info@energjia.al

Erea Blakaj, nxënëse e klasës së VIII, të martën e kishte një ditë shkollore ndryshe nga mësimet e zakonshme. Ajo, bashkë me 60 nxënësit tjerë të Shkollës Fillore “Xhemajl Mustafa” të Prishtinës vizituan KEDS-in.
“Mësova shumë gjëra sot. Nuk e dija që ka kabllo të rrymës bistekë që mbështillen dhe nuk janë të rrezikshme edhe po u prekan me dorë”, thotë ajo, teksa vrojtonte vendosjen e rrjetit të tensionit të ulët në fshatin Dyz të Podujevës.
Aty KEDS po ndërton rrjetin e ri për 90 familje duke përfshirë edhe një trafo shtesë, përderisa nxënësit kanë parë në praktikë si ndërtohet rrjeti energjetik, cilat janë nivelet e tensionit, për çka shërbejnë dhe si transformohen ato në nivele më të ulëta, deri te konsumatori shtëpiak.
“E shoh ndryshe KEDS-in. Po më pëlqen shumë si funksionon në realitet distribuimi dhe furnizimi i energjisë elektrike. Kjo ma shton dëshirën që të bëhem inxhiniere”, shton Erea, e cila pos emrit të veçantë, ka edhe pasionin për të mësuar sa më tepër.
Kureshtja e nxënësve ka qenë e madhe, sidomos për faktorët e sigurisë. Atyre u është shpjeguar nga menaxheri i Departamentit të Mirëmbajtjes, Ramadan Arifi dhe stafi i tij, se si vendosen mbrojtësit në rrjet, të cilët mbrojnë rrjetin nga faktorët ekstern dhe njerëzit nga kontakti me shkarkimet elektrike.
“Këtu po ndërtojmë rrjetin e ri të tensionit 0.4 kV. Nga këto shtylla që po i vendosim dhe nga këta përçues, të cilët po i shihni tek i vendosin punëtorët e KEDS-it, furnizohen me energji elektrike direkt konsumatorët. Ky është niveli fundor i tensionit dhe lidhet direkt me shtëpitë përreth”, u tha Arifi nxënësve.
Nxënësit kanë mësuar edhe si funksionojnë KEDS-i dhe KESCO në përgjithësi, sikurse kanë bërë vizitë të veçantë në Qendrën e Kalibrimit. Aty, Menaxheri për AMR dhe Kalibrim, Shukri Aliu, u ka shpjeguar se si funksionojnë njehsorët e energjisë elektrike, që nga prodhimi i tyre, kalibrimi e deri te vendosja e tyre në shtëpitë e konsumatorëve.

energjia.al  11.10.2017

Numri dy i qeverisë shqiptare, Niko Peleshi ka inspektuar punimet për rikonstruksionin e shkollës “Fuat Babani” në Bilisht që është një investim prej 400 mijë euro. Punimet kanë nisur në mars të këtij viti dhe pritet që të përfundojnë në fund të muajit maj të po këtij viti. Projekti parashikon ndërhyrje të plotë në ambientet e brendshme dhe të jashtme të shkollës.

Teksa ka inspektuar punimet e nisura në këtë shkollë, Zv/kryeministri Niko Peleshi i shoqëruar edhe nga kryebashkiaku i Devollit Bledion Nallbati dhe drejtues të projektit TAP, ka vlerësuar këtë ndërhyrje e cila po financohet nga TAP duke theksuar se ky investim është pjesë e programit të investimeve komunitare dhe po bëhet realitet falë bashkëpunimit mes Bashkisë së Devollit, Qeverisë Shqiptare dhe TAP.

Në shkollën “Fuad Babani” mësojnë mbi 600 nxënës jo vetëm nga Bilishti por edhe nga fshatrat e Bashkisë së Devollit. Me riorganizimin e shkollave në këtë bashki pritet që numri i nxënësve të pësojë rritje gjatë vitit të ri mësimor.

Scan TV,  15.05.2017

Rreth 1.200 nxënës të shkollës 9-vjeçare “Adem Gjeli” në Fushë-Krujë janë nxjerrë nga klasat ku ata zhvillonin mësim nga mësuesit e tyre, pasi rrjedhja e gazit nga sistemi ngohës i shkollës, ka bërë të pamundur zhvillimin e mësimit.

Gazi ka bërë që disa nxënësit të kenë pasur probleme me frymëmarrjen, por nuk raportohet për dëmtime të rënda shëndetsore.

Burime nga policia kanë konfirmuar se rrjedhja e gazit erdhi si pasjoë e një defekti në sistemin ngrohës së shkollës.

Për shkak të kësaj ngjarjeje është anuluar edhe mësimi. Mësohet se në shkollën 9-vjeçare zhvillohej mësim me dy turne.

Shqiptarja.com  11.04.2016

Dy nxënës të shkollës se mesme në Bulqizë janë paraqitur mesditën e sotme në spitalin e qytetit pasi kanë shfaqur shenja intoksikimi.

Nxënësit kishin temperaturë të lartë, dhimbje koke e stomaku si dhe të vjella, ndërsa paraprakisht ata dyshohet se janë helmuar nga çlirimi i gazit, lloji i të cilit ende nuk është përcaktuar.

Mësohet se dy gjimnazistët kanë luajtur në një objekt i cili u ka shpërthyer dhe ka çliruar gaz, duke sjellë helmimin e dy nxënësve.

Mjeku Shahin Kaja, pohon se gjendja e dy pacientëve është e stabilizuar, ndërkohë policia vijon hetimet për zbardhjen e plotë të kësaj ngjarjeje.

Shqiptarja.com  14.10.2015

Akademia e KEDS, projekti i KEDS dhe kompanive Çalik Limak në fushën e përgjegjësisë shoqërore në Kosovë, prezantohet si projekt shembull në Konferencën e 12-të të Universiteteve Evropiane

Me qëllim të ofrimit të zgjidhjeve dhe alternativave për zbutjen e papunësisë në Kosovë, Akademia e KEDS është themeluar dhe vlerësuar si projekt shembull në Konferencën e Universiteteve Evropiane.

Konferenca e 12-të e Universiteteve Evropiane, e mbajtur në Stamboll dhe e organizuar në bashkëpunim me Qendrën për mësim gjatë gjithë jetës të Universitetit Bogazici nën përkrahje të Agjencisë Erasmus të Francës, rajonit Rhone-Alpes dhe Kuvendit të Rajoneve Evropiane (AER). Në konferencë ishin prezente shumë universitete dhe ndër tjerash, iu ofrua hapësirë projekteve dhe shembujve më të mira drejt krijimit të lidhjeve ndërmjet akademisë dhe tregut.

Akademia e KEDS, e krijuar nga KEDS me partnerë, është prezantuar në konferencën e mbajtur gjatë muajit të kaluar si projekt shembull që duhet të përcillet nga të gjithë deri sa z.Mesut Serhat Dinc, anëtar i bordit në KEDS, u tregoi të gjithë të pranishmëve që projekti tanimë ka hyrë në vitin e dytë të implementimit dhe se të gjithë pjesëmarrësit e gjeneratës së parë janë punësuar.

Programi i 50 të rinjve

“Me qëllim të ofrimit të zgjidhjeve për papunësinë e të rinjve në Kosovë, Akademia e KEDS edhe këtë vit është duke u implementuar nga KEDS në bashkëpunim me Universitetin Bogazici, Universitetin e Prishtinës dhe Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë”, u shpjegoi z. Dinc të pranishmëve. Për dallim prej vitit të kaluar, në Akademi tanimë janë përfshirë edhe kandidatë nga qytetet tjera, e jo vetëm nga Prishtina. Sikurse edhe herën e parë, në program marrin pjesë 30 nxënës nga shkollat e mesme teknike dhe 20 nga Universiteti i Prishtinës.

“Të gjithë pjesëmarrësit, pas përfundimit të suksesshëm të programit, pranojnë certifikatë Edexcel, certifikatë kjo e pranuar nga të gjitha universitetet Evropiane”, deklaroi z. Dinc për të pranishmit.

Programi i shpërblyer ndërkombëtarisht

Për suksesin e treguar, Akademia e KEDS është shpërblyer me katër çmimet më prestigjioze ndërkombëtare në fushën e përgjegjësisë shoqërore, Stevie Awards. Të gjitha pjesëmarrësit e edicionit të parë të Akademisë janë punësuar dhe tanimë janë pjesë e KEDS.

Akademia e KEDS tani më ka filluar edhe përfshirjen e institucioneve tjera në mbarëvajtjen e programit. Së fundmi, në Akademi kanë ligjëruar edhe ekspertë nga kompania Kosovare e Transmisionit – KOSTT.

energjia.al 21.01.2015

Zyrtarët e KEDS-it sot patën një vizitë ndryshe nga ato të zakonshmet. Një grup nxënësish prej 30 vetave të Qendrës Kreative, Institucion Parashkollor në Prishtinë, qëndruan për një vizitë informative në KEDS.

Shkallët e Ndërtesës Qendrore gumëzhinin nga zërat gazmorë të fëmijëve të kësaj Qendre të shoqëruar nga drejtoresha dhe disa mësuese.

Fëmijët u pritën nga Drejtoresha e Burimeve Njerëzore në KEDS, Valbona Kadrijaj, e cila u shpjegoi në përgjithësi fëmijëve procesin e shpërndarjes së energjisë elektrike. Pastaj vazhduan në Departamentin e Kalibrimit, dhe aty fëmijët panë nga afër njehsorët për matjen e energjisë elektrike dhe bënë shumë pyetje. Si ndalet energjia elektrike, si vjen ajo deri te shtëpitë tyre, pse duhet ta kursejmë rrymën, ishin disa nga pyetjet e parashtrua nga nxënësit. Përgjigjet i morën nga Shukri Aliu, nga Departamenti i Kalibrimit, i cili me shembuj sa më të qarta ua shpjegoi të gjitha në detaje fëmijëve.

Nxënësve u pëlqeu shumë vizita dhe disa prej tyre shprehën dëshirën që kur të rriten të vijnë të punojnë këtu.

“ Unë kur të rritem dua të bëhem inxhinier dhe të punoj në KEDS”, thotë Edvin Rakovica, nxënës i klasës së dytë. Kurse nxënësja Liza Siqani, thotë “ Unë pashë sot orët e vjetra dhe ato të rejat për matjen e rrymës, por ato digjitalet më pëlqyen më shumë”. Kurse njëri prej nxënësve tha: “ Mua më së shumti më pëlqeu lëngu”.

Duke qeshur dhe duke kënduar ata përfunduan vizitën me shpresën që të takohemi përsëri.

energjia.al 28.11.2014

Telat e largpërçuesit të dyfishtë që kalonin mbi oborrin e shkollës “12 Maji” janë futur nëntokë duke e mënjanuar përgjithmonë rrezikun permanent që i nënshtroheshin nxënësit dhe personeli i shkollës. Ky nuk është veprimi i vetëm ndaj komunitetit që ndërmori kompania

Mbi 500 nxënësit e shkollës së mesme “12 Maji” nga Ratkoci i Rahovecit kryejnë aktivitetet e ndryshme dhe shëtisin shumë më të sigurt në oborrin e shkollës së tyre. Kjo, pasi KEDS ka futur nëntokë largpërçuesin e dyfishtë që kalonte përmes hapësirës së shkollës. “ Pas paralajmërimit, ne vepruam menjëherë. Largëpërçuesi i dyfishtë me shtylla metalike ,që furnizojnë një pjesë të madhe të fshatrave të Rahovecit, kalonte nëpër oborr të shkollës dhe përçuesit ishin në një distancë shumë të ulët nga toka. Ne e eliminuam rrezikun në kohën më të shkurtër të mundshme duke eliminuar largpërçuesin ajror dhe implementuar linjën kabllovike në segmentin që i takon oborrit të shkollës”, thotë Milot Kursoni, udhëheqës i ekipit të Mirëmbajtjes në Distriktin e Gjakovës.

Gjashtë telat e largpërçuesve 10 kV tashmë janë në një shtyllë metalike para fillimit të hapësirës shkollore dhe pjesa tjetër mbi 150 metra më tej. Në ato dy shtylla janë të vendosura vetëm dy tela që nuk mbajnë energji, por janë rrufepritës që mbrojnë shkollën nga fatkeqësitë eventuale natyrore. “Ne e falënderojmë KEDS-in për këtë intervenim. Tash nxënësit dhe personeli i shkollës mund të lëvizin lirshëm”, thotë Arsim Hoti, përgjegjës financiar i shkollës.

Atë ditë tetori, nxënësit po shëtisnin gjatë pushimit, përderisa një klasë po ushtronte në oborr gjatë lëndës së edukatës fizike. Lëvizjet tashmë ishin të lirshme dhe pa brenga.

Por, më herët gjendja nuk ishte aspak e mirë. Këtë e vërtetojnë edhe pjesëtarët e shkollës. “Telat në një pikë ishin vetëm 1.60 metra mbi tokë. Rreziku ishte evident”, shton Hoti.

KEDS e kishte trashëguar këtë gjendje pas privatizimit të Distribucionit, por shihej që kishte munguar edhe koordinimi në mes të autoriteteve vendore dhe kompanisë që menaxhonte me rrjetin elektrik. Largpërçuesit në këtë pjesë ishin shtrirë në vitin 2004, ndërsa shkolla ishte ndërtuar një vit pas, pra më 2005-tën. Telat ishin vendosur në mënyrë aspak profesionale, pasi në asnjë rrethanë nuk guxojnë të jenë nën 6 metra lartësi nga toka, ndërsa për shkak edhe të konfiguracionit të terrenit, ato binin edhe nën 2 metra, madje brenda hapësirës shkollore. Por, kjo tashmë i takon së kaluarës.

Pos kësaj ndërhyrje, KEDS është përkujdesur në vazhdimësi që të lirojë hapësirat për komunitetet. Në çdo intervenim apo investim në rrjetin elektrik nëpër lokalitetet e banuara, aty ku e kanë lejuar mundësitë teknike, KEDS ka devijuar rrjetin elektrik në të mirë të krijimit të hapësirave të përbashkëta. Një rast konkret është ai i Nabërxhanit të Pejës, ku telat u devijuan sepse kishte mundësi dhe tashmë aty është ndërtuar fusha e volejbollit për të rinjtë e fshatit.

energjia.al 24.11.2014

Aktivizimi i një pusi nafte në fshatin Verri të Fierit ka sjellë mjaft probleme për banorët e zonës, pasi çliron gaz.

Mësohet se rreth 15 familje të zonës janë larguar, pasi rrezikojnë helmimin.

Ndërkohë edhe në shkollën e fshatit ‘Vasil Sota’ është ndërprerë mësimi, pasi nxënësit kanë shfaqur shqetësime. Drejtoresha e shkollës 9-vjeçare ‘Vasil Sota’, Aurora Bualli tha se: “U detyruam të ndërpresim mësimin pasi nxënësit filluan të kenë shqetësime”.

Në vendngjarje kanë shkuar tashmë autoritetet përgjegjëse, të cilët kanë rrethuar zonën dhe po punojnë për mbylljen e pusit.

Balkan Web, 16.09.2014

Mësuesit e shkollave dhe edukatoret e kopshteve duhet të faktojnë para drejtorit se i kanë paguar faturat e energjisë elektrike. Drejtoria Arsimore e Tiranës i kërkon drejtuesve të shkollave të kërkojnë nga stafi fotokopje të librezës se dritave dhe të verifikojnë nëse ata i kanë bërë pagesat për tre muajt e pare të vitit 2014.

Ky urdhër bazohet në vendimin e nxjerrë me 28 shkurt nga Task-Forca e posaçme ngritur për përmirësimin e nivelit te arkëtimeve dhe uljen e nivelit te humbjeve në sistemin e energjisë elektrike. Informacioni qe do te marrin nga mësuesit dhe edukatoret duhet të kthehet në shkresë zyrtare dhe duhet të dorëzohet brenda datës 28.04. 2014. Drejtoria Arsimore i kujton vartësve në shkolla se “moszbatimi i këtij urdhri i ngarkon me përgjegjësi”.

Gazeta Shekulli, 24.04.2014

Në kuadër të fushatës për efiçiencën e energjisë “T’i japim energji së ardhmes”, kryeshefi i Agjencisë së Kosovës për Efiçiencë të Energjisë, Bedri Dragusha ka vizituar “Shkollën e Gjelbër” në Prishtinë, me ç’rast para nxënësve të saj ka ligjëruar për efiçiencën e energjisë, respektivisht për mundësitë e kursimit të energjisë elektrike.

“Duke e rritur efiçencën ne kursejmë jo vetëm energjinë , por kursejmë edhe para. Pra shfrytëzimi sa me efiçient i energjisë nënkupton kursim dhe investim në shkolla, objekte qeveritare, biznese dhe industri te ndryshme“, ka thënë Dragusha, duke shtuar se përdorimi i masave efiçiente në mënyre direkte ndikon në mbrojtjen e mjedisit.

Ai ka thënë se MZHE gjatë fushatës “T’i japim energji së ardhmes”, synon të rris njohuritë e qytetarëve për efiçiencën e energjisë dhe projektet energjetike në vend.

Fushata- Energjia

Ndryshe, Shkolla e Gjelbër është projekt i përbashkët i USAID-it dhe Komunës së Prishtinës, ku janë zbatuar masat e EE dhe BRE që përfshin: termoizolimin; dyer dhe dritare izoluese; ndriçim efiçient me sensorë; ngrohje e ujit sanitar me panele solare dhe ngrohje e objektit me energji termale.Në ana tjetër nxënësit kanë treguar përvojat e tyre nga projektet që kanë realizuar e të cilat prpmovojnë kursimin energjisë elektrike, ndërsa shtuan se njohuritë e tyre po i barin te rrethi i tyre familjar dhe më gjerë.

energjia.al 17.12.2013