info@energjia.al

The Trans Adriatic Pipeline Consortium recently announced that 80% of the work in Albania and Greece has been completed, where is concentrated the bulk of the project.

According to the consortium, so far 627 kilometers have been completed in Albania and Greece, out of 878 kilometers of the project.

After the completion of this phase, the works for the final and the most delicate phase will be started, the pipeline will be extended to the Adriatic Sea, where the link between Albania and the Puglia region in Italy will be established.

Some weeks ago, the consortium announced that the delivery of all materials has been completed in Albania, Greece and Italy, which translates at the fastest working pace hereafter.

Completion of works within the deadline is repeatedly underlined by the European Union, which sees the pipeline as a strategic project, to reduce somewhat Europe’s dependence on Russian gas.

In Albania, the works seem to have been running at more than satisfactory rates.

Scan Tv,  09.11.2017

The Trans Adriatic Pipeline Consortium recently announced that 80% of the work in Albania and Greece has been completed, where is concentrated the bulk of the project.

According to the consortium, so far 627 kilometers have been completed in Albania and Greece, out of 878 kilometers of the project.

After the completion of this phase, the works for the final and the most delicate phase will be started, the pipeline will be extended to the Adriatic Sea, where the link between Albania and the Puglia region in Italy will be established.

Some weeks ago, the consortium announced that the delivery of all materials has been completed in Albania, Greece and Italy, which translates at the fastest working pace hereafter.

Completion of works within the deadline is repeatedly underlined by the European Union, which sees the pipeline as a strategic project, to reduce somewhat Europe’s dependence on Russian gas.

In Albania, the works seem to have been running at more than satisfactory rates.

Scan Tv,  09.11.2017

Çmimet e naftës shënuan rritje mëngjesin e ditës së sotme, duke lënë pas rënien që shënuan një ditë më parë.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, ishin në nivel të qendrueshëm mëngjesin e ditës së sotme dhe shumë pranë nivelit të tij më të lartë 56.82 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimit të arit avancoi me 0.2 për qind dhe u tregtua me 1.283.45 dollarë për onz.

Revista Monitor,  09.11.2017

Kreu i grupit parlamentar të Partisë Socialiste, Taulant Balla, tha se për çështjen “CEZ” prokuroria “duhet të kishte marrë deklarimet e personave”, siç ishte vendimi i Kuvendit me 74 vota pro.

“Si ka mundësi që ka prokurorë që mendojnë se në vitin 2017 mund të mbyllet afera korruptive pa bërë asnjë hetim. Kush ua ka dhënë këtyre prokurorëve pushtetin që të sillen me drejtësinë si në pazar”, tha Balla.

“Kush janë këta që kanë tagrin të falin pa e hetuar aspak Sali Berishën për shpërdorim të detyrës, mashtrim, refuzim për të dëshmuar, të gjitha këto vepra penale”, shtoi Balla.

Top Channel,  09.11.2017

Mbështetja gjermane për tubacionin e gazit Nord Stream 2 po dobësohet, me qeverinë e ardhshme të koalicionit që pritet të forcojë qëndrimin e Berlinit ndaj projektit të mbështetur nga Rusia.

Mbështetja është pakësuar pasi Social Demokratët, më parë partneri i vogël në koalicionin konservator të Kancelares Angela Merkel, shkuan në opozitë pas një humbje të rëndë në zgjedhjet e Bundestagut të shtatorit.

“SPD ishte “avokati” kryesor për Nord Stream 2 dhe ata nuk janë më këtu,” tha Norbert Röttgen, kreu i komitetit të ndikimit të jashtëm të Bundestagut dhe një anëtar i partisë Kristian Demokrate të Merkel.

“Është e qartë se qeveria e re do të jetë shumë më kritike për projektin se sa ai i mëparshëm”, transmeton FT.

Reinhard Bütikofer, deputet dhe anëtar i delegacionit të Gjelbër për bisedimet e koalicionit, tha: “SPD-ja e vuri veten plotësisht në shërbim të Nord Stream 2”, por të gjelbërit do të “luftonin për një refuzim” të projektit në koalicion “siç kemi bërë deri tani”.

Lidhjet midis SPD-së dhe grupeve të energjisë ruse u sollën në fokus në shtator kur Gerhard Schröder, ish kancelari i SPD-së, u emërua kryetar i grupit të naftës Rosneft. Ai është gjithashtu kryetar i Nord Stream 2.

Tubacioni do të dyfishojë sasinë e gazit që Rusia mund të japë nëpërmjet Detit Baltik në Gjermani. Ajo ka qenë një nga projektet infrastrukturore më kontestuese të Evropës dhe një burim i “fërkimit” midis Gjermanisë dhe fqinjëve lindorë.

Berlini ka argumentuar se tubacioni prej 9.5 miliardë euro do të rrisë sigurinë e energjisë në Evropë duke siguruar më shumë furnizime me gaz, në një kohë kur burimet e kontinentit po pakësohen. Por Polonia dhe vendet e tjera të Evropës Lindore shqetësohen se do të rrisë varësinë e kontinentit nga Rusia gjithnjë e më armiqësore.

Projekti pësoi një goditje të mërkurën kur Komisioni Europian propozoi ndryshimin e legjislacionit për të zbatuar rregullat e energjisë të BE në të gjitha tubacionet e reja dhe ekzistuese të importit, duke përfshirë edhe Nord Stream 2.

Kjo do të thotë se operatori i tubit mund të duhet të ofrojë disa nga kapacitetet e tij ndaj palëve të treta dhe gjithashtu të respektojë ligjet e BE-së mbi “ndarjen e pronësisë”, që diktojnë që një tubacion gazi nuk mund të jetë në pronësi direkt nga furnizuesi i gazit.

Revista Monitor,  09.11.2017

inister of Infrastructure and Energy Damian Gjiknuri, while addressing a conference on hydrocarbons held in Tirana,  stated the government is onsidering to change the models of contracts with oil and gas companies in Albania.

According to the minister, wherever there is oil and gas there are discrepancies between state and private contractors, but the current contracts put the investment risk on the state.

“The risk should be passed on to the contractors. At present, only when the oil company achieves profits the state can take 50% of the profit tax. Contract models should be changed based on best European practices.”

“Perhaps these companies have to be taxed just like other businesses, but they themselves bear the risk of investing and the state gets its share,” Gjiknuri said.

The Energy Minister also announced the establishment of the Oil and Gas Institute, which foreign experts considered as one of the key links to be funded and supported.

This institution will serve as the best technical capacity to help Albania negotiate with potential contractors.

Scan Tv,  09.11.2017

Kompania publike e gazit Albgaz sh.a e cila do të funksionojë si një operator i kombinuar duke kryer veprimtarinë e operatorit të sistemit të transmetimit dhe operatorit të sistemit të shpërndarjes së gazit natyror në vend mori të mërkurën (8 tetor) certifikimin përfundimtar nga Enti Rregullator i Energjisë. Bordi i Komisionerëve miratoi si pikë të parë draft metodologjinë e tarifave që ishte kriteri kyç për të vijuar më pas me certifikimin final.

I njëjti Bord nënvizoi se tashmë Albgaz sh.a duhet që të përmbushë një sërë kushtesh duke përcaktuar edhe afatet kohore.

Rekomandimi i parë ishte ai që lidhej me anëtarët e Këshillit të Mbikëqyrjes. Sipas ERE duhet të zëvendësohen brenda 3 muajve të gjithë ata anëtarë që aktualisht ushtrojnë një funksion brenda Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë. Brenda 12 muajve Albgaz duhet që të tregojnë pavarësinë e audituesve ndërkohë që duhet të bëhet edhe një ndryshim tek pronësia.

Albgaz sh.a duhet që brenda një viti të kalojë me pronësi tek Ministria e Financave dhe e Ekonomisë. Ai duhet të jetë i pavarur nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë në mënyrë që të ruajë pavarësinë. Kjo praktikë është zbatuar edhe për Operatorin e Sistemit të Transmetimit. Në mars të këtij viti OST i kaloi ish-Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, ndërsa tani është nën varësinë e ministrisë së Financave dhe Ekonomisë.

Vendimi i fundit i Bordit të Komisionerëve për metodologjinë e tarifave i hap rrugë kompanisë që të aplikojë për një tarifë të re nga ajo që është miratuar deri në fund të këtij viti. Në ligj është parashikuar një fazë tranzitore e cila mund të shtyjë tarifën ekzistuese në rast se aplikimi nuk bëhet në kohë. Sipas kuadrit aplikimi për tarifën e re mund të bëhet deri në 4 dhjetor.

Revista Monitor,  09.11.2017