Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Norvegjia ul parashikimin e naftës për 2019

Prodhimji i naftës në Norvegji gjatë këtij viti tashmë do të jetë më i vogël se parashikimi i mëparshëm dhe se do arrijë nivelin më të ulët gjatë tre dekadave, bëri të ditur Drejtoria Norvegjeze e Naftës (NPD) gjatë ditës së sotme.

Investimet në prodhuesit më të mëdhenj të naftës në Evropën Perëndimore dhe prodhuesi i dytë më i madh i gazit në Evropë pas Rusisë u rritën pas një rënieje për shkak të rënies së çmimeve të naftës nga viti 2014 deri në vitin 2016.

Pavarësisht kësaj, prodhimi i naftës në vitin 2017 prej 86.2 milion metra kub (mcm), ose 542 milionë fuçi, humbi parashikimin prej 90.2 milion metra të bëra një vit më parë, tha NPD të enjten. Kreu i NPD Bente Nyland tha për Reuters se rezultatet e vitit të kaluar humbën parashikimet dhe parashikimi i këtij viti u ndërpre për shkak të vonesave të fillimit dhe vështirësive të prodhimit në disa fusha.

Prodhimi i gazit të Norvegjisë vitin e kaluar ishte 119.3 miliardë metra kub (bcm), duke pakësuar një parashikim prej 121.2 bcm. Në vitin 2019 pritet të rritet më pak se 119.5 bcm, por ende nën një parashikim të mëparshëm prej 121.4 bcm dhe më poshtë rekordit 122 bcm të prodhuar në vitin 2017.

Prodhimi i kombinuar i naftës dhe gazit të Norvegjisë pritet të afrohet me nivelin rekord të vitit 2004 deri në vitin 2023, ndërsa pika e prodhimit në fushën Johan Sverdrup të Ekuencorit, që pritet të përbëjnë rreth 40 përqind të prodhimit të naftës norvegjeze pas vitit 2022.

Drejtoria Norvegjeze e Naftës (NPD) pret që firmat e naftës të stërvitet rreth të njëjtit numër të puseve të eksplorimit në vitin 2019, njësoj si viti 2018, pasi ulja e kostos dhe çmimet më të larta të naftës kanë rritur përfitime e zhvillimeve të reja.

Kostot e puseve të zhvillimit kanë rënë me më shumë se 40 për qind nga viti 2014 e deri në 2018 -ën, por shpenzimet operative janë rrafshuar dhe kostot e eksplorimit pritet të rriten me rreth 10 për qind në vitin 2019 nga sa ka qenë një vit më parë, tha NPD për reuters.

Scan,  10.01.2019