info@energjia.al

Për Gjykatën Supreme lidhjet abuzive të energjisë elektrike nuk justifikohen me varfërinë.

Ata që dëmtojnë rrjetin elektrik dhe abuzojnë me energjinë me pretendimin se nuk kanë para për të paguar faturat nuk kanë të drejtën e faljes pasi elektriciteti nuk është një e mirë jetike.

Ky ishte vendimi i arsyetuar i Gjykatës në Itali duke konfirmuar dënimin e një gruaje për vjedhje të energjisë elektrike në Pulja, e cila ishte deklaruar e papunë.

Sipas gjykatës furnizimi me energji elektrike është një oportunitet por nuk e cënon jetesën. “Mungesa e energjisë elektrike nuk përbën një rrezik jetik për një person siç mund të jetë për shembull uji i pijshëm” thuhet ndër të tjera në vendimin e gjykatës.

Shqiptarja.com  06.09.2017

Për disa vite tashmë, ndërtimi i linjës së interkonjeksionit mes brigjeve të Shqipërisë dhe Italisë pengohej nga komunat italiane të Polignano a Mare dhe Casamassima. Këto të fundit kundërshtonin projektin e ministrisë italiane të Zhvillimit Ekonomik dhe një shoqërie të grupit Enel.

Ky projekt parashikonte në veçanti shtrirjen në thellësi të detit Adriatik mes Shqipërisë dhe bregdetit të Puglias, një kabull elektrik për qarkullimin e rrymës elektrike, në mënyrë që të rritej fluksi i rrjeti kombëtar elektrik.

Këshilli i Shtetit italian, organi më i lartë që merret me zgjidhjen e çështjeve kushtetuese, i ka dhënë tashmë dritën jeshile realizimit të këtij investimi, nga ku përfitojnë të dy vendet.

Shkak për kundërshtimin e komunave puljeze ishte zgjedhja e caktimit të pikës së takimit të kabullit nënujor në një nga komunat, ndërsa në komunën tjetër ishte caktuar pozicionimi i stacionit të konvertimit dhe të lidhjes të tij me rrjetin elektrik kombëtar.

Këshilli i Shtetit vendosi se zgjedhjet teknike të projektit ishin të logjikshme, ndërsa kërkesat e komunave, ndonëse të drejta, nuk shfaqnin problematika të tilla sa për të përmbysur projektin origjinal.

Projekti nuk është i ri për Shqipërinë, përkundrazi, mundësia për ndërtimin e tij u diskutua në fillim të viteve ’80. Një linjë e tensionit të lartë (220 kV ose 400 kV) do të lidhte Durrësin me Barin dhe në të dy qytetet do të ndërtoheshin nënstacione të rrymës të vazhuar dhe të rrymës alternate. Për mungesën e fondeve ky projekt strategjik nuk u realizua.

Projekti mori përsëri vëmendje para disa vitesh dhe sipas përllogaritjeve të vitit 2015, investimi në këtë linjë interkonjeskioni mund të kapë një vlerë mbi 200 milionë euro.

Projekti do të shërbejë për të rritur kapacitetet gjeneruese të Shqipërisë dhe ato të transmetimit për plotësimin e nevojave të brendshme.

Scan Tv,  28.07.2017

Projekti është ende në letër. Dhe, për sa kohë që çdo gjë shkon pa probleme, nuk do të përfundojë para vitit 2020, kur pritet, të paktën afatit zyrtar, fillimi i aktiviteteve komerciale. Quhet Eagle Lng, parashikon një terminal rigazifikimi bazuar në një anije FSRU në ujërat shqiptare (dmth. një njësi lundruese rigazifikimi dhe stokimi) e lidhur me një tubacion detar midis Italisë dhe Shqipërisë. Projekti është paraqitur në Romë, në 6 korrik, nga guvernatori i Puglia, Michele Emiliano, nga drejtori i grupit Falcione, Fabio Greco, dhe nga CEO, promotor i projektit, Edmondo Falcione, shkruan Il sole24.

Kostoja totale është rreth 660 milionë euro dhe përfshin investimin për anijen dhe terminalin LNG dhe ndërtimin e gazsjellësit. Eagle Lng shfaqet që nga viti 2013 në dekretet vjetore të rinovimit të rrjetit të tubacionit të gazit kombëtar dhe ka marrë nga Bashkimi Evropian miratimin për përfshirjen në listën si projekte me interes të Komunitetit (Peci), por është në pritje për të marrë autorizimet e nevojshme nga ana italiane (qeveria e Tiranës ka dhënë tashmë ok e saj). Lidhur me gazin e transmetuar, ende nuk janë bërë të ditura kostot e transmetimit dhe shpenzimet e shitjes. Tani për tani, Eagle ka nënshkruar një marrëveshje me kompaninë Next Dekade, që po ndërton projektin e gazit “Rio Grande” në Teksas, në SHBA, nga ku, kanë siguruar nxitësit e projektit, do të marrë pjesën më të madhe të furnizimit “ekonomik dhe të sigurt”, projekti Eagle.

Një projekt ky, që duket se rivalizon gaszjellësin TAP, i cili do të sjellë gaz nga rajoni i Detit Kaspik dhe për të cilin ka pasur kundërshtime nga komuniteti në Puglia, ku pritet të jetë dalja e tij përfundimtare. Nuk është rastësi që prezantimin e projektit Eagle në Romë e kryesoi kryebashkiaku i Puglias, Emiliano, i cili është përfshirë në një betejë për të zhvendosur daljen e TAP dhe që ndoshta e sheh Eagle, si një alternativë për TAP. Por shifrat e TAP janë shumë të ndryshme: 878 km tubacion me një kapacitet fillestar për të transportuar 10 miliardë metra kub në vit, ekuivalente me konsumin e shtatë milionë familjeve në Evropë, dhe aftësinë për të shtuar sasinë e transportuar në 20 miliardë metra kub në vit me shtimin e dy stacioneve të kompresimit, përfundon artikulli i Ilsole24.

Revista Monitor,  07.07.2017

Një vit nga nisja, ndërtimi i gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline (TAP), projekti më i madh infrastrukturor energjetik (gazi natyror) vlerësohet se po ecën sipas të gjitha parashikimeve.

Sipas deklaratave të bëra nga konsorciumi, projekti ka shënuar nivele të humbura kohore të frekuencave nën normat ndërkombëtare.

Rreth 49% e gjurmës që projekti do të ndjekë në Shqipëri dhe Greqi është pastruar (371 km nga 765 km). Rreth 22.6% e tubave janë tashmë të vendosur nën tokë.

Në Itali, puna vazhdon me grumbullimin e parë të pemëve të ullirit të magazinuara përkohësisht. Ndërtimi i mikro-tunelit prej 1,5 km mund të fillojë më vonë gjatë vitit.
Rreth 68.5% ose 55,000 tuba janë shpërndarë në Greqi, Shqipëri dhe Itali.
Më shumë se 5,200 njerëz po punojnë për projektin në të gjitha vendet pritëse të TAP-it. Mbi 85% e tyre janë punësime lokale.

Gjatë këtij viti TAP zbatoi një sërë projektesh me natyrë sociale. Janë rreth 70 projekte të tilla me një vlerë totale investimi prej rreth 15 milionë euro do të zbatohen në muajt e ardhshëm. Në total, TAP do të investojë mbi 55 milionë euro në projektet sociale në Greqi, Shqipëri dhe Itali.
Drejtori Menaxhues i TAP Ian Bradshaw tha se: “Ne jemi të kënaqur me punën tonë të deritanishme. Projekti ka pasur ecuri pozitive dhe mund të themi se afërsisht 41% e tij është realizuar duke përfshirë këtu aspektin inxhinierik, të prokurimit dhe ndërtimit. Ne jemi në rrugën e duhur për të ofruar sasinë e parë të gazit nga fushat e Shah Deniz II në vitin 2020, duke u bërë pjesë aktive e rrjetit europian të energjisë. Kjo do të mundësojë energji më konkurruese dhe më të sigurt për të gjithë rajonin.

Një vit nga nisja e punës për ndërtimin e gazsjellësit janë rreth 173 km tuba çeliku të salduara, rreth 21 herë sa gjatësia e projektit në Itali. Ato janë vendosur në Greqi dhe Shqipëri. TAP është i angazhuar për të bërë të mundur që toka të kthehet në gjendjen e saj origjinale. Një projekt i këtyre përmasave do të ballafaqohet me sfida të përditshme, megjithatë, ne sigurohemi që t’i adresojmë ato duke punuar ngushtë me ekipet, rrjetin e furnizimit, si dhe me komunitetet “, shtoi Bradshaw.
TAP parashikon që pas rreth një viti të ketë përfunduar pastrimin dhe klasifikimin e rrugës përgjatë Greqisë dhe Shqipërisë dhe të jenë vendosur në tokë rreth 67% e tubave të salduar.

Revista Monitor,  17.05.2017

Telashet për gazsjellësin trans-adriatik në Itali duket se nuk kanë të sosur. Pasi u duk se çdo gjë mori fund pas vendimit të Këshillit të Shtetit, tashmë ka ndërhyrë gjykata administrative e Lazios, duke pezulluar punën në kantier, të paktën deri në datën 18 prill kur do të mbahet seanca e radhës.

Gjykata ka vendosur të marrë parasysh kërkesës e rajonit të Puglias, se punimet në zonë mund të gjenerojnë një dëm të parikuperueshëm. Rreth 211 rrënjë ullinj janë kthyer në mollën e sherrit, dhe gjatë javëve të fundit ka pasur përplasje të shumta me forcat policore që kanë shkuar deri në përdorimin e dhunës.

Jo vetëm banorët kundërshtojnë shpërnguljen e ullinjve por edhe protestues të tjerë, të cilët pretendojnë se gazsjellësi do të sjellë dëme ambientale. Plot 94 kryetarë komunash i kanë bërë apel edhe presidentit të republikës duke shpresuar se punimet do të pezullohen.

Ndërkohë, protestuesit kanë vendosur të bllokojnë disa segmente rrugore në mënyrë që ta bëjnë të pamundur për kamionët që të shkojnë në kantier. Gazsjellësi trans-adriatik, më shumë se 800 kilometra i gjatë, do të përfundojë pikërisht në rajonin e Puglias, dhe pavarësisht se bëhet fjalë për vetëm 8 kilometra gazsjellës në fund të rrugëtimit, situata është komplikuar së tepërmi.

Por, nga ana tjetër, gazsjellësi duket se ka mbështetjen e plotë të qeverisë italiane. Ministri italian i ekonomisë, Carlo Calenda, deklaroi se projekti është një prioritet për qeverinë.

“Qeveria italiane beson se, implementimi i TAP është mjaft i rëndësishëm, dhe se duhet siguruar që të mos ketë asnjë shtysë në ketë proces”-deklaroi ai.

Scan Tv,  07.04.2017

Protestat e banorëve, të sindikatave apo edhe shoqatave ambientaliste në San Foca të Italisë, ishin kthyer në një kërcënim serioz për mbarëvajtjen e ndërtimit të gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline (TAP). Por, më në fund, duket se gjithçka është zgjidhur. TAP ka arritur të marrë të gjitha lejet për ndërtimin e pjesës së gazsjellësit në Itali.

Lajmin e bëri të ditur ministri i Kohezionit Territorial, Claudio De Vincenti.
“Nuk ka më asnjë pengesë për TAP, autorizimet u morën dhe puna duhet të vazhdojë”, tha ministri italian. Ai theksoi edhe mundësitë që do të hapen për banorët e zonës me ndërtimin e gazsjellësit.

Ndërsa Lisa Givert, drejtoresha e Komunikimit pranë TAP, tha se projekti do të ketë ndikime minimale në mjedisin italian.
Pas përfundimit të ndërtimit në vitin 2019, pemët e ullirit do të mbillen sërish në vendin e tyre të origjinës.
“Të gjitha ngastrat private të tokës janë blerë tashmë nga konsorciumi, ndërsa pritet të blihen edhe tre toka shtetërore. Ndërkohë grupi i punës është duke bërë kërkime për pjesët e tjera të tokës që do të duhet të merren në pronësi”,- bëri të ditur konsorciumi.

Për të shmangur çdo lloj ndikimi në mjedis në plazhin San Foca në Itali, TAP do të ndërtojë një tunel të vogël me gjatësi 1.5 km. Kjo vepër inxhinierike do të miminizojë ndjeshëm ndikimet në mjedis. Për të bërë të mundur nisjen e punimeve, hapi i parë i TAP është zhvendosja e 231 pemëve të ullirit, të cilat në përfundim do të rivendosen në vendin e tyre të mëparshëm. Nga këto, 16 pemë janë monumente të natyrës dhe zhvendosja e tyre do të kërkojë një procedurë të veçantë.

Në një fazë të dytë, TAP-it do t’i duhet të zhvendosë edhe 2,000 pemë të tjera ulliri për të krijuar 8 km korridor për tubat e gazsjellësit. Kjo është edhe gjatësia nga tuneli i vogël te Terminali Pritës (PRT).
TAP është pjesë e Korridorit Jugor të Gazit që është një nga projektet prioritare të energjisë të BE-së.
Ai do të jetë 878 kilometra i gjatë (Greqi 550 km, Shqipëri 215 km, Deti Adriatik 105 km dhe Itali 8 km).
Pika më e lartë e tij do të jetë në Shqipëri, në lartësinë 1,888 metra, ndërsa më e ulëta 820 metra nën thellësinë e detit.

Revista Monitor,  28.03.2017

Tre shqiptarë në Compagnia di Vittoria në Itali janë arrestuar nga karabinierët për shkak se vidhnin  energjinë elektrike. Pas kontrolleve të ushtruara në zonë, karabinierët kanë zbuluar se të rinjtë shqiptarë kishin lidhur rrjetin e banesës së tyre me rrjetin e ndriçimit publik, çka ka çuar në arrestimin e H.M., 26 vjeç, H.F., 24 vjeç dhe V.S., 22 vjeç.

Gjatë kontrollit në banesën e shqiptarëve, karabinierët kanë zbuluar një kavo të fshehur mirë që merrte energjinë nga shtyllat e ndriçimit të rrugëve.

Pas arrestimit dhe përfundimit të formaliteteve, tre shqiptarët janë lënë  në arrest shtëpi, në dispozicion të zëvendësprokurorit të Republikës pranë Gjykatës së Raguzës.

Ende nuk është saktësuar koha gjatë së cilës të rinjtë kanë vjedhur energjinë, si dhe sasia e vjedhur.

Shqiptarja.com  18.01.2017

Një shpërthim i fuqishëm ka ndodhur pasditen e kësaj të enjtje në Itali, në rafinerinë e naftës “Eni” në Sannazzaro de’ Burgondi, pranë Pavias.

Autoritetet lokale raportojnë se nuk ka viktima, ndërsa mësohet se vetëm një person është plagosur lehtë.

Bëhet fjalë për një punëtor, i cili teksa largohej me shpejtësi nga vendngjarja, ka pësuar lëndime të lehta në gju.

Rafineria e përfshirë nga flakët cilësohet si më e madhja në vendin fqinj.

Shqiptarja.com  02.12.2016

Rreziku i dështimit duket se më në fund është shuar. TAP ka arritur një gjejë një zgjidhje në lidhje me protestat që janë zhvilluar në rajonin e Pulias, në Itali.

“TAP do të angazhohet që të rimbjellë pemët e ullinjve anës rrugës në zonën tokësore të kalimit në Itali, duke filluar nga pjesa e tunelit të vogël. Puna do të nisë në nëntor të këtij viti”. Lajmi konfimohet nga Lisa Givert, drejtoresha e Komunikimit të TAP.

Rajoni i Pulias e ka kundërshtuar vazhdimisht ndërtimin e projektit TAP, pasi pretendohej se në këtë mënyrë do të shkatërroheshin ullinj, më shumë se 400-vjeçarë.

Givert tha se TAP, që në fazat e hershme të TAP, ka qenë një kontakt të vazhdueshëm me aksionerët, si dhe me komunitetin në Itali. “Janë realizuar disa tavolina diskutimi për të rënë dakord në lidhje me masat që do të duhet të merreshin mbi reduktimin e ndikimit në mjedis”, tha ajo.

TAP është pjesë e Korridorit Jugor të Gazit, që është një nga projektet prioritare të BE-së. 870 kilometra tubacione do të lidhen me TANAP në kufirin turko-grek, për të vazhduar më pas drejt Greqisë, Shqipërisë dhe detit Adriatik, për të përfunduar nën ujë në pjesën jugore të Italisë.

“Një nga prioritetet tona të komunikimit mbetet rajoni i Pulias dhe ne jemi të angazhuar që të krijojmë sa më pak efekte në mjedis në zonat ku do të kalojë TAP”, thotë Givert.

Në anën tjetër, theksoi shembujt që vijnë nga rajonet e tjera të Italisë, ku plazhet dhe gazsjellësit bashkëjetojnë pa krijuar probleme. Sipas saj, TAP e ka realizuar studimin gjeologjik në një kohë rekord 1.5 ditë.

Drejtoresha e Komunikimit shtoi se TAP mbetet i angazhuar në çështjet lokale që kanë të bëjnë me projektin, duke ofruar informacione dhe qartësi. Sipas saj, TAP do të arrijë të përmbushë afatet për të garantuar që sasia e parë e gazit nga fushat e Shah Deniz 2 të jetë gati në vitin 2020.

“TAP do të vazhdojë me procesin e rimbjelljes së ullinjve përgjatë rrugës, duke filluar nga zona e tunelit të vogël, nga nëntori i këtij viti”. Sipas saj, TAP po zbaton standarde të njëjtja në të gjithë linjën, si në Itali, Shqipëri, ashtu edhe në Greqi.

“Zona e landfill-it në San Foca u zgjodh si mundësia më e mirë për t’u futur në Itali. Është zona që do të ketë më pak ndikim në mjedis edhe gjatë fazës së ndërtimit. Kjo është konfirmuar edhe nga Komiteti Kombëtar Teknik kur miratoi ndikimin mjedisor në vitin 2014. TAP ka marrë në analizë 20 zona përgjatë gjithë vijës bregdetare puljeze.

Pak ditë më parë ishin drejtuesit e kompanisë azere SOCAR, që deklaruan se TAP mund të dështonte pikërisht për shkak të problemeve me rajonin e Pulias.

Revista Monitor,  18.10.2016

Referendumi në Itali rreth kërkesës nëse kompanitë duhet të kërkojnë naftë  deri në 12 km nga brigjet konsiderohet i pavlefshëm pasi votuan vetëm 31.19% e zgjedhësve. Në mënyrë që referendum të ishte i vlefshëm  duhej të siguroheshin  të paktën  50% e votave.

Aktiviteti i marrjes së gazit dhe naftës  brenda 12  km nga bregu do të vazhdojë  deri në mbarimin e tij por vetëm për licensat që janë tashmë active. Nëse në referendum fitonte  Po-ja, atëhere nuk do të lejohej asnjë shpim në det për kërkim dhe nxjerrje nafte

Kryeminisitri  Italian Mateo Renzi icily  e kundershtoi kete referendum u shpreh  se jane hedhur poshtë 300 milionë euro Per organizimin e tij. Ndersa Kreu i lëvizjes 5 yjet Beppe Grillo ka falenderuar të gjithë qytetarët të cilët votuan pro.

Qeveria e koalicionit e kryeministrit italian Matteo Renzi në dhjetor të vitit të kaluar ka miratuar masa legjislative me të cilat në zonën e 12 kilometrave të bregdetit nuk do të hapen platforma të reja të naftës, pasi  ato ekzistueset mund të nxjerrin naftë dhe gaz nga deti pa kufizime kohore.

Shqiptarja.com  19.04.2016