Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Rusia paralajmëron dobësimin e çmimit të naftës

Arabia Saudite dhe Rusia, dy prodhuesit më të mëdhenj në marrëveshjen OPEC +, shprehën shqetësime se rënia e kërkesës për naftë mund të çojë çmimin nën 40 dollarë për fuçi, në takimin e tyre të hënën në Moskë.

Ministrat e energjisë të të dy vendeve kanë qenë në përpjekje për të nxjerrë një pikëpamje të përbashkët mbi tregun e naftës së papërpunuar, duke thënë të premten se do të vazhdojnë të bashkëpunojnë sapo të përfundojë prodhimi, megjithëse Rusia ende duhet të angazhohet për një zgjatje të marrëveshjes, ndërsa peshon kërkesat nga kompanitë e saj të naftës.

“Sot ka rreziqe të mëdha mbi furnizimin e tepërt”, tha ministri rus i energjisë Alexander Novak në kryeqytetin rus, ku bisedoi me homologun e tij saudit në një takim të komisionit ndërqeveritar të vendeve. “Ne kemi rënë dakord që duhet të bëjmë një analizë më të thellë dhe të shohim se si ngjarjet zhvillohen në qershor”, para se të marrin një vendim për të ardhmen e shkurtimeve të prodhimit me OPEC +.

Novak pranoi se 40 dollarë për një fuçi ose dhe më pak do të ishte e mundur nëse Arabia Saudite dhe partnerët e tyre të OPEC nuk arrijnë të marrin një vendim për frenimin e mbiprodhimit. Ministri rus i Financave Anton Siluanov më herët paralajmëroi se një skenar i tillë mund të dërgonte çmime nën atë nivel.

Nuk ka dyshim se situata aktuale në tregjet botërore të naftës, e cila ka filluar të tregojë përsëri paqëndrueshmëri, e bën bashkëpunimin Saudite-Rusi më të rëndësishëm. Ndërsa Rusia mund të jetë më e lumtur me një çmim më të ulët të naftës sesa Arabia Saudite, marrëveshja OPEC + ka rritur buxhetin e saj federal mes çmimeve më të larta për mallrat e energjisë. Kjo e bën situatën në tregjet e naftës shumë të paparashikueshme.

Scan,  11.06.2019