info@energjia.al

Qeveria e Kosovës në mbledhjen sotme ka aprovuar  Strategjinë e Energjisë së Kosovës 2017-2026, të cilën e ka prezantuar Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, me ç’rast tha se ky dokument synon krijimin e një sektori të zhvilluar të energjisë, të padëmshëm për mjedisin dhe shëndetin, në mbështetje të zhvillimit të qëndrueshëm ekonomik dhe mirëqenies shoqërore në Kosovë në kuadër të një tregu të lirë dhe konkurrues të energjisë.

Po ashtu, Ministri Lluka ka propozuar për miratim Koncept Dokumentin për Ndërmarrje Publike, që ka për qëllim ndryshimin e kornizës së re ligjore primare dhe sekondare për sa i përket Ndërmarrjeve Publike, duke thënë se MZHE ka punuar intensivisht në hartimin e këtij dokumenti, me përkrahjen edhe të donatorëve siç është IFC.

“Kjo do të definojë detyrat dhe përgjegjësitë e mekanizmave që ushtrojnë këtë të drejtë dhe ngritjen e nivelit të llogaridhënies lidhur me performancën e NP-ve. Hartimi i Ligjit të ri dhe akteve nënligjore të reja, do të mundëson harmonizimin e planeve të bizneseve të ndërmarrjeve me politikat e përgjithshme zhvillimore dhe ato sektoriale, rritjen e efikasitetit dhe kualitetit në qeverisje të Ndërmarrjeve Publike, arritjen e nivelit më të lartë të transparencës së Ndërmarrjeve Publike si dhe mundëson rritjen e nivelit të besueshmërisë më të lartë të konsumatorëve/ klientëve”, tha kreu i MZHE-së.

Duke folur për Strategjinë së Energjisë, kreu i MZHE-së, tha se krahas angazhimeve për arritjen e sigurisë së furnizimit me energji elektrike, Qeveria me mbështetjen edhe të institucioneve tjera shtetërore, institucioneve ndërkombëtare dhe donatorëve, do të angazhohet që të zbatojë praktikat  më të mira të vendeve të ngjashme me Kosovën, për trajtimin e komuniteteve të prekura nga aktivitetet e prodhimit të energjisë elektrike.

Për fund, Ministri Lluka potencoi se ky dokument strategjik plotëson të gjitha kriteret për të qenë një udhërrëfyes i qartë i politikave dhjetëvjeçare të Kosovës për sektorin e energjisë, dhe me kërkesë te ministrit Lluka, kabineti qeveritar aprovoi këtë dokument mjaftë të rëndësishëm.

Ndryshe, me qëllim të përgatitjes së debatit në Qeveri, është emëruar Komisionin Ministror për NP,  bazuar në neni 5 të Ligjit për Ndërmarrjet Publike, që obligim ka paraqitjen e  propozimeve ose vërejtje mbi çështjet e NP-ve.

Telegrafi,  07.10.2017

Porto Riko doli e rrënuar nga uragani “Maria”, teksa pjesë të tëra të territorit ishullor mbetën pa energji elektrike, por duket se edhe për territorin amerikan ka shpresë.

Shpresa vjen nga sipërmarrësi i energjisë së rinovueshme, Elon Musk, i cili është shprehur se mund ta rindërtojë të gjithë infrastrukturën elektrike të shkatërruar të Porto Rikos, përmes teknologjisë së paneleve diellore.

Musk tha përmes “Twitter”-it se teknologjia e tij, që ofron energji për disa ishuj të tjerë më të vegjël, mund të shërbejë edhe për Porto Rikon. Guvernatori i ishullit iu përgjigj propozimit të Musk, duke e ftuar atë për bisedime.

“Nëse ti dëshiron t’i tregosh botës fuqinë dhe kapacitetet e teknologjisë tënde Tesla, atëherë Porto Riko mund të jetë mundësia më e mirë për projektin-pilot”, deklaroi guvernatori i Porto Rikos, Ricardo Rossello.

Kompania “Tesla” e Musk është e njohur për makinat e saj elektrike, por pjesë e kësaj korporate është edhe “SolarCity”, një firmë panelesh diellore e specializuar në ruajtjen me eficencë të lartë të elektricitetit.

Kompania thotë se u ka ofruar shërbim energjie elektrike disa ishujve të vegjël, siç është edhe Ta’u, në Samoan amerikane. Atje është instaluar një rrjet panelesh diellore që mund të japë energji për të gjithë ishullin dhe mund të ruajë mjaftueshëm energji për 3 ditë, nëse moti do të jetë pa diell.

“Ekipi i Teslas e ka bërë këtë për disa ishuj më të vegjël anembanë botës, megjithatë nuk ka një kufi kapaciteti, kështu që mund të bëhet edhe për Porto Rikon gjithashtu”, shkroi në “Twitter” Musk.

Por ai shtoi se një projekt i tillë do të donte edhe mbështetjen e Porto Rikos, gjë për të cilën guvernatori duket i hapur të diskutojë.

Top Channel,  07.10.2017

Me datë 5 tetor 2017, Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) mori pjesë në ceremoninë e përurimit të shkollës së rikonstruktuar “Thanas Ikonomi” në fshatin Grecalli, Fier. TAP ka investuar për rikonstruksionin e kësaj shkolle rreth 340,000 euro, si pjesë e Investimeve Sociale dhe Mjedisore. Punimet përfshijnë rikonstruksionin e plotë të godinës dhe pajisjen e klasave me mjetet e nevojshme për zhvillimin e mësimit.

Të pranishëm në ceremoninë e përurimit ishin drejtues të TAP, Kryetari i Bashkisë së Fierit dhe përfaqësues nga Drejtoria Rajonale Arsimore e Fierit. Nxënësit e shkollës, me rastin e ceremonisë së përurimit, organizuan një spektakël të vogël artistik me valle tradicionale të zonës së Fierit dhe këngë. Gjithashtu ishte përgatitur edhe një ekspozitë me foto nga shkolla para rikonstruksionit.

“Deri para disa kohësh kjo godinë mund të ishte gjithçka përveçse shkollë. Ka qenë mbështetja e menjëhershme e TAP që e ka kthyer në jetë këtë shkollë të rrënuar e të harruar prej vitesh. Sot kjo shkollë është një hap përpara shkollave të qytetit. Standardet e përdorura nga TAP në rikonstruksionin e kësaj shkolle ne do t’i kthejmë në një manual për rikonstruksionin e shkollave të tjera.” tha Kryetari i Bashkisë së Fierit, Armando Subashi.

Mbi 210 nxënës të shkollës “Thanas Ikonomi” tashmë do të mësojnë në kushte shumë të mira dhe të sigurtë. Një vëmendje të veçantë gjatë rikonstruksionit i është kushtuar efiçencës në përdorimin e energjisë duke bërë izolimin termik të godinës dy-katëshe.

Shkolla është pajisur me sistem alarmi për zjarrin, duke e bërë një ndër shkollat e para me një sistem të tillë. Gjithashtu shkollës i janë shtuar edhe shkallë për dalje emergjence duke ofruar standardet më të larta të sigurisë.

Puna për rikonstruksionin e shkollës zgjati rreth katër muaj dhe për të punuan rreth 70 punëtorë. Punimet u realizuan nga kompania shqiptare Agbes dhe u mbikëqyrën nga Abkons, kontraktor i TAP.

energjia.al  07.10.2017

Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) njofton se Shkelqim Bozgo, Menaxher i TAP për Shqipërinë, pas gati katër vitesh në drejtim të zyrës në Shqipëri, nuk është më pjesë e TAP.

Luca Schieppati, Drejtor i Përgjithshëm i TAP, tha: “Dëshiroj të falënderoj Shkëlqimin për kontributin e tij të madh gjatë drejtimit të TAP dhe ngritjen e zyrës së Tiranës deri në nivelin aktual. Me më shumë se 2’000 njerëz punojnë aktualisht për projektin në Shqipëri, TAP do të vazhdojë të mbështesë ndërtimin e tregut të gazit në vend.”

Duke hyrë në fazën finale të projektit, prioriteti ynë mbetet përgatitja për fazën komerciale dhe operacionale për gazin e parë që do të transportohet nga Shah Deniz ll. Pozicioni i Menaxherit të TAP në Shqipërinë do të mbahet përkohësisht nga Ulrike Andres, Drejtoreshë për Tregtinë dhe Marrëdhëniet me Jashtë, deri sa të zgjidhet Menaxheri i ri për Shqipërinë.

energjia.al  07.10.2017