info@energjia.al

Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka shpallur dhënien me koncesion të hidrocentraleve të vegjël në zonën e Dibrës dhe Fierit.

Agjencia e Prokurimit Publik ka njoftuar shprehjen e interesit në buletin zyrtar që mban datën 19 qershor, ndërkohë që afati i fundit i dorëzimi të ofertave dhe shpallja e fituesve bëhet më 17 korrik të këtij viti. Aplikimi do të jetë në formë elektronike.

Sipas dokumenteve të publikuar investimi duhet të jetë tërësisht privat, ndërsa koncesionet zgjasin 35 vite dhe janë të tipit, ndërtim-operimin-transferim.
Hidrocentralet do të ndërtohen në perroin  e Luses në Dibër, dhe tjetri në rezvuarin e ndërtuar tashmë të Thanës në qarkun e Fierit.

Kriteret e përzgjedhjes së fituesve fillojnë me fuqinë e instaluar, tarifën koncesionare, analizën ekonnomike për të vazhduar me kapacitetin financiar, ndikimin në mjedis etj.
Në buletinin e një jave më parë ministria pati shpallur dhënien me koncesion të një tjetër hidrocentrali të vogël në Kukur të Gramshit.

Kriteret e përzgjedhjes së fituesit

Fuqia e instaluar 25 pikë
Tarifa Koncesionare 15 pikë
Analiza ekonomiko-financiare 15 pikë
Kapaciteti financiar 13 pikë
Ndikimi ekologjik dhe social 13 pikë
Lidhja me sistemin elektroenergjetik 10 pikë
Koha e zbatimit te punimeve 6 pikë
Kosto njësi per makineritë e pajisjet 3 pikë

Top Channel,  20.06.2017

Rifillojnë sërish protestat nga punëtorët e rafinerisë së naftës.

Sipas tyre premtimet për dhënien e dy pagave mujore dhe të mbi 12 muajve sigurime janë shkaku që janë ngritur sërish në protestë.

Protesta e fundit ishte para dy javësh në Ministrinë Energjetikes për këtë shqetësim disa mujor.

Shqiptarja.com  01.06.2017

Rreth 40 punëtorë te rafinerisë së naftës në Fier kanë dalë në protestë sërish, por këtë radhë kanë hipur në kolonat kryesore të uzinës.

Punëtorët kërkojnë që uzina të nisë punën dhe t’iu paguhen sigurimet shoqërore.

Kërkesat e punëtorëve të rafinerisë ka bërë që të hipin në kolonat në një lartësi 33 metra.

Mes protestuesve mësohet se ka edhe gra që protestojnë. Punëtorët shprehen se nuk do zbresin pa u zgjidhur problemi.

Shqiptarja.com  28.04.2017

Në Shqipëri janë rritur aplikimet për ndërtimin e centraleve të prodhimit të energjisë nga panelet diellore. Kërkesa konkrete janë depozituar në Ministrinë e Energjisë për një central në zonën e Topojës në Fier. Bëhet fjalë për investime private me një fuqi të instaluar deri në 2 megavat, pothuajse sa një hidrocentral i vogël.

“Janë bërë dy aplikime deri tani dhe po vazhdon një i tretë. Janë deri në 2 megavat, brenda pritshmërisë që kemi ne, të cilat i kemi në përpunim e sipër”, thotë Gjergj Simaku, drejtor i Energjisë së Rinovueshme, MEI.

Autoritetet synojnë të tërheqin investime të mëdha me fuqi të instaluar prej qindra megavatësh. Por në çdo rast kërkohet që, sipërfaqet që do të mbulohen me panele të jenë toka jobujqësore, ose me prodhimtari të ulët.

“Nëse Shqipëria ka të disponueshme një sasi toke, që mund të jetë një tokë e kripur diku, dhe është e bindur që aty mund të vendosen panelet fotovoltaikë të një niveli më të lartë sesa 2 MË, atëherë organizohet një ankand. Ankandi nuk ka kuptimin e tenderit, por kuptimin e përfitimit të çmimit të ulët të shitjes së energjisë”, thekson më tej Gjergj Simaku.

Por energjia nga dielli mund të kthehet në një opsion të leverdisshëm edhe për qytetarët. Një çati me panele diellore mund të mbulojë një konsum mesatar mujor prej 500 kilovatësh. Prodhimi zgjat deri në 25 vite dhe kostoja mbulohet brenda 8 viteve të para. Për investime të tilla nuk nevojitet licenca nga ERE, madje energjia e tepërt mund të hidhet në rrjetin e OSHEE-së.

Top Channel,  19.04.2017

Prej 2 muajsh kompania nuk u jep pagat, rreth 200 punonjës kanë protestuar sot në dyert e uzinës të rafinerisë së naftës “Armo” në Fier.

Punonjësit kanë ndërprerë punën pasi kanë 2 muaj pa marrë rrogat ndërsa shtojnë se prej afro 2 vitesh kompania nuk i siguron.

Protestës i janë bashkuar edhe punonjës të Ballshit, Vlorës dhe Përrenjasit të cilët deklarojnë se prej 22 muajsh punojnë pa rrogë dhe siguracione.

Shqiptarja.com  03.04.2017

Rreth 150 punonjës të rafinerisë së naftës së ARMO-s në Fier, kanë protestuar sot para uzinës.

Shkak është bërë mungesa e rrogave prej tre muajsh, ndërsa kontributet shoqërore nuk iu paguhen prej rreth 16 muajsh.

Punëtorët janë ankuar, por nuk dinë se kujt t’i ankohen pasi nuk dinë kush është pronari i tyre.

Edhe këtë protestë që u bë, ata thonë se ndihen të kërcënuar se mos i pushojnë nga puna. Uzina sot ka ndaluar punën pas protestës së naftëtarëve.

Shqiptarja.com  25.10.2016

Muaji korrik ka qenë shumë i zënë për përmbaruesit e ARMO, të cilët kanë nxituar të bllokojnë për të disatën herë aktivet e rafinerisë së falimentuar të naftës, apo ta çlirojnë atë nga disa urdhëra sekuestro.

Shoqëria TDR group ka regjistruar në QKR kërkesën për llogarisë të kompanisë shtetërore të naftës Albpetrol për vënien në sekuestro konservative të disa pronave të Shoqërisë Armo, pasi kjo e fundit nuk i është përgjigjur thirrjes për ekzekutim vullnetar të detyrimit. Më herët, Albpetrol kishte bërë të ditur se borxhi që i ka ARMO ka arritur në 50 milionë euro. Kompania deklaroi në mars se pas vlerësimit, ARMO do të dalë në ankand dhe në rast se nuk arrin të shitet pas procedurave të përcaktuara me ligj, atëhere do t’i kalojë në pronësi Albpetrol.

Dogana e Fierit është një tjetër institucion shtetëror që ka kërkuar sekuestimin e aseteve të ARMO në fund të qershorit. Dogana ka vendosur për rekuperimin me forcë të borxhit doganor të Doganës Fier, çka ka bërë që përmbaruesja të kërkojë bllokimin e pasurive të luajtshme dhe të paluajtshme të ARMO.

Dogana ka vendosur sekuestro konservative mbi një sërë pasurish të ARMO, ku vetëm sipërfaqja truall arrin në rreth 400 mijë m2 (rreth 40 ha), kryesisht truall mbi të cilin gjenden rezervuarë nafte, por edhe zyrat e administratës e objekte të tjera.

Në shkresë nuk jepen të dhëna se sa është ky borxh doganor. Nga ana tjetër, nëse ky borxh është i krijuar para dhjetorit 2010, atëhere ai ka shumë mundësi që të falet, nëse do të zbatohet plani i financave për një amnisti të re fiskale.

Bankat fillojnë tërheqjen

Në të kundër Banka Credins është tërhequr nga ekzekutimi me forcë i dy kredive bankare të pashlyer nga ARMO, përmes dy vendimeve për pezullimin e ekzekutimit të sekuestros konservatve, për një overdraft të papaguar të vitit 2015 dhe një kontratë linjë kredie të vitit 2013. Credins kishte kwrkuar sekuestro vetwm pak javw mw parw nw fillim tw muajit qershor.

Më herët Banka Raiffeisen, një tjetër nga kreditorët e ARMO ka tentuar të shesë disa pasuri të ARMO  (truall dhe ndërtesa në fshatin Drizë) por të dy ankandet dështuan dhe kanë kaluar në pronësi të Raiffeisen.

Borxhet e ARMO

Në fund të tremujorit të parë të 2016, detyrimet e kompanisë ARMO në total kanë arritur në 595 milionë dollarë sipas burimeve në Ministrinë e Energjetikës, një shumë kjo që është gati sa 5% e prodhimit të brendshëm bruto të vendit.

Të njëjtat burime bëjnë dije se, nga totali i detyrimeve afërsisht 300 milionë dollarë janë kredi bankare dhe pjesa tjetër e borxheve ndahet ndërmjet Albpetrolit, tatim-taksave, të tretëve dhe punonjësve.

Punonjësit kanë filluar protestat për mosmarrjen e pagave prej muajsh.

Në gusht të 2013-s, Heany Assets Corporation bleu aksionet e Anika Merkuria Associated Oil, e cila zotëronte 85% të aksioneve të ARMO sh.a. Në datën e blerjes, Heany Assets Corporation njohu detyrimet e shoqërisë, të cilat arrinin në 243.5 milionë dollarë. ARMO, gjatë vitit 2014, përfitoi të ardhura, si qiradhënëse e dy rafinerive, si pronare e tyre.

Mirëpo, detyrimet e kompanisë janë shtuar në mënyrë galopante dy vitet fundit duke shkuar në gati 600 milionë dollarë. ARMO është ndërkohë kreditori më i madh i keq në vend, në listën e 35 kompanive që kanë 60% të huave me probleme në vend. Kredia ndaj bankave në Shqipëri vlerësohet në rreth 50 milionë euro.

Revista Monitor,  18.07.2016

Në fund të muajit korrik pritet të nisin punimet për krijimin e kushteve teknike për vendosjen e tubave të gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline. Lajmi u bë i ditur nga burizmet zyrtare të këtij projekti. Mësohet gjithashtu se pjesa më e madhe e tubave që do të përshkojnë territorin shqiptar (13,000 copë në total) tashmë ka mbërritur. Sjellja e tubave dhe gërmimet për vendosjen e tyre janë dy procese që do të ecin paralelisht. Ndërkohë rreth 80% e rrugëve dhe urave ndihmëse kanë përfunduar.

Së fundmi TAP, ka shpallur fituese kompaninë që do të realizojë mbështjelljet e çelikut, pllakat dhe tubat UOE për konsorciumin grek Corinth Pipeworks Pipe Industry SA (CPË) dhe Marubeni-Itochu Steel Inc. (MISI).

Kompania fituese është japonezja JFE Steel Corporation, do të furnizojë me material çeliku projektin TAP në Europë dhe gjithashtu do të shërbejë si një nga nënkotraktorët më të mëdhenj.

Sipas burimeve zyrtare të TAP, JFE Steel do të prodhojë pjesët e çelikut në dy fabrikat në Fukuyama dhe Keihin.

Shiritat e çelikut dhe pllakat do të nisin të transportohen në fund të 2016-ës përmes via MISI to CPË, për t’u kthyer më pas në tuba.

JFE Steel Corporation prodhon hekur dhe nënprodukte të saj. Ajo është themeluar në vitin 1950 dhe e ka qendrën në Tokio të Japonisë.

Ndërsa qeveria shqiptare parashikon që të ketë gati gjatë periudhës tetor – nëntor të këtij viti draftin final të Masterplanit të gazit që do të përcaktojë rregullat e tregut shqiptar. Në prezantimin e parë të draftit u bë e ditur se konsumi i gazit në Shqipëri deri në vitin 2020 do të arrijë në 1.4 miliardë metër kub, nga të cilat 551 milionë metër kub do të përdoren nga familjarët.

Revista Monitor,  13.07.2016

Ministri i Energjisë, Damian Gjiknuri, dhe administratori i OSHEE, Adrian Cela kanë përuruar sot përfundimin e fazës së parë të investimeve në qytetin e Fierit që lidhen me instalimin e rrjetit 20 kV me vlere 370 mln lekë të reja nga ku kanë deklaruar se në 25 vite këto investime kanë munguar.

Gjiknuri dhe Cela theksuan në fjalën e tyre se po investohet në një prej zonave me tregues më të mirë financiarë siç janë arkëtimet dhe humbjet.

Gjiknuri tha ndër të tjera se qytetarët shembullorë fierakë po shpërblehen për korrektësinë e treguar në kryerjen e pagesave të energjisë.

Ai ka theksuar se investimet e kryera në rrjetin shpërndarës të rajonit Fier do të ndihmojnë dhe ekonominë e bizneset fierake.

Fieri e meriton pasi në përgjithësi i është përgjigjur pozitivisht reformës, ka qenë shumë mirë me pagesat dhe e dyta është një qytet industrial i rëndësishëm dhe me qytetarë të rregullt dhe në fund të fundit ky është shembulli që ata qytetarë që janë të rregullt shpërblehen dhe mbi të gjitha ekonomia, industria. Dhe ne themi se me këto investime dhe kjo është e mundur Fieri përfundimisht kompletohet dhe për shumë e shumë vite energjia këtu do të jetë e standardeve të duhura. Edhe të gjithë qytetarët po pajisen me matësa, eliminohet përfundimisht afrofeja. Dhe në fund të fundit ky ka qenë qëllimi.Sepse nganjëherë njerëzit e mendojnë energjinë taksë, nuk është taksë energjia, ajo është një mall I përbashkët që ka një kosto, sa më mirë ta administrojmë ne të gjithë bashkë sepse është sistemi ynë, është si ushqimi I përditshëm, sa më mirë ta administrojmë, me ato kosto transparente dhe të pranueshme, aq më mirë do të jetë për ekonominë shqiptare, për familjet shqiptare”, u shpreh ministri Gjiknuri.

Një nga qytetarët fierakë gjatë takimit ka treguar vështirësitë e krijuara ndër vite si pasojë e rrjetit 6 Kv me të cilën furnizohej qyteti e rrethinat.

Gratë ngriheshin në mes të natës për të vendosur lavatricen pasi tensioni gjatë ditës ishte mjaft i dobët. Por sot jemi shumë mirë falë këtij investimi”, u shpreh qytetari.

Administratori i OSHEE Adrian Cela theksoi se muajin e ardhshëm do të fillojë dhe faza e dytë e investimit ku përfshihet pjesa tjetër e qytetit të Fierit me një investim prej 400 mln lekë të reja.

Sipas tij,  brenda tetorit të ardhshëm, rrjeti shpërndarës ne qytetin e Fierit dhe rrethinat e tij do të jetë me sistemin 20 kV.

Kreu i OSHEE bëri të ditur para mediave se brenda pak ditësh në qytetin e Fierit përfundon instalimi i të gjitha matësave.

Cela tha se me këtë aksion merr fund njëherë e mirë lëshimi i faturave afrofe dhe çdo abonent do të paguajë atë çka konsumon.

Kemi vështirësi në disa familje për montimin e matësave të cilët po bëhen pengesë, nuk pranojnë punonjësit tanë, nuk bëhet fjalë për qytetin e Fierit por në disa qytete të tjera, nuk u happen dyert punonjësve tanë. Unë dua ti bëj një thirrje, se e kanë të kotë, brenda qershorit do montohen matësat. Sanksionet me të cilat ato do të përballen nga data 1 korrik me përfundimin e aksionit për vendosjen e matësave do të jenë shumë herë më të mëdha, sanksione penale dhe financiare, dhe e fundit kush nuk do të pranojë montimin e matësit do ti ndërpritet furnizimi me energji elektrike. Pra siç nuk merr energji elektrike debitori që nuk paguan ashtu  dhe kush nuk pranon montimin e matësit, i shmanget në disa mënyra do ti ndërpritet energjia”, tha Cela.

Administratori i OSHEE i ka bërë thirrje qytetarëve të bashkëpunojnë me punonjësit e kompanisë OSHEE për vendosjen e matësave pasi për ata abonentë që do të refuzojnë vendosjen e matësit do të ketë ndëshkime penale dhe financiare.

Shqiptarja.com  31.05.2016

Prej 9 muajsh punonjësit e rafinerive të kompanisë ARMO nuk po marrin dot pagat, ndërkohë uzina ka 8 muaj që nuk po funksionon më. Punonjësit e saj janë mbledhur në qendër të qytetit të Fierit duke protestuar.

Në këtë uzinë ka punonjës që punojnë prej 40 vitesh dhe tani janë në dëshpërim për shkak se kanë humbur të vetmen mundesi jetese.

Uzinat e ARMO janë ndalur, ndërsa llogaritë e kompanisë janë bllokuar nga tatimet. Pas tubimit, policia shoqëroi të gjithë personat që kërkuan leje për protestën, përfshi edhe kreun e sindikatës së naftës Kamber Iljazi, për shkak se protesta devijoi nga vendi i mbajtjes dhe protestuesit bllokuan edhe rrugën.

Top Channel,  13.04.2016