info@energjia.al

Shkencërarët në SHBA kanë prezantuar për herë të parë prototipin e telefonit celular pa bateri, i cili përdorë një teknologji të re për të cilën shpresohet se shumë shpejt do të implementohet në prodhimet për tregun masiv.

Ky telefon është krijuar nga grupi i hulumtuesve nga universiteti “Washington” në Siettle dhe punon në parim të gjenerimit të sasive të vogla të energjisë nga radio sinjalet, të njohura si radio frekuenca ose valët “RF”.

Top Channel,  11.08.2017

Çmimet e naftës ranë me rreth 1% gjatë sesionit të fundit të kësaj jave, duke prekur nivelin më të ulët në më shumë se 1 javë.

Tendenca e re e çmimeve vjen pas deklaratave të agjencisë ndërkombëtare të energjisë, sipas së cilës, balancimi i tregut po kërkon kohë, për shkak të angazhimit të dobët të OPEC për të shkurtuar prodhimin, ashtu siç ka premtuar në fakt.

Në çelje të sesionit të sotëm, nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 51.42 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 48.11 dollarëve për fuçi.

Gjatë sesionit të djeshëm, çmimet e naftës prekën përkohësisht nivelet rekord maksimale të 3 muajve të fundit, por u tërhoqën më vonë me rreth 1.5%.

Scan Tv,  11.08.2017

Operatori i Sistemit të Transmetimit të Energjisë nuk derdh fitimet në arkën e shtetit që prej vitit 2011. Konstatimi vjen nga Kontrolli i Lartë i Shtetit, i cili ka audituar financat e këtij institucioni në fillim të vitit 2017.

Raporti i Kontrollit të Lartë të Shtetit vlerëson se të ardhurat e munguara në buxhet nga OST për vitet 2011-2015 arrijnë në më shumë se 846 milionë lekë, afërsisht 8 milionë dollarë.

KLSH nënvizon në raport se Ministria e Zhvillimit Ekonomik, e cila ka në pronësi Operatorin e Transmetimit, më 5 shkurt 2016 i ka kërkuar Këshillit Mbikëqyrës marrjen e masave të menjëhershme për likuidimin e vlerës duke caktuar një skedul likuidimi.

Ndërkaq, deri në fund të vitit 2016 OST nuk ka llogaritur asnjë kamatë vonesë ndaj OSHEE për detyrimin që ajo ka ndaj OST SH.A për shërbimin e transmetimit, detyrim i cili deri në 31.12.2016 është 8,6 miliardë lekë.

Ndërkohë që kamatëvonesa e detyrimeve për vitin 2016 e llogaritur nga grupi i auditimit deri në fund të periudhës së auditimit është 292 milionë lekë.

Scan Tv,  11.08.2017

Aksioni i nisur dje nga Bashkia e Tiranës për mbylljen e pikave të karburantit, të cilat e ushtrojnë aktivitetin e tyre pa licencë, ka dhënë rezultatet e para pozitive.

Burime nga bashkia bëjnë të ditur për Top Channel se rrjetet e mëdha të tregtimit me pakicë të karburanteve, gazit të lëngshëm të naftës dhe të vajrave lubrifikante kanë qenë të parët që kanë nisur procesin për shlyerjen e detyrimeve kundrejt Bashkisë së Tiranës, sipas legjislacionit në fuqi.

Brenda 24 orëve, më shumë se gjysma e pikave të shitjes së karburanteve me pakicë kanë nisur pagesat dhe kanë filluar procesin e plotësimit të dokumentacionit për t’u pajisur me licencë, siç e përcakton edhe vendimi i Këshillit të Ministrave. Në ditën e parë të aksionit, institucionet e Bashkisë së Tiranës, në bashkëpunim edhe me organet e tjera shtetërore, bllokuan tre pika karburanti të cilat nuk ishin të licencuara dhe që i ishin shmangur detyrimeve kundrejt qytetit.

Aktualisht, në qytetin e Tiranës e ushtrojnë këtë aktivitet 173 subjekte të palicencuara, të cilat në rast të mospajisjes me licencën përkatëse ose nëse do të tentojnë që të ushtrojnë aktivitetin e tyre në rrugët kryesore urbane, duke formuar xhepa për makinat, në kundërshtim me ligjin dhe pa lejet përkatëse, do të bllokohen menjëherë nga ana e Bashkisë së Tiranës.

Bashkia e Tiranës ka paralajmëruar se do të bllokojë të gjithë ato aktivitete të tregtimit me pakicë të karburanteve, deri në pajisjen e tyre me dokumentacionin përkatës dhe shlyerjen e detyrimeve të taksave të parashikuara nga aktet ligjore e nënligjore.

Top Channel,  11.08.2017

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka bërë me dije se zonat bregdetare të vendit po furnizohen rregullisht.

Nga të dhënat e fundit rezulton se të gjithë fidrat që furnizojnë këto zona janë në punë, përfshirë ata që mbajnë me energji institucionet e rëndësisë së veçantë.

OSHEE bën me dije se për jugun po përdor fuqi shtesë, pasi ka vendosur një nënstacion të lëvizshëm në Borsh, rasti i dytë ky pas atij të Himarës vitin e kaluar.

Top Channel,  11.08.2017

Kriza vendase e prodhimit të energjisë e ka vënë me shpatulla për “muri” Operatorin e Shpërndarjes së Energjisë, i cili në kushtet e emergjencës ka bërë një tender me vlerë 1.6 milionë euro për të siguruar energjinë e plotë deri në fund të ketij muaji.

Çmimi mesatar i blerjes ishte 67 euro për MW, nivel më i ulët se çmimi i bursës në këto ditë.

Gjithsej shpenzimet e OSHEE-se për blerjen e energjisë për muajin gusht shënuan 31.6 milionë euro. Në fund të korrikut OSHEE e tenderoi energjinë e gushtit me 29.9 milionë euro.

Vijimi i thatësirës edhe për muajin shtator është duke e vënë stabilitetin fiskal të vendit para një vështirësie serioze. Sipas shpenzimeve të kryera gjatë muajit gusht shihet se OSHEE nuk do të mund të përballojë e vetme harxhimet për importin. Teksa pritet që me formimin e qeverisë së re të ndryshojë buxheti i vitit 2017 për të akorduar tepricat buxhetore në favor të importit të energjisë.

OSHEE raprton se pasi u konsultua me KESH u pa se mundësitë e prodhimit për periudhën gusht 2017 janë të kufizuara. Ndërkohë vihet re një rritje e ngarkeses mbi parashikimet mbi të cilën u realizua blerja për muajin gusht 2017 në sasinë 434,000 MWh.

Në këto kushte OSHEE pas konsultimeve me KESh, OST dhe MEI vendosi të fillojë blerjen e një sasie shtesë energjie prej 35,200 MWh për periudhen 12-31 gusht 2017.

Duke qenë se nga ofertat e ardhura ne fazën e parë, nuk ishte arritur sigurimi i sasisë së kërkuar për të optimizuar portofolin ekonomik të OSHEE sh.a., Komisioni i Blerjes vendosi të negociojë më të gjitha kompanitë për të rritur sasitë dhe për të ulur çmimin për njësi.

Komisioni i blerjes vazhdoi procedurat e vlerësimit me 7 shoqëritë prodhuese/tregtare që paraqitën interes në raundin e fundit te procedurës se zhvilluar nga OSHEE. Fituesit ishin shoqerite “EFT AG”; “GSA shpk”; “GEN-I Tirana shpk”; “NOA Energy Trade”, “Devolli Hydropoëer –Statkraf”; “A&A Group of companies” dhe “HSE”.

Revista Monitor,  11.08.2017