info@energjia.al

Vetëm një javë pas shpalljes së kompanisë fituese për koncesionin e hidrocentralit të Gurit të Bardhë Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka dhënë një tjetër koncesion. Bëhet fjalë për kontratën me objekt dhënie me koncesion Ndërtimi i “Kaskadës së Hidrocentraleve mbi lumin Shushicë”.

Kjo parashikon ndërtimin e hidrocentraleve në rrjedhën e lumit Shushicë në qarkun e Vlorës. Kaskada përfshin zonën midis fshatrave Brataj dhe Drashovicë që ndodhen në afërsi të brigjeve të lumit Shushica.

Kaskada e hidrocentraleve do të zhvillohet midis kuotave 200.00 m.m.n.d – 58.00 m.m.n.d. Kohëzgjatja e kontratës do të jetë 35 vjet dhe kompania  fituese është një bashkim i përkohshëm i shoqërive “GR Albania” sh.p.k., “Trema Engineering 2” sh.p.k. dhe “Alb – Star” sh.p.k.

Investimi parashikohet të ketë një vlerë 17.9 milionë euro dhe punimet do të zgjasin të paktën 36 muaj. Fuqia e instaluar në kaskadë do të jetë 14 900 kilovat.

Scan Tv,  04.04.2017

Banka Botërore ka publikuar raportin periodik mbi energjinë e qëndrueshme që shërben si një kornizë globale për sektorin.

Ky raport publikohet çdo dy vjet dhe është një bashkëpunim i Bankës Botërore me institucione mjaft të rëndësishme, si: Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (PNUD), Organizata Botërore e Shëndetësisë, Këshilli Botëror i Energjisë, etj.

Në këtë raport të gjerë merret në analizë edhe Shqipëria.

46% e familjeve shqiptare shpenzojnë më shumë se 10% të të ardhurave të tyre për energji, thuhet në këtë raport.

Pavarësisht se vlerësohet të jetë një ndër vendet që ka bërë progresin më të madh në drejtim të asaj që konsiderohet gatim i pastër, pra që procesi kryhet nëpërmjet burimeve të rinovueshme, Shqipëria është në vendin e katërt nga fundi në Europë.

Vetëm 67.1% e popullsisë shqiptare ka akses në gatim të pastër, ndërkohë që për pjesën dërrmuese të vendeve europiane norma fiksohet në 100%. Ky është ndër objektivat kyç të kësaj kornize.

Më keq se vendi ynë janë vetëm Bosnje Hercegovina, Maqedonia dhe Gjeorgjia.

Me një normë në 38.7%, Shqipëria vlerësohet si një ndër vendet që ka normën më të lartë të energjisë së rinovueshme në raport me totalin e energjisë së prodhuar në rang kontinenti.

Scan Tv,  04.04.2017

TAP pipeline and Bankers Petroleum provided about 80% of the total amount of foreign direct investment in Albania for the fourth quarter of last year.

Based on data issued by the Bank of Albania, the majority of foreign investments in Albania rely heavily on the energy sector and in the mining industry.

From 276 million euros of foreign investment in the fourth quarter of 2016, 167 million, or about 60% of the total, belonged to the energy sector, where the construction work for TAP pipeline is now at full pace.

Another 56 million euros came from the extractive industry, a sector dominated by the oil industry, and mainly from Bankers Petroleum.

In other economic sectors, the amounts of investment are at modest levels.

The financial sector is ranked third, with 21 million euros. Even in the case of the financial sector, there are no new investors, but the extra capital injections come from existing companies, mainly in the banking system.

For the past year, the government proudly announced an inflow of 1 billion euro in foreign investment, although the exact figure issued by the Bank of Albania was somewhat below, at 959 million euro.

However, the fact is that investments remain concentrated in a few sectors and in some transitional projects, however large, such as TAP pipeline.

The concentration in a few sectors and enterprises makes the prospect of maintaining high levels of foreign investment in the long term highly fragile.

Scan Tv,  04.04.2017

Marrëveshja e rishikuar e vendit pritës mes Shqipërisë dhe projektit të gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline pritet të marrë miratimin e Kuvendit për të nisur nga zbatimi.

Ndryshimet kryesore kanë të bëjnë me shprehjen e vullnetit të TAP për:

– Rishikimin e periudhës së stabilitetit fiskal që i jep të drejtën shtetit shqiptar të marrë më shumë tatim fitimi, e cila përgjatë kohëzgjatjes operacionale të projektit pritet të ketë një efekt pozitiv për shtetin shqiptar prej rreth 60 milionë eurosh;

– Rritjen e investimeve në komunitet nga 7 në 14 milionë euro;

– Dyfishimin e fondeve për trajnime në sektorin e gazit natyror, nga 350,000 euro në 700,000 euro;

-Memorandumin e Mirëkuptimit që synon të mbështesë kompaninë e sapokrijuar Albgaz (Operatori i Sistemit të Transmetimit të Gazit ne Shqipëri), në aftësimin e saj për të qenë pjesë e ofrimit të shërbimeve të mirëmbajtjes për TAP në fazën operacionale.

Në vitin 2012, qeveria shqiptare e asaj kohe hyri në bisedime me gazsjellësin Trans Adriatic Pipeline (projektin) duke supozuar se mes Italisë, Greqisë dhe Shqipërisë do të lidhej dhe nënshkruhej një marrëveshje me qeveritë e vendeve pritëse, e cila më pas do të depozitohej pranë parlamenteve përkatës për ratifikim.

Ndërsa në prill 2013, Parlamenti shqiptar nënshkroi Marrëveshjen Krahasuese.

Më pas, në dhjetor të 2013-s, edhe Parlamenti grek ratifikoi Marrëveshjen e Vendit Pritës.

Kjo marrëveshje është tejet e rëndësishme për të gjitha shtetet pasi përmes saj përcaktohen përfitimet dhe detyrimet nga ky projekt, i cili do të ndikojë jo pak në ekonomitë e këtyre vendeve, veçanërisht atë të Shqipërisë dhe Greqisë si dy vende nga ku kalon më shumë ky projekt.

Ndërkaq aksionerja spanjolle, Enagas, e cila është edhe një nga aksionerët (16%) ka parashikuar që të investojë rreth 1.4 miliardë euro deri në vitin 2020.

Po kështu, vetëm pak ditë më parë ka qenë Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim e cila zhvilloi edhe në Tiranë takime të nivelit të lartë me përfaqësues të projektit TAP, ku u bisedua angazhimi i bankës për të kredituar projektin. Në total parashikohet që BERZH të investojë rreth 1.5 miliardë euro, shuma më e madhe e dhënë ndonjëherë nga ky institucion financiar.

Revista Monitor,  04.04.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan një rritje të lehtë mëngjesin e kësaj të marte, në sajë të një dollari  të dobësuar edhe pse të shumtë ishin ata që u shqetësuan nga rritja e prodhimit në Libi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 4 cent dhe u tregtuan me 50.28 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, u rritën me 7 cent dhe u tregtuan me 53.19 dollarë për fuçi.

Revista Monitor,  04.04.2017

INSTAT publikoi sot të dhënat për rritjen ekonomike të vitit 2016-s, e cila tejkaloi pritshmëritë, duke u konfirmuar në nivelin e 3.46%.

Megjithatë, ajo që bie në sy është se gjatë vitit të lënë pas, vërehet një ndryshim në strukturën e sektorëve më dinamikë të ekonomisë shqiptare.

Ndërsa turizmi, shërbimet dhe ndërtimi kanë njohur rritje, për herë të parë një tjetër sektor, ai i energjisë elektrike, ka pasur një impakt vendimtar në përshpejtimin me 6.5 pikë përqindje të rritjes ekonomike, krahasuar me 2015-n.

Sektori energjetik, kontributi i të cilit ka qene zakonisht negativ, është shndërruar në një motor të rritjes ekonomike, duke shënuar një rritje prej 30% gjatë 12 muajve të fundit. Përsa i përket tremujorit të fundit të 2016-s, rritja është edhe më spektakolare, prej 62%.

Konsolidimi i reformës energjetike, reduktimi i humbjeve në rrjet, rritja e investimeve (450 milion euro në tre vitet e fundit), kanë sjellë të gjitha një klimë shumë më pozitive në këtë sektor. Si rrjedhojë e rritjes së vetëmjaftueshmërisë energjetike të Shqipërisë, rritja e eksportit të energjisë dhe si rrjedhojë edhe rritja e punësimit në këtë sektor, kanë dhënë një kontribut vendimtar në rritjen e dinamizmit ekonomik gjatë 2016.

Përveç energjisë, rritje kanë njohur edhe eksportet, me 16% gjatë tremujorit të katërt të 2016, ndërsa ka njohur rritja me 2.47% edhe konsumi final i popullatës, i cili përbën peshën kryesore të shpenzimeve në ekonomi.

Rritja ekonomike prej 3.46 është më e larta që prej minimumit historik të 2013-s, kur rritja prej vetëm 0.9% ishte më e dobëta që prej vitit 1997.

energjia.al  04.04.2017

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje gjatë sesionit të parë të kësaj jave, si pasojë e perspektivës pozitive ekonomike për Azinë dhe Europën.

Kjo perspektivë ka lënë në plan të dytë rritjen e puseve aktive të naftës në shtetet e bashkuara, që vazhdojnë të rrisin prodhimin drejt niveleve të reja rekord.

Në çelje të sesionit të parë të kësaj jave, nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 53.56 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 50.70 dollarëve për fuçi.

Gjatë sesionit aziatik, të dy benchmarkët kanë qenë thuajse gjatë gjithë kohës në territor negativ, por trendi u përmbys tërësisht me hapjen e tregjeve europiane. Pavarësisht marshimit gjatë javës së kaluar, në tregje vijon të mbretërojë pasiguria nënvizojnë ekspertët.

Scan Tv,  04.04.2017