info@energjia.al

Banka Botërore do të vazhdojë mbështetjen e Kosovës, me fokus sektorin e energjisë, si parakusht për zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik, kanë thënë përfaqësuesit e Bankës Botërore, Linda Van Gelder Drejtoreshë Rajonale e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor dhe Marco Mantovanelli, Drejtor  i Bankës Botërore për Kosovë gjatë takimit që zhvilluan sot me Ministrin e Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka.

Me këtë rast drejtoresha Gelder u njoftua nga Ministri Lluka me prioritetet e MZHE-së, ku sektori i energjisë zë vendin më të rëndësishëm, respektivisht projekti i TC Kosova e Re dhe projektet për zbatimin e masave të Eficiencës së Energjisë, që kanë për qëllim sigurinë e furnizimit me energji dhe mbrojtjen e mjedisit.

Ministri Lluka dhe përfaqësuesit e Bankës Botërore kanë diskutuar mbi zhvillimet aktuale ekonomike në vend, e veçanërisht për sektorët që mbulohen nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik.

Gelder ka ritheksuar mbështetjen e institucionit që përfaqëson për projektet e energjisë, i bindur se siguria e furnizimit me energji ka impakt direkt në zhvillimin ekonomik.

Nga ana e  tij kreu i  MZHE-së ka falënderuar Bankën Botërore për mbështetjen financiare që u jep projekteve të energjisë, një prej të cilëve është edhe kredia për zbatimin e masave të EE në ndërtesat publike, projekti në fushën e TIK-ut dhe ai i rivitalizimin e kanalit të Ibër Lepencit.

Agjensia e aljemve ekonomia,  27.09.2017

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka bërë të ditur se ka vazhduar me aksionin e saj tek bizneset që merren me shitjen e derivateve të naftës, të cilat nuk janë fiskalizuar.

Destinacioni i radhës sipas ATK-së ishte rajoni i Mitrovicës, ku gjatë aksionit të zhvilluar në teren, zyrtaret tatimor ka vërtetuar se një numër i vogël i tatimpaguesve nga kjo fushë, po rezistojnë  të pajisjen me arka fiskale.

Gjatë këtij aksioni janë mbyllur 5 biznese të cilat merren me shitjen e derivateve, aksioni në fjalë do të vazhdoj edhe gjatë ditëve në vijmë, në mënyrë që instalimi i pajisjeve speciale fiskale dhe shfrytëzimin i tyre  të bëhet në pajtim me udhëzimin administrativ dhe ligjin.

Departamenti i Operacioneve – drejtorit rajonale të Administratës Tatimore të Kosovës, me aktivitetet e shtuar në teren kanë arrit që afër 90% e bizneseve që merren me shitjen e derivateve të naftës të fiskalizohen, ndërsa te bizneset e pa fiskalizuar të ndërmarr masa ligjore, siç është mbyllja e aktivitetit të tyre deri në fiskalizimin final.

ATK është e vendosur për vazhdimin e aktiviteteve shtesë, me qëllim të verifikimit të instalimit, përdorimit të pajisjeve fiskale te të gjitha këto biznese dhe fiskalizimit te tyre.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  27.09.2017

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur në Dibër ku një 16-vjeçar ka rënë në kontakt me energjinë elektrike teksa po zinte peshk në lumë, dhe për pasojë ka ndërruar jetë.

Ngjarja ka ndodhur në fshatin Vakuf, ndërsa viktimë e kësaj ngjarjeje ka mbetur Flori Ciku, i cili po peshkonte me gjenerator në lumin Drini i Zi.

Policia e Dibrës ka bërë me dije   se L.Ç, 16 vjeç, banues në fshatin Vakuf, Dibër, duke gjuajtur peshk me gjenerator elektrik, në lumin Drin në afërsi të fshatit Fushë-Alije, është vetëaksidentuar duke rënë në kontakt me rrymën elektrike ku për pasojë  ka gjetur vdekjen e menjëhershme.

Gjithashtu në lidhje me këtë ngjarje është bërë arrestimi në flagrancë për veprat penale “Veprime që pengojnë zbulimin e së vërtetës”, “Peshkim i paligjshëm”, parashikuar nga nenet 301, 204, të Kodit Penal, i 35-vjecarit Leonard Begu, banues në Peshkopi, pasi ky shtetas dyshohet se ka qenë sëbashku me  16-vjeçarin .Ç, duke peshkuar në mënyrë të paligjshme, dhe pasi ka ndodhur ngjarja ka fshehur disa sende të cilat janë gjetur nga policia në automjetin e tij, automjeti i cili është sekuestruar në cilësinë e provës materiale.

Shqiptarja.com  27.09.2017

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka publikuar të dhënat e performacës për periudhën Janar-Gusht 2017.

Ashtu sikurse ka ndodhur edhe gjatë pjesës së parë të vitit, investimet në rrjet kanë mundësuar uljen e nivelit të humbjeve në rrjet, të cilat për tetëmujorin fiksohen në 27,5%,. Ndonëse kjo përbën një përmirësim prej vetëm 0,6% krahasuar me një vit më parë, shërben si tregues i vazhdimësisë së mirë.

Edhe niveli i arkëtimeve vijon të mbetet i lartë, ndikuar kryesisht nga skemat lehtësuese për abonentët debitorë, të cilat mundësojnë pagesën me këste të detyrimit. Në tetë muaj, ka patur rreth 42,7 miliardë lekë arkëtim.

Që prej zbatimit të reformës në Dhjetor të vitit 2014, OSHEE bën me dije se janë 339 mijë abonentë që kanë përfituar, për një vlerë totale prej rreth 200 milionë dollarësh të ulura në kamatvonesa.

Deri në Gusht është vënë re një trend në rritje i energjisë së shitur dhe asaj të faturuar. Në total, energjia e shitur kap një sasi në rritje me 2,7%, ose 1,2 miliardë lekë më shumë se një vit më parë.

Tërësia e faktorëve që kanë ndikuar pozitivisht në performancën e këtij institucioni ka sjellë për rrjedhorë reduktimin e borxhit për fatura 2007-2014, të cilat nga 67,8 miliardë lekë një vit më parë, zbriti në 49,5 miliardë lekë.

Scan Tv,  27.06.2017

Gjatë ditës të sotme, çmimet e naftës janë regjistruar në luhatje, duke e nisur sesionin me rritje, por duke humbur ndjeshëm terren gjatë orëve në vijim. Në këtë rubrikë ju njohim me ndryshimin e çmimit të naftës në tregjet ndërkombëtare dhe ju tregojmë çmimin real me shumicë, me të cilin nafta del sot nga dy portet kryesore të vendit, në varësi të tendencës së çmimeve gjatë ditës së djeshme.

Rënia e theksuar e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare gjatë sesionit të kaluar është reflektuar pjesërisht në tregun vendas gjatë sesionit të sotëm, për shkak të forcimit të dollarit ndaj lekut.

Gjatë ditës së sotme, nafta me shumicë në dy portet e vendit shitet me 145.05 lekë për litër, në rënie me 0.15% në krahasim me sesionin e kaluar. Çmimi i pasqyruar është aktual dhe i referohet vetëm ditës së sotme.

Luhatjet në çmimin e shumicës, përveç çmimit me të cilin kuotohet në bursë, vijnë edhe në bazë të kostove të transportit, cilësisë së produktit të zhdoganuar, kursit të këmbimit ndërmjet dollarit dhe lekut, si dhe barrës  shtetërore, që sot fiksohet në rreth 91.2 lekë për litër, ose 67% e çmimit total.  Këto të dhëna i referohen çmimit përfundimtar me të cilin nafta futet në tregun me pakicë, dhe jo çmimit me të cilin shitet në pikat e karburantit.

Scan Tv,  27.09.2017

During January-August, the Electricity Distribution Operator OSHEE has collected ALL 42.7 billion, while the level of losses has dropped to 27.5% from 28.1% last year.

According to OSHEE data, the level of debt at the end of August fell to ALL 49.5 billion, from ALL 67.8 billion that it was for the period 2007-2014.

Its reduction came also as a result of the implementation of relief schemes for payment of installments of liabilities.

From the 8-month 2017 data, since December 2014, when the implementation of the reform began, 339,000 subscribers benefited from these schemes at a value of about $ 200 million.

According to OSHEE, half of this reduction belongs to the categories in need, such as families with economic aid, retirees, and invalids.

Meanwhile, for the 8-month period there is an increasing trend of sold and billed energy, which has positively impacted on the revenue growth for OSHEE.

The amount of sold energy results with an increase of 2.7% or ALL 1.2 billion, compared with the 8-month period of 2016.

Scan Tv,  27.09.2017

Kompanitë ruse kanë shprehur interes në modernizimin e sektorit të energjisë në Bullgari. Kjo u bë e ditur nga ministri i Energjisë, Temenujka Petkova, i cili mori pjesë në takimin e katërt të grupit të punës “Energy” që u mbajt në Moskë, pjesë e Komisionit Ndërqeveritar bullgaro-rus për Ekonominë dhe Bashkëpunimit Shkencor dhe Teknologjik.

Për shembull, PAO “Power Machines” është e interesuar në zgjerimin e mundshëm të bashkëpunimit në ndërtimin e TPP “Maritza East” 2, TPP Bobov dol, TPP Sofia si dhe në objekte të tjera të energjisë. Kompania është e gatshme të vijojë të marrë pjesë në mënyrë aktive në modernizimin e pajisjeve për Kozloduy NPP.

Rakurs Engineering ka konfirmuar gatishmërinë për të marrë pjesë në restaurimin e kapacitetit hidroenergjetik në Bullgari dhe të asistojë në zbatimin e teknologjive dixhitale në termocentralet bullgare.

Bashkimi Kombëtar për Ruajtjen e Energjisë i Federatës Ruse është i interesuar në realizimin e projekteve të përbashkëta në fushën e modernizimit kompleks të termocentraleve bullgare sipas kërkesave të reja mjedisore europane.

Aktualisht, drejtuesit bullgarë po vlerësojnë investimet që janë të nevojshme për të përfshirë teknologjitë e reja të pastrimit për dioksidin e squfurit, oksidet e azotit dhe merkurit, për të zvogëluar nivelet e ndotjes, nëse duan që impiantet të punojnë pas vitit 2021. Shifra përllogaritet rreth 1 miliard euro.

Në fushën e energjisë bërthamore, Bullgaria dhe Rusia e kanë vlerësuar të suksesshëm bashkëpunimin shumëvjeçar.

Novinite,  26.09.2017