info@energjia.al

Ditën e djeshme, kompania LG njoftoi se  do të hapë fabrikën më të madhe në Evropë të prodhimit të baterive litium-ion për makinat elektrike.

Sipas Reuters, kjo fabrikë do të hapet në vitin 2019-ën në Poloni dhe do të ketë një kapacitet prodhimi prej 100,000 bateri çdo vit.

Për ta krahasuar, duhet të marrim parasysh fabrikën më të madhe në botë për prodhimit e baterive në pronësi të Panasonic në Kinë e cila prodhon 200,000 bateri në vit.

Por sipas Elon Musk fabrika e tij Gigafactory do të prodhojë 500,000 baterinë vit.

LG do të shpenzojë afro 1.63 miliard dollar për fabrikën e cila do të ndërtohet në Wroclaw, 190 kilometër larg nga kufiri me Gjermaninë, shtëpinë e grupit Volkswagen i cili synon të investojë 20 miliard Euro në makinat elektrike deri më 2030-ën.

Scan Tv,  14.10.2017

Çmimet e naftës po qëndrojnë në rritje në sesionin e fundit të kësaj jave, pasi prodhimi i naftës bruto dhe rezervat në SHBA regjistruan rënie. Këto të dhëna sugjerojnë se, tregu po shkon drejt stabilizimit.

Gjithashtu, edhe të dhënat e forta mbi importet nga Kina kanë mbështetur çmimet. Me angazhimin e Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës për të ulur prodhimin, analistët shprehen se tregu po shkon me shpejtësi drejt stabilizimit.

Nafta Bruto Amerikane është rritur drejt 51 dollarëve për fuçi, ndërsa nafta Brent e Londrës po tregtohet pranë 56.7 dollarëve për fuçi. Rezervat e naftës bruto në Shtetet e Bashkuara ranë me 2.7 milionë fuçi, gjatë javës që u mbyll më 6 tetor, në totalin e 462.22 milionë fuçive, deklaroi Agjencia për Informimin mbi Energjinë.

Në anën tjetër, prodhimi i naftës ra me 81 mijë fuçi në ditë, në totalin e 9.48 milionë fuçive në ditë. Importet e forta nga Kina, që arritën në një mesatare prej 8.5 milionë fuçi në ditë, në periudhën Janar-Shtator, gjithashtu mbështetët çmimet e naftës. Kina është importuesi më i madh i naftës në botë.

Scan Tv,  14.10.2017

A draft law on the support for the power sector has been submitted to the Parliament, with the aim of increasing the electricity transmission capacity.

The draft provides for the granting of a loan for the project “400 kV transmission line Albania – Macedonia (Fier-Elbasan-Qafë Thane)”.

This project includes a number of key points:

Construction of a new line 400 Kv, Elbasan 2 – Bitola

Expansion of the 400 Kv Elbasan 2substation

Construction of a new 400 kV line, Elbasan 2 – Fier

Expansion of the 220 kV Fier substation

The loan amounting to 50 million euros will be given to the Transmission System Operator sh.a. This amount will be divided into two installments: a 30m-euro installment and a 20m-euro installment.

This loan will be used for investments in the electricity transmission infrastructure for the above-mentioned project, part of the East-West corridor.

Therefore, a direct connection of energy systems will be established between Albania and Macedonia.

Scan Tv,  14.10.2017

Rreth 8 mijë banorët e fshatrave Zharrëz, Frashër dhe Sheqishtë nuk do të përballen më me përmbytjet e përvitshme gjatë sezonit të shirave. Kompania Bankers Petroleum në bashkëpunim me Bashkinë Patos po kryejnë pastrimin dhe rehabilitimin e Përroit të Zharrzës me një vlerë totale investimi që arrin në mbi 120 mijë dollarë.

Kryetarja e Bashkisë së Patosit Rajmonda Balili thotë se kjo është një mundësi shumë e mirë për t’ju dhënë fund problemeve me përmbytjet.

“Fakti që burimet njerëzore, burimet financiare jo gjithmonë janë të mjaftueshme në bashki dhe nëpër pushtetet vendore. Ne jemi drejtuar Bankersit për të na ndihmuar financiarisht për projekte të ndryshme, por një nga ndërhyrjet ku kemi kërkuar është pastrami i përroit të Zharrzës. Unë gjej rastin t’a falenderoj Bankersin për këtë mbështetje që na ka dhënë në një bashkëfinancim të pastrimin e përroit të Zharrës me gjatësi prej 5 kilometrash dhe brenda një përiudhe të shkurtër besoj se do të arrijmë atë që kemi planifikuar, pra pastrimin e këtij 5 kilometërshit dhe ardhjen në kushtet dhe standartet të tilla që mos të shkaktoj ato problematike dhe ato përmbytje që ka shkaktuar gjithë këto vite”-tha Balili.

Përroi i Zharrzës që nis nga rezervuari i këtij fshati dhe kalon ndërmjet Zharrzës, Frashërit dhe Sheqishtës nuk është mirëmbajtur prej një periudhë 30-vjeçare. Sedimenti i depozituar dhe bimësia e rritur në të dy krahët e tij pengon rrjedhjen e ujrave të përroit dhe është shndërruar në një shqetësim të madh për banorët.

Vetëm gjatë shirave të dimrit të shkuar u përmbytën mbi 200 shtëpi si dhe 100 ha tokë në këto fshatra duke shkaktuar dëme të shumta materiale, në shtëpi, makineri bujqësore, por edhe në bagëti.

Përmes këtij investimi të rëndësishëm, këto fshatra nuk do të vuajnë më përmbytjet e dhjetëveçarëve të fundit.

 “Kështu që duke iu ardhur  në ndihmë të gjithë komunitetit të Zharrzës, nga pjesa ku fillon burimi  dhe deri në derdhjen në kanalin  “Dhia e Ngjalës”. Përfitojnë të gjithë fermerët dhe të gjithë banorët e njësisë administrative të Zharrzës. Përfitojmë edhe ne si drejtues të pushtetit vendor, sepse sigurisht do të jemi më të çliruar nga të gjitha këto ankesa dhe probleme, por do të jemi në vëmendje që të funksionoj i gjithë rrjeti I kullimit të kanaleve të para dhe të dyta”-ka përfunduar kryetarja e Bashkisë së Roskovecit Balili.

Për Bankers Petroleum mirëqenia e banorëve të zonave ku operon është një nga themelet e aktivitetit të saj. Përveç projekteve që kompania zhvillon vetë në komunitet, ajo vazhdimisht bashkëpunon me njësitë administrative për të mbështetur investime në përmirësimin e infrastrukturës, mjedisit, edukimit, etj.

Shqiptarja.com  14.10.2017