info@energjia.al

Kompania franceze Spiecapag e cila është edhe kompania që po ndërton pjesën tokësore të gazjellësit TAP në Shqipëri duket se ka pasur një përplasje me Inspektoratin e Mjedisit lidhur me një masë administrative prej 500 mijë lekësh të vendosur nga ky i fundit.

Çështja nuk është zgjidhur as pas ankimimit në Komisionin e posaçëm të këtij institucioni duke lënë në fuqi masën e vendosur nga Inspektorati.

Në këto kushte Spiecapag Shqipëria sëbashku me nënkontraktorin e saj “Stërkaj” sh.pk kanë vijuar ankimimin në gjykatën administrative ku kërkohet shfuqizimi i pjesshëm i vendimit të marrë në tetor të vitit 2016.

Kompania franceze është një ndër më të lakuarat për eksperiencën e saj në ndërtimin e gazsjellësve.

Në fillim të vitit të kaluar kompania fitoi të drejtën për të ndërtuar dy lote të TAP me gjatësi 215 kilometra nga Bilishti në Topojë. E njëjta po ndërton edhe 185 kilometra në pjesën e Greqisë.

Nga të dhënat paraprake të raportuara nga TAP ndërtimi në terren i tubacionit nga ana e kompanisë që ka fituar tenderin por edhe nënkontraktorëve të saj ka vijuar sipas planit duke lënë në fuqi afatet fillestare të fillimit të operimit të gazsjellësit.

Scan Tv,  23.05.2017

Ministri i Mjedisit, Lefter Koka inspektoi impiantin e pastrimit të grykëderdhjes së lumit Shkumbin, të njohur si një nga grykëderdhjet më problematike në vend.

Pasi përfundoi inspektimin e impiantit Ministri Koka e vlerësoi maksimalisht investimin e kryer në një nga lumenjtë që krijon ndotjen më të madhe detare.”Ky është një investim i përkryer që disiplinon qoftë mbetjet e ngurta, ato plastike dhe vajrat. Gjithashtu edhe investimi që ka filluar në grykëdershjen e Ishmit, do të çojë në dy numrin e grykëderdhjeve të lumenjve që rehabilitojmë”- tha ministri Koka.

Duke iu referuar ndotjes së lumenjve ministri Koka paralajmëroi edhe një ndërhyrje në lumin e Gjanicës. “Kemi një problematikë shumë të madhe kryesisht me hidrokarburet. Industria e naftës kryesisht në zonën e Fierit, Ballshit, ka sjellë një ndotje të tejskajshme në lumin e Gjanicës. Fatkeqësisht nuk kemi mundur deri sot që të zgjidhim këtë problematikë në mënyrë definitive por besoj shumë shpejt një nga aksionet e Ministrisë së Mjedisit para fillimit të sezonit turistik do të jetë edhe ndërhyrja në këto aktivitete për të mundësuar një vijë bregdetare sa më të pastër, të shëndetshme për qytetarët shqiptarë dhe ata të huaj”- u shpreh Ministri i Mjedisit i cili theksoi gjithashtu se: “Është bërë një punë kolosale në të gjithë Shqipërinë në fushën e menaxhimit të mbetjeve. Pas investimit në qytetin e Elbasanit kanë filluar investimet në Vlorë, Korcë, Sarandë dhe Berat. Kemi bërë shumë në këto katër vite ndoshta edhe më shumë nga sa premtuam në 2013-ën. Menaxhimi i mbetjeve është një problematikë që kërkon një impenjim kombëtar, jo vetëm të qeverisë dhe të Ministrisë së Mjedisit por edhe të gjithë qytetarëve shqiptarë duke sensibilizuar që të mos ndotim më lumenjtë” përfundoi fjalën e tij, Ministri Koka.
Impianti i Pastrimit përfshin 3 barriera pritëse me qëllim kapjen e mbetjeve të rënda, pluskuese por dhe të vajrave. Barriera e parë është e përbërë prej kavo çeliku e cila kap mbetjet e rënda kurse barriera e dytë dhe e tretë shërbejnë për kapjen e objekteve pluskuese. Barrierat janë vetëlëvizëse dhe janë vendosur në një kënd të caktuar kundrejt rrjedhës së lumit me qëllim që depozitimi i këtyre mbetjeve të bëhet në vendin ku është vendosur transportieri nëpërmjet të cilit mbetjet kalojnë në koshin e plehrave për t’u transportuar më pas në pikat përkatëse. Qëllimi i vendosjes së 2 barrierave pluskuese është që në raste remonti apo avarie të jetë gjtihmonë një barrierë e cila qëndron funksionale
Gjithashtu në rastet e mbetjeve hidrokarbure apo lëndëve vajore është një lloj materiali i shpërndarë në të gjithë sipërfaqen e ujit që i thith këto lëndë dhe njësoj si mbetjet edhe ajo depozitohet në vendin e përcaktuar. Përvec impiantit të pastrimit gjatë këtij investimi është realizuar edhe rehabilitimi i vijës bregdetare pranë grykëderdhjes.

Investimi është financuar nga Ministria e Mjedisit me projekt propozimin e Bashkisë Rrogozhinë si pasojë e gjendjes së shkarkimit të mbetjeve në grykëderdhjen e lumit Shkumbin dhe gjendjes alarmante të ndotjes së plazhit, në territorin e Bashkisë Rrogozhinë.

Revista Monitor,  17.05.2017

Sot në Sheshin Nëna Terezë në Prishtinë, PEN – Rrjeti i Edukatorëve Bashkëmoshatarë dhe Lëvizja Shkenca për Ndryshim – SFCK, në mbështetje nga Komisioni Evropian, kanë ftuar të gjithë njerëzit, të rinjtë, fëmijët dhe prindërit, që të bashkangjiten në sheshin Nënë Tereza për të ngritur zërin ndaj ndotjes së ajrit në Prishtinë.

Edhe pse me ardhjen e stinës së pranverës dhe verës, nivelet e ndotjes së ajrit ulen, ajo që nuk duhet harruar është se përsëri me ardhjen e vjeshtës dhe dimrit, ndotjet enorme të ajrit do të rikthehen përsëri, duke kontribuar më tej në shtimin e sëmundjeve tek fëmijët, të moshuarit dhe qytetarët e tjerë.

Aksioni do të jetë aktive gjatë tërë kohës në orarin e cekur, dhe do të përfshijë: Intervenime artistike dhe muzikore kundër ndotjes së ajrit; Matje të drejtpërdrejta të cilësisë së ajrit nga aktivistët; Materiale informuese në lidhje me ndotjen e ajrit dhe ndikimin e saj në shëndet, si dhe shpërndarje të maskave kundër ndotjes së ajrit; Mesazhe solidariteti për të gjithë ata që janë prekur nga sëmundje të ndryshme si pasojë e ndotjes së ajrit. Kujtojmë se raporti i Bankës Botërore në Kosovë, ka përllogaritur rreth 835 vdekje të parakohshme çdo vit në Kosovë si pasojë e ndotjes së ajrit; si dhe thirrje ndaj institucioneve përgjegjëse, veçanërisht Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapsinor si dhe Agjencionin për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës, që të punojnë në mënyrë sistematike në marrjen e masave gjatë periudhave kur ndotja e ajrit fillon të rritet, si dhe të vazhdojnë të publikojnë të dhanat për ndotjen e ajrit edhe gjatë stinës së pranverës dhe verës.

Projekti “Making Sense” është projekt inovativ, i mbështetur nga Komisionit Evropian, dhe zhvillohet paralelisht në Belgjikë, Spanjë, Skoci, Holandë dhe Kosovë. Ky projekt në Kosovë implementohet nga PEN (Rrjeti i Edukatorëve Bashkëmoshatarë) dhe Lëvizja Shkenca për Ndryshim.

Qëllimi i projektit është aftësimi i qytetarëve që të monitorojnë vetë gjendjen e mjedisit të tyre, të krijojnë kampanja mobilizuese, dhe së bashku me akterë kryesorë të synojnë ndryshime pozitive në fushën e mjedisit në Kosovë.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  24.04.2017

Në ditën botërore të Ujit grupimi “Të mbrojmë lumenjtë” kërkon moratorium për hidrocentralet në Shqipëri, që do të ndalonte për një periudhë 3-vjeçare zbatimin e këtyre projekteve.

Olsi Nika, drejtor i Eco Albania shprehet se gjendja paraqitet alarmante, pasi HEC-et po krijojnë konflikte në komunitetet e prekura dhe shkatërrojnë mjedisin në mënyrë të pakthyeshme.

Nika thekson se Shqipëria renditet e dyta në Europë për raportin e rezervave ujore me popullsinë, por ndotja e këtyre rezervave ujore po përkeqësohet nga viti në vit.

Po cilat janë hapat që duhen ndërmarrë për të përmirësuar gjendjen?
Përgjatë 2002-2016 janë identifikuar 183 marrëveshje koncesionare të firmosura nga qeveria për ndërtimin e 524 hidrocentraleve. Në bazë të ligjit të koncesioneve (neni 36, pika 1) licencat për këto koncesione mund të rishikohen, ose mund të anulohen.

Scan Tv,  29.03.2017

Ambasadori i Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi, ka thënë se do të marrin shembull nga Obiliqi për mbrojtjen e mjedisit në disa komuna të ndotura në Shqipëri. Këto komente ai i ka bërë sot pas takimit me kryetarin e Komunës së Obiliqit, Xhafer Gashi.

Sipas tij, ligji i miratuar së fundi në kuvend për Obiliqin është shembull edhe për të gjithë dhe se eksperienca të tilla të barten te kryebashkiakë në Shqipëri.

Ai tha se arsyeja që ka vizituar këtë komunë është pikërisht se kjo komunë është e rëndësishme dhe strategjike për Kosovën, duke shtuar se është në zemër të industrisë së nxjerrjes së qymyrit.

“Ligji i ri për Mbrojtjen e Ambientit është shembull edhe për të gjithë ne në Shqipëri. Nga ana tjetër biseduam që të vijnë këtu dhe të marrin eksperienca edhe kryebashkiakë të disa zonave të ndotura të Shqipërisë në mënyrë që kjo eksperiencë të bartet edhe tek ne dhe të krijohet një eksperiencë e mirë bashkëpunimi”, ka thënë Minxhozi.

Sipas ambasadorit, ajo që po bëhet sot në Obiliq është në interes të qytetarëve të Kosovës.“Energjia elektrike është një armë strategjike e zhvillimit të një vendi dhe këtu mendoj që komuna ka një rol shumë të rëndësishëm edhe në implementimin e projekteve të ardhshme në fushën e energjetikës në Kosovë. Energjetika lidh dy vendet, energjetika lidh dy anët e kufirit dhe energjetika është prioritet kryesorë i marrëdhënieve midis Shqipërisë dhe Kosovës”, ka thënë Minxhozi.

Kryetari i Komunës së Obiliqit Xhafer Gashi ka pritur në takim ambasadorin e Shqipërisë në Kosovë Qemal Minzhozin. Qëllimi i takimit ka të bëjë për punët dhe çështjet komunale. Pas takimit që të dy do të prononcohen për media.

Kryetari i Komunës së Obiliqit Xhafer Gashi pas takimi tha se qëllimi i kësaj vizite ishte për ta njoftuar më afër ambasadorin Minxhozi për buxhetin komunal si dhe për projektet dhe zhvillimet që janë bërë në këtë komunë prej marrjes së mandatit të tij.

“E njoftuam për implementimin për aprovimin e ligjit të Obiliqit që trajtohet si zonë e veçantë dhe patëm edhe bisedime rreth zhvillimit ekonomik që të kemi bashkëpunime me kompani të ndryshme duke marrë parasysh kompanitë e Shqipërisë dhe të vendit tonë që të kemi bashkëpunim më të mirë”, tha Gashi .

Agjensia e lajmeve ekonomia,  13.02.2017

Shkupi është qyteti më i ndotur në Maqedoni. Ekspertët thonë se në disa raste, shkalla e grimcave të pluhurit ka arritur edhe në mbi 1,200 PM10 mikrogramë për metër kub.

Kryetari i bashkisë, Koce Trajanovski, tha se duhet të ulet qarkullimi i automjeteve private.

Nevena Smilevska nga shoqata ekologjike “Eko Vetëdija”, thotë se në ndotjen e ajrit, rol të madh kanë lëndët djegëse që përdorin amvisëritë, andaj ka kërkuar që autoritetet shtetërore të ndajnë mjete sa i përket efikasitetit energjetik, duke subvencionuar izolimin e banesave të vjetra.

“Para së gjithash, autoritetet shtetërore duhet të fokusohen në efikasitetin energjetik, të objekteve të banesave për çka ka më shumë fonde edhe nga Bashkimi Europian, të cilat janë të pashfrytëzuara. Pastaj qytetarët duhet të vetëdijesohen për shfrytëzimin e energjisë diellore, për çka shteti ndan subvencione, por shumë pak punohet në ngritjen e vetëdijes së qytetarëve në këtë drejtim”, tha Smilevska.

Shoqata ekologjike “Go Green” thotë se me ndërtimin e projektit Shkupi 2014 për katër herë janë zvogëluar hapësirat e gjelbra në kryeqendër, duke theksuar se “nuk ka logjikë që të priten drunjtë në interes të mafies urbane, përderisa shkalla e ndotjes së ajrit është në rritje”.

Organizatat ekologjike, duke komentuar mosreagimin e autoriteteve të shtetit për shkallën në rritje të nivelit të ndotjes së ajrit, thonë se nevojitet një aktivizim më i madh i sektorit civil për të ngritur vetëdijen e drejtuesve të institucioneve për t’iu qasur me seriozitet problemeve me ndotjen e ambientit jetësor dhe jo t’i neglizhojnë ato.

“Kemi të bëjmë me mungesën e vetëdijes te politikanët, jo vetëm tek këta që janë aktualisht por në përgjithësi për të gjykuar drejt lidhur me këto tema, le të themi moderne të kohës. Më shumë organizata joqeveritare, të cilat veprojnë në fushën e mbrojtjes së mjedisit, të bëjnë presion më të madh tek autoritetet shtetërore, që të vetëdijesohet politika sepse politika është ajo që merr vendime dhe jo qytetarët”, thotë për Radion Europa e Lirë, Arianit Xhaferi nga shoqata ekologjike EKO Guerila.

Ndaj shkallës së lartë të ndotjes së ajrit në Shkup dhe disa qytete të tjera të Maqedonisë ka reaguar edhe ambasada për fëmijë në Shkup “Megjashi”, duke theksuar se “fëmijëve u është cenuar e drejta elementare, ajo për të jetuar”.

Ata u janë referuar të dhënave që kanë dalë nga hulumtimi i kryer nga Banka Botërore, ku thuhet se ndotja e ajrit në Maqedoni për çdo vit vret nga 1350 persona.

“Një në dy fëmijë vitin e kaluar është kuruar nga sëmundjet respiratore të cilat më së shumti janë pasojë direkt nga ajri i ndotur. Fëmijët janë më të goditurit, veçanërisht në sezonin e ngrohjes kur përqendrimi i grimcave rritet”, theksohet në reagimin me shkrim të ambasadës për fëmijë në Shkup “Megjashi”.

Edhe Instituti për Shëndetit Publik thotë se rritja e nivelit të ajrit të ndotur ka rritur dhe numrin e pacientëve të cilët vuajnë nga sistemi respirator.

Revista Monitor,  09.02.2017

Qendra Informative dhe Kulturore e BE-së në Prishtinë organizon debatin lidhur me gjendjen e tanishme të ndotjes së ajrit në Kosovë, politikat dhe ligjet e BE-së për cilësinë e ajrit, reagimin institucional ndaj shifrave alarmante rreth ndotjes së ajrit.

Kjo është bërë e ditur në një njoftim për media nga Qendra Informative dhe Kulturore e BE-së në Kosovë.

Debati do të mbahet sot duke filluar nga ora 13:30.

Telegrafi,  19.01.2017

Institutit Hidrometeorologjik i Kosovës, përmes një komunikate për media, ka bërë të ditur se nga analiza e rezultateve të fituara nga monitorimi automatik i cilësisë se ajrit është vërejte së gjatë ditëve të fundit janë paraqite tejkalime të vlerave kufitare ditore me PM10.

“Vlera kufitare ditore e lejuar për mbrojtjen e shëndetit të njeriut është 50ug/m3, ndërsa gjate këtyre ditëve vlera maksimale e mesatares ditore është shënuar me date 13.01.2017 e cila ka arritur në vlerën 93.5µg/m3, ndërsa ditëve të tjera kemi pas koncentrime me të ulëta”.

Përqendrime të larta janë paraqit edhe me ndotësin PM2.5 i cili ka arrite vlerën maksimale e mesatares ditore po të njëjtën ditë dhe në të njëjtin lokacion, nga ku arrin vlerën në 92.3µg”, thuhet në njoftimin e Institutit Hidrometeorologjik i Kosovës.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike në Kosovë javë më parë ka kërkuar nga autoritetet kompetente që të merren masa urgjente për përmirësimin e cilësisë së ajrit.

Ekspertët e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike, kishin paralajmëruar “se nëse nuk merren masa urgjente, do të ketë efekte negative në dëmtimin e shëndetit dhe rritjen e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet e sidomos nga sëmundjet kardiovaskulare dhe respiratore”.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  17.01.2017

Ministria e Energjetikës do të nisë një fazë të gjerë konsultimi me grupet e interesit, komunitetin dhe ambientalistët për ndikimin në mjedis që do të ketë gazifikimi i vendit.

Më datën 24 nëntor 2016, ora 10:00, në mjediset e Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë të gjithë personat e interesuar mund të konsultojnë shqetësimet dhe interesin e tyre në prag të Raportit Përfundimtar të Vlerësimit Strategjik Mjedisor të Master Planit të Gazit Natyror.

Konsorciumi COWI-IPF (Konsulenti) është kontraktuar nga Ministria e Energjetikës dhe Industrisë (MEI) për të përgatitur Master Planin e Gazit për Shqipërinë (MPG) dhe Planin e Identifikimit të Projekteve prioritare (PIP) që synojnë zhvillimin e një sistemi të qëndrueshëm të gazit natyror që do të kontribuojë në përmirësimin e sistemit të energjisë, sigurisë së furnizimit me gaz, konkurrencës në fushën e energjisë dhe në mbrojtjen e mjedisit.

Studimi i Vlerësimit Mjedisor është detyrim ligjor dhe duhet të përmbushë kërkesat legjislacionit shqiptar dhe atij europian. Gjithashtu, procesi i VSM duhet të jetë në përputhje edhe me standardet e BERZH, si financuesi kryesor i mundshëm i zbatimit të MPG, si dhe të BEI, si autoriteti kontraktues i grantit për realizimin e këtij studimi.

Revista Monitor,  18.11.2016

BE-ja është e vendosur për të arritur objektivin e 2020-ës, pavarësisht rritjes së lehtë të emetimeve të gazit serrë në vitin 2015. Sipas disa raporteve të fundit të Agjencisë Evropiane të Mjedisit (EEA), emetimet e Bashkimit Evropian në vitin 2015, ishin 22% më të ulëta se nivelet e vitit 1990. Raportet konfirmojnë se BE-ja është në rrugën e duhur për të përmbushur objektivin e saj të emetimeve të gazit serrë të vendosur për vitin 2020.

Dy raportet e Agjencisë Europiane të Mjedisit (EEA), “Tendencat dhe projeksionet në Evropë 2016: Progres në targetet Evropiane të klimës dhe energjisë” dhe “Inventari i gazit serrë të BE-së, i përafruar: Llogaritja e emetimeve të gazit serrë për vitin 2015 ” ofrojnë të dhëna të përditësuara të progresit të Bashkimit Evropian dhe vendeve evropiane në lidhje me masat zbutëse të ndryshimeve klimatike. Raporti Tendencat dhe Projeksionet do të zhvillohet më tej me një vlerësim të progresit të bërë në objektivat e energjisë.

Emetimet nga industritë në sistemin e tregut të emetimeve (ETS) janë ulur vazhdimisht deri në në vitin 2015. Nga ana tjetër, emetimet që nuk janë përfshirë në ETS janë rritur, në veçanti emetimet që vijnë nga transporti.

“Raporti i këtij viti tregon se pavarësisht nga rritja e vogël e emetimeve në vitin 2015, BE-ja mbetet në rrugën e duhur drejt objektivave të saj klimatike të 2020-ës. Ky progres formon një bazë të fortë për zbatimin e Marrëveshjes së Parisit, e cila ka hyrë në fuqi. Megjithatë, në arritjen e qëllimeve ambicioze afatgjata për vitin 2030 dhe 2050 nevojiten më shumë ndryshime të thella dhe një tranzicion në një ekonomi të ulët të karbonit “, u shpreh Hans Bruyninckx, Drejtor Ekzekutiv i EEA (Agjencia Europiane e Mjedisit).

Progresi i shteteve anëtare në lidhje me objektivat klimatike të 2020-ës

Projeksionet kombëtare që janë vënë në dispozicion nga shtetet anëtare të BE-së tregojnë se deri në vitin 2020, emetimet e gazit serrë të BE-së do të mbeten edhe më poshtë objektivit të 2020-ës. Në vitin 2014, të gjitha vendet anëtare, me përjashtim të Maltës, i arritën objektivat e tyre vjetore. Një situatë e ngjashme ka qenë edhe në vitin 2015.
Njëzetë e tre shtete që janë anëtare të BE-së, do t’i arrijnë objektivat e tyre kombëtare në vitin 2020, nisur nga projeksionet e tyre lidhur me politikat dhe masat që do të ndërmarin për reduktimin e emetimeve. Pesë shtete të tjera anëtare të BE-së: Austria, Belgjika, Danimarka, Irlanda dhe Luksemburgu do të duhet të zbatojnë masa shtesë për të arritur objektivat e tyre. Shtetet anëtare mund të përdorin mekanizma fleksibël që i lejojnë ata për të transferuar kreditet e emetimeve nga njëri vit në tjetrin, ose midis shteteve anëtare.

Ekolëvizja,  13.11.2016