info@energjia.al

TAP pipeline and Bankers Petroleum provided about 80% of the total amount of foreign direct investment in Albania for the fourth quarter of last year.

Based on data issued by the Bank of Albania, the majority of foreign investments in Albania rely heavily on the energy sector and in the mining industry.

From 276 million euros of foreign investment in the fourth quarter of 2016, 167 million, or about 60% of the total, belonged to the energy sector, where the construction work for TAP pipeline is now at full pace.

Another 56 million euros came from the extractive industry, a sector dominated by the oil industry, and mainly from Bankers Petroleum.

In other economic sectors, the amounts of investment are at modest levels.

The financial sector is ranked third, with 21 million euros. Even in the case of the financial sector, there are no new investors, but the extra capital injections come from existing companies, mainly in the banking system.

For the past year, the government proudly announced an inflow of 1 billion euro in foreign investment, although the exact figure issued by the Bank of Albania was somewhat below, at 959 million euro.

However, the fact is that investments remain concentrated in a few sectors and in some transitional projects, however large, such as TAP pipeline.

The concentration in a few sectors and enterprises makes the prospect of maintaining high levels of foreign investment in the long term highly fragile.

Scan Tv,  04.04.2017

Thellohet skandali me kompaninë e nxjerrjes se naftës, Bankers Petrolium. Një tjetër raport i Agjencisë Kombëtare të Burimeve Natyrore ka zbuluar se Bankers ka manipuluar dokumentacionin për të shmangur pagesën e takes se tatim-fitimit edhe për vitin 2012, duke përdorur të njëjtën skemë evazioni si në vitin 2011, vit për të cilin palët do të përballen në Arbitrazh.

AKBN thotë se nga një autidimi i saj rezulton se Bankers Petrolium ka raportuar vetëm humbje në bilancet e saj, vetëm për të mos paguar tatim fitimin në buxhetin e shtetit shqiptar.

Sipas AKBN janë afërsisht 130 milionë dollarë shpenzime të fryra për 2012-ën, e prej nga rezulton të jenë shmangur 30 milion dollarë taksa.

Këto para, në vend që të përfundonin në arkën e shtetit shqiptar, kanë përfunduar ne xhepat e Bankers Petrolium, drejtuesve e pronareve të saj.

Bashkë me vitin 2011, shuma që duhet t’i paguante Bankers shtetit shqiptar përllogaritet në 90 milionë dollarë, para me të cilat do të ishin shpërblyer edhe banoret e Zharrzës, të cilët thonë se Bankers u ka shkatërruar shtëpitë dhe të gjithë zonën, duke ua bërë jetën të pamundur.

Ekspertët e AKBN thonë se për këtë mashtrim Bankers ka kryer punime me kompani të treta pa zbatuar procedurat e tenderimit, por me prokurim të drejtpërdrejtë, duke shkelur kontratën.

Në këtë mënyrë, Bankers, sipas raportit të AKBN, i ka fryrë faturat e shpenzimeve në mënyrë fiktive.  E kontaktuar nga Televizioni Klan, Bankers i kundërshton pretendimet e palës shtetërore, dhe thotë se është në pritje të vendimit nga arbitrazhi ndërkombëtar për 2011-ën.
Por AKBN dyshon se kjo skeme është përdorur për 11 vjet me radhë dhe shumat që Bankers Petrolium do të duhej t’i kishte paguar shtetit shqiptar arrin në qindra milionë dollarë.

TV KLAN,  15.03.2017

5 muaj pasi ka marrë vendimin për të çuar në Gjykatën Ndërkombëtare të Arbitrazhit kompaninë Bankers Petrolium për çështjen e 65 milion dollarëve tatim – fitim që pretendojnë të marrin financat shqiptare vetëm për vitin 2011-të, pala shqiptare nuk ka mundur të hapë çështjen në këtë gjykatë. Shkak është bërë pagesa që kërkohet të jepet për Gjykatën Tribunale të Arbitrazhit prej 240 mijë dollarësh, dhe që akoma dhe sot, qeveria nuk ka miratuar asnjë fond. Televizioni Klan, ka arritur të sigurojë një dokument konfidencial që sekretariati i gjykatës ndërkombëtare të arbitrazhit i ka çuar palës shqiptare, ku i nënvizon afatet dhe kushtet për të zhvilluar seancën. Shqipëria duhet të paguajë 240 mijë dollarë deri në datën 13 mars, ose çështja nuk do të merret në shqyrtim. (faksimile)

Burimet në AKBN dhe në Avokaturën e Shtetit thonë për televizionin Klan, (dhe faksimile) se pengesë për dhënien e këtij fondi është bërë ish-ministri i drejtësisë Ylli Manjani që nuk ka miratuar përzgjedhjen e studios avokatore. Vetë Manjani i kontaktuar nga Tv Klan thotë se nuk ka miratuar asnjë procedure për përzgjedhje studiosh nga Avokatura e shtetit, pasi ashtu siç propozohej ishte pa konkurrence dhe që linte shteg për abuzime. Sipas Manjanit AKBN kishte përzgjedhur me pare një studio avokatie dhe nuk ishte bindëse që të zgjidhej një studio e re pa vlerësuar me pare suksesin e firmës ekzistuese. Për të rregulluar procedurat ish-ministri thotë se propozoi një VKM, por që nuk kaloi për miratim asnjëherë në qeveri. Pas këtyre

Të njëjtat burime konfirmojnë se janë në pritje të një shume që do të jepet nga kompania shtetërore Albpetrol, në mënyrë që të mos digjen afatet dhe Shqipëria të nisë betejën për të fituar 65 milion dollarë. Nëse çështja fitohet, atëherë do të vendoset një precedent për koncesionarin e naftës, për të paguar tatimin edhe në vitet e tjera pasardhëse. Burime nga Avokatura e Shtetit e pranojnë këtë problematikë, madje thonë se kjo nuk është e vetmja, por janë shumë çështje të tjera të cilat mund të fitohen në arbitrazh, por nuk jepen fonde për të zhvilluar seanca.

Tv Klan,  10.03.2017

Kryeministri Edi Rama përmes video mesazhit në ‘Komunikimin Javor’ në faqen e tij në Facebook ka akuzuar PD si përgjegjëse për atë që ka ndodhur në Zharrëz kur ishte në pushtet, ndërsa tani qeveria ka gati zgjidhjen dhe dëmshpërblimet për banorët që protestojnë para Ministrisë së Energjisë.

Rama u shpreh se qeveria është në krah të banorëve të Zharrëzës dhe se janë ndaluar injektimet nga kompania, ndërsa janë gati dëmshpërblimet.

Shumë kanë dëgjuar për banorët e Zharrëzit. Qeveria e dëgjoi me shumë vëmendje problemin e tyre dhe angazhoi ekspertizë vendasve dhe të huaj.

Problemi i tyre lidhet me zonën dhe jo domosdoshmërisht me operacionet, pasi mund të kenë ndodhur lëvizje të shtresave ndër vite.

Qeveria reagoi duke ndaluar injektimet, tani presim konkluzionet. Kërkesa e banorëve për ndalimin e injektimeve është plotësuar.

Banorët janë mosbesues pas braktisjes së shtetit për kaq shumë vite, por iu them se injektimet nuk do të fillojnë.

Qeveria po punon për evidentimin e dëmeve. Jemi dakord me pretendimet e banorëve për rivlerësime në disa vende.

Kemi folur me Bankers për një program dëmshpërblimi dhe po punohet për ta garantuar sa më parë” deklaroi ai.

Kryeministri u shpreh se banorët janë të nxitur nga opozita, ndërsa thumboi edhe Blushin kur u shpreh se kushdo që ka dy fije mend dhe gjykon përtej partiçkës së vet e kupton se kjo histori nuk është e thjeshtë.

Qeveria është në krah të banorëve, historia e ka zanafillën shumë vite më parë. Që kjo histori është jo e thjeshtë këtë e kupton kushdo që ka pak informacion për sektorin e naftës dhe që ka dy fije mend për të arsyetuar përtej interesit të vet apo të partiçkës.

Këta janë aktivistë të kamuar që shfaqen mes njerëzve kur ata protestojnë për të nxjerrë përfitim, këta pelivanë janë rreshtuar dhe s’po lënë gurë pa luajtur për t’i nxitur kundër qeverisë.

U kishin bërë gati edhe një çadër. Politikanët duan vota për karrige dhe as e çajnë kokën për pasojat sikur nuk e çanë” tha ai.

Në fund të fjalës së tij, kryeministri deklaroi se opozita me protestën e nisur po përpiqet që të rezistojë kundër Vettingut.

Kanë dalë nga arsyeja në përpjekje për ti rezistuar reformës dhe për ta hedhur në detin e anarkisë çelësin e kësaj reforme, Vettingun.

Kërkojnë revolucion për të mbrojtur karrierat e tyre të ngritura mbi zullumet dhe tradhtitë e panumërta” përfundoi ai.

Pas udhëtimit në këmbë nga Zharrëza në Tiranë, prej dy ditësh banorët vazhdojnë grevën para ministrisë së Energjisë duke kërkuar dëmshpërblim dhe largimin e kompanisë naftënxjerrëse.

Shqiptarja.com  27.02.2017

Ministria e Energjisë dhe Industrisë, MEI, ka bërë të ditur se do t’i kërkojë kompanisë Bankers të ndalojë operacionet e injektimit të ujit gëlqeror në zonën e Zharrëzës dhe të përdorë alternativa të tjera për trajtimin e ujit teknologjik pa dëmtuar mjedisin, si dhe masa riparuese të nëntokës dhe mbitokës, sipas standardeve ndërkombëtare, në mënyrë që të shmangen në të ardhmen pasojat negative për komunitetin. Kjo është masa e dytë, në vazhdim të urdhrit të lëshuar MEI për ndalimin e injektimit të ujit teknologjik në puset gëlqerorë në Zharrëz, të datës 26.12.2017.

Vendimi erdhi, teksa në dhjetor të vitit të kaluar, u ngrit një grup pune “Për vlerësimin e situatës së krijuar nga lëkundjet e tokës në zonën e fshatit Zharrëz dhe për përcaktimin e masave që duhet të merren në varësi të shkaqeve të ndodhjes së fenomenit të lëkundjeve të tokës”.

Sipas MEI, Drejtoria e Përgjithshme e Emergjencave Civile, në bashkëpunim me Institucionin e Prefektit të Qarkut të Fierit dhe me Bashkinë e Patosit do të marrë masa të menjëhershme për sistemimin e përkohshëm të banorëve, banesat e të cilëve janë vlerësuar si të pabanueshme dhe riparimin e shtëpive me dëmtime të rënda, deri sa të konkludohet me pranim nga të dy palët, qeveria dhe Bankers, përgjegjësia për shkaktimin e lëkundjeve sizmike, ose të disponohet një vendim i formës së prerë nga një palë e tretë e pranuar për zgjidhjen e mosmarrëveshjes apo nga arbitrazhi për këtë çështje.

Albpetrol do të finalizojë blerjen dhe instalimin e 3 sizmomarrësve shtesë dhe 6 akseleromarrësve, si dhe pajiset përkatëse në bashkëpunim me IGJEUM.

MEI do të angazhojë, në përputhje me parashikimet në Marrëveshjen Hidrokarbure dhe Licencë Marrëveshjen për shfrytëzimin e vendburimit të Patos-Marinzës nga Bankers Petroleum, një ekspert teknik ndërkombëtar të pavarur për të përcaktuar në mënyrë objektive dhe asnjanëse shkakun e lëkundjeve, por edhe për të propozuar zgjidhjen më optimale për teknologjinë e trajtimit të ujit dhe mbetjeve teknologjike që shoqërojnë nxjerrjen e naftës nga nëntoka, sipas standardeve më të mira ndërkombëtare.

Revista Monitor,  09.02.2017

Qeveria vendosi në tetor të 2016 të ankimonte në arbitrazh çështjen me “Bankers Petroleum“. Një përplasje që ka kohë që vazhdon dhe që nuk po merr zgjidhje. Fillimisht u mendua se gjithçka do të zgjidhej në tavolinë mes palëve, por këtë herë, çuditërisht është hedhur një hap tjetër. Në këtë rast jemi ne ata që ankimojmë dhe kemi pretendime dhe jo ata ndaj të cilëve ka pretendime.

Por sa janë gjasat në fakt që Shqipëria të fitojë një rast arbitrazhi me një vlerë të konsiderueshme që pretendohet (57 milionë dollarë)? Studioja ligjore “Curtis” që asiston qeverinë në këtë rast është shprehur se ka shanse, por këtë do ta tregojë vetëm koha. Ndërkohë që e kaluara na tregon një tjetër panoramë.

Shqipëria mund të numërojë me gishtat e njërës dorë rastet e suksesit në arbitrazhet ndërkombëtare dhe kur themi sukses nuk i referohemi marrjes së një dëmshpërblimi, por faktit që kemi shpëtuar pa e paguar një të tillë. Rastet më pak të mira janë ato kur jemi ulur dhe kemi bërë marrëveshje tavoline dhe në këtë rast fijet i luan politika, por kostoja nuk ka qenë e vogël.

Më poshtë një përmbledhje me disa nga rastet më “pikante” të përplasjeve në arbitrazhe të vendit tonë. Është e çuditshme sesi lloj-soj kompanish kanë ngritur pretendime nga më ironiket, por mbi të gjitha kostoja reale e arbitrazheve kanë qenë “zhbërjet” e kontratave të qeverive paraardhëse. “General Elektric“ që do të ndërtonte linjën e parë për trenin elektrik Tiranë-Durrës sipas kontratës, edhe pse nuk bëri asgjë arriti të merrte jo pak, por 20 milionë euro.

“Rhode Nielsen“, kompania daneze pati një marrëdhënie me qeverinë shqiptare të denjë për një skenar filmi, por sërish iku duke marrë 2.5 milionë euro.  “Qershia mbi tortë“ e gjithë arbitrazheve vijon të mbetet “CEZ“. Kompania arriti të ulte qeverinë përballë dhe t’i merrte jo pak, por 95 milionë euro. Kjo në kohën kur të dhënat tregonin se kompania kishte shkaktuar një dëm 700 milionë euro nga keqmenaxhimi dhe abuzimet.

Në historikun e arbitrazheve nuk mungojnë as ato të shitjes së kuotave të bashkimit të kompanive, një histori që sot po shihet qartë sidomos tek pjesa e koncesioneve, të cilat janë kthyer në një treg të lirë të shitjes dhe transferimit të kuotave në afate të shkurtra. Mazhoranca e sotme, dikur në opozitë deklaroi se do të zhbënte një pjesë të mirë të koncensioneve të cilat padyshim do të përfundonin në arbitrazhe dhe me të ardhur në qeveri, nuk u ndie më për këtë pjesë.

“Qëndisja” e kontratave është bërë aq mirë nga koncesionarët sa gjasat që Shqipëria të fitojë janë minimale, duke e rritur koston që duhet paguar në mënyrë të llahtarshme. Tek e fundit nuk do shumë për të kuptuar ku çalojmë. Na e thotë fare mirë e kaluara. Bilanci ynë negativ, ku strategjia e vetme është mbrojtja, ndërsa sulmi kur nuk përmbushen detyrimet, sërish na është kthyer pas në “boomerang“ dhe kemi përfunduar duke e paguar edhe atë, madje më shtrenjtë.

“Pantechniki“ kundër Shqipërisë

Në vitin 1994 kompania greke “Pantechniki“ fitoi një tender ndërkombëtar për ndërtimin e rrugëve dhe urave në Shqiëpri,  konkretisht iu dhanë dy kontrata. Kontrata “Elbasan –Cafasan“ dhe “Mamurras-Milot“. Menjëherë pas hyrjes në fuqi të kontratës nisi puna, por ajo u shkëput në mars të vitit 1997 për shkak të trazirave dhe kompania braktisi punimet.

Në 29 maj të vitit 1997 kompania kërkoi një kompensim 4.89 milionë dollarë ndërsa më vonë një komision i ngritur nga Autoriteti Rrugor që ishte dhe kontraktori nxorri një dëm prej 1.8 milionë dollarësh. Edhe pse ishte një vlerë dukshëm më e ulët se pretendimi, kompania greke do të pranonte për të mbajtur marrëdhëniet e mira me qeverinë shqiptare.

Por pas disa vitesh, ende pagesa nuk u krye, duke bërë më pas që çështja të zvarritej në gjykatat shqiptare dhe arbitrazh. Duke analizuar zhvillimet, arbitrazhi do të vendoste që të dyja palët të paguanin secila kostot e gjyqit dhe tarifën e gjykatës, si dhe të rrëzoheshin pretendimet për përfitime financiare.

“General Electric“ kundër Shqipërisë 

Ambicia për trenin e parë elektrik në vend do t’i kushtonte Shqipërisë miliona dollarë nga një kontratë e firmosur nga qeveria “Nano” në 15 shtator 2003. Kompania “General Electric“, një lider global do të merrte përsipër këtë iniciativë, por me largimin e të majtëve nga pushteti detyrimet kontraktuale nuk po mbaheshin.

Në 1 qershor të vitit 2006 kompania do t’i drejtohej arbitrazhit dhe do të kërkonte dëmshpërblim. Gjykata vendosi në favor të kompanisë duke i kërkuar shtetit shqiptar që të paguante 20 milionë euro, ndërkohë që nënkontraktorëve do t’iu paguheshin interesa që shkonin në qindra mijëra dollarë. Zvarritja ishte e gjatë për shlyerjen e detyrimeve dhe në fund qeveria do të paguante vetëm një pjesë të tyre.

“Burimi srl“ dhe “Eagle Games sha“ kundër Shqipërisë 

Në 29 mars 2004 u krijua “Eagle Games“ nga dy nënshtetas shqiptarë. Secili prej tyre zotëronte 50 për qind të aksioneve dhe objektivi kryesor i kompanisë ishte organizmi i lojërave “Gërvisht dhe fito”.

Njëri prej aksionerëve hyri në marrëdhënie borxhi me kompaninë “Burimi srl“ i cili do të financonte investimet e nevojshme si dhe do të mbulonte humbjet për pjesën takuese në “Eagle Games“. Kompanitë kanë një histori të gjatë shitjesh aksionesh mes njëra-tjetrës ndërkohë që mes aksionerëve kishte lidhje familjare.

Pretendimi ndaj shtetit ishte që të paguheshin të paktën 1.03 miliardë lekë detyrime lidhur me heqjen e licencës. Gjykata në fund vendosi në favor të Shqipërisë duke e detyruar kompaninë të paguajë për koston e gjyqit dhe kostot lokale.

“Sky Petroleum“ kundër Shqipërisë 

Kompania amerikane dhe qeveria shqiptare lidhën një kontratë për ndarje prodhimi, eksplorimi dhe zhvillimi të hidrokarbureve në Bllokun 4, 5, si dhe Dumre. Por, Agjencia Kombëtare e Burimeve të Natyrës, pas inspektimit konstatoi se nuk ishin përmbushur detyrimet kontraktuale, duke e njoftuar kompaninë për zgjidhje të kontratës në 22 korrik 2011.

Kaq ka mjaftuar që “Sky Petroleum“ të kërkojë në Gjykatën e Arbitrazhit 1 miliard dollarë. Por, në fund fare, Gjykata vendosi në favor të qeverisë duke përcaktuar se zgjidhja e kontratës ishte bërë në kushte të drejta. Vendimi u dha në maj të vitit 2013.

“Mamidoil Jetoil Greek Petroleum Products Societe s.a“ kundër Shqipërisë

Historia me kompaninë greke është e hershme qysh në vitin 1995 kur erdhi një propozim për ndërtimin e depozitave të naftës në portin e Durrësit. Pas kalimit të disa fazave në vitin 1998 kompanisë iu rinovua kërkesa për depozitat, një investim fillestar 8 milionë dollarë. Por me ndryshimet e planeve për portin duket se ndryshuan dhe planet për investimin.

Autoritetet njoftuan kompaninë se duhet të pezulloheshin punimet. Kjo ndodhi pas masterplanit të parë, të hartuar nga studioja e Luis Berger që njihet edhe për strategjitë kombëtare të transportit. Në atë kohë u kërkua që zhvendosja e parkut të depozitave të bëhet në Porto Romano me paratë e vetë investitorit. Për këtë kompania kërkoi kompensim në vitin 2008 që iu refuzua.

Pavarësisht zvarritjeve, në 22 prill 2014 kompania kërkonte përveç 902 mijë eurove si kosto mbulimi të procedurave, edhe 23 milionë euro si dëm, kurse Shqipëria 528 mijë euro si kosto gjyqi. Në fund kërkuesi u cilësua përgjegjës për 495 mijë euro, kurse qeveria përgjegjëse 349 mijë euro. Shqipërisë iu kërkua në fund që të rimbursonte në favor të “Mamidoil“ 149 mijë euro.

“Petrolifera“ kundër Shqipërisë

Një ndër projektet jo pak të përfolura ka qenë ajo e “Petroliferës“ në Vlorë. Qeveria “Nano“ miratoi marrveshjen me kompanitë “La Petrolifera Italo-Rumena” dhe “La Petrolifera Italo-Albanese”, por në fakt një vendim i Komisionit të Pronave do të kthente tokën tek pronarët duke rezultuar në një revoltë të kompanisë dhe çuarjen e çështjes në arbitrazh.

Edhe pse pati vonesa në kontratë qeveria lëshoi pé duke i dhënë kompanisë disa lehtësi në detyrime. Problemi i dytë me kompaninë kishte të bënte me rimbursimin e TVSH-së. Duke u ndjerë e kërcënuar, sërish qeveria bëri lëshimin e radhës duke i dhënë “Petroliferës“ 70 hektarë tokë me një vlerë 3 milionë euro.

“Rohde Nielsen“ kundër Shqipërisë 

Edhe ky arbitrazh do të përfundonte në favor të kompanisë së huaj. Danezët e “Rohde Nielsen” dhe qeveria shqiptare lidhën një kontratë për thellimin dhe pastrimin e pjesës së portit të Durrësit, konkretisht në kalata. Gjithçka nisi në vitin 2004 dhe kompania nisi thellimin përmes mjeteve të siguruara me qira edhe pse kjo në një afat më të vonuar sesa koha e nënshkrimit të kontratës.

Palët përfunduan duke pasur pretendime mbi afatin në rastin e qeverisë, kurse kompania akuzoi se studimi teknik nuk ishte i plotë me mangësi të theksuara informacioni. Kompania gjatë punës hasi në disa predha të mbetura nga Lufta e Dytë Botërore dhe pas kësaj u tërhoq për t’i lënë vend ndërhyrjes nga ushtria.

Ngjarje të tjera do të pasonin këtë, por në finale qeveria nuk do të paguante këstin e mbetur prej 900 mijë eurosh për kontratën me vlerë totale 2 milionë euro. Palët trokitën në dyert e gjykatës, ku secila kërkoi 6 milionë euro dëmshpërblim, por në fund e fituar do të ishte kompania e huaj me një dëmshpërblim në masën 2.5 milionë euro.

“CEZ as“ kundër Shqipërisë 

Ai që u trumbetua si privatizimi më i suksesshëm, në fakt do të kthehej në telenovelën më të zgjatur të shqiptarëve dhe kjo jo për arbitrazhin, por për komisionet hetimore të ngritura në parlament. Bëhet fjalë për kontratën e qeverisë “Berisha“ me çekët e “CEZ“-it për shitjen e 76 për qind të aksioneve të kompanisë së shpërndarjes. Edhe pse gjithçka në vitin 2009, kur mori fuqi kontrata do të dukej e thjeshtë, në fakt nuk rezultoi kështu.

Në dy vite “CEZ“ arriti të ulte humbjet dhe të synonte vendosjen e rregullit në treg kurse në 2012 dhe 2013 kompania pësoi një shthurje deri në nivelet e refuzimit të importit të energjisë, duke lënë pa energji qytetarët. Në 21 janar 2013, Enti Rregullator i Energjisë vendosi edhe heqjen e licencës. Kaq mjaftoi që çekët të shkonin në arbitrazh duke pretenduar dëmshpërblim në masën 200 milionë euro.

Por qeveria shqiptare bëri një llogari të sajën dhe dëmet e pretenderuara ishin jo më pak se 700 milionë euro. Edhe në këtë rast fijet do t’i tërhiqnin të tjerë aktorë, ku Çekia bëri të qartë qëndrimin e saj kundër Shqipërisë në BE. Qeveria e majtë do të niste negociatat në dhjetor të vitit 2013 dhe vetëm në qershor të vitit 2014 do të arrihej në një marrëveshje, e cila i falte “CEZ“-it 95 milionë euro nga taksat e shqiptarëve.

Shqipëria kundër “Bankers Petroleum“ 

“Bankers Petroleum“ është një ndër kompanitë më të mëdha të huaja në vend, por marrëdhënia e saj me qeverinë shqiptare është shoqëruar vazhdimisht me probleme. Ngërçi duket se nisi me vitin 2011, kur Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore ngriti pretendimin se kompania ka deklaruar 299 milionë dollarë shpenzime të pajustifikuara duke fshehur kështu 57 milionë dollarë taksa.

Çështja do të përfundonte në arbitrazh dhe duket se qeveria dhe kompania gjetën një gjuhë të përbashkët, kur ranë dakord që ish-kanadezët tani në pronësi të një konsorciumi kinez, të paguanin me këste vlerën e taksave dhe ndërkohë të kryhej një audit i pavarur ndërkombëtar.

Në fund edhe pse kompania vazhdoi të paguante këstet, auditi ndërkombëtar i dha të drejtë kësaj të fundit. Kjo i linte dy rrugë qeverisë, ose të kthente paratë ose të shkonte në arbitrazh, dhe këtë herë është zgjedhur e dyta. Gjithsesi, është herët të flasim për një fitues.

Scan Tv,  30.01.2017

Ministria e Energjisë dhe Industrisë shprehet e vendosur për të marrë të gjitha masat e nevojshme për të zgjidhur shqetësimin e shprehur nga banorët e fshatit  Zharrës. Në këtë kuadër, Ministri Gjiknuri i ka kërkuar ditën e sotme kompanisë “Bankers Petrolium” ndërprerjen urgjente të operacioneve të injektimit me presion të lartë të ujit teknologjik në puset e lokalizuara përreth fshatit Zharrëz, deri në një njoftim të dytë.

Me përfaqësuesit e Bankers Petrolium është mbajtur një komunikim i vazhdueshëm për të diskutuar zgjidhjen e  problemeve të shfaqura në këtë zonë dhe marrjen e të gjitha masave të nevojshme për ndalimin pa afat të operacioneve të injektimit të ujit me presion të lartë në këto puse nga ana e kompanisë.

Gjithashtu, ditën e sotme, u mblodh edhe grupi i punës ku u caktuan detyrat  për eliminimin e problemeve të shfaqura këto ditë, ndërsa iu kërkua Albpetrolit  dhe Drejtorisë së Emergjencave Civile që të marrin të gjithë masat e nevojshme për të ndihmuar banorët në nevojë.

Ministria e Energjisë dhe Industrisë bën me dije se është komunikuar vazhdimisht edhe me grevistët dhe përfaqësuesit e komunitetit të zonës së prekur për të ndjekur hap pas hapi të gjithë masat që po merren, ndërsa ka vijuar bashkëpunimi intensive edhe me Bashkinë e Patosit si dhe me Prefektin e Fierit. Ndërkohë, një grup nga Ministria e Energjisë dhe Industrisë dhe me pjesëmarrjen e Kryetares së Bashkisë Patos  kanë shkuar në Zharrës për tu takuar drejtpërdrejt me pjesëmarrësit e grevës dhe përfaqësuesit e komunitetit të Zharrëzës.

Si pasojë e intensifikimit të aktivitetit sizmik në zonën e Zharrëzës në fushën naftëmbajtëse të Patos-Marinzës, ku operon me operacione hidrokarbure kompania koncesionare “Bankers Petroleum”, si edhe në përgjigje të shqetësimeve të banorëve të Zharrëzës dhe zonave përreth për dëmet e shkaktuara nga këto tërmete, Ministri Gjiknuri ka urdhëruar në datën 20 dhjetor ngritjen me urgjencë të një grupi pune me përbërje nga MEI, AKBN, Albpetrol dhe SHGJSH, në bashkëpunim edhe me IGJEUM për të marrë analizuar situatën dhe për të zgjidhur kërkesën e banorëve të kësaj zone. Në zbatim të këtij urdhri, grupi i punës i kryesuar nga Zv. Ministri Bejtja zhvilloi një takim të zgjeruar me përfaqësues të komunitetit, përfaqësues të Bashkisë Patos, të Bankers Petroleum, të Albpetrol, AKBN dhe IGJEUM për të diskutuar problemet e ngritura prej komunitetit lokal. Pjesëmarrësit diskutuan gjerësisht rreth shqetësimeve dhe për masat që duhen marrë për stabilizimin e situatës dhe eliminimin e shkaqeve që i shkaktojnë këto lëvizje sizmike.

energjia.al  24.12.2016

Pas njoftimit që bëri Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore (AKBN) se do të apelojë vendimin e arbitrazhit mbi çështjen “Bankers”, kompania kanadeze u shpreh se nuk ka marrë asnjë njoftim zyrtar.

Për “Monitor”,  Rob Carss, zëvendësdrejtori i Përgjithshëm i Bankers Petroleum Albania tha se  atyre nuk iu ka ardhur ndonjë njoftim zyrtar për ankimimin e vendimit nga ana e AKBN-së.

“Ne nuk kemi marrë ende ndonjë njoftim zyrtar në lidhje me apelimin në Gjykatën e Arbitrazhit, por sigurisht nëse ata vendosin për të bërë diçka të tillë, është në të drejtën e tyre. Bankers ka qenë bashkëpunues që në nisje të procesit dhe do të vijojë të mbetet i tillë deri në fund. Për këtë arsye ne ramë dakord që të zgjasnim periudhën e vlerësimit të fakteve për agjencitë qeveritare me 30 ditë, me qëllim që t’u jepnim të gjithë kohën e mjaftueshme institucioneve për të marrë një vendim mbi apelimin në Gjykatën Ndërkombëtare të Arbitrazhit”, tha z. Rob Carss.

Revista Monitor,  24.10.2016

Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore (AKBN ) ankimoi raportin e ekspertëve të pavarur “Price Water House Cooper”, i cili i njohu kompanisë Bankers Petroleum nivelin e atyre që njihen si shpenzime të rikuperueshme prej 57 milionë dollarë të kundërshtuar nga qeveria shqiptare.

Nëpërmjet një njoftimi zyrtar në web-site  e AKBN-së, bëhet e ditur se “pas një konsultimi të gjatë me Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë dhe Avokaturën e Shtetit vendosi që të ankimojë vendimin e  ekspertëve  ndërkombëtarë në Gjykatën e Arbitrazhit lidhur me çështjen “Bankers”. AKBN beson se kjo çështje me një sensibilitet të lartë publik, ka patur vëmendjen e të gjithë aktorëve në këtë proces dhe si e tillë, do të ketë një gjykim të drejtë në Gjykatën e Arbitrazhit, pasi jemi të bindur se elementët e gjetur në raportin auditit, të hedhur poshtë nga ekspertët janë të mjaftueshëm për këtë Gjykatë që t’i  japë të drejtë shtetit shqiptar”.

Konflikti mes qeverisë dhe kompanisë Bankers e ka zanafillën në vitin 2011, kur AKBN pretendon se kompania ka deklaruar 299 milionë dollarë shpenzime të pajustifikuara, duke fshehur kështu rreth 57 milionë dollarë taksa.

Pas vendimit, tatimet bllokuan llogaritë e kompanisë dhe mblodhën me forcë detyrimin. “Bankers” kërcënoi me arbitrazh, por më vonë palët ranë dakord të pajtonin një ekspert të pavarur për ta shqyrtuar çështjen.

Një muaj më parë paneli i ekspertëve, i përbërë nga “Price Water House and Coopers” i dha të drejtë kompanisë kanadeze, një vendim ky që detyron qeverinë t’i kthejë asaj 37 milionë dollarë taksa mbrapsht dhe të heqë dorë nga arkëtimi i 20 milionë të tjerëve.

Sipas raportit të ekspertëve, nga 299 milionë dollarë shpenzime të pajustifikuara që pretendon AKBN se ka deklaruar “Bankers”, vetëm 22 milionë janë të tilla, ndërsa pjesa tjetër janë kosto të drejta.

Scan Tv,  22.10.2016

Qeveria do të apelojë brenda një muaji vendimin e auditorit të pavarur që detyron qeverinë shqiptare t’i kthejë  37 milionë USD kompanisë Bankers Petroleum dhe të arkëtojë pjesën tjetër prej 20 milionë dollarësh, që tatimet kërkonin të mblidhnin. Burimet nga Ministria e Energjetikës bëjnë me dije se ky afat është në një marrëveshje me palën tjetër.

Apelimi i vonuar është kërkuar nga Ministria e Energjetikës për t’i lënë kohë grupit të ekspertëve të shqyrtojnë thellë çështjen dhe të mbledhin prova të reja, pohuan të njëjtat burime.

Shtyrja e afatit është arritur në dakordësi me Avokatin e Shtetit, AKBN, Ministrisë së Industrisë dhe Bankers, pasi duhet një volum i madh pune për të argumentuar apelimin në një gjykatë arbitrazhi.

Ndërkohë AKBN dhe Ministria e Energjetikës kishin vetëm 5 ditë kohë të apelonin vendimin në Gjykatën e Arbitrazhit dhe ky afat ka mbaruar sot.

Pak ditë më parë, studio ligjore “Curti” i ka kërkuar Agjencisë Kombëtare të Burimeve Natyrore (AKBN) të ankimojë raportin e ekspertit të pavarur Price Waterhouse Cooper, i cili i dha të drejtë Bankers Petroleum, ndryshe qeveria shqiptare do të paguajë ndaj  Bankers shumën prej 65 milionë eurosh, në të cilën përfshihet refuzimi i Bankers për t’i paguar qeverisë 57 milionë dollarë taksa dhe 8 milionë të tjera penalitete.

Studio ligjore e ka argumetuar kërkesën e saj për ankim me faktin se, të mos ankimosh është gjest i papjekur thjesht të ndalesh dhe të mos ndjekësh mekanizmat ligjorë që ke në dispozicion, kur praktikat kanë treguar se mund të dalësh fitimtar.

Sipas studios ligjore, mundësitë e palës shqiptare për të fituar nëse apelon janë shumë më të mëdha nëse kemi parasysh faktin se raporti i ekspertit të pavarur ka gabime të dukshme.

Pak kohë më parë, Bankers Petroleum Ltd., ka njoftuar se raporti auditues i palës së tretë mbi mosmarrëveshjen e taksave për vitin 2011 është lëshuar, duke vendosur se Bankers i ka deklaruar të sakta shpenzimet e tij si kosto të rimbursueshme në vitin 2011, bazuar në licencë-marrëveshjen hidrokarbure.

Siç është rënë dakord më parë me Agjencinë Kombëtare të Burimeve Natyrore (AKBN), Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë dhe Bankers, vendimi është një zgjidhje përfundimtare dhe si e tillë autoritetet e taksave në Shqipëri do të rillogarisin detyrimet e taksave për vitin 2011 dhe do të përcaktojnë mekanizmin e duhur për të zgjidhur ose për të rimbursuar Bankers-in për pagesat e bëra deri më tani. Kompania i ka paguar në total 37 milionë dollarë deri më 30 qershor 2016 zyrës së taksave si derdhje për tatiminfitimin e vlerësuar për vitin 2011.

Pala e tretë audituese është përbërë nga një panel i përbashkët me ekspertë të Pricewaterhouse Coopers dhe kompanisë konsultuese Navigant, bazuar në termat e referencës të firmosura dhe deklaruara më 24 shkurt 2016. Të gjitha palët janë angazhuar për të përdorur këto rezultate të palës së tretë audituese si bazat për përcaktimin e kostove të rimbursueshme hidrokarbure për vitet në vijim.

Konflikti mes Bankers Petroleum dhe tatimeve ka lindur në mesin e vitit të kaluar, pasi Albpetrol nuk i ka njohur Bankers Petroleum 220 milionë dollarë shpenzime të vitit 2011. Në bazë të raportit të Albpetrol, Tatimet iniciuan një pagesë prej 57 milionë dollarësh, që Bankers u detyrohej tatimeve, shumë që ka arritur në 75 milionë dollarë së bashku me gjobat dhe kamatat.

Ky është një detytrim që shteti shqiptar pretendon se kompania e ka shmangur, duke raportuar shpenzime më të larta se ato reale, për të ulur normën e fitimit dhe rrjedhimsiht duke shmangur pagesën e taksasve, sikundër parashikohet në marrëveshjen koncesionare. Sipas marrëveshjes në fjalë, kompania, në momentin që rikuperon shpenzimet kapitale, duhet të paguajë 50% tatimfitimi.

Revista Monitor,  24.09.2016