Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Panelet diellore lundruese, Statkraft optimiste për Shqipërinë

Një fermë e re diellore që lundron në Shqipëri ka rënë në sy të CleanTechnica muajin e kaluar dhe pas shumë komenteve duket se jo të gjithë në botë mendojnë se panelet diellore me bazë uji janë një ide e mrekullueshme.
Christian Rynning-Tønnesen, drejtor ekzekutiv i Norwegian Statkraft, i cili gjatë një bisede me CleanTechnica javën e kaluar, dha idetë e tij për energjinë e rinovueshme në përgjithësi dhe asaj diellore lundruese në veçanti.

Statkraft e quan veten prodhuesi më i madh i energjisë së rinovueshme në Europë, kryesisht nëpërmjet burimeve të saj hidroelektrike. Gjatë intervistës Rynning-Tønnesen përshkroi një skenar në të cilin 50% -66% e prodhimit të energjisë elektrike do të zëvendësohet në nivel global në 20 vitet e ardhshme.

Panelet diellore që lundrojnë mund të arrijnë një rritje në efikasitetin e konvertimit, në sajë të efektit të ftohjes së ujit në të cilin ata qëndrojnë. Rynning-Tønnesen gjithashtu theksoi disa përfitime të tjera në projektin e Shqipërisë:

Meqë ne po përdorim sipërfaqen e rezervuarit nuk ka konflikt me sipërfaqen. Është mjaft e përshtatshme për të përdorur linjat e njëjta të energjisë dhe disa nga pajisjet elektrike, dhe ne tashmë kemi dërguar njerëz në vend.
Instalimet e panelit diellor lundrues të Statkraft-it janë aktualisht duke u zhvilluar në hidrocentralin e Banjës jo shumë larg kryeqytetit të Tiranës, në Bashkinë Cërrik në Qarkun e Elbasanit.

Një kritikë ndaj kostos së luhatshme është kostoja e tokës konvencionale ose e strukturave të ngritura mbi çati. Sipas Rynning-Tønnesen, kostoja e Shqipërisë është rreth dyfishi i normës tipike të tregut.

Shqipëria është pothuajse tërësisht e varur nga hidrocentralet për energjinë elektrike. Shtimi i paneleve diellore lundruese në hidrocentrale mund të sigurojë më shumë se 24/7 stabilitet, vuri në dukje Rynning-Tønnesen.

Në këtë kontekst, fabrika e Banjës është praktikisht e re, hapur në vitin 2016 si një projekt i palës shqiptare të Statkraftit, Devoll Hydropower. Është e para e një sërë hidrocentralesh nën ombrellën e lumit Devoll.

Kur fabrika motër e Banjës, Moglicë, të hapet më vonë këtë vit, të dy objektet do të kenë një kapacitet total prej 256 megawatts. Ato gjithashtu do të rrisin prodhimin e përgjithshëm të energjisë të Shqipërisë me 17% (ose 20%, në varësi të numrit të tyre).

Nëse gjithçka shkon mirë, Shqipëria mund të lulëzojë me panele diellore. Një hidrocentral i tretë mund të jetë i mundur në lumin Devoll, në varësi të mënyrës se si do të shkoj me dy të parat.

Shqipëria ka qenë gjithnjë pro fuqisë bërthamore që prej vitit 2007, edhe pse Mali i Zi fqinj nuk është aq i prirur për ta lokalizuar atë në Durrës në Detin Adriatik.

Kjo është në përputhje me parashikimin e Statkraft. Rynning-Tønnesen i tha CleanTechnica se globalisht “ne do të shohim një ndryshim masiv nga gazi natyror dhe qymyrguri në energji të rinovueshme”, i cili nuk lë shumë hapësirë ​​për energji bërthamore.

Burimi: Cleantechnica

Scan,  15.05.2019