendësi të Antarktikut, dhe mekanizmat që i drejtojnë ato janë të lidhura 10,000 kilometra në veri të kontinentit në Paqësorin tropikal,” tha Clem.

Scan,  30.06.2020