info@energjia.al

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje gjatë sesionit të sotëm, duke rifituar disi terren pas një kolapsi me 5% gjatë sesionit të djeshëm.

Vendimi i OPEC për të shtyrë me vetëm 9 muaj marrëveshjen e shkurtimit të prodhimit, nga 12 që prisnin tregjet gjeneroi edhe rënien e menjëhershme të çmimeve gjatë sesionit të së Enjtes.

Vendet e OPEC dhe disa prodhues të tjerë jashtë organizatës, me në krye Rusinë u dakordësuan që të vazhdojnë me angazhimin për të shkurtuar 1.8 milionë fuçi në ditë, deri në prill të vitit të ardhshëm. Marrëveshja aktuale skadonte në qershor të këtij viti.

Në çelje të sesionit të sotëm, nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 51.83 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 49.15 dollarëve për fuçi. Pavarësisht rritjes së lehtë gjatë orëve të para të së premtes, ekspertët shprehen se tregu është në vështirësi dhe se çmimet mund të rinisin shumë shpejt një trajektore rënëse.

Scan Tv,  26.05.2017

Në samitin e ditës së djeshme që u mbajt në Vjenë, OPEC-u dhe disa prodhues të tjerë të naftës, jo anëtarë të OPEC-ut, ranë dakort për të ndërprerë prodhimin me 1.8 milionë fuçi nafte në ditë deri në tremujorin e parë të vitit 2018. Ndërsa marrëveshja paraprake e cila u shty do të kishte përfunduar në qershor të këtij viti.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikanë, WTI, ranë me 29 cent ose me 0.6 për qind dhe u tregtuan me 48.61 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 20 cent ose me 0.4 për qind dhe u tregtuan me 51.26 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimeve të arit shënoi rritje. Ai u rrit me 0.2 për qind dhe u tregtua me 1.258.29 dollarë për onz.

Revista Monitor,  26.05.2017

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje gjatë sesionit të sotëm, në pritje të samitit të OPEC dhe prodhuesve të tjerë jashtë organizatës.

Samiti që zhvillohet gjatë ditës së sotme pritet të prodhojë një marrëveshje të re të shkurtimit të prodhimit, dhe ndoshta jo vetëm shtyrje në kohë përtej vitit aktual, por edhe një thellim në masën e shkurtimit.

Në çelje të sesionit të sotëm, nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 54.39 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 51.74 dollarëve për fuçi.

Të dy benchmarkët kryesorë janë rritur me rreth 16%$ që prej niveleve rekord minimale të prekura gjatë majit.

Në varësi të rezultatit që do të prodhojë samiti i vendeve prodhuese të naftës, do të ndryshojë edhe trajektorja e çmimeve të naftës. Çdo surprizë në vendim përkthehet në një trajektore të re të çmimeve.

Scan tv,  25.05.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rënie mëngjesin e ditës së sotme.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 43 cent ose me 0.8 për qind dhe u tregtuan me 53.44 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, WTI, ranë me 42 cent ose me 0.8 për qind dhe u tregtuan me 50.71 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimeve të arit u rrit me 0.2 për qind dhe u tregtua me 1.262.82 dollarë për fuçi.

Revista Monitor,  23.05.2017

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje gjatë sesionit të parë të javës, duke marrë shtysë nga raportimet se, marrëveshja e OPEC nuk do të mjaftohet vetëm me shtyrjen në kohë të strategjisë së shkurtimit të prodhimit por do të thellohet më tej edhe me sasinë e shkurtimit.

Në çelje të sesionit të sotëm, Nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 53.93 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 50.62 dollarëve për fuçi. Të dy benchmarkët kryesorë janë ngjitur me mbi 10% që prej niveleve rekord minimale të prekura më herët gjatë majit.

Opsioni i thellimit të shkurtimit të prodhimit është diskutuar në fundjavë, përpara mbledhjes periodike të organizatës, më 25 maj. Prej 1 janarit të këtij viti, OPEC dhe Rusia kanë shkurtuar prodhimin me 1.8 milionë fuçi në ditë, por kjo duket se nuk mjafton për të balancuar tregun.

Scan Tv,  23.05.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rritje mëngjesin e ditës së sotme.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 29 cent ose me 0.6 për qind dhe u tregtuan me 50.62 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunaur europiane, Brent, u rritën me 32 cent ose me 0.6 për qind dhe u tregtuan me 53.93 dollarë për fuçi.

Ty dy kanë shënuar një rritje me më shumë se 10 për qind që prej humbje të fillim majit.

Revista Monitor,  22.05.2017

Çmimi i naftës është rritur këtë të hënë për shkak të besimit se eksportuesit më të mëdhenj kanë rënë dakord për të zgjeruar më tej reduktimin e prodhimit dhe për të rritur sasinë që do të reduktohet. Çmimi i naftës së papërpunuar u rrit me 50 centë duke u tregtuar me 54.11 dollarë për fuçi.

Nafta ka shëniuar rritje  me 10 pikë përqindje që kur shënoi nivelin më të ulët të këtij muaji. Çmimi është rritur për shkak të pritshmërisë se vendet e OPEC-ut, përfshirë dhe Rusinë, do të reduktojnë me 1.8 milionë fuçi në ditë prodhimin nga gjashtë në nëntë muaj, në vend që ta reduktonin ata vetëm në gjysmën e parë të këtij viti.

Vendimi duket se është një marrëveshje e kryer, tha Bjarne Schieldrop, analist i tregjeve të mallrave. Duket se grupi është në harmoni të plotë.

Mundësia e thellimit të sasisë së reduktuar gjithashtu do të diskutohet në një takim të OPEC-ut me të tjerë prodhues në 25 maj në Vjenë.

Reduktimet e mëtejshme kërkohen që të balancohet tregu sipas analistëve që i janë referuar një rritje të lehtë të eksporteve nga vendet e OPEC-ut këtë vit.

Por reduktime të mëtejshme të sasive mund të shërbejë për të stimuluar prodhimin amerikan të shistit argjilor.

Prodhimi amerikan deri tani është rritur me 10 për qind, apo pothuajse me 900 mijë fuçi në ditë.

Revista Monitor,  22.05.2017

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje gjatë sesionit të fundit të javës, duke prekur nivelin më të lartë në thuajse një muaj. Tendenca e re e çmimeve vjen si pasojë e optimizmit që po mbretëron në tregje. Të dy benchmarkët kryesorë po i drejtohen javës së dytë me radhë në fitim.

Në çelje të sesionit të sotëm, Nafta brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 52.79 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 49.64 dollarëve për fuçi. Të dy benchmarkët kanë fituar më shumë se 4% gjatë kësaj jave.

Ekspertët shprehen se me OPEC dhe Rusinë që kërkojnë të shtyjnë në kohë strategjinë e shkurtimit të prodhimit, ka më shumë besim në tregje. Shqetësimet që lidhen me politikën amerikane dhe skandalin që ka përfshirë Shtëpinë e Bardhë kanë kaluar në plan të dytë.

Scan Tv,  20.05.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rritje mëngjesin e ditës së sotme.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 9 cent ose me 0.2 për qind dhe u tregtuan me 48.99 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, u rritën me 11 cent ose me 0.2 për qind dhe u tregtuan me 52.10 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimeve të arit shënoi nivelin e tij më të

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rritje mëngjesin e ditës së sotme.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 9 cent ose me 0.2 për qind dhe u tregtuan me 48.99 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, u rritën me 11 cent ose me 0.2 për qind dhe u tregtuan me 52.10 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimeve të arit shënoi nivelin e tij më të lartë që prej 1 majit 2016, duke u tregtuar me 1,263.02 dollarë për onz.

lartë që prej 1 majit 2016, duke u tregtuar me 1,263.02 dollarë për onz.

Revista Monitor,  18.05.2017

Pas disa sesionesh me radhë, çmimet e naftës kanë përmbys trendin, duke u regjistruar në rënie. Trajektorja e re e çmimeve merr shtysë nga të dhënat e fundit që flasin për një rritje të prodhimit dhe rezervave në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Të dhënat sinjalizojnë një mbingarkesë të theksuar në treg, pavarësisht përpjekjes së OPEC dhe Rusisë për të balancuar tregun nëpërmjet shkurtimit të prodhimit.

Në çelje të sesionit të sotëm, Nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 51.45 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 48.39 dollarëve për fuçi.

Gjatë sesionit të sotëm, të dhëna të tjera me rëndësi nga Shtetet e Bashkuara pritet të ndikojnë mbi trajektoren e çmimeve.

Scan Tv,  17.05.2017