info@energjia.al
Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG announced today that Shkelqim Bozgo, Country Manager for TAP AG, following nearly four years at the helm of TAP’s Albania Country Office, has left the Company today.

Luca Schieppati, Managing Director at TAP, commented: “I would like to thank Shkelqim for his great contribution to TAP during his tenure here and particularly, for building up the TAP Albania Country Office into what it is today. With more than 2,000 people currently working on the TAP project in Albania, TAP will continue to contribute to building and supporting the development of Albania’s gas market.

As we enter the final phase in the project, our priority remains to focus on preparing for commercial and operational readiness to receive first gas from Shah Deniz II in 2020. TAP Albania’s Country Office will be headed by Ulrike Andres, Commercial & External Affairs Director in the interim, until a new Country Manager has been appointed.”

energjia.al  06.10.2017

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka bërë një pasqyrim të investimeve aktuale që po bëhen në rrjetin elektrik në zonën e Laprakës.

Një investim prej 2 milionë dollarësh do të shkojnë në ndërtimin e rrjetit të ri elektrik, duke zëvendësuar pas 40 vitesh linjat e vjetra 6 kV me rrjet 20 kV.

Kjo do të sjellë një përmirësim të shërbimit për rreth 10 mijë banorë në zonat si: Stacioni i Trenit, Rruga Jordan Misja, blloku pranë Hipotekës, një pjesë e zonës së Don Boskos dhe pothuajse gjithë zona e Laprakës.

Sipas të dhënave të OSHEE, projekti parashikon shtrirjen e 20 kilometrave kabëll të ri dhe ndërtimin e 28 kabinave elektrike.

Scan Tv,  06.10.2017

Ish-studenti i programit Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Diplomaci në nivelin master, Feim Brava, tashmë pjesë e stafit të UBT-së, ka filluar të prodhojë diçka të veçantë për tregun tonë, por edhe më gjerë.

Për herë të parë në Kosovë, ai ka krijuar fabrikën “ Euro Panel”, në Obiliq, që merret me prodhimin e paneleve.

Sipas tij, panelet janë produkte shumë të kërkuara në tregun vendor e ndërkombëtar dhe po përdoren me të madhe në ndërtimtari, andaj përmes prodhimit të tyre në kompaninë e tij, ai po synon ta mbulojë tregun vendor, por edhe atë ndërkombëtar.

“Çdo vit në Kosovë importohen në vlerë tregtare rreth 10 milionë euro panele nga vendet e ndryshme të botës, kurse tash, ne jemi prodhuesit e vetëm të paneleve në Kosovë dhe regjion”, tregoi Brava, teksa shtoi se ka zgjedhur pa asnjë ngurrim t’i punësojë studentët e UBT-së, sepse sipas tij, i plotësojnë të gjitha kriteret që kërkohen në tregun e punës.

“UBT është një nga institucionet që i aftëson studentët për tregun e punës. Jam jashtëzakonisht i kënaqur dhe besoj se ky bashkëpunim do të funksionojë shumë mirë sepse UBT ka qenë njëra nga mundësitë më të mëdha për mua, veçanërisht falë bashkëpunimit me rektorin Edmond Hajrizi”.

Ndonëse niveli i ulët i punësimit të të rinjve kosovarë është në shifra të ulëta, ish-studenti Brava ka siguruar punë edhe për dhjetëra studentë të UBT-së, të cilët janë duke ndërtuar karrierë në profesionin e tyre.

Njëri ndër studentët e punësuar në kompani, Gentrit Makolli tha se asnjëherë nuk e kishte menduar se do të mund të punësohet ende pa i përfunduar studimet.

“Kjo është një mundësi shumë e mirë për ta dëshmuar veten, por edhe me siguruar të ardhura sepse kur filluam fakultetin para tri viteve, nuk kam menduar që do të jetë kaq e thjeshtë të punësohesh”, tregoi studenti Makolli.

Rreth 90% e studentëve dhe ish-studentëve të UBT-së, kanë arritur të punësohen nëpër kompani të ndryshme, por edhe të krijojnë kompanitë e tyre, duke gjeneruar vende pune jo vetëm për veten, por edhe për të tjerët.

Telegrafi,  06.10.2017

Gjatë ditës të sotme, çmimet e naftës janë regjistruar në rritje, duke konfirmuar trendin e sesionit të kaluar. Në këtë rubrikë ju njohim me ndryshimin e çmimit të naftës në tregjet ndërkombëtare dhe ju tregojmë çmimin real me shumicë, me të cilin nafta del sot nga dy portet kryesore të vendit, në varësi të tendencës së çmimeve gjatë ditës së djeshme.

Rritja e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare gjatë sesionit të kaluar është reflektuar edhe në tregun vendas gjatë sesionit të sotëm.

Gjatë ditës së sotme, nafta me shumicë në dy portet e vendit shitet me 145.07 lekë për litër, nërritje me 1.05% në krahasim me sesionin e kaluar. Çmimi i pasqyruar është aktual dhe i referohet vetëm ditës së sotme.

Luhatjet në çmimin e shumicës, përveç çmimit me të cilin kuotohet në bursë, vijnë edhe në bazë të kostove të transportit, cilësisë së produktit të zhdoganuar, kursit të këmbimit ndërmjet dollarit dhe lekut, si dhe barrës  shtetërore, që sot fiksohet në rreth 91.1 lekë për litër, ose 67% e çmimit total.

Këto të dhëna i referohen çmimit përfundimtar me të cilin nafta futet në tregun me pakicë, dhe jo çmimit me të cilin shitet në pikat e karburantit.

Scan Tv,  06.10.2017

Korporata Elektroenergjetike Shqiptare ka hapur procedurën e shit-blerjes së energjisë elektrike për periudhën kohore 8-31 tetor.

Procedura për shitblerje ekonomike bëhet për një sasi të vogel prej 17,800 MWh, ndërkohë që afati i fundit për dorëzimin e ofertave është ora 20:00 e datës 6 tetor.

Kryerja e kësaj procedure synon përfitimin nga diferenca e çmimit të shitjes me atë të blerjes, që do të thotë se e njëjta sasi energjie do të blihet dhe shitet në profile të ndryshme orare.

Referuar njoftimit të KESH, shitja e energjisë bëhet për fashën orare 18:00-21:00, ndërsa blerja për orën 7:00-24:00.

Ndërkohë që, referuar legjislacionit në fuqi blerja bëhet me çmim më të ulët se shitja, duke siguruar të ardhura shtesë për Korporatën Elektorenergjetike Shqiptare.

Kjo edhe në kushtet kur mungesa e rreshjeve të shiut ka përkeqësuar situatën financiare të kësaj, duke u reflektuar në uljen e të ardhurave me 2.4 miliard lekë në raport me parashikimet.

Për muajin tetor KESH bleu 111.750 mwh energji elektrike, me një çmim mesatar prej 50.85 euro/ mwh. Ndërkaq, korporata garanton se në aspektin sasior nuk cenohet volumi i energjisë që është destinuar për të furnizuar Operatorin e Shpërndarjes së Energjisë Elektrike.

Scan Tv,  06.10.2017