info@energjia.al

Projekti më i rëndësishëm dhe më i madhi i të gjitha kohërave i realizuar në ndonjëherë në Kosovë e posaçërisht në fushën energjetike, Termocentrali “Kosova e Re”, është në fazën përfundimtare të fillimit të realizimit të tij. Më poshtë do t‘i gjeni disa fakte të rëndësishme të projektit për Termocentralin “Kosova e Re”.

1. Pas analizave të shumta në vitin 2001, si përfundim ishte arritur zëvendësimi i termocentraleve të vjetra me kapacitete të reja prodhuese. Shumë ministra e Qeveri kishin premtuar ndërtimin e Termocentralit të ri, por vetëm pas 16 viteve ky projekt do të jetësohet.

2. Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, ka paralajmëruar se nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, me investitorin Contour Global, pritet të realizohet këto ditë.

3. Termocentrali “ Kosova e Re” do të ndërtohet afër Termocentralit “Kosova B” në Obiliq.

4. Vlera e përafërt e ndërtimit të Termocentralit “Kosova e Re” do të jetë rreth 1 miliard euro.

5. Dhjetë mijë persona do të mund të punësohen gjatë ndërtimit të termocentralit, derisa 500 persona do të jenë të punësuar të përhershëm.

6. Termocentrali i ri do të ketë një kapacitet gjenerues prej 450 megavat.

7. Ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re” përkrahet pa rezervë nga SHBA, Banka Botërore, FMN, BE.

8. Implikimet në mjedis do të jetë minimal. Termocentrali i ri do të ketë filtër më të avancuar.

9. Ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re”, do të ndikon pozitivisht në ekonomitë familjare dhe ekonominë e përgjithshme, pasi që do të ndikoj në zbritjen e çmimit të energjisë elektrike.

10. Termocentrali i ri dikur ishte emëruar edhe “Kosova C”.

Telegrafi,  24.04.2017

Ministri i Zhvillimit Ekonomik Blerand Stavileci tha se projekti i termocentralit “Kosova e Re” është në fazën finale.

“Sot jemi në fazën e nëshkrimit të marrëveshjeve komerciale dhe brenda ditësh do ta publikojmë datën”, ka deklararuar Stavileci. Sipas tij, dobitë më këtë projekt janë të jashtëzakonshme për Kosovën edhe për vende pune. Janë dy faza. Gjatë fazës së ndërtimit deri në 10 mijë njerëz dhe pas hyrjes në funksion rreth 550 vende, kështu që mendohet që janë staf permanent”, tha Stavileci.

Sipas ministrit termocentrali “Kosova e Re” do të nisë prodhimin në vitin 2022

Ndërsa deputeti i LDK-së Blerim Grainca, anëtar i Komisionit për Zhvillim Ekonomik tha se “Kosova e Re” ka kaluar nëpër të gjitha procedurat e nevojshme deri tani.

“Aktualisht jemi në fazën finale të nënshkrimit të marrëveshjes. Kosova e Re është një pjesë e kësaj strategjie”, ka deklaruar Grainca.

Emisioni “Përballje” është bashkëprodhim i gazetarit Muhamet Hajrullahu me Telegrafi.com për Radiotelevizionin Dukagjini.

Telegrafi,  18.04.2017

Pesë vjet pas ndërtimit, korporata elektroenergjitike ka arritur të gjejë një zgjidhje për të vënë në punë TEC-in e Vlorës.

I përfunduar në vitin 2012, një defekt në tubacionin e ujit, që shërben për ftohjen e turbinës ka mbajtur peng deri më sot veprën që i kushtoi buxhetit një kredi 130 milion euro.

Për 3 vite rresht, KESH bëri shpallje publike për të përzgjedhur një kompani e cila do të bënte vlerësimin e dëmit dhe koston e riparimit, por askush nuk pati interes për të marrë përsipër këtë çështje.

Të kontaktuar nga Televizionin Klan, zyrtarë të korporatës thonë se tashmë ekspertizën për defektin e ka marrë përsipër BERZH, i cili është dhe një nga financuesit e kredisë për TEC-in. Pas vlerësimit të dëmit, do të jetë gjykata e arbitrazhit që do të vendosë se kush është fajtori në dëmtimin e veprës, kompania italiane që realizoi ndërtimin, apo shteti shqiptar.

TEC- i Vlorës nuk arriti të punonte asnjë ditë, pasi menjëherë pas marrjes në dorëzim, pësoi defekt. Ende dhe sot mosmarrëveshja mes firmës Tecimont dhe Shqipërisë nuk ka marrë zgjidhje, pasi mungonte vlerësimi financiar i dëmit.

Deri sot kjo vepër nuk ka dhënë asgjë për ekonominë shqiptare, por i ka marre KESH –t çdo vit rreth 1 milion euro për procesin e mirëmbajtjes.

Tv Klan,  20.03.2017

Prodhimi i pamjaftueshëm i energjisë elektrike për konsum vendas nga blloqet ekzistuese ka shtuar zërat që kërkojnë që sa më parë të merret vendimi për fillimin e ndërtimit të kapaciteteve të reja energjetike. Edhe pse fillimi i ndërtimit të Termocentralit “Kosova e Re” sipas zyrtarëve të Qeverisë së Kosovës është drejtë përfundimit, kushtet e reja të Bankës Botërore, mund ta vonojnë edhe më shumë këtë proces dymbëdhjetëvjeçar.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci ka thënë se gjatë marsit do të nënshkruhet marrëveshja me “Contour Global” për nderimin e termocentralit të ri. Sipas tij, pas përmbylljes së marrëveshjes ndërtimi katër vjeçar i këtij termocentrali duhet të filloj më 2018.

“Ndërtimi i Termocentralit ‘Kosova e Re’ do të zgjasë katër vjet dhe nga viti 2022, kur ky kapacitet i ri do të instalohet dhe do të funksionojë, besoj që përfundimisht do ta bëjmë atë që e quaj zgjidhje shekullore, sepse më nuk do të kemi probleme me furnizimin e rregullt me energji elektrike”, tha ai.

Ministri Stavileci premton se teknologji, e cila do të përdoret në Termocentralin “Kosova e Re” do të jetë moderne dhe me ndotje minimale të mjedisit.

E, eksperti i energjetikes Agim Perolli ka thënë se çdo vonesë për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re” vështirëson furnizimin me energji elektrike. Ani pse edhe ky termocentral nuk do t’i plotësojë nevojat konsumuese vendore me rrymë.

“Kriza energjetike do të na përcjellin edhe muajve në vijim. Parashikimet për vitet e dekadës pasuese janë edhe më të frikshme duke marrë parasysh tre faktor kyç, rritja e konsumit për çdo vjet, degradimi e mëtejmë i termocentraleve ekzistuese dhe mungesa gjithnjë e më e madhe e energjisë në rajon. Aktualisht as 50% të nevojave tona nuk plotësohen nga prodhimi vendor. Ky fakt duhet ta mobilizoi Qeverinë e Kosovës për marrjen e vendimeve sa më parë për ndërtimin e kapaciteteve të reja energjetike”, ka thënë Perolli.

Sipas tij, projekti për Termocentralin “Kosova e Re” gjendet para një sfide. Por që përkrahja e Bankës Botërore është vital për realizimin e tij. “Përkrahja e Bankës Botërore është elementi kyç i projektit pa të cilën nuk paramendohet asnjë hap në realizim e tij. Banka Botërore tani kërkon plotësimin në mënyrën ma rigorozë të të gjitha kritereve të nevojshme teknike, mjedisore sociale, ligjore dhe financiare”, tha Agim Perolli.

Ndërtuesi i Termocentralit “Kosova e Re” sipas tij, duhet t’i plotësojë disa kritere teknike dhe mjedisore.

“Ndërtuesi i ri që duhet të përzgjidhet duhet t’i jap garancionet e qëndrueshme me argumentet e forta se Termocentrali i ri do t’i plotësojë në përpikëri kriteret teknike sa i përket koeficientit të shfrytëzimit, zgjedhjes së pajisjeve të firmave të dëshmuara në prodhimin dhe fabrikimin e stabilimenteve termoenergjetike, dhe përmbushjes e të gjitha standardeve europiane dhe botërore për rruajtjen e ambientit dhe imitimit të gazrave”, ka thënë Agim Perolli ekspert i energjetikës.

Kurse Banka Botërore në një letër dërguar ministrit të Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, ka kërkuar që të plotësohen të gjitha kriteret e nevojshme teknike, ekonomike, mjedisore, sociale, ligjore dhe financiare.

“Duhet të kompletohen disa detyra përgatitore, sekuenciale, prioritare, që kërkojnë përpjekje të fokusuara dhe të koordinuara, disa nga ekipi i Bankës Botërore e disa nga Qeveria e Kosovës me përkrahje të partnerëve ndërkombëtarë”, thuhet në letrën e Cyril Muller, zëvendëspresident Rajoni për Evropë dhe Azi Qendrore në Bankën Botërore.

Në letër theksohet se Banka Botërore do të përkrah gjenerimin e ri të energjisë nga thëngjilli. “Politikat e Bankës kërkojnë që miniera e cila do të furnizojë linjit për Projektin e Centralit Energjetik ‘Kosova e Re’, të konsiderohet një kapacitet i asociuar dhe kjo do të duhet të përmbush të gjitha politikat mjedisore dhe sociale të Bankës që njihen si standard global për mbrojtjen e njerëzve të ndikuar nga projektet”, thuhet në letrën e Mullerit.

Ndryshe, nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, e cila është faza e parafundit me investitorin Contour Global, pritet të kryeht gjatë muajit mars.

Telegrafi,  28.02.2017

Ka përfunduar tenderi për Termocentralin Çayirhan në qytezën periferike Nallihan të Ankarasë, model i parë për prodhimin e energjisë elektrike nga qymyrguri vendas, një projekt i nisur vetëm pak kohë më parë nga ministri turk i Energjisë dhe Burimeve Natyrore, Berat Albayrak, për të reduktuar vartësinë e jashtme në energji.

Tenderi i Kompanisë Shtetërorë të Prodhimit të Energjisë në Turqi (EÜAŞ) për prodhimin e energjisë elektrike dhe privatizimin e fushës qymyrgurore në Çayirhan u fitua nga partneriteti i firmave “Kolin-Kalyon Enerji” dhe “Çelikler”.

Konsorciumi do të ndërtojë një termocentral me kapacitet të instaluar 800 MW dhe do të investojë 1,1 miliardë dollarë në këtë zonë.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  08.02.2017

Në mungesë të kapaciteteve të mjaftueshme për prodhimin e energjisë elektrike aktualisht Kosova është duke u përballur me një krizë serioze në furnizim. Çdo rënie qoftë e planifikuar ose jo e termocentraleve Kosova A dhe B po krijon probleme të mëdha për furnizuesin KEDS/KESCO dhe automatikisht për konsumatorët.

Pajisjet e amorizuara të blloqeve (në Kosova A nga viti 1970 dhe në Kosova B nga viti 1983), janë në momentet e fundit të jetës së tyre dhe rregullimet e përkohshme nuk po ndihmojnë. Kur kësaj i shtohen edhe kushtet ekstreme të motit me temperaturat nën -20 gradë gjatë dimrit dhe mbi +30 gradë gjatë verës, atëherë lind nevoja për shtim të importit.

Punëtorët e KEK-ut janë angazhuar maksimalisht për të mbajtur prodhimin në nivel, duke u munduar që përkundër paisjeve të stërvjetëruara t’i përmbahen planit të parashikuar. Ky plan devijon ne masë të madhe nga fuqija e instaluar e njësive prodhuese që është sajuar duke marrë parasysh gjendjen e gadishmërisë së ultë të pajisjeve të vjetëruara dhe të konsumuara gjerë në pikën kur paraqesin rrezik per stafin punues në veqanti dhe për terësinë e Bllokut në përgjithësi.

Nevoja për import të shtuar, që është rasti i ditëve të fundit, vjen si pasojë e rënies së njësisë A3 dhe pamundësisë së ristartimit për shkak të ngricave, largimit nga puna i njësisë A5 për shkak të rrjedhjes në gjeneratorin e avullit (ekonomizerit) dhe ndaljes së njësisë B1 për shkak të dëmtimeve në elektrofilter. Blloku B1 ka dëmtime edhe në vijen e ventilatorit shtytës, kështuqë edhe pas sanimit të elektrofilterit, një kohë do të punojë me gjysëm kapaciteti, vetem me nje vijë të ekstraktimit të gazrave.

Problmet e njësive A3, A5 dhe B1 krijojnë një situatë me mungesë të konsiderueshme të energjisë – rreth 500 megavat prodhim të planifikuar për orë. Aktualisht kjo sasi së bashku me sasitë e kontraktuara më herët, duhet të importohet.

Çmimi i një megavati për orë në ditët e sotme sigurohet me çmime të ndryshme nga 130 euro deri në 350 euro, përderisa KEK-u e prodhon megavatin me 28 euro. Përveç çmimit të lartë furnizuesi ka vështirësi në sigurimin e importit për shkak të kërkesës së madhe për energji në rajon.

Sipas MZHE-së është bërë e ditur se së shpejti pritet të fillojë projekti më i madh në sektorin e energjisë, ai i Termocentralit “Kosova e Re”. Shtrohet pyetja se sa do të përfitojmë me 500 megavatët e planifikuar nga elektrana e re, sa do të zbusim krizën me këtë sasi? Analizat tregojnë që edhe një kohë të gjatë nuk do të kemi stabilitet në sektorin e energjisë.

Për këtë vit 52% e konsumit është parashikur të mbulohet me prodhimin vendas (nuk është realizuar). Vitin tjetër kjo përqindje do të jetë më e vogël, dhe kështu me rradhë për së paku edhe 7-8 vjet të tjera.

Kosovës i nevojiten kapacitete të reja. Nuk ka qenë aspak megalomani (term i cili përdorej nga kundërshtarët e shumtë të projektit 2100 megavatësh) kur në fillim të viteve 2000 punohej në aktualizimin e projektit 2100 megavatësh, të filluar vite më parë.

Ky projekt është bazuar në resurset tona të thëngjillit, kapaciteteve njerëzore dhe infrastrukturës ekzistuese. Mendohej me arsye për zhvillimin e industrisë se rëndë, përpunimin e xeheve tona te çmuara këtu në vend, sjelljen e investitorëve të mëdhenjë nga i gjithë rruzulli tokësor. Së fundi do të ishim edhe eksportues të sigurt të energjisë elektrike në rajon.

Mbetemi me shpresë se strategjija e re për sektorin e energjisë 2016-2025 që parasheh investime të reja kapitale do t’i perfshijë kërkesat e argumentuara për ndërtimin e kapaciteteve të reja të gjenerimit dhe jo vetëm të revitalizimeve të njesive në Kosova A dhe Kosova B.

Revista Monitor,  07.02.2017

Projekti më i diskutuar në fushën energjetike, Termocentrali “ Kosova e Re”, është në fazën përfundimtare të negociatave me investitorin përzgjedhës për ndërtimin e tij.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, tha për Radion Evropa e Lirë se nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, që është faza e parafundit, me investitorin Contour Global, pritet të realizohet në muajin shkurt.

Kurse ndërtimi pritet të nis gjatë muajve në vazhdim.

Termocentrali “ Kosova e Re” do të ndërtohet afër termocentralit aktual “Kosova B”, me një kapacitet gjenerues prej 450 megavat. Vlera financiare e këtij projekti, sipas ministrit Stavileci, pritet të arrijë në rreth një miliard euro.

“Nënshkrimi i marrëveshjeve komerciale e përbën fazën e parafundit të realizimit të projektit, ndërkaq fazën e fundit e përbën pakoja tenderuese për termocentralin”.

“Do të thotë, në momentin që nënshkruhen marrëveshjet komerciale, sipas një tabele kohore të aktiviteteve që ka paraparë investitori, mendohet që në fillim të marsit të nis pakoja tenderuese për ndërtuesin e termocentralit”, ka thënë Stavileci.

Por, ish Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Fadil Ismaili tha për Radion Evropa e Lirë se autoritet kompetente janë vonuar për fillimin e ndërtimit të termocentralit, “Kosova e Re”.

“Ky termocentral është jashtëzakonisht i nevojshëm dhe sa më parë që do të fillojë do të jetë shumë mirë për Kosovën. Kosova është shumë vonë në realizimin e këtij projekti”, ka thënë Ismaili.

Ndryshe, në vitin 2015, autoritet kompetente në Kosovë ofertuesin Contour Global, me seli në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, e kishin përzgjedhur si kompaninë fituese për ndërtimin e këtij termocentrali.

Në anën tjetër, shoqëria civile vazhdimisht ka kundërshtuar ndërtimin e tij, me arsyetimin se Kosova nuk ka nevojë për termocentral të ri, por për një menaxhim më të mirë të shpenzimit të energjisë energjetike.

Me gjithë kundërshtimet, Kushtrim Puka nga Konsorciumi Kosovar i Shoqërisë për Energji (KOSID), ka thënë për Radion Evropa e Lirë, se edhe vonesat për fillimin e ndërtimit të këtij termocentrali janë të pa arsyeshme dhe të përcjella me shumë parregullsi.

“Mendoj se ky proces është shtyrë dhe është ndryshuar pakoja tenderuese, çka të lë të mendosh se këtu kishte lloj– lloj ndryshimesh të cilat nuk kanë përkuar me realitetin”.

“Kosova me kapacitet ekzistuese që ka nuk ka problem të mbuloj ngarkesën bazë të energjisë elektrike. Ne kemi problem të mbulojmë ngarkesën e konsumit kur është në maksimum i shpenzimit”, thotë Puka.

Projekti, sipas Pukës, ka qenë i destinuar për dështim, pasi që sipas tij, përgjatë kësaj dekade, ky projekt ka pësuar ndryshime, si në emërtim, kapacitete prodhuese, por edhe në aspektin ligjor.

Sipas një raporti të këtij konsurciumi, thuhet se ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re”, do të dëmtonte ekonomitë familjare dhe ekonominë e përgjithshme, pasi që do të rriste çmimin e energjisë elektrike për rreth 50 për qind. Por, këto të dhëna në këtë raport, janë mohuar nga zyrtarë qeveritar.

Telegrafi,  27.01.2017

Ishuj që fundosen, breza bregdetarë të kërcënuar nga shuarja. Shumë shtete kërcënohen në të ardhmen për shkak të ndryshimit të klimës. Ato u shpallin luftë energjive fosile, në fund të konferencës së klimës në Marakesh.

Një numër i madh shtetesh duan t’i japin fund me një iniciativë të përbashkët përdorimit të qymyrit dhe të kalojnë sa më shpejt që të jetë e mundur në energji të ripërtëritshme. Shumica e mbi 45 shteteve bëjnë pjesë në “Climate Vulnerable Forum” (CVF). Në të janë anëtarësuar kryesisht vende të varfra, të cilat janë veçanërisht të prekura nga ngrohja e tokës. Sipas organizatës “Buka për botën”, thirrja u prezantua në fund të konferencës për klimën në Marakesh të Marokut.

Annalena Baerbock, zëdhënëse për politikën e klimës të Grupit Parlamentar të të Gjelbërve në Bundestag, kërkoi që kjo thirrje të mos kalojë pa u dëgjuar në Gjermani. “Nuk mjafton, që ministrja gjermane e Ambientit, Barbara Hendricks t’u rekomandojë shteteve të tjera, si për shembull Marokut, që të mos ndërtojnë centrale të reja me qymyr. Thënie të tilla duhet të përmbahen edhe në planin gjerman të mbrojtjes së klimës.”

Ngjashëm u shpreh edhe Martin Kaiser, drejtor ekzekutiv i Greenpeace Gjermani. “Është një dëshmi varfërie, që Gjermanisë po ia kalojnë ndërkohë, përsa i përket braktisjes së përdorimit të qymyrit, gjithnjë e më shumë vende”, tha Kaiser.

“Largimi nga qymyri vjen më shpejt, se ç’mendojnë disa”

Gjermania planifikon që ta reduktojë emetimin e saj të gazrave të efektit serë deri në vitin 2050 me 80 deri 95 përqind. Një ligj i detyrueshëm për mbrojtjen e klimës ky plan bazë megjithatë nuk është.

Sekretari i shtetit për Mjedisin, Jochen Flasbarth nga delegacioni gjerman në Marrakesch theksoi se braktisja e qymyrit do të vijë edhe në Gjermani: “Që ne do ta bëjmë këtë në fund, për këtë nuk mund të ekzistojë asnjë dyshim. Dhe ndoshta ne duhet ta bëjmë më shpejt se ç’mendon njëri apo tjetri.”

Por, synimi në Gjermani është që braktisja e qymyrit të organizohet në një “projekt të shoqërisë”, në mënyrë që sa më pak njerëz të kenë ndjesinë se vendimet merren pa i pyetur ata, tha Flasbarth. Përpjekjet për një politikë për klimën janë edhe shprehje e interesave ekonomike, të cilat janë të prekura nga fundi i bartësve fosilë të energjisë.

Trumpi do të tërheqë marshin për pas

Konferenca e klimës e Kombeve të Bashkuara në Marrakesh mori fund sipas planit të premten (18.11.). Përfaqësues të më shumë se 190 shteteve debatuan për vënien në jetë të planit të OKB-së të Parisit për klimën. Marrëveshja është ratifikuar tashmë prej më shumë se 100 nga 195 shtete anëtare. Midis tyre janë edhe shkaktuesit më të mëdhenj të gazrave të efektit serë, SHBA dhe Kina. Megjithatë, Presidenti i ardhshëm i SHBA ka deklaruar në fushatën elektorale se do ta braktisë marrëveshjen për klimën.

Deutsche Welle,  22.11.2016

Pavarësisht se javën e kaluar dy ministrat, ai i Zhvillimit Ekonomik Blerand Stavileci si dhe ministri i Financave Avdullah Hoti, kanë qëndruar në Uashington për t’i përmbyllur negociatat me kompaninë amerikane “Contur Global” dhe Bankën Botërore rreth ndërtimit të këtij termocentrali, por së paku deri më tash nuk ka rezultuar me ndonjë marrëveshje në mes të palëve.

Por, edhe pse pa marrëveshje kryeministri Mustafa ka bërë të ditur se pas diskutimeve lëvizjet janë pozitive, por që, sipas tij, në këtë proces janë të ndërlidhur edhe palë të tjera siç është Banka Botërore.

Ai ka bërë të ditur se javën e kaluar janë zhvilluar bisedime, ekziston një pëlqim mes palëve por, sipas tij, akoma nuk janë përfunduar tërësisht.

“Mund të them se lëvizjet janë pozitive, por proceset nuk janë të lehta sepse procesi nuk ndërlidhet vetëm me ‘Contur Global’-in, vetëm me firmën që do ta ndërtojë këtë dhe do të jetë praktikisht menaxhere e pronare e firmës, kjo ndërlidhet edhe me Bankën Botërore. Ne tani po zhvillojmë bisedime, edhe javën e kaluar në Uashington me dy ministrat janë zhvilluar bisedime. Ekziston një pëlqim, por akoma nuk janë përfunduar tërësisht”, ka thënë ai.

Mustafa nuk e ka bërë të ditur se kur pritet të nënshkruhet marrëveshja përfundimtare me kompaninë “Contrul Global”, por që ai shprehet i bindur se projekti do të shkojë përpara.

Gazeta Zëri,  27.10.2016

Projekti i TC “Kosova e Re”, rehabilitimi i TC “Kosovës B”, potenciali gjenerues nga burimet e ripërtëritshme të energjisë, si dhe zbatimi i masave të eficiencës së energjisë janë disa nga projektet konkrete të cilat e mbajnë boshtin e strategjisë së energjisë 2016-2025. Kështu ka deklaruar ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, të premten në një konferencë për media. Ai ka thënë se projektet për TC “Kosovën e Re” janë në rrugë të drejtë ku, sipas tij, në fillim të vitit të ardhshëm pritet që të nisë ndërtimi. Ndërsa sa i përket TC “Kosovës A” Stavileci ka thënë se ky termocentral do të ketë jetëgjatësinë derisa “Kosova e Re” të vijë në funksion.

“Ne jemi në fazën e fundit të negociatave me kompaninë amerikane ‘Contur Global’ dhe në mbledhjen e kaluar ne kemi aprovuar pjesën e parë të negociatave dhe presim që pas përfundimit të këtyre negociatave të fundit të jemi të gatshëm për nënshkrimin e nëntë marrëveshjeve komerciale. Posa të nënshkruajnë do të jemi në fazën e fundit për të bërë fazën tenderuese, ku ne presimin kompanitë që do ta bëjnë ndërtimin. Ndërsa, ‘Kosova B’ është duke vazhduar studimin e fizibilitetit, ku pritet të kryhet në maj të vitit të ardhshëm”, ka thënë ai.

Stavileci tha se edhe për termocentralin “Kosova A” është paraparë që të fillojë studimi i fizibilitetit. “Si pjesë e këtyre skenarëve është edhe termocentrali ‘Kosova A’, të cilën ne i kemi tri skenarë me tri alternativa të zhvillimit të saj, dy që lidhen me numrin e orëve me të cilat ajo do të operojë sepse kemi një obligim në kuadër të një plani kombëtar të emetimeve, se sa orë mund të punojnë termocentralet që kanë kapacitet të vjetruar, në këtë rast ‘Kosova A’ dhe ‘Kosova B’ dhe si pjesë e skenarit që ne e kemi shënuar si më të përshtatshëm për të vazhduar tutje që ‘Kosova A’ duhet të operojë deri në momentin e vënies në funksion të ‘Kosovës së Re’”, ka thënë ai.

I pari i MZHE-së sqaroi se Drafti i Strategjisë shoqërohet me pesë objektiva, ku qëllimi kryesor, sipas tij, do të jetë furnizimi i rregullt me energji elektrike.

“Duke u bazuar në analizën e problematikave që ka sektori i energjisë, nevojave për energji, si dhe potencialit të saj për të arritur qëllimin e sigurimit të furnizimit të qëndrueshëm me energji për periudhën dhjetëvjeçare, ka përcaktuar pesë objektiva strategjike: Sigurimi i furnizimit të qëndrueshëm dhe cilësor me energji elektrike dhe me kapacitete të nevojshme për një sistem stabil të energjisë elektrike; Integrimi në tregun rajonal të energjisë; Rritja e kapaciteteve ekzistuese të sistemeve termike dhe ndërtimi i kapaciteteve të reja; Zhvillimi i infrastrukturës së gazit natyror; Përmirësimi i shfrytëzimit me eficiencë të energjisë, burimeve të ripërtëritshme të energjisë dhe mjedisit sipas kërkesave të Traktatit për Themelimin e Komunitetit të Energjisë dhe MSA-së”, ka thënë ai.

Ndryshe, Drafti i Strategjisë së Energjisë së Republikës së Kosovës 2016/2025 pritet që shumë shpejt të shkojë për miratim në Qeveri dhe më pas të procedohet për në Kuvend

Gazeta Zëri,  14.09.2016