Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Energjia, ndër të parët sektorë në hapësirë

Kompanitë në mbarë botën – në transport, eksplorim, energji, ndërtim- janë të gjithë duke kërkuar gjithnjë e më shumë mundësi për tu rritur në të ardhmen.

Hapësira shpejt po bëhet një vend ku industritë që fuqizojnë ekonominë tonë globale do të kryejnë biznes.

Çfarë e quajmë një zonë ekonomike si kjo, që nuk kufizohet vetëm në një planet të vetëm dhe nuk ka më kufij fizikë? Ne nuk mund ta quajmë atë një industri, kur grupet industriale private mund të gjenerojnë të ardhura dhe fitime jo vetëm nga Toka, por nga asteroidet pranë Tokës (NEAs), Hënës dhe Marsit dhe më gjerë. Është thjesht një medium në të cilin njerëzimi kryen tregti.

Le të hedhim një vështrim në sektorët e industrisë që do të jenë të parët që do të përfitojnë nga sfera jonë e zgjeruar ekonomike dhe disa nga mundësitë specifike për rritje.

Energjia

Me një vlerë me mbi 8.4 trilionë dhe një rritje me normë vjetore prej 4,1 për qind, energjia është industria më e madhe në Tokë. Vlera në mbi 8.4 trilionë dollarë dhe rritja me një normë rritje vjetore prej 4,1%, energjia është industria më e madhe në Tokë.

Jeff Bezos, themelues dhe CEO i Amazon, parashikon “miliona njerëz që jetojnë dhe punojnë në hapësirë” në dekadat e ardhshme. Bezos është aq i bindur për këtë rezultat se ai po investon më shumë se 1 miliard dollarë në vit në firmën e tij të transportit të hapësirës “Blue Origin”. Një popullatë në hapësirë ​​në këtë shkallë do të kërkojë sasi të mëdha energjie për të jetuar, punuar dhe transportuar. Kjo energji do të vijë nga energjia diellore, e cila është më e efektshme kur mblidhet në hapësirë ​​për shkak të mungesës së një atmosfere filtrimi; dhe raketa kimike, të cilat do të jenë mekanizmi primar i transportit për të ardhmen e parashikueshme.

Minierat

Industria globale e minierave ka rënë në vitet e fundit nga një vlerë tregu prej më shumë se $ 1.6 trilion në vitin 2010, në 714 miliardë dollarë në vitin 2016, por kjo mund të ndryshojë shpejt sapo të përkufizohet “industria globale e minierave”.

Burimet hapësinore mund të nxirren nga trupat qiellorë, sidomos asteroidet dhe Hëna. Goldman Sachs lëshoi ​​një raport në fillim të këtij viti se deklarimi i minierave të asteroideve është më realist se sa është perceptuar, me kosto “të krahasueshme me minierat tradicionale”. Qeveria e Luksemburgut beson kaq fort në këtë industri në zhvillim sa që kohët e fundit krijoi iniciativën “Space Resorce” prej 227 milion dollar për të kthyer Luksemburgun si një qendër europiane për burimet hapësinore. Qëllimi i tij është të kontribuojë në eksplorimin paqësor dhe shfrytëzimin e qëndrueshëm të burimeve hapësinore për të mirën e njerëzimit. Aktivitetet e minierave hapësinore fillimisht do të përqendrohen në ujërat dhe ujërat e rrjedhshëm që mundësojnë infrastrukturën në hapësirë.

Transporti

Shfrytëzimi i burimeve në hapësirë dhe tregtimi i tyre në planetin Tokë do të krijojë autostradën e parë hapësinore. Imagjinoni potencialin e rritjes së industrive të energjisë, minierave dhe rafinimit sapo të çlirohen nga kufizimet e një ekonomie që kufizohet vetëm në Tokë. Ndërmarrjet në transportin hapësinor dhe ato të logjistikës që do të konsumojnë këto produkte tashmë janë të vendosura mirë dhe drejtohen nga titanët e industrisë: Jeff Bezos (Blue Origin), Elon Musk (SpaceX), Richard Branson (Virgin Galactic) dhe Tory Bruno Nisja e Aleancës).

Ndërtimi

Sot, industria globale e ndërtimit konkurron me industrinë e energjisë për titullin e industrisë më të madhe në botë, dhe ky rivalitet do të vazhdojë në hapësirë. Sistemet e para orbitale të ndërtimit do të vendosen para fundit të dekadës. Këto anije kozmike robotike do të jenë në gjendje të grumbullojnë struktura të mëdha në orbitë dhe si dhe do të riparojnë ose mbushin me karburant satelitët ekzistues. E ardhmja e ndërtimit në hapësirë nuk do të duket aspak si në Tokë, por do të jetë po aq e vlefshme, sepse teknikat dhe ofertat e shërbimit do të aplikohen në të gjithë zinxhirin e vlerës në hapësirë.

Shërbime dhe pasuri të patundshme

Njerëzit mund të jetojnë, punojnë dhe luajnë në hapësirë ​​vetëm nëse kanë strehim në mjedisin e ashpër të hapësirës. Sot, Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) ka pasur një prani të qëndrueshme njerëzore për më shumë se 10 vjet, por kjo gjithashtu së shpejti do të ndryshojë.

Shumë kompani të stacioneve komerciale të hapësirës, ​​duke përfshirë një të krijuar nga miliarderi Robert Bigelow, po konkurrojnë për kontrata fitimprurëse që shkojnë nga mbështetja e astronautëve sovranë, deri te dërgimi i turistëve me vlerë të lartë neto, dhënia me qira të hapësirave në hapësira, si dhe ndërtimi i hapësirave për programet e hulumtimit dhe zhvillimit.

Kjo industri e re parashikohet të gjenerojë 37 miliardë dollarë vetëm në dekadën e ardhshme.

Habitatet hapësinore do të lancohen fillimisht nga Toka, por ndërsa zinxhiri i furnizimit me burime zgjerohet dhe metalet nga asteroidet dhe Hëna bëhen të disponueshme, ky sektor gjithashtu do të mbështetet në burimet e burimit nga hapësira. Qytetet e para në hapësirë ​​do të bëhen të mundshme kur shfaqen tregjet për pasuri të paluajtshme në orbitë. Hapësira do të bëhet e përballueshme dhe fitimprurëse për zhvilluesit.

Scan Tv,  07.12.2017