Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Pse India po blen më shumë naftë nga SHBA dhe Arabia Saudite?

Sanksionet amerikane ndaj Iranit kanë detyruar një blerës kryesor të eksporteve bruto iraniane për të blerë më shumë naftë nga Arabia Saudite dhe Shtetet e Bashkuara, Indinë.

Irani ishte furnizuesi i tretë më i madh i naftës së papërpunuar në Indi, i cili importon sasi të mëdha të energjisë për të ushqyer ekonominë e vendit në rritje. Iraku dhe Arabia Saudite ishin vendet e vetme që mund të eksportonin më shumë në Indi.

Por India u detyrua të kthehej në burime të tjera nafte pasi administrata Trump imponoi sanksione mbi eksportet iraniane të naftës.

India ishte një nga tetë vendet e vetme që iu dha leje që të vazhdonte blerjen e naftës nga Teherani, por kjo leje skadoi më 2 maj.

Ndërsa India kishte thënë se do të pranonte vetëm sanksionet e imponuara nga Kombet e Bashkuara, ministri i naftës i vendit tha në prill se do të merrte furnizime shtesë nga vendet e tjera të mëdha të prodhimit të naftës.

Një zëdhënës i Ministrisë së Naftës dhe Gazit Natyror të Indisë i konfirmoi CNN Business të mërkurën se vendi tani ka ndërprerë të gjitha importet e naftës nga Irani.

Vende të tjera duke përfshirë Turqinë thuhet se kanë ndalur importet e naftës nga Irani, por blerësi më i madh i botës, Kina, po injoron sanksionet e SHBA.

Ndërkohë, zyrtarët e Indisë janë shprehur se SHBA është treguar shumë mirëkuptuese karshi nevojave të vendit, ndaj dhe partenriteti dhe shkëmbimet tregtare me të janë shtuar.

Gazeta Tema,  06.07.2019