Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...
Browsing Tag

dioksid

Dioksidi i karbonit arrin nivele rekord

Përqëndrimet e dioksidit të karbonit në atmosferën e Tokës janë rritur në një nivel rekord. Ritja e nivelit të CO2 në vitin 2016 ishte 50% më e lartë se  se mesatarja e 10 viteve të fundit, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).…

Testet e reja për matjen e emisioneve të CO2

Duke nisur nga 1 Shtatori i këtij viti, një test i ri për matjen e emisioneve nga automjetet, i quajtur WLTP, do të aplikohet për të gjithë modelet e reja të makinave që hyjnë në tregun europian. Një vit më pas, testi laboratorik do të…

Shqipëria shkarkon 9.4 mln ton CO2 në vit

Shqipëria ka një nivel në shkarkimet e gazrave serë rreth katër deri në pesë herë më të  ulët se nivelet mesatare ndërkombëtare, me një mesatare të llogaritur prej 9,4 milionë ton/vit të gazit karbonik CO2. Edhe pse jo në nivel të lartë …

Plani për uljen e CO2

Ka një projektligj për ndryshimet klimatike që po diskutohet prej pak kohësh me grupe të ndryshme interesi. Por ky draft në një nen specifik të tij parashtron edhe detyrat që kanë ministritë e linjës. Sipas fushës që mbulon secila,…

Bateria elektrike që karikohet me dioksid

Kërkuesit e Penn State University kanë krijuar një bateri që shfrytëzon ndotjen në mjedis për të prodhuar energji. Bateritë alternative janë e ardhmja. Ose më mirë e tashmja. Janë të shumtë studiuesit që përdorin metoda të ndryshme për të…

Kina lëshoi satelit për monitorimin e CO2

Kina lëshoi një satelit vrojtimi për dyoksidin e karbonit. Lëshimi i bërë nga qendra e "Jiuquan" e Kinës u bë me raketën mbajtëse CZ-2D. Ky është sateliti i parë i Kinës për vrojtimin global të vëllimit të dyoksidit të karbonit në…

Kimistët kthejnë dioksidin e karbonit në karburant

Vitin e kaluar, afron 38.2 miliard ton dioksid karboni u hodhën në ajër nga djegia e lëndëve djegëse fosile si qymyri e nafta. Por shkencëtarët kanë ardhur me një ide të re për të konvertuar gazin në një produkt të dobishëm si etanol.…

4 vende ballkanike, plan për dioksidin e karbonit

Greqia, Kroacia, Bullgaria dhe Rumania janë në grupin e vendeve të Bashkimit Europian që nuk kanë nevojë të reduktojnë emisionet e gazit në sektorin e transportit, mbetjeve, ndërtimit dhe bujqësisë, të paktën deri në vitin 2030. Analiza…

Proçesi i kapjes së dioksidit të karbonit

Shumica e shkencëtarëve janë dakord se rritja e sasisë së dioksidit të karbonit në atmosferë është duke kontribuar në ndryshimin e klimës, që mund të ketë efekte katastrofike. Por procesi i eliminimit  të dioksidit të karbonit nga gazet…