info@energjia.al

Përqëndrimet e dioksidit të karbonit në atmosferën e Tokës janë rritur në një nivel rekord. Ritja e nivelit të CO2 në vitin 2016 ishte 50% më e lartë se  se mesatarja e 10 viteve të fundit, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

Studiuesit thonë se kjo ka ardhur si rezultat i kombinimit të aktiviteteve njerëzore dhe fenomenit të motit El Niño, pra ndryshimet klimaterike në mënyrë të çrregullt,  çuan në një nivel të CO2 që nuk është parë në 800.000 vite, raporton BBC.

Ky studim mbi gazet serrë bazohet në matjet e bëra në 51 shtete.

“Është rritja më e madhe që kemi parë ndonjëherë në 30 vitet që kemi pasur këtë rrjet”, tha Dr Oksana Tarasova, shefi i programit global të shikimit të atmosferës së WMO, për BBC News.

Ora News,  31.10.2017

Pas përplasjes së banorëve me policinë të cilët kundërshtojnë prishjen e banesave në Himarë, është shënuar edhe një incident tjetër.

Një banor ka tentuar t’i vendosë flakën një autoboti gazi pranë vendit ku fadromat e IKMT-së të mbështetura nga forcat “Shqiponja” dhe FNSH po shembnin një banesë të vjetër. Ka qenë ndërhyrja e menjëhershme e policisë që ka shmangur një ngjarje e cila mund të kishte pasoja të rënda.

Shqiptarja.com  31.10.2017

Çmimet e naftës bruto ranë në nivele më të ulëta të javës pasi u rritën nga pritjet e shkurtimeve të prodhimit të udhëhequr nga OPEC do të zgjatet përtej marsit.

Të ardhurat e papërpunuara Brent LCOc1 u ul 0.2 për qind në 60.78 dollarë për fuçi pasi u rrit në 61 $ brenda natës, më e larta që nga korriku i vitit 2015.

CLc1 i papërpunuar i SHBA ishte 0.1 për qind më i ulët në 54.09 dollarë pasi preku nivelin e $ 54.46, më e lartë që nga fundi i shkurtit.

Revista Monitor,  31.10.2017

The Albanian Power Corporation KESH has concluded the electricity purchase procedure for November.

After reviewing the bids, the company managed to purchase all the required amount of 129,600 MwH, while a total of around 8.8m euros were spent.

According to estimates, KESH managed to buy energy at an average price of 67.76 euros / mwh, which is significantly higher than the average price of the previous month.

This is because, during October, the Corporation purchased 111,750 mwh of energy at an average price of 50.85 euros / mwh, which meant that for November 1 mwh cost KESH 16.91 euros more than a month earlier.

Energy purchases come in the condition that generating assets are not producing enough power due to the lack of rainfall, while a World Bank loan will be used for the November acquisition.

After sending the Bid Evaluation Report on the purchase of electricity from KESH, the Bank has already approved the spending of 8.8 million euros.

In terms of drought, the Electricity Distribution Operator OSHEE is also conducting energy purchasing procedures, whereas according to the data it is estimated that for the period July-October, a total of 86 million euros have been spent in total.

Scan Tv,  31.10.2017

Shqipëria do të varet në nëntor tërësisht nga importi I energjisë. Vetëm KESH ka shpenzuar për muajin e ardhshëm mbi 8.8 milionë euro për blerjen e një sasie 129 600 MWH energji. Kërkesa e lartë në tregje për energji për shkak të kushteve të pavaforshme hidrike por edhe rritja e konsumit kanë bërë që çmimet në bursë të vijnë në rritje.

KESH arriti të sigurojë energjinë me një çmim mestar rreth 68 euro/MË. Edhe në bursën e Hungarisë e cila është reference për blerjen e energjisë duket se çmimet kanë ardhur në rritje dhe parashikohet që I njëjti trend të ruhet edhe në javët në vazhdim.

Korporata Elektronenergjetike Shqiptare bleu energjinë për periudhën 1 nëntor deri më 30 nëntor me transhin e tretë të kredisë së Bankës Botërore parashikuar në Planin e Rimëkëmbjes për rastet e emergjencës.

Në dispozicion të KESH ishin 22.4 milionë euro nga kjo kredi dhe aktualisht janë shpenzuar rreth 21.5 milio në  milionë euro për tre muaj shtator, tetor dhe nëntor. Me importin e fundit duket se KESH përmbyll edhe pjesën e saj të importeve. Korporata ka qenë në vështirësi Financiare gjatë këtij viti për shkak të situatës hidrike me mungesë reshjesh ndërkohe që kohëve të fundit është mundurat që të bëjë optimizim përmes shitjes në pik dhe blerjes në fasha orare më të lira duke përfituar mijëra euro.

Procedura e prokurimit

KESH bëri me dije se për blerjen e energjisë së nëntorit nga 27 (njëzet e shtatë) kompani të ftuara 9 (nëntë) paraqitën oferta, konkretisht: GEN-I Tirana shpk, EFT AG, GSA sh.p.k, Albanian Energy Supplier sh.p.k, DEVOLL Hydropower sh.a, AYEN Energy Trading sh.a, Netëork for Trading doo Beograd, A & A Group sh.p.k, HSE doo.

Komisioni i Vlerësimit të Ofertave renditi ofertat duke nisur nga çmimet/njësi më të ulëta dhe kapacitetet përkatëse deri në sasinë e kërkuar nga KESH sh.a. dhe i dërgoi Bankës Botërore Raportin e Vlerësimit të Ofertave për dhënien e miratimit/”no objection”, sipas përcaktimeve të bëra në Manualin e Operimit.

Në fund është lidhur kontratë me të paktën tetë prej kompanive.

Revista Monitor,  31.10.2017

Sot nga ora 09.00-12.00 një pjesë e kryeqytetit do të jetë pa energji. OSHEE njofton qytetarët se nesër do të jenë pa energji disa zona për shkak se do të ndërhyhet në linjën 35kV L30-2 Sharre 220kV – Tec Kombinat. Ndërhyrja, sipas OSHEE do të bëhet për të parandaluar problemet e shpeshta, sidomos gjatë dimrit.

Zona qe mbeten pa energji ne Tirane / Ndroq, Pinet, Barzez, Zhurije, Peze e Madhe, Stacion Pompash, Vodafon Gro, Peze e Vogel, Peze Helmas, Zona Kashar (pjeserisht), Yrshek, Fushe Mezez, Ish Rruga Ura,

Zona prane Bregut te lumit, Laknas, Zona e Fushe Misto Mames, Sharre, Zona prane Kmy (pjeserisht), 3 Heronjte, Privat(Algrec), Yzberisht, Vaqarr, Kasalle, Vishaj, Damjan, Prush, Parafabrikatet, Qyteti Kombinat, Rr. Qelqit, Fabrika e Duhanit.

Shqiptarja.com  31.10.2017