info@energjia.al

Kompania Kosovare për Distribuim dhe Furnizim me Energji Elektrike KEDS ka zbatuar projektin investiv të rradhës në bllokun “Dardania” në Pejë.

Bëhet fjalë për një investim mëse të nevojshëm. nga i cili pëfitues janë 1 mijë e 200 ekonomi familjare e biznesore.

Investimi ka bërë që një pjesë e madhe e Pejës të eliminojë problemet energjetike në furnizim kualitativ dhe stabil për çka është ndërtuar e instaluar rrjet elektrik komplet i ri.

“Është vënë një trafo me fuqi 630 kVA, janë vënë poashtu 50 shtylla të betonit të reja për tension të ulët, mbi 2 mijë metra kabllo kualitative si dhe tensionit të lartë i është bërë shtrirja nëntokësore”, thotë zëdhënësi i KEDS-it, Viktor Buzhala

Sipas tij ky investim ndikon në furnizimin me energji kualitative dhe stabile dhe se investimi është bërë sipas standardeve më të fundit ndërkombëtare.

“KEDS punon në tërë Kosovën me këto standarde”, thotë Buzhala.

Në mesin e 1 mijë e 200 ekonomive përfituese nga ky projekt është edhe familja Grapci.

Eron Grapci thotë se investimi ka qenë mëse i nevojshëm dhe shumë i qëlluar për këtë pjesë të Pejës.

“Rrjeti ka qenë total i vjetëruar me shumë probleme ndër vite. Tash investimi po shihet edhe me sy, por edhe ka ndikim pozitiv sa i përket tensionit stabil”, shprehet Grapci.

KEDS këto ditë në Pejë ka shtrirë projektet edhe në disa zona me rëndësi për këtë komunë dhe trevat përreth.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  07.11.2017

Qeveria do të ketë konsulencë amerikane për regjimin fiskal e kontraktual të marrëveshjeve hidrokarbure.

Në Tiranë u organizua një tryezë e mbështetur nga Departamenti Amerikan i Shtetit, Byroja e Burimeve Energjitike, Departamenti Amerikan i Tregtisë dhe ai i Thesarit, me temë “Kornizat fiskale dhe kontraktuale për zhvillimin e sektorit të hidrokarbureve”.

Në fjalën e tij Ministri Gjiknuri theksoi se Shqipëria ka burime hidrokarbure dhe mund të përfitojë më shumë prej tyre, po Shqipëria ka nevojë për një kuadër rregullator, përmirësim të legjislacionit dhe mbi të gjitha drejtim të kapaciteteve të nevojshme qoftë nga autoritetet fiskale qoftë nga autoritetet e mbikëqyrjes së burimeve natyrore.

“Pasuritë e naftës dhe gazit shpesh herë janë edhe burim konfliktesh kontraktore. Shpesh herë ku ka naftë e gaz ka edhe përplasje mes qeverisë dhe kontraktorëve privatë. Edhe ne kemi qenë dëshmitarë i atyre përpjekjeve modeste që kemi bërë dhe konflikteve juridike që kemi filluar me kompaninë, por është momenti që ne të mendojmë përtej eksperiencës tonë të shkurtër në këtë drejtim. Është momenti që të realizojmë edhe një kuadër më të mirë fiskal dhe rregullator pse jo të ndryshojmë edhe modelet tona të kontratës.”

Gjiknuri theksoi më tej se në bashkëpunim me Ministrinë e Financave si edhe me një asistencë ndërkombëtare nga departamenti amerikan i shtetit, po punohet për të hartuar një sistem më të thjeshtë fiskal . “Kuptohet, – vijoi më tej Gjiknuri – se kjo mund të hapë edhe debat me kontratat ekzistuese. Ne jemi për respektimin e marrëveshjeve nuk dua të jap këtu mesazhin që Shqipëria në mënyrë të njëanshme do të ndryshojë marrëveshjet, por pse jo të hapim një diskutim të drejtë, sepse marrëveshjet bëhen të qëndrueshme kur secila palë të marrë atë që i takon.”

Në përfundim Gjiknuri u ndal në kompaninë e vetme shtetërore të naftës dhe gazit në vend, Albpetrol, për të cilën tha se së shpejti do i nënshtrohet një procesi risktrukturimi. “Albpetroli do të reduktohet. Shumë asete që ka Albpetroli do t’i jepen investitorëve të huaj ato që kanë mbetur, dhe Albpetroli pjesa tjetër e punonjësve do të trajtohen për një periudhë tranzitore me pagesë, por ne nuk mund të mbajmë më një kompani e cila thjesht konsumon të ardhura që vijnë nga nafta dhe që praktikisht nuk sjellin ndonjë gjë të madhe për publikun shqiptar”, – përfundoi ministri Gjiknuri.

Top Channel,  07.11.2017

Edhe pse çmimet e naftës shënuan rënie mëngjesin e ditës së sotme, ata vazhduan sërish të ishin në nivele të larta.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, ranë me 11 cent dhe u tregtuan me 57.24 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 7 cent, duke u tregtuar me 64.20 dollarë për fuçi.

Indeksi i çmimit të arit ra me 0.2 për qind, duke u tregtuar me 1.278.65 dollarë për onz.

Revista Monitor,  07.11.2017

Nga vitit 2012 e deri më tani konsumatorët në pjesë të tjera të vendit kanë paguar nga mbi 8 milionë euro për humbjet komerciale në veri të vendit.

Sipas statistikave, vetëm në veri, humbjet komerciale shkojnë deri në 4.5 për qind, ndërkaq shuma totale e kësaj pagese shkon në mbi 40 milionë euro, që nga viti 2012.

Por, përveç veriut, me humbjet komerciale konsumatorët janë edhe më keq. Në total sipas ZRRE-së, humbjet komerciale të energjisë elektrike shkojnë në 16.65 për qind.

Nëse bëhet një llogaritje e thjeshtë matematikore, del se humbjet në pjesën tjetër të vendit, pa veriun janë 12 për qind, e nga viti 2012 për këto humbje komerciale konsumatorët janë ngarkuar me 24 milionë euro në vit.

Pra në total, vetëm për humbje komerciale, konsumatorët janë ngarkuar me energji të pa shpenzuar për një periudhë rreth 10 vjeçare me 240 milionë euro.

Ndërkaq, nëse i llogarisim bashkë, si humbjet komerciale edhe ato të paguara për rrymën e shpenzuar në veri, i bie që konsumatorët e rregullt të kenë paguar 280 milionë euro fatura të energjisë, të pa shpenzuar nga ata.

Humbjet komerciale janë treguar problem shqetësues edhe për Zyrën e Rregullatorit për Energji (ZRRE).

Këto humbje, sipas një draft-raporti të këtij institucioni për vitin 2016, të cilin e ka siguruar Telegrafi, shkojnë në 16.65 për qind në tërë vendin.

“Shqetësuese mbeten humbjet komerciale, që janë mjaft të larta, të cilat përbëjnë 16.65% të konsumit total në shpërndarje. Nga kjo, energjia e pa faturuar në pjesën veriore të Kosovës (252 GWh) përbën rreth 5.24% të kërkesës së shpërndarjes, pjesë kjo ku dominon minoriteti serb, ndërsa krahasuar ndaj humbjeve komerciale në shpërndarje përbënë 31.5%”, thekson Draft raporti i ZRRE-së për vitin 2016.

E, Avokati i Popullit, Hilmi Jashari, në një intervistë për Telegrafin ka thënë se është e padrejtë që qytetarët të ngarkohen me diçka që nuk e kanë shpenzuar.

Sipas tij, çdo ngarkesë që i është bërë qytetarëve me fatura të energjisë elektrike duhet kompensuar.

“Do të duhej që ky kompensim për pagesën e bërë tu kthehej qytetarëve. Kam tentuar që të kursej qytetarët dhe këtë e kam marr (si obligim) si avokat i popullit për të bërë padi, në kompensimin e dëmit që është shpenzuar. Kjo barrë që i është bërë qytetarit t’i kompensohet në faturat e ardhshme”, ka thënë Jashari.

Deri në shqyrtimin përfundimtar, sipas tij, vendimi gjyqësor për pezullim do të duhej të gjente zbatim të menjëhershëm nga ZRRE-ja.

“Vendimi i pezullimit nga Gjykata do duhej të merrte zbatim të menjëhershëm sepse ka marr formën e prerë, kuptohet në ankimim dhe procedurë të jashtëzakonshme”, ka deklaruar Avokati i Popullit, Hilmi Jashari.

Se konsumatorët ngarkohen në mënyrë të paligjshme e pranojnë edhe zyrtarët e Qeverisë së Kosovës.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, në profilin tij në Facebook, ka thënë se nuk pajtohet që konsumatorët të ngarkohen paligjshëm me faturimin e energjisë eklektike nga mos pagesa në veri.

Por mos pagesa sipas tij, nuk duhet tu faturohet konsumatorëve të cilët paguajnë faturat.

“Mos pagesa e energjisë i shkakton humbje operatorëve të energjisë, mirëpo kjo nuk e arsyeton assesi faturimin e kësaj humbje qytetarëve tjerë”, tha ai.

Sipas tij, shpenzimet dhe ngarkesat e tilla do të hiqen nga tarifimi për vitin 2018.

“ZRRE nuk ka bord funksional që nga muaji maj dhe tashmë jemi në proces të përzgjedhjes së dy anëtarëve të rinj në këtë institucion, që edhe e mundëson marrjen e vendimeve të ndryshme. Rekrutimi i dy anëtarëve shtesë do të realizohet brenda muajit dhjetor të këtij viti”, ka premtuar ministri i MZHE-së, Valdrin Lluka.

Sipas tij, çështja e veriut të vendit, është politike për të cilën duhet gjetur një zgjidhje e shpejtë dhe e ligjshme.

Ndërkaq, zëdhënësja e ZRRE-së, Adelina Murtezaj – Bajrami nuk ka sqaruar për humbjet komerciale në veri por edhe në pjesë të tjera të vendit.

Sipas saj, vendimet e ZRRE-së janë të bllokuara nga mos plotësimi i bordit.

“Humbjet e energjisë elektrike janë një nga komponentët përbërës të të Hyrave të Lejuara Maksimale të ndërmarrjeve të cilat i nënshtrohen rregullimit të çmimeve. Nga të Hyrat e Lejuara Maksimale kalkulohet tarifa e energjisë. Çdo vlerësim i të Hyrave të Lejuara Maksimale i nënshtrohet proceseve të rregulluara me ligjet e energjisë dhe rregullat e tjera për përcaktimin e çmimeve. Vendimet, sipas këtyre ligjeve dhe rregullave, merren nga Bordi i ZRRE, i cili aktualisht ka vetëm dy anëtar dhe nuk mund të marr asnjë vendim për shkak të mungesës së kuorumit”, ka qenë përgjigja e Murtezaj – Bajramit.

Ajo thotë se sipas Ligjit për Rregullatorin e Energjisë, seancat e Bordit mund të mbahen nëse ekziston kuorumi, pavarësisht nëse ka një apo dy pozita të lira në Bord.

Kurse në KEDS kanë thënë se do ta aplikojnë çdo politikë e cila vendoset nga ZRRE-ja.

“KEDS, kur mori përsipër operimet e distribuimit dhe furnizimit me energji elektrike vazhdoi aplikimin e politikave të themeluara nga ZRRE-ja si trupë politikbërëse në sektorin e energjisë. Ne do të vazhdojmë të aplikojmë çdo politikë të vendosur nga ZRRE siç edhe e kemi në përgjegjësi”, ka thënë për Telegrafin zëdhënësi i KEDS-it, Viktor Buzhala.

Gazeta Zëri,  07.11.2017

Është arrestuar në Zvicër për llogari të prokurorisë së Fierit biznesmeni Adrian Xhillari, administrator i kompanisë “Tea Construction Petrol”. Arrestimi është kryer për llogari të Prokurorisë së Fierit, pasi kërkohej për skandalin e 4.4 mln litra naftë bruto e zhdukur nga depozitat e kompanisë “Tea Construction & Petrol”, me administrator Adrian Xhillari. Pas zbulimit të skandalit dhe vijimit të hetimeve, ndaj Xhillarit u nxor një urdhër arresti ndërkombëtar dy vite më parë me akuzën e veprës penale të “Kontrabandë me mallra që paguhen akcizë”. Sasia prej 4.4 milionë litra naftë në pikat e karburantit pa akcizës dhe për më tepër e papërpunuar. Burime për Report Tv thanë se ka nisur procedura për të kërkuar ekstradimin e Xhillarit nga Zvicra drejt Shqipërisë. Skandali me naftën virxhin Nga hetimet e Prokurorisë së Fierit, në bazë të materialit referues të Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave, ka rezultuar se kompania e shtetasit Xhillari ka marrë lejen nga autoritetet doganore për të transportuar naftën “virxhin” në pronësi të kompanisë së tij, nga depot e Mëzezit, Tiranë, për në depot pranë rafinerisë së përpunimit të naftës, në Ballsh. Por, rezulton se kjo sasi nafte (4.4 milionë litra), e cila nuk lejohet të dalë në treg pasi është e cilësisë bruto, nuk ka mbërritur në depozitat në Ballsh, por është shpërndarë nëpër pika karburanti në qytete të ndryshme të Shqipërisë, duke u shitur në treg të lirë. Krahas pasojave shumë të mëdha në mjetet e qytetarëve, “zhdukja” e kësaj sasie të madhe nafte, i ka shkaktuar shtetit një dëm që llogaritet në mbi 2 milion euro nga shmangia e pagimit të akcizës. Biznesmeni dhe njëherazi administratori i “Tea Construction Petrol” ishte në kërkim ndërkombëtar që prej vitit 2015. Si u zbulua skandali Kompania angleze “Croën Agents” ka qenë ajo që ka zbuluar skandalin e kontrabandës së 4.4 milion litrave naftë virgin,pasi ka shkuar në rezervuarët e kompanisë “Tea Construction & Petrol” në Ballsh. Nga kontrolli i ushtruar nga agjentët e “Croën Agents” ka rezultuar se, depozita G-43, ishte bosh dhe nuk kishte gjendje stoku të artikullit “virxhin naftë”. Referuar sasisë së produktit, vlera e akcizës së papaguar është 242.755.600 lekë, i cili konsiderohet si dëm në interes të shtetit. Ndërkohë gjatë marrjes në pyetje ish-zv/drejtoresha e Përgjithshme e Doganave, aktualisht drejtoreshë e doganës së Fierit, Lula Njebza ka pohuar se nuk e njihte fare biznesmenin Adrian Xhillari. Mirëpo, nga këqyrja e tabulateve telefonike,ka zeultuar se gjatë periudhës 13-21 gusht 2014, Njebza ka kryer rreth 32 telefonata me Xhillarin. Hetimi i prokurorisë Nga hetimi rezulton se shoqëria “Tea Construction & Petrol” është themeluar në datën 25.12.2006 dhe ka si objekt të veprimtarisë së saj “tregtimin me shumicë dhe pakicë të naftës, vajrave, mineraleve të papërpunuar dhe të hidrokarbureve, etj”. Më datën 18.03.2012, administrator i kësaj shoqërie është emëruar shtetasi Adrian Xhillari, i cili vazhdon ta ushtroj këtë detyrë. Shoqëria “Tea Construction & Petrol” sha,është miratuar si depozitues nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave (DPD). Gjithashtu, kjo shoqëri është pajisur me autorizim si magazinë fiskale për depozitën G-43, në Ballsh. Me kontratën e qirasë datë 26.02.2010 dhe shtesën e saj të datës 12.03.2010,shoqëria “Tea Construction & Petrol” sha, ka marrë me qira nga shoqëria “P…” sha, gjithsej nëntë depozita karburanti me kapacitete të ndryshme, të cilat ndodhen në kodër Mënëz,Tiranë dhe në adresën Shkëmbi i Kavajës, Golem, Durrës.Më datën 26.05.2010, shoqëria “Tea Construction & Petrol” sha,ka blerë nga shoqëria “KPTHN”, Ballsh, sasinë prej 5.653.020 kg, të artikullit “Virxhin naftë”, për vlerën 500.021.072 lekë,sasi kjo e depozituar në depozitën G-43, në KPTHN, Ballsh dhe në katër depozita që ndodhen në Kodër Mëzëz, Tiranë. Drejtoria Rajonale e Tatim Paguesve të Mëdhenj, referuar programit të kontrollit datë 7 nëntor 2013, ka planifikuar kontroll tatimor në subjektin “Tea Construction & Petrol” sha, për përcaktimin ndër të tjera dhe të sasisë dhe cilësisë së lëndës djegëse virgin naftë,të ndodhur në depozitat e shoqërisë, me vendndodhje në Kodër Mëzës,Tiranë. Referuar inventarit kontabël të organeve tatimore,lënda djegëse virxhin, në depozitat e shoqërisë, duhet të ishte në sasinë prej 3.672.292 kg. Duke qenë se sasia e lëndës djegëse ka qenë nën mbikëqyrjen e autoriteteve doganore shqiptare, inspektorët tatimorë nuk mund të procedonin me kryerjen e inventarit fizik.Për këtë arsye, Drejtoria e Kontrollit pranë DPT Tiranë,i kanë kërkuar DPD Tiranë,ngritjen e një grupi të përbashkët pune, për verifikimin e sasisë dhe llojit të lëndës djegëse që ndodhej e depozituar në depozitat e shoqërisë.

Shqiptarja.com  07.11.2017

Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjinkuri në një konferencë për mediat foli për ristrukturimin e Albpetrol, ku ka dhënë detaje se kujt do t’i kalojnë asetet e kompanisë, por edhe si do të veprohet me pagat e punonjësve.

Sipas ministrit, asetet e kësaj kompanie do t’i jepen investitorëve të huaj ndërkohë që punonjësit e saj do të trajtohen me pagë për një periudhë tranzitore.

“Albpetrol një kompani shtetërore do të reduktohet dhe do të jetë një njësi teknike. Shumë shpejt do të kalojë në një proces ristrukturimi, shumë astete do t’i jepen investitorëve të huaj. Ndërkohë që punonjësit do të trajtohen me pagesë për një periudhë tranzitore. Nuk mund të mbajmë një kompani që konsumon të ardhura nga nafta dhe nuk sjell me asgjë. Ne këtë proces të ristrukturimit do të përfitojmë një grup njerëzish me ekspertizë teknike. Të ardhurat të shkojnë në Institutin e Naftës dhe Gazit. Në këndvështrimin tonë kemi një ekspertize shumë të mirë. Harmonizimi i këtij kuadri dhe krijimi i ekipit do të bëjë të monitorohen me mirë kontratat në fuqi dhe do t’iu shërbejë të gjithë palëve. Kontratat do të jenë afatgjata”, tha Gjiknuri.

Scan Tv,  07.11.2017

Duke folur gjatë një konference me temë hidrokarburet, Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri, tha se qeveria do të konsiderojë ndryshimin e modeleve të kontratave me kompanitë e naftës dhe gazit në vend.

Sipas ministrit, kudo që ka naftë dhe gaz ka përplasje mes shtetit dhe kontraktorëve privatë, por kontratat aktuale riskun e investimit ia ngarkojnë shtetit.

“Risku duhet t’u kalojë kontraktorëve. Aktualisht, vetëm kur kompania e naftës të dalë me fitim mundet shteti të marrë 50% të tatim fitimit. Modelet e kontratave duhet të ndryshohen duke u bazuar tek praktikat më të mira europiane.

Ndoshta këto kompani të tatohen edhe si bizneset e tjera, por të mbajnë vetë përsipër rrezikun e investimit dhe shteti të marrë pjesën që i takon”, tha Gjiknuri.

Ministri i Energjisë lajmëroi edhe ngritjen e Institutit të naftës dhe të gazit, të cilin ekspertët e huaj e konsideruan si një nga hallkat kryesore që duhen financuar dhe mbështetur. Ky institucion do të shërbejë si kapaciteti teknik më i mirë për të ndihmuar vendin tonë në negociatat me kontraktorët potencialë.

Scan tv,  07.11.2017