info@energjia.al

Ekspertët paralajmërojnë se përfundimi i gazsjellësit TAP dhe kaskadës së Devollit krijon një risk për ekonominë, atë të rënies së investimeve.

“Ky përbën një risk seriozi si për programin buxhetor ashtu dhe për objektivat e rritjes ekonomike gjatë këtyre katër viteve”, thotë Selami Xhepa, president Instituti “Pashko”.

“Nëse rënia e investimeve nuk do të kompensohet, atëherë objektivi që ka qeveria për rritje ekonomike 4-5 për qind s’mund të arrihet”, shprehet Arben Malaj, ish-ministër i Financave.

Nga viti i ardhshëm, TAP dhe Devolli pritet të ulin ritmin e investimeve. Kjo ishte arsyeja kryesore se pse FMN e uli parashikimin për rritjen ekonomike në 2018-ën nga 4.1 në 3.7 për qind.

“Kjo është një sfidë shumë e madhe që qeveria ka përpara për sa i përket tërheqjes së investimeve të huaja”, thotë ministri Ahmetaj.

Qeveria duket se e ka menduar një zgjidhje të përkohshme.

“Besoj se projekti 1 miliardë dollarë është një zgjidhje, pavarësisht pastaj kostove dhe përfitimeve që kanë projekte të tilla”, shprehet Arben Malaj.

Por ekspertët thonë se mbajtja e investimeve në nivele të larta kërkon një zgjidhje më të qëndrueshme.

“Zonat industriale dhe zonat ekonomike duhet të bëhen një realitet i prekshëm dhe që mbështetja e qeverisë për investime të rëndësishme prioritare, duhet të jetë më e prekshme”, thotë Selami Xhepa.

“Ne duhet të shfrytëzojmë çdo mundësi që ul kostot, ul procedurat, ul barrierat dhe të përsoset sistemi i gjyqësorit duke filluar nga reforma që ne kemi nisur, por që ka dështuar dhe që duhet rregulluar urgjentisht që ishte gjykimi administrativ. Nëse këto hallka për ta zgjidhur një problem shkurtohen, shumë më tepër shqiptar dhe shumë më tepër biznese do të marrin riskun për të investuar në ekonomi, pasi është një vend në rritje dhe ka potenciale më shumë se vendet e zhvilluara”, shprehet Arben Malaj.

Top Channel,  13.10.2017

Mbretëria e Bashkuar së shpejti mund të ketë dritë nga energjia që vjen nga mbeturinat.

Një kompani energjetike daneze po punon në makinat e reja të cilat ndajnë plehrat shtëpiake nga riciklimi, ndërkohë që shkatërrojnë materialet organike si ushqim për të krijuar energji nga biogazi i prodhuar nga ky proces.

Dong Energy A/S që drejton qindra turbina me erë në Detin e Veriut thotë se termocentrali i saj 30 kilometra jashtë Mançesterit është një nga të parët që përdor enzimat në një rrymë të tërë mbetjesh dhe pastaj e kombinon atë me teknologjinë e klasifikimit të riciklimit.

Kjo do të ishte e dobishme veçanërisht për qytetet ku hapësira kushton dhe apartamentet e vogla kanë vend vetëm për një kosh plehrash.

Procesi “është një opsion i dobishëm për autoritetet lokale dhe kompanitë e mbeturinave që nuk kanë përpunuar ende koleksione të veçanta për mbeturinat ushqimore”, tha Charlotte Morton, shefi ekzekutiv i Shoqatës Anaerobe të Djegies dhe Resurseve Biologjike.

Dong i cili tashmë po e ndryshon emrin në Oersted thotë se centrali në Northwhich do të përfundojë në fund të këtij viti me një kosto prej 95 milion $.

“Nëse gjithçka shkon mirë, kjo do të jetë një vitrinë e madhe që njerëzit nga e gjithë bota do të vijnë për ta parë,” tha Thomas Dalsgaard, nënkryetar ekzekutiv i energjisë termike dhe bioenergjisë në Dong.

Ky proces konsiston në katër hapa, ku në hapin e parë një thundër gjigante rrëshqet në një mal mbeturinash, në hapin e dytë plehrat pastrohen nga enzimat për 12 orë.

Në hapin e tretë lënda organike shkon në një fabrikë për tretje anaerobe, ku mund të përdoret për të krijuar energji elektrike.

Dhe në hapin e katërt Materialet e mbetura dhe të ripërdorshme klasifikohen në kategori të ndryshme të tilla si metalet me ngjyra dhe plastika.

Scan TV,  13.10.2017

Rafineritë e arit në Zvicër mund të marrin në konsideratë fillimin e një programi riciklimi.

Shkencëtarët në Institutin Federal të Shkencës dhe Teknologjisë ujore vlerësojnë se rreth 43 kilogram ar me vlerë 1.8 milion dollar kalojnë çdo vit në ujërat e ndotura të vendit.

Në disa zona në rajonin jugor të Ticino, “përqendrimet e arit në llumrat e ujërave të zeza janë mjaft të larta për shërim potencialisht të vlefshëm”, thanë hulumtuesit në një raport të botuar të martën.

Studimi që përfshinte 64 impiante për trajtimin e ujit gjeti rreth 3000 kilogram argjend që është ekuivalente me rreth 1.7 milion dollar që do të humbisnin çdo vit nga industritë kimike dhe mjekësore.

Zvicra është qendër kryesore e rafinimit të artë. Rreth 70 për qind e arit në botë kalon mesatarisht çdo vit në rafineritë e vendit.

Scan Tv,  13.10.2017

Çmimet e naftës i janë rikthyer humbjeve në sesionin e sotëm, pas tre ditësh në rritje, pasi rezervat e karburanteve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës u rritën gjatë javës së kaluar, pavarësisht përpjekjeve të OPEC për të ulur prodhimin.

Nafta Bruto amerikane po tregtohet pranë 51 dollarëve për fuçi, ndërsa nafta Brent e Londrës tregtohet pranë 56.6 dollarëve për fuçi.

Që nga fillimi i këtij viti, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës dhe disa vende të tjera, duke përfshirë Rusinë, kanë rënë dakord të ulin prodhimin me 1.8 milionë fuçi në ditë, në përpjekje për të mbështetur çmimet.

Gjithsesi, kjo marrëveshje ka ndihmuar që çmimet në rriten nga 35 dollarë në fillim të vitit 2016, në mbi 50 dollarë aktualisht.

Përpjekjet e OPEC për të rritur çmimet janë dëmtuar nga prodhimi i lartë i naftës argjilore në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që mund ta detyrojë OPEC të shtyjë marrëveshjen përtej marsit të vitit të ardhshëm.

Përsa i përket të dhënave ekonomike, rezervat e naftës Bruto në Shtetet e Bashkuara u rritën me 3.1 milionë fuçi, gjatë javës së kaluar në 468.5 milionë fuçi.

Ndërsa në terma afatgjatë, Goldman Sachs parashikon se, çmimi mesatar i naftës Brent të Londrës, gjatë vitit 2018, do të jetë 58 dollarë për fuçi.

Scan Tv,  13.10.2017

VENDIM Nr. 539,

datë 9.10.2017

PËR MBËSHTETJEN FINANCIARE TË SEKTORIT TË ENERGJISË PËR BLERJE NGA IMPORTI TË ENERGJISË ELEKTRIKE, PËR VITIN 2017

Në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës, të neneve 5 dhe 45, të ligjit nr. 9936, datë 26.6.2008, “Për menaxhimin e sistemit buxhetor në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar, dhe të nenit 13, të ligjit nr. 130/2016, “Për buxhetin e vitit 2017”, të ndryshuar, me propozimin e ministrit të Financave dhe Ekonomisë, Këshilli i Ministrave

VENDOSI:

1. Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, që përfaqëson ministrinë e linjës dhe aksionarin e vetëm të shoqërisë OSHEE sh.a., t’i jepet një hua afatshkurtër me vlerë 1 000 000 000 (një miliard) lekë, për t’u përdorur nga OSHEE sh.a., për sigurimin e blerjes së energjisë elektrike për furnizimin e konsumatorëve deri më 31.12.2017.

2. Kushtet e huas përcaktohen në marrëveshjen e nënshkruar ndërmjet Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë dhe OSHEE sh.a.

3. Efekti financiar, i parashikuar në pikën 1 të këtij vendimi, të përballohet nga fondi rezervë i buxhetit të shtetit, parashikuar për emergjenca natyrore, i miratuar për vitin 2017.

4. Ngarkohen Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë për zbatimin e këtij vendimi.

Ky vendim hyn në fuqi menjëherë dhe botohet në Fletoren Zyrtare.

KRYEMINISTRI Edi Rama

energjia.al  13.10.2017

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë raportoi se kërkesa dhe oferta globale e naftës do të arrijë në ekuilibër vitin që vjen, për shkak se rritja e konsumit do të ndihmojë në uljen e inventarëve gjigantë si dhe do të kompensojë për rritjen e prodhimit.

Në raportin mujor, agjencia me seli në Paris, bëri të ditur se e pret kërkesën botërore për naftë në rritje me 1.6 milionë fuçi në ditë gjatë 2017-ës, duke u tkurrur në 1.4 milionë në vitin që vjen.

“Gjatë 2018-ës, në pjesën më të madhe të vitit, tregu do të jetë i balancuar, duke supozuar se pakti i OPEC për uljen e prodhimit nuk ndryshon dhe duke u bazuar në kushtet normale të motit”,deklaron agjencia.

Inventarët tregtarë kanë rënë për të tretin tremujor këtë vit. Inventarët në vendet e industrializuara ranë me 14.2 milionë fuçi në një total prej 3.015 miliardë për muajin Gusht, duke lënë një suficit prej 170 milionë fuçi sipër mesatares 5-vjeçare, raporton agjencia.

Oferta nga OPEC ishte e pandryshuar në Shtator, në 32.65 milionë fuçi në ditë, që nënkupton se përputhshmëria e kartelit me paktin ka qëndruar në 88% muajin e kaluar dhe në 86% deri më tani për vitin.

“Është bërë punë drejt stabilizimit të tregut, por për të vazhduar në këtë ritëm do të kërkohet më shumë disiplinë në vitin 2018”, deklaron Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Scan Tv,  13.10.2017

Depozitohet në Kuvend projektligji për mbështetjen e sektorit elektroenergjetik, me synim rritjen e kapaciteteve të transmetimit të energjisë elektrike. Kështu, projektligji parashikon dhënien e një huaje për projektin “Linja e transmetimit 400 kV Shqipëri – Maqedoni (Fier-Elbasan-Qafë Thanë)”. Ky projekt përfshin në sërë pikash kyçe:

Ndërtimin e linjës së re ajrore 400 Kv, Elbasan 2 – Manastir

Zgjerimin e nënstacionit 400 Kv Elbasan 2

Ndërtimin e linjës së re ajrore 400 kV, Elbasan 2 – Fier

Zgjerimin e nënstacionit 220 kV Fier

Huaja që arrin vlerën 50 milionë euro do t’i jepet Operatorit të Sistemit të Transmetimi sh.a. Kjo shumë do të ndahet në dy këste: një këst prej 30 milionë eurosh dhe një këst prej 20 milionë eurosh.

Kjo hua do të përdoret për investime në infrastrukturën e transmetimit të energjisë elektrike për projektin e përmendur më lart, pjesë e korridorit Lindje –  Perëndim. Kështu, do të mundësohet një lidhje direkte e sistemeve të energjisë midis Shqipërisë dhe Maqedonisë.

Scan Tv,  13.10.2017