Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Bota mund të mos ta marrë kurrë veten nga etja e saj për naftë

Bota po mëson të jetojë me më pak naftë.

Pandemia e koronavirusit ka shkatërruar kërkesën për benzinë dhe karburant pasi miliarda njerëz qëndrojnë në shtëpi, dhe nuk ka asnjë garanci që ajo do të rimarrë plotësisht veten pavarësisht nga çmimet e ulëta.

Industria e naftës po përshtet me efektet e krizës që po zgjasin. Punonjësit vazhdojnë të punojnë nga shtëpia. Udhëtimi ndërkombëtar mbetet i pakët. Dhe qytetarët në qytetet dikur të ndotura, pasi janë mësuar me qiellin blu, kërkojnë kontrolle më të ashpra të emetimeve.

Ndryshime të tilla do të vinin në një presion investitorët për të hequr pasuritë e naftës që kishin fituar vrull para rënies së çmimeve të fundit. Investimet e qëndrueshme për energji, nga krahasimi, duket se kanë mbajtur mjaft mirë pavarësisht luhatshmërisë së tregut të aksioneve.

Kjo mund të nënkuptojë që kërkesa globale nuk do kthehet kurrë në rekordin e saj të lartë për vitin 2019, një perspektivë e frikshme për kompanitë e naftës dhe punonjësit e tyre nga Teksasi në Evropën Perëndimore, dhe vendet si Rusia, Nigeria apo Iraku që varen shumë nga shitja e papërpunuar, shkruan CNN.

Kërcënimi i një valë të dytë të infeksioneve në vjeshtë gjithashtu frikëson prodhuesit. Çmimet tashmë janë zhytur në nivelet e tyre më të ulëta në dekada, ndërsa prodhuesit merren me furnizim të tepërt dhe ‘shokun’ më të keq të kërkesës në histori.

Para pandemisë, analistët parashikuan që kulmi i kërkesës për naftë do të ndodhte rreth vitit 2040 për shkak të rritjes së makinave elektrike, rritjes së efikasitetit të energjisë dhe kalimit në burimet alternative.

Por koronavirusi ka detyruar shumë supozime për të ardhmen e naftës që të hidhen poshtë.

Top Channel,  29.04.2020