info@energjia.al

Projekti më i rëndësishëm dhe më i madhi i të gjitha kohërave i realizuar në ndonjëherë në Kosovë e posaçërisht në fushën energjetike, Termocentrali “Kosova e Re”, është në fazën përfundimtare të fillimit të realizimit të tij. Më poshtë do t‘i gjeni disa fakte të rëndësishme të projektit për Termocentralin “Kosova e Re”.

1. Pas analizave të shumta në vitin 2001, si përfundim ishte arritur zëvendësimi i termocentraleve të vjetra me kapacitete të reja prodhuese. Shumë ministra e Qeveri kishin premtuar ndërtimin e Termocentralit të ri, por vetëm pas 16 viteve ky projekt do të jetësohet.

2. Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, ka paralajmëruar se nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, me investitorin Contour Global, pritet të realizohet këto ditë.

3. Termocentrali “ Kosova e Re” do të ndërtohet afër Termocentralit “Kosova B” në Obiliq.

4. Vlera e përafërt e ndërtimit të Termocentralit “Kosova e Re” do të jetë rreth 1 miliard euro.

5. Dhjetë mijë persona do të mund të punësohen gjatë ndërtimit të termocentralit, derisa 500 persona do të jenë të punësuar të përhershëm.

6. Termocentrali i ri do të ketë një kapacitet gjenerues prej 450 megavat.

7. Ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re” përkrahet pa rezervë nga SHBA, Banka Botërore, FMN, BE.

8. Implikimet në mjedis do të jetë minimal. Termocentrali i ri do të ketë filtër më të avancuar.

9. Ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re”, do të ndikon pozitivisht në ekonomitë familjare dhe ekonominë e përgjithshme, pasi që do të ndikoj në zbritjen e çmimit të energjisë elektrike.

10. Termocentrali i ri dikur ishte emëruar edhe “Kosova C”.

Telegrafi,  24.04.2017

Ministri i Zhvillimit Ekonomik Blerand Stavileci tha se projekti i termocentralit “Kosova e Re” është në fazën finale.

“Sot jemi në fazën e nëshkrimit të marrëveshjeve komerciale dhe brenda ditësh do ta publikojmë datën”, ka deklararuar Stavileci. Sipas tij, dobitë më këtë projekt janë të jashtëzakonshme për Kosovën edhe për vende pune. Janë dy faza. Gjatë fazës së ndërtimit deri në 10 mijë njerëz dhe pas hyrjes në funksion rreth 550 vende, kështu që mendohet që janë staf permanent”, tha Stavileci.

Sipas ministrit termocentrali “Kosova e Re” do të nisë prodhimin në vitin 2022

Ndërsa deputeti i LDK-së Blerim Grainca, anëtar i Komisionit për Zhvillim Ekonomik tha se “Kosova e Re” ka kaluar nëpër të gjitha procedurat e nevojshme deri tani.

“Aktualisht jemi në fazën finale të nënshkrimit të marrëveshjes. Kosova e Re është një pjesë e kësaj strategjie”, ka deklaruar Grainca.

Emisioni “Përballje” është bashkëprodhim i gazetarit Muhamet Hajrullahu me Telegrafi.com për Radiotelevizionin Dukagjini.

Telegrafi,  18.04.2017

Pesë vjet pas ndërtimit, korporata elektroenergjitike ka arritur të gjejë një zgjidhje për të vënë në punë TEC-in e Vlorës.

I përfunduar në vitin 2012, një defekt në tubacionin e ujit, që shërben për ftohjen e turbinës ka mbajtur peng deri më sot veprën që i kushtoi buxhetit një kredi 130 milion euro.

Për 3 vite rresht, KESH bëri shpallje publike për të përzgjedhur një kompani e cila do të bënte vlerësimin e dëmit dhe koston e riparimit, por askush nuk pati interes për të marrë përsipër këtë çështje.

Të kontaktuar nga Televizionin Klan, zyrtarë të korporatës thonë se tashmë ekspertizën për defektin e ka marrë përsipër BERZH, i cili është dhe një nga financuesit e kredisë për TEC-in. Pas vlerësimit të dëmit, do të jetë gjykata e arbitrazhit që do të vendosë se kush është fajtori në dëmtimin e veprës, kompania italiane që realizoi ndërtimin, apo shteti shqiptar.

TEC- i Vlorës nuk arriti të punonte asnjë ditë, pasi menjëherë pas marrjes në dorëzim, pësoi defekt. Ende dhe sot mosmarrëveshja mes firmës Tecimont dhe Shqipërisë nuk ka marrë zgjidhje, pasi mungonte vlerësimi financiar i dëmit.

Deri sot kjo vepër nuk ka dhënë asgjë për ekonominë shqiptare, por i ka marre KESH –t çdo vit rreth 1 milion euro për procesin e mirëmbajtjes.

Tv Klan,  20.03.2017

Prodhimi i pamjaftueshëm i energjisë elektrike për konsum vendas nga blloqet ekzistuese ka shtuar zërat që kërkojnë që sa më parë të merret vendimi për fillimin e ndërtimit të kapaciteteve të reja energjetike. Edhe pse fillimi i ndërtimit të Termocentralit “Kosova e Re” sipas zyrtarëve të Qeverisë së Kosovës është drejtë përfundimit, kushtet e reja të Bankës Botërore, mund ta vonojnë edhe më shumë këtë proces dymbëdhjetëvjeçar.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci ka thënë se gjatë marsit do të nënshkruhet marrëveshja me “Contour Global” për nderimin e termocentralit të ri. Sipas tij, pas përmbylljes së marrëveshjes ndërtimi katër vjeçar i këtij termocentrali duhet të filloj më 2018.

“Ndërtimi i Termocentralit ‘Kosova e Re’ do të zgjasë katër vjet dhe nga viti 2022, kur ky kapacitet i ri do të instalohet dhe do të funksionojë, besoj që përfundimisht do ta bëjmë atë që e quaj zgjidhje shekullore, sepse më nuk do të kemi probleme me furnizimin e rregullt me energji elektrike”, tha ai.

Ministri Stavileci premton se teknologji, e cila do të përdoret në Termocentralin “Kosova e Re” do të jetë moderne dhe me ndotje minimale të mjedisit.

E, eksperti i energjetikes Agim Perolli ka thënë se çdo vonesë për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re” vështirëson furnizimin me energji elektrike. Ani pse edhe ky termocentral nuk do t’i plotësojë nevojat konsumuese vendore me rrymë.

“Kriza energjetike do të na përcjellin edhe muajve në vijim. Parashikimet për vitet e dekadës pasuese janë edhe më të frikshme duke marrë parasysh tre faktor kyç, rritja e konsumit për çdo vjet, degradimi e mëtejmë i termocentraleve ekzistuese dhe mungesa gjithnjë e më e madhe e energjisë në rajon. Aktualisht as 50% të nevojave tona nuk plotësohen nga prodhimi vendor. Ky fakt duhet ta mobilizoi Qeverinë e Kosovës për marrjen e vendimeve sa më parë për ndërtimin e kapaciteteve të reja energjetike”, ka thënë Perolli.

Sipas tij, projekti për Termocentralin “Kosova e Re” gjendet para një sfide. Por që përkrahja e Bankës Botërore është vital për realizimin e tij. “Përkrahja e Bankës Botërore është elementi kyç i projektit pa të cilën nuk paramendohet asnjë hap në realizim e tij. Banka Botërore tani kërkon plotësimin në mënyrën ma rigorozë të të gjitha kritereve të nevojshme teknike, mjedisore sociale, ligjore dhe financiare”, tha Agim Perolli.

Ndërtuesi i Termocentralit “Kosova e Re” sipas tij, duhet t’i plotësojë disa kritere teknike dhe mjedisore.

“Ndërtuesi i ri që duhet të përzgjidhet duhet t’i jap garancionet e qëndrueshme me argumentet e forta se Termocentrali i ri do t’i plotësojë në përpikëri kriteret teknike sa i përket koeficientit të shfrytëzimit, zgjedhjes së pajisjeve të firmave të dëshmuara në prodhimin dhe fabrikimin e stabilimenteve termoenergjetike, dhe përmbushjes e të gjitha standardeve europiane dhe botërore për rruajtjen e ambientit dhe imitimit të gazrave”, ka thënë Agim Perolli ekspert i energjetikës.

Kurse Banka Botërore në një letër dërguar ministrit të Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, ka kërkuar që të plotësohen të gjitha kriteret e nevojshme teknike, ekonomike, mjedisore, sociale, ligjore dhe financiare.

“Duhet të kompletohen disa detyra përgatitore, sekuenciale, prioritare, që kërkojnë përpjekje të fokusuara dhe të koordinuara, disa nga ekipi i Bankës Botërore e disa nga Qeveria e Kosovës me përkrahje të partnerëve ndërkombëtarë”, thuhet në letrën e Cyril Muller, zëvendëspresident Rajoni për Evropë dhe Azi Qendrore në Bankën Botërore.

Në letër theksohet se Banka Botërore do të përkrah gjenerimin e ri të energjisë nga thëngjilli. “Politikat e Bankës kërkojnë që miniera e cila do të furnizojë linjit për Projektin e Centralit Energjetik ‘Kosova e Re’, të konsiderohet një kapacitet i asociuar dhe kjo do të duhet të përmbush të gjitha politikat mjedisore dhe sociale të Bankës që njihen si standard global për mbrojtjen e njerëzve të ndikuar nga projektet”, thuhet në letrën e Mullerit.

Ndryshe, nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, e cila është faza e parafundit me investitorin Contour Global, pritet të kryeht gjatë muajit mars.

Telegrafi,  28.02.2017

Projekti më i diskutuar në fushën energjetike, Termocentrali “ Kosova e Re”, është në fazën përfundimtare të negociatave me investitorin përzgjedhës për ndërtimin e tij.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, tha për Radion Evropa e Lirë se nënshkrimi i marrëveshjes komerciale, që është faza e parafundit, me investitorin Contour Global, pritet të realizohet në muajin shkurt.

Kurse ndërtimi pritet të nis gjatë muajve në vazhdim.

Termocentrali “ Kosova e Re” do të ndërtohet afër termocentralit aktual “Kosova B”, me një kapacitet gjenerues prej 450 megavat. Vlera financiare e këtij projekti, sipas ministrit Stavileci, pritet të arrijë në rreth një miliard euro.

“Nënshkrimi i marrëveshjeve komerciale e përbën fazën e parafundit të realizimit të projektit, ndërkaq fazën e fundit e përbën pakoja tenderuese për termocentralin”.

“Do të thotë, në momentin që nënshkruhen marrëveshjet komerciale, sipas një tabele kohore të aktiviteteve që ka paraparë investitori, mendohet që në fillim të marsit të nis pakoja tenderuese për ndërtuesin e termocentralit”, ka thënë Stavileci.

Por, ish Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Fadil Ismaili tha për Radion Evropa e Lirë se autoritet kompetente janë vonuar për fillimin e ndërtimit të termocentralit, “Kosova e Re”.

“Ky termocentral është jashtëzakonisht i nevojshëm dhe sa më parë që do të fillojë do të jetë shumë mirë për Kosovën. Kosova është shumë vonë në realizimin e këtij projekti”, ka thënë Ismaili.

Ndryshe, në vitin 2015, autoritet kompetente në Kosovë ofertuesin Contour Global, me seli në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, e kishin përzgjedhur si kompaninë fituese për ndërtimin e këtij termocentrali.

Në anën tjetër, shoqëria civile vazhdimisht ka kundërshtuar ndërtimin e tij, me arsyetimin se Kosova nuk ka nevojë për termocentral të ri, por për një menaxhim më të mirë të shpenzimit të energjisë energjetike.

Me gjithë kundërshtimet, Kushtrim Puka nga Konsorciumi Kosovar i Shoqërisë për Energji (KOSID), ka thënë për Radion Evropa e Lirë, se edhe vonesat për fillimin e ndërtimit të këtij termocentrali janë të pa arsyeshme dhe të përcjella me shumë parregullsi.

“Mendoj se ky proces është shtyrë dhe është ndryshuar pakoja tenderuese, çka të lë të mendosh se këtu kishte lloj– lloj ndryshimesh të cilat nuk kanë përkuar me realitetin”.

“Kosova me kapacitet ekzistuese që ka nuk ka problem të mbuloj ngarkesën bazë të energjisë elektrike. Ne kemi problem të mbulojmë ngarkesën e konsumit kur është në maksimum i shpenzimit”, thotë Puka.

Projekti, sipas Pukës, ka qenë i destinuar për dështim, pasi që sipas tij, përgjatë kësaj dekade, ky projekt ka pësuar ndryshime, si në emërtim, kapacitete prodhuese, por edhe në aspektin ligjor.

Sipas një raporti të këtij konsurciumi, thuhet se ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re”, do të dëmtonte ekonomitë familjare dhe ekonominë e përgjithshme, pasi që do të rriste çmimin e energjisë elektrike për rreth 50 për qind. Por, këto të dhëna në këtë raport, janë mohuar nga zyrtarë qeveritar.

Telegrafi,  27.01.2017

Shtyrja e ndërtimit të termocentralit të ri “ Kosova e Re”, projekt i nisur për afro një dekadë, vazhdon ta mbajë në funksion termocentralin “Kosova A”, që është cilësuar si ndotësi më i madh i mjedisit.

Termocentrali, për shkak të vjetërsisë dhe pamundësisë për t’ia ulur nivelin e ndotjes, ishte përfshirë në prioritetet e institucioneve për mbyllje në fund të këtij viti.

Ky ishte zotimi i Qeverisë së Kosovës në Sekretariatin e Komunitetit të Energjisë së Vjenës dhe Bashkimit Evropian, në kuadër të zbatimit të standardeve të Bashkimit Evropian në emetimin e gazrave.

Termocentrali “Kosova A” përbëhet nga pesë blloqe. Blloku i parë, A-1, ka hyrë në fuqi në vitin 1962 kurse blloku A-5 në vitin 1975 . Si pasojë e vjetërsisë, dy blloqe nuk funksionojnë.

Por, pavarësisht kësaj, nga ky termocentral me energji elektrike varen 35 për qind e konsumatorëve.

Drejtori i Korporatës Energjetike të Kosovës, Arben Gjuka, thotë përRadion Evropa e Lirë se autoritetet përgjegjëse janë vonuar në realizimin eprojektit“Kosova e Re”, që sipas tij, është dashur të ketë përfunduar tani.

“ ‘Kosova A’mbulon 35 për qind të konsumit të përgjithshëm të energjisë elektrike. Me strategjinë e re dhe me qasjen e re që kemi në politikat energjetike, ‘Kosova A’ do të jetë në funksion deri sa të hyjnë njësitë e para gjeneruese nga termocentrali ‘Kosova e Re’. Në kuadër të kësaj, Qeveria e Kosovës do të marrë vendimin më meritor karshi situatës dhe politikës së përgjithshme afat gjate”, thotë Gjuka për Radion Evropa e Lirë.

Në Strategjinë e Energjisë në Republikën e Kosovës për vitet 2016- 2025, përmendet vazhdimi i punës së termocentralit “Kosova A” deri në hyrjen në punë të termocentralit “Kosova e Re”.

Institucionet kompetente në Prishtinë nuk kanë arritur të japin ndonjë përgjigje se kur mund të fillojë ndërtimi i termocentralit “ Kosova e Re”, megjithëse zyrtarë qeveritarë, patën thënë se deri në fund të vitit 2016 do të fillojë të zbatohet ky projekt energjetik.

Ofertuesi i përzgjedhur për ndërtimin e këtij termocentrali është kompania “Contour Global”, me seli në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ekspertë të mjedisit ndërkaq thonë se termocentralet e Korporatës Energjetike të Kosovës, janë shumë të vjetra dhe njëherësh ndotësit më të mëdhenj.

Agron Bektashi, nga Qendra Rajonale e Mjedisit (REC), thotë se pikërisht termocentrali “ Kosova A” ndikon në ndotjen e mjedisit.

“Posaçërisht termocentrali i parë ‘Kosova A’. Madje, sipas të gjitha normave ndërkombëtare, jetëgjatësia e një termocentrali është 40 vjet, kurse ky termocentral ka hyrë në decenien e pestë dhe pa dyshim se për shkak të teknologjisë se stërvjetruar, është koha që të ndalojë prodhimin”, konsideron Bektashi.

Por, drejtori i KEK-ut, Arben Gjuka, shprehet se që nga viti 2013, të gjithë shkaktarët e ndotjes në termocentralin “Kosova A’ janë eliminuar.

“Në vitin 2013 janë përmbyllur, apo janë eliminuar të gjithë shkaktarët kryesorë që kanë shkaktuar ndotje. Investimet vetëm nga të hyrat apo buxheti i KEK-ut, kanë mbërri shifrën 57 milionë euro dhe ato janë fokusuar në vendosjen e elektro-filtrave të rinj në blloqet 3, 4 dhe 5 të termocentralit ‘Kosova A’ “, deklaron Gjuka.

Në anën tjetër, përfaqësues të shoqërisë civile, disa herë kanë thënë se ky termocentral duhet të mbyllet, pavarësisht investimeve që janë bërë dhe mbyllja e tij, nuk mund të lidhet më ndërtimin e termocentralit “Kosova e Re”.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  14.01.2017

Plani për projektin e ndërtimit të një TEC-i me qymyr në Maliq të Korçës përplasi ashpër në Kuvend numrin dy të qeverisë Niko Peleshi dhe ish-kryeministrin Berisha. Ky i fundit e akuzoi Peleshin se po i bën peshqesh Korçës pleh me mbetje toksike. Ai tha se marrëveshja po bëhet në sekret të plotë për interesa të pastra korruptive.

Në kundërpërgjigje, Peleshi deklaroi se nuk ekziston asnjë projekt për TEC-in, por ka një iniciativë të Ministrisë së Energjisë për studimin e fizibilitetit, për të parë mundësitë nëse torfa vlen si burim energjie apo jo. Zëvendës/Kryeministri tha se ajo sipërfaqe është pengesë për zhvillimin e fushës së Maliqit.

Duke i cilësuar akuzat e Berishës shpifje, Peleshi  i përmendi reformën në drejtësi si zgjidhja e vetme për të shkëputur nga salla e parlamentit gjyqtarin dhe prokurorin. Berisha replikoi sërish duke këmbëngulur në vërtetësinë e akuzave të tij.

Ai tha se TEC-i është një projekt 20-vjeçar, por që dyert e Kuvendit po ja hap vetëm Rilindja. “Sot duhet të ishte në parlament ligji për katastrofën e Korçës, Pogradecit dhe Kolonjës. Ligji që shndërronte zonën më të pastër të Shqipërisë në pellgun më të ndotur të Ballkanit dhe Europës. Ligji që i jepte jetë një projekti, të cilin nuk guxoi asnjë qeveri nga ’92 deri sot ti japë jetë.

I ndërtimit të një MEGA-TEC-i në kënetën e Maliqit, e cila në një sipërfaqe që do jepej për këtë qëllim për 157 milionë metër kub, e cila sipas ekspertëve për shkak të koeficientit të ulët energjetik etj etj do prodhonte 50 milion metër kub ki, pleh me të gjitha mbetjet toksike. Ky është peshqeshi që Peleshi i bën Korçës me kryemafiozin Don Edvini.

Ka mendje të sëmurë që ti lejojë vetes një gjë të tillë, ka mendje njerëzore të sëmurë dhe në sekretin më të plotë duke thyer çdo ligj, duke mos pasur asnjë autorizim tjetër përveç xhepit të Lefterit që majmet me ryshfetet që merr nga kriminelët e mjedisit dhe të Peleshit me shokë”,-tha Berisha. “Shpërndatë një tymnajë që dëmton, por jam i bindur se nuk ju marrin shumë seriozisht shqiptarët. Thatë një gjë të rëndë, folët për një projekt imagjinar të një MEGATEC-i që nuk ekziston.

Ajo që përmendët si një konspiracion, nuk mund të jetë kurrë një konspiracion, është vendim i qeverisë me iniciativën e Ministrisë së Energjisë për ti dhënë të drejtën Ministrisë së Energjisë të analizojë zonën torfike prej më shumë se 200 hektarë në zonën e ish-kënetës së Maliqit. Është një zonë jo prodhuese, gjithmonë e përmbytur, një zonë torfike. Torfa digjet në vetvete vazhdimisht. Nëse e vini re tymin dhe ndotjen që i shkaktohet sot asaj zone nga torfa do ta dinit pak më mirë”,-tha Peleshi.

Shqiptarja.com  25.11.2016

Ishuj që fundosen, breza bregdetarë të kërcënuar nga shuarja. Shumë shtete kërcënohen në të ardhmen për shkak të ndryshimit të klimës. Ato u shpallin luftë energjive fosile, në fund të konferencës së klimës në Marakesh.

Një numër i madh shtetesh duan t’i japin fund me një iniciativë të përbashkët përdorimit të qymyrit dhe të kalojnë sa më shpejt që të jetë e mundur në energji të ripërtëritshme. Shumica e mbi 45 shteteve bëjnë pjesë në “Climate Vulnerable Forum” (CVF). Në të janë anëtarësuar kryesisht vende të varfra, të cilat janë veçanërisht të prekura nga ngrohja e tokës. Sipas organizatës “Buka për botën”, thirrja u prezantua në fund të konferencës për klimën në Marakesh të Marokut.

Annalena Baerbock, zëdhënëse për politikën e klimës të Grupit Parlamentar të të Gjelbërve në Bundestag, kërkoi që kjo thirrje të mos kalojë pa u dëgjuar në Gjermani. “Nuk mjafton, që ministrja gjermane e Ambientit, Barbara Hendricks t’u rekomandojë shteteve të tjera, si për shembull Marokut, që të mos ndërtojnë centrale të reja me qymyr. Thënie të tilla duhet të përmbahen edhe në planin gjerman të mbrojtjes së klimës.”

Ngjashëm u shpreh edhe Martin Kaiser, drejtor ekzekutiv i Greenpeace Gjermani. “Është një dëshmi varfërie, që Gjermanisë po ia kalojnë ndërkohë, përsa i përket braktisjes së përdorimit të qymyrit, gjithnjë e më shumë vende”, tha Kaiser.

“Largimi nga qymyri vjen më shpejt, se ç’mendojnë disa”

Gjermania planifikon që ta reduktojë emetimin e saj të gazrave të efektit serë deri në vitin 2050 me 80 deri 95 përqind. Një ligj i detyrueshëm për mbrojtjen e klimës ky plan bazë megjithatë nuk është.

Sekretari i shtetit për Mjedisin, Jochen Flasbarth nga delegacioni gjerman në Marrakesch theksoi se braktisja e qymyrit do të vijë edhe në Gjermani: “Që ne do ta bëjmë këtë në fund, për këtë nuk mund të ekzistojë asnjë dyshim. Dhe ndoshta ne duhet ta bëjmë më shpejt se ç’mendon njëri apo tjetri.”

Por, synimi në Gjermani është që braktisja e qymyrit të organizohet në një “projekt të shoqërisë”, në mënyrë që sa më pak njerëz të kenë ndjesinë se vendimet merren pa i pyetur ata, tha Flasbarth. Përpjekjet për një politikë për klimën janë edhe shprehje e interesave ekonomike, të cilat janë të prekura nga fundi i bartësve fosilë të energjisë.

Trumpi do të tërheqë marshin për pas

Konferenca e klimës e Kombeve të Bashkuara në Marrakesh mori fund sipas planit të premten (18.11.). Përfaqësues të më shumë se 190 shteteve debatuan për vënien në jetë të planit të OKB-së të Parisit për klimën. Marrëveshja është ratifikuar tashmë prej më shumë se 100 nga 195 shtete anëtare. Midis tyre janë edhe shkaktuesit më të mëdhenj të gazrave të efektit serë, SHBA dhe Kina. Megjithatë, Presidenti i ardhshëm i SHBA ka deklaruar në fushatën elektorale se do ta braktisë marrëveshjen për klimën.

Deutsche Welle,  22.11.2016

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, ka deklaruar se reformimi i sektorit të energjisë është prioritet i Qeverisë, ndërsa qëllimi kryesor që synohet të arrihet është siguria e furnizimit me energji dhe implementimi i obligimeve kontraktuale të marra në kuadër të Traktatit të Komunitetit të Energjisë.

Këto komente Stavileci i bëri sot në Takimin e parë të Komitetit Drejtues për Studimin e Fizibilitetit për TC Kosova B, ku u prezantua Studimi i fizibilitetit për ambient dhe matje tera në këtë termocentral, që realizohet nga Eptisa me financimin e Bashkimit Evropian.

Ministri Stavileci ritheksoi se krahas rritjes së besueshmërisë së operimit të termocentraleve, duket të kihet parasysh synimi për uljen e emetimeve, respektivisht rritjen e eficiencës më teknologjinë gjeneruese konform kërkesave që dalin nga direktivat e BE-së.

Më pas, Stefano Diamantis ka prezantuar aspekte të projektit duke përfshirë, qëllimin, autputet dhe rezultatet finale. Ai tha se realizmi i Studimit të fizibilitetit për përmasimin e TC Kosova B ka për qëllim:

-    Pajtueshmërinë e TC Kosova B me kërkesat e TKE-së, respektivisht kërkesat e Direktivat (LCP dhe IED)
-    Riparimin ose rritjen e eficiencës dhe energjisë së TC-së
-    Zgjatja e jetëgjatësisë së TC-së deri me 2035-2040.

Në kuadër të këtij studimi, pritet të hartohen një sërë dokumentesh dhe aktivitete përcjellëse si Auditimi i gjendjes aktuale, Vlerësimi i ndikimit social e mjedisor; Niveli i investimeve të nevojshme që TC Kosova B të jetë në përputhje me  LCPD dhe IED dhe rritjen e jetëgjatësisë së TC-së; Trajnime për stafin për retromontim, operim dhe mirëmbajtje.

Pas prezantimit të dokumenteve të realizuara deri më tani në kuadër të këtij projekti të pranishmit kanë zhvilluar një debat të hapur mbi aspektet e mëtutjeshëm të realizimit të tij.

Ndryshe, drafti i parë i Studimit të fizibilitetit pritet të dorëzohet brenda muajit Mars 2017.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  02.11.2016

Zotimi i Qeverisë se Kosovës për mbylljen e ndotësit më të madh në vend, Termocentralit Kosova A në vitin 2017 duket se nuk do të jetë i mundshëm.

Zyrtarë në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik thonë se sipas draft strategjisë së energjisë, mbyllja e Kosovës A bëhet në momentin kur kemi njësinë e re gjeneruese TC “Kosova e Re”.

“Do të jetë e pa mundur për shkak të gapit të madh që krijohen në terma të sigurisë së furnizimit”, thonë në MZHE.

Strategjia e energjisë së Republikës së Kosovës 2013 – 2022 bazohet në tri shtylla të cilat paraqesin kornizën për krijimin e politikave dhe planeve të veprimit për zhvillimin e sektorit të energjisë. Lidhur më këtë në MZHE thonë së Qeveria ende nuk është përcaktuar për ndonjërën nga shtyllat.

“Opsionet ende janë draft, do të selektohet ai i cili nuk rrezikon sigurinë e furnizimit me energji për qytetarët e Republikës së Kosovës”, thonë në MZHE.

Në MZHE deklaruan se përparësitë e Termocentralit Kosova e RE me termocentralet ekzistues janë shumë të mëdha.

“Termocentrali ‘Kosova e Re’ do të ndërtohet në tërësi me standardet dhe direktivat e Bashkimit Evropian, siç janë ‘Teknikat më të mira të mundshme (BAT)’, me emetime të ulëta (IED), njësia me koogjenerim, si dhe mundësia e ekstraktimit të CO2”, thuhet në përgjigjet e Divizionit për Komunikim me Publikun në MZHE.

Mbylljen e TC Kosova A nuk e sheh edhe aq të nevojshme, Skënder Bucolli, drejtor në Zyrën për Marrëdhënie me Publikun të KEK-ut.

Sipas tij KEK-u tashmë e ka dëshmuar se është faktor stabiliteti sa i përket sektorit energjetik.

“Në bazë të procedurave të gjitha remontet e planifikuara në TC-A dhe TC-B kanë rezultuar të suksesshme, me këtë edhe besueshmëria në të gjitha blloqet është rrit në nivelin e duhur”, tha Bucolli.

Ai tha se KEK-u gjatë nëntë mujorit të këtij viti ka arritur me sukses të realizojë prodhimin konform planifikimeve dhe bilancit energjetik.

“Ka bërë të gjitha përgatitjet e nevojshme edhe për sezonin dimëror dhe nuk ka mëdyshje se prodhimi do të vazhdojë me të njëjtin ritëm” tha ai.

Por nevojën emergjente për mbylljen e Kosovës A e përsërisin për të satën herë ambientalistët. Daut Maloku kryetar i Partisë së Gjelbërit të Kosovës tha se Kosova A për shumë dekada ka shkaktuar impakt mjedisor që tejkalon dhjetëra here standardet mjedisore e shëndetësore .

“ Mbyllja ishte paralajmëruar në vitin 2006 , mirëpo akoma vazhdon te zvarritet. Viti 2017 do të duhej të ishte viti i fundit eksploativ për TC Kosova A”, tha Maloku.

Edhe shumë grupe tjera ambientaliste në raportet e tyre vazhdimisht e kanë konsideruar Termocentralin Kosova A si ndotësin më të madh në vend dhe kanë kërkuar që sa më shpejt të bëhet e mundur mbyllja e tij.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  28.10.2016