info@energjia.al

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike njofton se për arsye të investimeve do të mbetet pa energji një pjesë e zonës së Liqenit të Thatë nga ora 10:30 deri në 14:00.

OSHEE njofton banorët e zonës që të marrin masat për pjesën e ditës që do të mbeten pa energji elektrike.

Në pjesën e rrjetit te zona e Liqenit të Thatë janë duke u kryer disa investime nga OSHEE.

Shqiptarja.com  11.04.2017

Policia Rrugore e Durrësit ka arrestuar në flagrancë një 25-vjeçare pasi gjatë natës është konstatuar duke kryer shkelje të qarkullimit rrugor.

Në prangat e bluve ka rënë Sadjona Dervishi, banuese në Durrës.

Ajo rreth orës 23:40,në autostradën Durrës–Tiranë, tek një karburant, duke drejtuar automjetin tip Benz ka humbur kontrollin e mjetit duke u futur brenda në karburant dhe më pas është përplasur me reklamat e tij.

Për pasojë është dëmtuar vetë e reja, e cila ndodhet në Spitalin Rajonal Durrës nën kujdesin e mjekëve.

Gjatë testit të alkoolit rezultoi se Dervishi ishte në gjendje të dehur.

Materialet I kaluan Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Durrës për veprime të mëtejshme për veprën penale “Shkelja e rregullave të qarkullimit rrugor”dhe”Drejtimi i automjeteve në mënyrë të parregullt”.

Shqiptarja.com  11.04.2017

K151 familje të fshatit Ruvc të Lipjanit tashmë kanë rrjet të ri elektrik, që mundëson rryma të jetë më e fortë, shërbimet më kualitative dhe të bëjnë  biznes më lehtë.

Tensioni i ulët, shtyllat elektrike, rrjeti i vjetër, nuk do të jetë më problem për banorët e fshatit Ruvc i Vjetër të Lipjanit. Me punimet në rrjetin energjetik që ka bërë KEDS-i, problemi është zgjidhur për shumë dekada të ardhshme.

Gjithkund të bien në sy shtyllat e reja dhe përçues të fortë elektrik. Me këtë pamje të re energjetike, tash “Ruvci nuk është më i vjetër, por i ri”.

Asgjë nuk është si më parë, shprehen të gëzuar banorët.

“Ndryshimi është 100 për qind, rrjeti është i ri, rryma ma e fortë dhe biznesin e punojmë më lehtë. Më parë na është dashur që lopët t’i mjelim me dorë, tash po përdorim makinën dhe qumështin e dërgojmë me kohë të kompania e qumështit Bylmeti, është puna me të cilën ne jetojmë”, thotë Liridon Hajdini, banor i fshatit.

Gjatë realizimit të punimeve në projektin Ruvc i Vjetër është bërë implementimi i shtyllave të tensionit të ulët, 20 shtylla të tensionit të mesëm, 6363 m rrjet i tensionit të ulët, 800m rrjet i tensionit të mesëm, 1 trafoblindë me fuqi të transformatorit 630 kVA.

Me vendosjen e kabllove bistek është rritur edhe siguria e konsumatorëve për tensionin e ulët.

Numri i familjeve të cilët kanë përfituar nga realizimi i këtij projekti është 151.
Gjatë këtij projekti është bërë edhe demontimi i rrjetit të vjetër që kanë qenë më parë.

Kompania Kosovare për Distribuim dhe Furnizim me Energji Elektrike, sikur në tërë Kosovën edhe në këtë rast po aplikon MasterPlanin 10-vjeçar, që u jep përparësi zonave me rënie të mëdha të tensionit. Edhe ky investim është në kuadër të përmirësimit të shërbimeve kualitative të konsumatorëve dhe zvogëlimin e humbjeve.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  11.04.2017

Zëvendës Ministri i Energjisë dhe Industrisë z.Ilir Bejtja ishte sot i pranishëm në Komisionin për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e  Njeriut, ku prezantoi para deputetëve të pranishëm projektligjin  “Për ratifikimin e marrëveshjes së ndryshimit midis Republikës së Shqipërisë, duke vepruar nëpërmjet Këshillit të Ministrave dhe Trans Adriatic Pipeline ag lidhur me marrëveshjen me qeverinë e vendit pritës”.

Z.Bejtja shpjegoi para të pranishmëve qëllimin e këtij projektligji, si dhe objektivat që synohen  të arrihen. Ai u shpreh se ky projektligj propozohet me qëllim ratifikimin e marrëveshjes nga ana e Kuvendit të Republikës së Shqipërisë.

“Kjo marrëveshje është miratuar në parim nga Këshilli i Ministrave me Vendimin nr. 86, datë 8.2.2017 dhe është nënshkruar nga palët më datë 1.3.2017. Kuvendi me anë të ligjit nr. 116/2013, ka ratifikuar Marrëveshjen me qeverinë e vendit pritës ndërmjet Republikës së Shqipërisë, duke vepruar nëpërmjet Këshillit të Ministrave, dhe Trans Adriatik Pipeline Ag, lidhur me projektin e gazsjellësit Trans Adriatik (projekti TAP), si dhe Marrëveshjen ndërmjet Republikës së Shqipërisë, përfaqësuar nga Këshilli i Ministrave, dhe Trans Adriatik Pipeline AG, në lidhje me projektin e gazsjellësit Trans Adriatik . Projekti TAP është parashikuar të kalojë në territorin e tre shteteve dhe në këtë kuptim, marrëveshja me qeverinë e vendit pritës parashikohej të miratohej me secilën nga shtetet pritëse (Shqipëri, Greqi dhe Itali nëse do të ketë)”, u shpreh Zëvendës Ministri.

Duke sqaruar përparësitë, problematikat, si dhe efektet e pritshme të këtij projektvendimi Z.Bejtja nënvizoi se komponent i përfitimeve nga implementimi i këtij projekti të rëndësishëm janë edhe përfitimet lokale, që përfaqësohen nga investimet që do të bëjë në interes të komunitetit lokal shoqëria TAP dhe përfitimet për zhvillimin e tregut të gazit në Shqipëri.

“Duke marrë në konsideratë se marrëveshja me qeverinë e vendit pritës ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe TAP ag, përfaqësonte marrëveshjen e parë të TAP me një shtet të vendit pritës, me qëllim që kushtet e kësaj marrëveshje të mos ishin më pak të favorshme se kushtet e marrëveshjeve që do të nënshkruheshin e miratoheshin nga Greqia, në një kohë më të vonë, palët, pra Republika e Shqipërisë e përfaqësuar nga Këshilli i Ministrave dhe Shoqëria TAP a.g nënshkruan Marrëveshjen Krahasuese (Referuese) ose Benchmarking Agreement, e ratifikuar me ligjin 116/2013, ku në pikën 2 të saj u përcaktua që nëse marrëveshja me shtetin grek do të kishte parashikime që i siguronin Greqisë tarifa apo nivele tatimesh më të larta (me kusht që të mos jenë parashikuar si të tilla në legjislacionin e tyre të brendshëm), MQP të mund të ndryshohet nga palët, me qëllim përafrimin e saj me MQP-në e Greqisë për sa u përket çështjeve specifike financiare dhe tatimore në përputhje me parashikimet e Marrëveshjes Referuese”, sqaroi më tutje ai.

Z.Bejtja tha se parashikohet që menjëherë pas datës së nënshkrimit të Marrëveshjes Krahasuese, palët do të angazhohen në mirëbesim dhe në mënyrë bashkëpunuese për hartimin e plotë të Marrëveshjes së Angazhimit për Zhvillimin e Tregjeve të Gazit dhe Marrëveshjes për përfitimet vendase.

energjia.al  11.04.2017

Një ‘Fast Food’ në kryeqytet është përfshirë nga flakët mesditën e sotme.

‘Fast Food’ ndodhet në rrugën e Elbasanit. Mësohet se shkak kanë qenë disa kabllo që janë përfshirë nga flakët.

Nga zjarri nuk pati të lënduar e ndërsa raportohet për dëme të vogla materiale.

Shqiptarja.com  11.04.2017

Kryetari i Komisionit të Ekonomisë, Erjon Braçe flet në një intervistë të gjatë për gazetarin Enio Civici. Çfarë po ndodh me rritjen ekonomike? Kush do të zëvëndësojë TAP në bilancin e investimeve të huaja? Sa po ndikon vetting-u në të bërin biznes në Shqipëri?

Kryetari i Komisionit të Ekonomisë, Erjon Braçe: “Kini parasysh se nga u nisëm. Po të nisesh nga ajo situatë që ne kishim, me klimën e biznesit së pari dhe veçanërisht me atë që ishte marrëdhënie e drejtpërdrejtë midis qeverisë dhe kompanive private në këtë vend, borxhit të jashtëzakonshëm dhe të shtuar dhe ende të pazbardhur përfundimisht deri në qindarkën e fundit apo ende të papaguara deri në qindarkën e fundit përkundrejt sipërmarrjes, natyrisht që e vështirë është që të marrësh më tepër se sa kaq. E vështirë sepse:

E para, klima e biznesit e bën një investitor të huaj të mendohet mirë para se sa të vijë në Shqipëri. E dyta, më ngushtë se sa klima e biznesit marrëdhëniet apo garancitë juridike që duhet t’i japë një pushtet drejtësisë, i pavarur, funksional, dhe natyrisht i ndershëm, i pa korruptuar, janë A-ja e çdo investitori të huaj që vjen në territorin e Republikës së Shqipërisë apo kudo qoftë. Është e vështirë të flasësh me të kur garancitë burojnë nga një deputet, nga një ministër, burojnë qoftë edhe nga një ekzekutiv që është njëra palë, dhe nuk vijnë nga garant të përbotshëm institucional siç janë gjykatat siç është sistemi i drejtësisë.

E treta që është akoma më e rëndësishme, situata ekonomike që ishte në tërësi në vitin 2013, kur ne morëm vendin. Me trend rënës të rritjes ekonomike dhe pa ndonjë shpresë rikuperimi në vitin në vijim, natyrisht që e bënte të stepej investitorin e huaj më të devotshëm, më optimist që të investonte në Shqipëri.

Them të gjitha këto, duke pasur parasysh të gjithë treguesit, veçanërisht dhe reformat që kemi ndërmarrë në fushën e përmirësimit të klimës së biznesit, natyrisht që tani është momenti që një sërë tentativash për investime të huaja të drejtpërdrejta në Shqipëri të fillojnë të maturohen për t’u kthyer në vepra reale në territorin e Republikës së Shqipërisë, dhe natyrisht se cila prej tyre do dhe kohën e vetë.

Por pa asnjë lloj diskutimi, që sektori energjetik në Shqipëri, përfshirë hidrokarburet, përfshirë veprat madhore hidro, energjetike apo dhe termo (nesër, pasnesër), apo edhe ato që vijnë nga energjia e gjelbër, etj me radhë, do ta udhëheqë ende ritmin e investimeve të huaja të drejtpërdrejta në Shqipëri.

Është e vetmja pasuri që kemi. Këto investime bazohen fort tek burimet kombëtare, qoftë nafta, qoftë energjia. Ajo që mua më dhëmb në këtë histori, pra në historinë e investimeve të huaja direkte ka të bëjë me sektorin minerar, veçanërisht tek mineraret e forta.

Po mbetet në vijimësi një sektor që nuk po thith investime të huaja të mëdha, strategjike, serioze, dhe nuk po shkon drejt asaj që është jetike për ne, tek përpunimi këtu në vend. Kjo mbetet edhe për sektorin e hidrokarbureve si problem madhor i investimeve të huaja.

Tashmë kërkon vëmendje të shtuar dhe të fokusuar drejtpërdrejt këtu, përndryshe në do vazhdojmë të shesim lëndë, siç po shesim për naftën, ç’del direkt nga toka, pa asnjë lloj vlere të shtuar, për shkak përpunimit të munguar, për shkak të dështimit të të gjitha iniciativave në privatizimin e këtij sektori, në privatizimin e sektorit të përpunimit të naftës.

Dhe e njëjta histori është edhe në sektorin e përpunimit të mineraleve, ne vazhdojmë të shesim gur (të themi realisht), shesim gur nga kromi, nga bakri, dhe nuk përpunojmë në vend.

Unë mendoj që tani është momenti, që ne të thithim investime të huaja për përpunim. Shpresoj shumë që institucionet, qeveria, ministritë respektive, ajo e industrisë, ajo e ekonomisë, etj me radhë, duhet të bëjnë një super sforco për të thithur investitorë të cilët merren me përpunimin e produkteve që dalin drejtpërdrejtë nga mineralet sot, qoftë nga nafta, qoftë nga mineralet e ngurta.

Sepse jemi nevojtarë, pa diskutim tek eksporti i produkteve që prodhohen ne vendin tonë me vlerë të shtuar më të madhe se ajo që po eksportojmë sot, si naftë bruto, apo si minerale të po këtij karakteri”.

Scan Tv,  10.04.2017