Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Shqipëria, vendi më i pastër për makinat elektrike

Makinat elektrike mund të mos lëshojnë gazra në atmosferë, por ato janë ekologjike vetëm po aq sa burimi që prodhon elektricitet për bateritë e tyre. Sipas Unionit të Shkencëtarëve të Shqetësuar, nëse një vend përdor qymyrin për të prodhuar energji, sasia e emetuar në atmosferë pavarësisht nëse përdorim një makinë elektrike, do të ishte e ngjashme me atë të një makine normale me karburant.

Duke analizuar prodhimin e energjisë të 141 vendeve, studiuesit pranë Universitetit të Michigan kanë bërë një klasifikim të shteteve që kanë kështu energji më të pastër apo më të ndotur për të ushqyer makinat e tyre elektrike.

Ata përllogaritën sasinë e gazrave serë që lëshon për kilometra të përshkuar. Në vende si Shqipëria, Paraguai, Nepali dhe Etiopia, ku hidrocentralet përbëjnë pjesën më të madhe të energjisë elektrike të prodhuar, drejtuesit e makinave elektrike lëshojnë më pak emetime të gazrave.

Në fakt Shqipëria është në krye të listës dhe nuk emeton fare gazra, duke marrë një vlerësim prej 5100 MPG (ghg). Për ta krahasuar me një automjet normal, konsumi i këtyre gazrave në vendin tonë për makinat elektrike është 0 L/100 km.

Nga ana tjetër, vende si Shtetet e Bashkuara apo Kina që mbështeten më shumë në qymyr, marrin një vlerësim prej vetëm 51.5 MPG (ghg) dhe 40 MPG (ghg). Ekuivalenti i gazrave të lëshuar në atmosferë duke udhëtuar me makina elektrike do të ishte 4.2 litra/100 km për SHBA dhe 5.9 litra/100 km për Kinën.

Gjithsesi rezulton se përdorimi i automjeteve me bateri elektrike është pothuajse gjithmonë më i pastër se automjetet tradicionale. Vetëm në 19 vende, si Nigeria, Sudani i Jugit, Eritrea, etj., ku impiantet e prodhimit të energjisë bazohen shumë në qymyr dhe naftë, udhëtimi me makinë elektrike rezulton të jetë në fakt më ndotës se udhëtimi me automjete me karburant.

Më poshtë është një listë me ekuivalentin e ndotjes të prodhuar nga udhëtimi me automjete elektrike për 12 ekonomitë më të mëdha të botës.

Shtetet e Bashkuara 51.5 MPG (ghg) 4.2 L/100 km
Kina 40 MPG (ghg) 5.9 L/100 km
Japonia 44.3 MPG (ghg) 5.3 L/100 km
Gjermania 52.1 MPG (ghg) 4.5 L/100 km
Mbretëria e Bashkuara 67.8 MPG (ghg) 3.5 L/100 km
Franca 524.6 MPG (ghg) 0.4 L/100 km
India 35.7 MPG (ghg) 6.6 L/100 km
Italia 64.5 MPG (ghg) 3.6 L/100 km
Brazili 155.9 MPG (ghg) 1.5 L/100 km
Kanadaja 169.5 MPG (ghg) 1.4 L/100 km
Korea e Jugut 50.7 MPG (ghg) 4.6 L/100 km
Rusia 70.7 MPG (ghg) 3.3 L/100 km
Shqipëria 5100 MPG (ghg) 0 L/100 km

Scan Tv,  08.11.2017