Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Musk shton modelin Y në linjën e makinave elektrike

Tesla ka hedhur në treg veturën e saj më të fundit, Modelin Y, automjeti i dytë më i mirë në treg. Makina u zbulua në një panair në Los Anxhelos. Së pari, firma do të hedhë në treg një version me rreze të gjatë të automjetit me një çmim prej $ 47,000 (£ 35,489).

Shefi ekzekutiv, Elon Musk tha se modeli i standardeve me çmim prej 39,000 dollarë do të ishte në dispozicion në vitin 2021. Kjo u bë e ditur pas një periudhe sfiduese për Teslën, me çështjet e prodhimit si dhe problemet ligjore për Musk.

Shefi i Tesla kishte përshkruar më parë modelin Y si pjesë e një plani për të arritur një audiencë më të gjerë, duke ndjekur modelin 3 – makina më e lirë në gamën e saj, e cila u hodh në treg që në vitin 2017. Modeli i parë më i shtrenjtë Y do të ketë një distancë prej 300 milje (482 km). Dërgesat pritet të fillojnë gjatë vitit të ardhshëm. Modeli standard do të ketë një distancë prej 230 milje për pagesë.

Në të kundërt, Modeli 3 ka një gamë prej 220 miljesh, një shpejtësi maksimale prej 130mph dhe 0-60mph përshpejtim prej 5.6 sekondash. Më shumë se 400,000 njerëz ishin të interesuar për të blerë makinën, por u përballën me çështjet e prodhimit dhe çmimet ishin më të larta se sa pritej, mesatarisht 50,000 dollarë. Por çmimi u ul në 35.000 dollarë gjatë muajit mars. Modeli Y do të ketë të njëjtat veçori si Modeli 3, por do të jetë rreth 10% më i madh.

Por ky vit nuk ka qenë e lehtë për Teslan. Në janar, firma njoftoi se ishte duke shkurtuar rreth 3,000 vende pune, ku Z. Musk e përshkroi vitin e kaluar si më sfidues në historinë e firmës dhe duke pranuar se makinat ishin ende “shumë të shtrenjta për shumicën e njerëzve”. Tesla njoftoi se do të mbyllte një numër të konsiderueshëm të dyqaneve të saj, por më vonë ndërroi mendjen duke thënë se do të rriste çmimet e makinave të saj – por jo Modelin 3 -.

Scan,  15.03.2019