info@energjia.al

Ministria e Energjetikes ka çuar në gjykatë kompanitë që kanë marrë leje koncensionare për të ndërtuar HEC-e dhe nuk i kanë aktivizuar ato.

Historia ka nisur qysh në vitin 2008 kur për shkak të politikes së atëhershme shume kompani morën leje për të zhvilluar koncesione, por shumë nga këto kompani i kthyen në biznes lejet e koncesioneve duke i rishitur më pas.

Ky është rasti i kompanisë “Korsel” të cilën Ministria e Energjetikes e ka paditur në gjykatën administrative duke i kërkuar t’i paguajë penalitetin në masën 5% të vlerës së prodhimit të parealizuar për vitin 2012, për mosrealizim në kohë të prodhimit për vitin 2012, referuar nenit 18/4 të kontratës koncesionare, në shumën 1,174,706. Bashkë me këtë Ministria e Energjisë kërkon ti paguhen kamatëvonesat e përllogaritura për këto detyrime, në shumen 67, 940 leke.

Kompania Korsel e pati nënshkruar kontratën e koncesionit të tipit (BOT) në vitin 2008 për ndërtimin e Hidrocentralit Çarshovë në zonën e Korçës.

Fuqia e instaluar e objektit ishte 1200 kilovat me një vlerë investimi 83 milionë lekë .

Kontrata e ka që nëse për shkelje të afatit të ndërtimit, kompania penalizohet me 0.05% të investimeve të munguara për çdo ditë vonesë për fillimin e punimeve koncensionari penalizohet me 10 000 lekë. Gjithashtu kontrata e ka që kompania të penalizohet me 5% të vlerës së prodhimit të parealizuar.

Duke filluar prej vitit 2002 deri më sot janë firmosur 183 kontrata koncesionare për ndërtimin e 524  hidrocentraleve me kapacitet 2165 MW dhe prodhim vjetor 9342,31 GWh.

Vetëm gjatë vitit të kaluar u vunë në punë 38 objekte të vogla të prodhimit të energjisë elektrike. Sipas të dhënave nga Enti Rregullator i Energjisë, numri i HEC-eve private arriti në 138 nga 100 të tilla që ishin në vitin 2015.

Shumë kompani që më parë ishin të fokusuara në ndërtim dhe tregti po diversifikohen në HEC-e. Tregu i energjisë së rinovueshme është i garantuar dhe kostot e prodhimit, pas përfundimit të investimit, janë të lira.

Bashkë me shtimin e numrit të HEC-eve të vogla është rritur edhe prodhimi i energjisë nga këto objekte.

Sipas të dhënave nga Enti Rregullator i Energjisë, prodhimi vendas, vitin e kaluar, shënoi 7,136,351 MW/h, nga të cilat 5,091,616 MW/h u prodhuan nga HEC në pronësi të KESH dhe 2,044,735 MW/h u prodhuan nga HEC-et private dhe ato me koncesion, duke zënë 28% të totalit të prodhimit vendas të energjisë.

Revista Monitor,  13.06.2017

Ministri i Mjedisit, Lefter Koka inspektoi impiantin e pastrimit të grykëderdhjes së lumit Shkumbin, të njohur si një nga grykëderdhjet më problematike në vend.

Pasi përfundoi inspektimin e impiantit Ministri Koka e vlerësoi maksimalisht investimin e kryer në një nga lumenjtë që krijon ndotjen më të madhe detare.”Ky është një investim i përkryer që disiplinon qoftë mbetjet e ngurta, ato plastike dhe vajrat. Gjithashtu edhe investimi që ka filluar në grykëdershjen e Ishmit, do të çojë në dy numrin e grykëderdhjeve të lumenjve që rehabilitojmë”- tha ministri Koka.

Duke iu referuar ndotjes së lumenjve ministri Koka paralajmëroi edhe një ndërhyrje në lumin e Gjanicës. “Kemi një problematikë shumë të madhe kryesisht me hidrokarburet. Industria e naftës kryesisht në zonën e Fierit, Ballshit, ka sjellë një ndotje të tejskajshme në lumin e Gjanicës. Fatkeqësisht nuk kemi mundur deri sot që të zgjidhim këtë problematikë në mënyrë definitive por besoj shumë shpejt një nga aksionet e Ministrisë së Mjedisit para fillimit të sezonit turistik do të jetë edhe ndërhyrja në këto aktivitete për të mundësuar një vijë bregdetare sa më të pastër, të shëndetshme për qytetarët shqiptarë dhe ata të huaj”- u shpreh Ministri i Mjedisit i cili theksoi gjithashtu se: “Është bërë një punë kolosale në të gjithë Shqipërinë në fushën e menaxhimit të mbetjeve. Pas investimit në qytetin e Elbasanit kanë filluar investimet në Vlorë, Korcë, Sarandë dhe Berat. Kemi bërë shumë në këto katër vite ndoshta edhe më shumë nga sa premtuam në 2013-ën. Menaxhimi i mbetjeve është një problematikë që kërkon një impenjim kombëtar, jo vetëm të qeverisë dhe të Ministrisë së Mjedisit por edhe të gjithë qytetarëve shqiptarë duke sensibilizuar që të mos ndotim më lumenjtë” përfundoi fjalën e tij, Ministri Koka.
Impianti i Pastrimit përfshin 3 barriera pritëse me qëllim kapjen e mbetjeve të rënda, pluskuese por dhe të vajrave. Barriera e parë është e përbërë prej kavo çeliku e cila kap mbetjet e rënda kurse barriera e dytë dhe e tretë shërbejnë për kapjen e objekteve pluskuese. Barrierat janë vetëlëvizëse dhe janë vendosur në një kënd të caktuar kundrejt rrjedhës së lumit me qëllim që depozitimi i këtyre mbetjeve të bëhet në vendin ku është vendosur transportieri nëpërmjet të cilit mbetjet kalojnë në koshin e plehrave për t’u transportuar më pas në pikat përkatëse. Qëllimi i vendosjes së 2 barrierave pluskuese është që në raste remonti apo avarie të jetë gjtihmonë një barrierë e cila qëndron funksionale
Gjithashtu në rastet e mbetjeve hidrokarbure apo lëndëve vajore është një lloj materiali i shpërndarë në të gjithë sipërfaqen e ujit që i thith këto lëndë dhe njësoj si mbetjet edhe ajo depozitohet në vendin e përcaktuar. Përvec impiantit të pastrimit gjatë këtij investimi është realizuar edhe rehabilitimi i vijës bregdetare pranë grykëderdhjes.

Investimi është financuar nga Ministria e Mjedisit me projekt propozimin e Bashkisë Rrogozhinë si pasojë e gjendjes së shkarkimit të mbetjeve në grykëderdhjen e lumit Shkumbin dhe gjendjes alarmante të ndotjes së plazhit, në territorin e Bashkisë Rrogozhinë.

Revista Monitor,  17.05.2017

Ministri italian i Mjedisit Gian Luca Galletti është shprehur se po shqyrtohen 14 opsione të ndryshme për pjesën e gazsjellësit TAP që do të takojë me bregdetin italian.

Për të shmangur çfarëdo impakti në plazhin e San Foca-s në Itali, TAP po ndërton një mikrotunel 1.5 km të gjatë. Kjo vepër inxhinierike minimizon dëmet në natyrë dhe e bën gazsjellësin të padukshëm.

Për të nisur punimet e mikrotunelit, fillimisht duhet të zhvendosen 231 pemë ullinjsh, në një zonë 800 metra larg nga plazhi.

Ndërkohë, sa i përket prostestave në Puglia për heqjen e ullinjve, ministri u shpreh i bindur se logjika në fund do të mbizotërojë. Sipas tij, pasi punimet të kenë përfunduar në vitin 2019, këto pemë do të mbillen sërish.

Deklaratat e ministrit vijnë pas dritës jeshile për ndërtimin e TAP në vend, duke mohuar apelin e qeverisë rajonale të Puglia-s. Situata në kantierin e ndërtimit vazhdon të jetë e tensionuar.

Scan Tv,  30.03.2017

Zëvendësministri i Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Bajram Gecaj dhe Kryetari i Komunës së Rahovecit, Idriz Vehapi, kanë nënshkruar marrëveshje mirëkuptimi për realizimin e projektit – Aplikimi i masave të efiçencës së energjisë  – ndriçimi publik,  në Komunën e Rahovecit.

Nënshkrimi i  marrëveshjeve  të mirëkuptimit për financimin e projekteve kapitale, do të vazhdojë edhe me komunat tjera të Kosovës, për të mbështetur projekte në interes për Komunat dhe qytetarët.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  21.02.2017

Ministri i Energjisë dhe Industrisë z. Damian Gjiknuri priti sot në takim një delegacion të kompanisë shtetërore të gazit në Hollandë “Gasunie”. Grupi kryesohej nga shefi ekzekutiv z. Han Fennema dhe përbëhej nga anëtarët e bordit drejtues z. Rene Oudejans, z. Ulco Vermeulen, znj. Annie Krist, z. Hans Coenen dhe z. Wim Groenendijk.

Ministri Gjiknuri njohu bashkëbiseduesit me zhvillimet e fundit në Shqipëri sa i takon infrastrukturës së gazit. Ai vlerësoi si mjaft të rëndësishëm faktin se projekti i Korridorit Jugor të Gazit, pjesë e të cilit është edhe Gazsjellësi TransAdriatik, tashmë po bëhet realitet. Z. Gjiknuri tha se ndërtimi i gazsjellësit në territorin shqiptar po ecën normalisht dhe sipas parashikimeve.

Më tej, z. Gjiknuri u ndal tek puna që po bëhet me synim gazifikimin e vendit. Ai njohu drejtuesit e kompanisë “Gasunie” me ecurinë e punës për përfundimin e Masterplanit të Gazit në Shqipëri, studimit të fizibilitetit dhe evidentimin e projekteve kryesore të investimit. Qeveria shqiptare ka miratuar tanimë ngritjen e kompanisë shtetërore të gazit Albgaz e cila do të ketë një rol të rëndësishëm në procesin e gazifikimit.

Në këtë linjë, drejtuesit e kompanisë “Gasunie” shfaqen gatishmërinë e tyre për të vendosur një partneritet me kompaninë shtetërore shqiptare “Albgaz” ashtu sikurse shfaqen interes për tu njohur me planet e projekteve kryesore në kuadër të zhvillimit të infrastrukturës së gazit në Shqipëri.

Ministri Gjiknuri theksoi se partneriteti mes “Gasunie” dhe “Albgaz” do të jetë një shtysë e rëndësishme për të marrë përvojën dhe eksperiencat më të mira me synim përmbushjen e objektivit të gazifikimit të vendit.

Bashkëbiseduesit u ndalën më pas tek projektet e tjera të cilat në vijim të gazsjellësit TAP mund të ndryshojnë edhe më tej hartën energjetike të Shqipërisë, mes tyre ai i gazsjellësit Jonian-Adriatik (IAP).

energjia.al  01.02.2017

Kompania shtetërore e prodhimit të naftës, Albpetrol, tashmë ka kaluar në pronësi të Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë, që drejtohet nga ministri Damian Gjiknuri. Më parë, Albpetrol ishte në pronësi të Ministrisë së Ekonomisë (që drejtohet nga Milva Ekonomi).

Kalimi i pronësisë është realizuar në Qendrën Kombëtare të Biznesit në dhjetor dhe është miratuar edhe me vendim qeverie. Me këtë kalim zgjidhet ngërçi, ku ndonëse Ministria e Ekonomisë ishte zyrtarisht pronare e Albpetrol, nga ana teknike kompania administrohej nga Ministria e Energjisë dhe Industrisë.

Të ardhurat e Albpetrol ishin rreth 3.3 miliardë lekë, nga 12.7 miliardë lekë vitin e mëparshëm. Rënia e ndjeshme e çmimeve në tregjet ndërkombëtare ka qenë arsyeja kryesore e reduktimit të të ardhurave të kompanisë, që gjithsesi ka arritur të ruajë një fitim të kënaqshëm prej 1.2 miliardë lekësh në 2015-n.

Shoqëria Albpetrol sh.a. është krijuar me Vendim të Qeverisë Nr. 159, datë 20.03.1993, me kapital 100% shtetëror, e cila vepron sipas normave dhe rregullave të ekonomisë së tregut, me objekt: Kërkimin dhe prodhimin e hidrokarbureve, që përfshinte ciklin e plotë të punimeve sizmike, gjeologjike, mekanike, gjeofizike, kërkimin, nxjerrjen, përpunimin dhe marketingun e nënprodukteve të naftës.”

Roli kryesor i shoqërisë është prodhimi dhe tregtimi i produkteve të naftës si dhe monitorimi i Marrëveshjeve Hidrokarbure. Aktualisht në Shqipëri ka 12 vendburime të njohura nafte dhe 5 vendburime gazi natyror. Vetëm në zonën e Patos-Marinzës, në një sipërfaqe prej 44 mijë hektarësh, ndodhet zona më e madhe naftëmbajtëse në Europën Kontinentale. Nëntoka e Patos-Marinzës llogaritet të ketë rreth 5.4 miliardë fuçi naftë bruto.

Revista Monitor,  19.01.2017

Ministri i Energjisë dhe Industrisë Damian Gjiknuri dhe administratori i Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike Adrian Çela u ndalën në “Shtëpinë e Fëmijës” në qytetin e Sarandës.

Në kuadër të strategjisë së OSHEE-së për “Përgjegjësinë Sociale të Korporatave”, ata ndoqën nga afër dorëzimin e dhuratave për fëmijët e qendrës.

Përmes ndihmës financiare, synohet përmirësimi i kushteve infrastrukturore të institucionit si dhe plotësimi i disa nevojave duke nisur nga investimi në sistemin e ndriçimit të jashtëm; pajisje elektroshtëpiake, sobë profesionale, bolier, set kuzhine.

Shtëpia e fëmijës Sarandë ofron shërbim ditor për 33 fëmijë rezidenciale dhe 8 fëmijë ditorë, një pjesë e të cilëve janë jetim.

“Për shkak të bashkëpunimit të qytetarëve të pagesën e faturave të energjisë, OSHEE ka filluar të jetë sa më pranë tyre. Në këtë rast festash, kompania zgjodhi të gjendej pranë kategorive sociale që kanë më shumë nevojë për mbështetje. Ju sollën ndriçimin, pajisje elektroshtëpiake, soba profesionale dhe disa dhurata. I bëj thirrje edhe të gjithë qytetarëve që të ofrojnë çfarë kanë mundësi për shtëpinë e fëmijës. Duhet të parandalojmë sjelljen e keqe tek fëmijët, të parandalojmë traumat pasi lënë pasoja për gjithë jetën”, u shpreh ministri Gjiknuri.

Ndërkaq, administratori i OSHEE-së Adrian Çela tha se prej më shumë se një viti, kompania ka krijuar sektorin e përgjegjësisë sociale dhe po angazhohet në të cilla projekte në të gjithë Shqipërinë. “Kjo e sotmja është e para e një jave të tillë në gjithë vendin.

Pas Vlorës jemi në Sarandë, në Durrës, në Fier, në Tiranë, Shkodër, Elbasan”, nënvizoi Çela.

OSHEE shpërndau dhurata dhe për vogëlushët e Shtëpisë së Fëmijës Vlorë

“Shtëpia e Fëmijës” në Vlorë, ofron përkudesje për fëmijë nga 0-6 vjeç, të cilët janë te braktisur nga familjet e tyre biologjike ose me probleme ekonomike.

Mbështetja e OSHEE konsiston në: blerjen e pakove të personalizuara për fëmijët që ndodhen në qendër; vendosjen e një këndi lojërash në ambientin e jashtëm të intitucionit; blerje e librave pedagogjik, formues/edukativ, albume fotosh të cilat do plotësojnë bibliotekën e fëmijëve dhe blerjen e bazës materiale për aktivitete krijuese.

“Ku ka gjë më të bukur se ti kalosh krishtlindjet me fëmijët? Ato janë simboli i triumfit të shpresës mbi materien dhe kjo është shtëpia e shpresës. Këtu, vërtet fëmijët mund të kenë patur trauma por ky është vendi për ti integruar ata. OSHEE ka aspektin e përgjegjësisë sociale si kompani, përveç faktit që të gjithë duhet të kontribuojmë për mbarëvajtjen e elelementëve sociale siç është kjo qendër. Për shtresat më në nevojë këtë vit kemi bërë gjëra të mira. Përveç faljes së kamatave që e prezantuam pak ditë më parë, për aq sa na lejon ligji po përpiqemi të investojmë edhe në qendrat sociale për fëmijët”, u shpreh ministri Gjiknuri.

energjia.al  27.12.2016

Ministri i Energjisë dhe Industrisë z.Damian Gjiknuri sëbashku me deputetin Fidel Ylli dhe konsullin ekonomik Eduard Molla zhvilluan një vizitë pune në Kinë. Gjatë qëndrimit në Pekin u pritën në takim nga kompania më e madhe e ndërtimit të projekteve energjitike dhe infrastrukturore CGGC, ndërtuesja e digave më të mëdha në botë.

Gjithashtu, u zhvillua takim edhe me drejtuesit e kompanisë Geo-Jade Petroleum e cila sëfundi ka marrë pronësinë e Bankers Petroleum që vepron në fushën naftëmbajtëse të Patos Marinzës. Mes palëve u diskutua mbi përspektivën e zhvillimit në fushën e Patoz Marinzës ku nga pala kineze u konfirmua angazhimi për të investuar mbi 1 miliard USD dhe dyfishuar prodhimin e naftës nga kjo fushë me mbi 40 mijë fuçi në ditë.

Gjatë ndalesës në provincën më të industrializuar të Kinës “Guadong”, morëm pjesë në Forumin Ekonomik e Tregtar kinezo-arab ku gjetëm rastin të prezantojmë mundësitë që ofron Shqipëria për investime të huaja.

energjia.al  14.12.2016

Ministri i Energjisë dhe Industrisë z.Damian Gjiknuri prezantoi para Komisionit Parlamentar për Veprimtarinë Prodhuese Buxhetin e vitit 2017 për këtë institucion.

Në fjalën e tij para deputetëve, Gjiknuri deklaroi se reforma e ndërmarrë në sektor e ka çliruar Buxhetin e Shtetit nga barra dhe ka krijuar kushtet që qeveria të rrisë tashmë edhe pagat e pensionet.

“Barra e Buxhetit të Shtetit nga sektori elektroenergjitik në vitin 2013 ishte 21 miliard lek. Para këto të cilat subvenciononin vjedhjen e energjisë, mospagesën e saj dhe blerjen me çmime të larta nga importi. Për vitin 2017, barra e sektorit në Buxhet është reduktuar në vetëm 2.5 miliard lekë të cilat shkojnë vetëm për investime. Ndërkaq, KESH, OSHEE dhe OST kanë nisur të shlyejnë vet kreditë e marra me garanci qeveritare duke mos e rënduar Buxhetin edhe në këtë aspekt”, u shpreh z.Gjiknuri.

Nga ana tjetër, vijoi ai, kontributi direkt në Buxhet nga 3 kompanitë e sektorit elektroenergjitik ka ardhur në rritje dhe gjatë vitit 2015 KESH, OSHEE dhe OST kanë kontribuar me shumën prej rreth 8.4 miliard lekësh.

“Përtej asaj çka parashikon Buxheti i Shtetit, kompanitë me fondet e tyre janë duke kryer investime intensive në prodhim, transmetim dhe shpërndarje. Kështu, nëse në vitin 2013 investoheshin vetëm 4.6 miliard lekë, plani i investimeve të vitit 2016 arriti në 24.1 miliard lekë”, theksoi ministri.

Sipas tij, kostoja financiare e mbulimit të humbjeve nga Operatori i Shpërndarjes për periudhën 10 Mujore (Janar-Tetor 2016) arrin në 47.1 milion euro. Për të njëjtën periudhë të vitit 2013, kostoja e mbulimit të humbjeve ishte jo pak por 116.2 milion euro.

“Niveli i humbjeve në rrjet gjatë periudhës Janar-Shtator ka zbritur në 27.6%. Në të njëjtën periudhë të një viti më parë, ky tregues ishte 31.1%. Për vitin 2013 ky tregues ishte 43.3%. E njëjta ecuri pozitive paraqitet edhe sa i takon treguesve të nivelit të arkëtimit të faturave korente të energjisë elektrike. Gjatë periudhës Janar-Shtator 2016 janë arkëtuar nga faturat korente (pa llogaritur arkëtimet nga aktmarrëveshjet) 42,9 miliard lek. Për të njëjtën periudhë të një viti më parë ishin arkëtuar 41,5 miliard lek. Ndërsa në vitin 2013 ishin arkëtuar vetëm 28.8 miliard lek”, nënvizoi Gjiknuri.

Për vitin 2017 është parashikuar financim buxhetor në masën 3.309 milion lekë (10 % më shumë krahasuar 2016, i cili ishte në masën 2.984 milion lekë). 695 milion lekë, shpenzime korrente paga, sig.shoq, shp. operative të institucioneve buxhetore ndërsa 2.772 milion lekë, shpenzime kapitale të brendshme dhe të huaja.

Në Projektbuxhetin e 2017, pjesën më të madhe në shpenzimet kapitale të brendshme e zë rimbursimi i kostos së infrastrukturës zëvendësuese të Devoll Hidropower ( 10 milion Euro ), shpenzim i cili është në zbatim të Kontratës së Konçesionit miratuar me ligjin nr.10083  dt.23.02.2009 “Për miratimin Marrëveshjes së Konçesionit ndërmjet  Ministrisë  së Ekonomisë,  Tregtisë dhe Energjetikës,  si autoritet kontraktues dhe AVN AG, Statkraft AS dhe Devoll Hydropower sh.a si bashkëkonçesionarë, për projektimin, financimin, ndërtimin, marrjen në pronësi,  shfrytëzimin,  mirëmbajtjen  dhe  transferimin e projektit të hidrocentralit në lumin Devoll në Republikën e Shqipërisë”; ndërkohë janë miratuar kostot e rritura në masën 985 mijë Euro për vitin 2014 dhe 2.5 mln Euro për vitin 2015, të cilat duhet të parashikohen për tu rimbursuar brenda  programit afatmesëm pasi Qeveria Shqiptare nëpërmjet MEI-it si Autoritet Kontraktor është angazhuar në realizimin e këtij projekti të rëndësishëm energjetik mbi lumin Devoll.

Z.Gjiknuri ju përgjigj edhe pyetjeve të deputetëve lidhur me vendosjen e akcizës ndaj gazit për automjetet duke sqaruar se nisma synon disiplinimin e tregut dhe forcon sigurinë për qytetarët familjarë të cilët nuk duhet të mbushin bombolat në autogaze. Sipas tij, akciza do të ndikojë në rritjen e çmimit vetëm për autogazet dhe jo për konsumatorët e tjerë familjarë apo industrialë.

Ministri Gjiknuri hodhi poshtë edhe aludimet e deputetëve të opozitës për vendosjen e një kostoje shtesë mbi qytetarët për kolaudimin e matësave.

“Baza ligjore për kolaudimin e matësave është e hershme, që në qeverinë Berisha. Ne udhëzimin të cilit ju i referoheni, përkundrazi sanksionohet ulje e kostos së kolaudimit. Ndërkaq, koston e kolaudimit nuk e paguan konsumatori por e paguan kompania e shpërndarjes. Kolaudimi bëhet në respekt të Kodit të Matjes, me përjashtim të rasteve kur ka ankesë nga qytetari ose dyshim nga kompania”, sqaroi z.Gjiknuri.

energjia.al  17.11.2016

Ministri i Shëndetësisë, Ilir Beqaj pasi ka vizituar të plagosurit nga shpërthimi në uzinën e Ballshit ka konfirmuar se për momentin ata janë në një gjendje të qëndrueshme.

“Për momentin gjendja është e qëndrueshme. Po marrin të gjithë mjekimin e nevojshëm”, deklaroi ministri.

Ndërsa ka falënderuar mjekët për punën e bërë në ndihmë të të plagosurve nga ky shpërthim, Beqaj ka shprehur edhe ngushëllimet e tij për familjarët e viktimës Shkëlqim Muça.

Top Channel,  11.11.2016