info@energjia.al

Forumi Ekonomik Botëror (WEF) ka publikuar indeksin e vitit 2017 të performancës arkitekturore të energjisë globale, ku radhit 127 vende të ndryshme të globit, përfshirë vendin tonë. Ky indeks radhit vendet në bazë të perfomancës energjetike, dhe Shqipëria gjendet në vendin e 25-të në nivel global, duke lënë pas saj edhe ekonomi mjaft të zhvilluara, si; Italia, Kanadaja, Belgjika, Holanda, Greqia, apo edhe Shtetet e Bashkuara.

Vendet e rajonit ndërkohë gjenden shumë prapa Shqipërisë, me një diferencë të theksuar. Forumi Ekonomik Botëror merr në konsideratë një sërë faktorësh për të kryer këtë renditje; si ndërveprimi me rritjen ekonomike dhe zhvillimin, qëndrueshmëria ambientale, apo aksesi në energji dhe siguria. Gjithsej janë 18 nën-indikatorë që ndahen në trekëndëshin energjetik.

Të tre indikatorët kryesorë marrin një pikëzim nga 0 te 1, dhe Shqipëria performon keq në atë të rritjes ekonomike, me vetëm 0.63 pikë. Në atë të qëndrueshmërisë ambientale grumbullon 0.78 pikë dhe në atë të aksesit në energji 0.70 pikë. Që prej vitit 2009, Shqipëria ka fituar plot 10 pozicione në renditjen e përgjithshme.

Në nën indikatorin e rritjes ekonomike, merren në konsideratë 5 faktorë të tjerë, si PBB për frymë nga energjia, importet dhe eksportet e naftës, çmimet e energjisë, etj. Shqipëria është një ndër dy vendet që merret si shembulli konkret se si, ekonomia e fortë nuk reflektohet domosdoshmërisht në performancë të mirë energjetike.

“Shqipëria dhe Paraguai janë shembujt e fortë të kësaj, pasi me një GDP për frymë që i radhit në fund të listës, dy vendet renditen në listën e vendeve me performancën më të mirë energjetike”, thotë Forumi Ekonomik Botëror në këtë raport.

Këtë gjë e ilustron mjaft mirë edhe ky grafik, ku Shqipëria pavarësisht se ka një PBB mjaft të ulët për frymë, regjistron një performancë tejet pozitive  në sektor. Në vend të parë në nivel global ndërkohë renditet Zvicra e ndjekur nga Norvegjia.

Scan Tv,  23.03.2017

Tregjet e kapitalit janë regjistruar në një rënie të përgjithshme gjatë sesionit të sotëm, pas mbylljes së bursave në Shtetet e Bashkuara dhe Azi. Rënia vjen si pasojë e shqetësimeve që lidhen me aftësinë e Donald Trump për të realizuar premtimet për shkurtimin e taksave.

Ishin pikërisht këto premtime që shtynë bursat drejt niveleve rekord maksimale në dy muajt e fundit. Tashmë, ky premtim po bën të kundërtën.

Investitorët tashmë kanë filluar ta kërkojnë sigurinë gjetkë, te ari, borxhi dhe yeni japonez. Dollari amerikan ka prekur nivelin me të ulët në 4 muaj kundër yenit japonez, ndërkohë që monedha e përbashkët europiane ka prekur nivelin më të lartë kundrejt dollarit që prej fillimit të Shkurtit, në 1.08 dollarë.

Tregjet europiane u regjistruan të gjitha në rënie, të paktën  5 indekset kryesoret. Ato aziatike pësuan rënien më të madhe ditore që prej Dhjetorit, ndërkohë që Standart and Poor`s 500 ra me mbi 1% për të parën herë që prej Tetorit të vitit të kaluar.

E njëjta gjë vlen edhe për tregun e naftës. Nafta Brent e Londrës ka rënë pranë nivelit të 50.20 dollarëve për fuçi, që është niveli më i ulët në tre muaj, dhe tashmë niveli i 50 dollarëve për fuçi nuk duket më i sigurte.

Vetëm ari është regjistruar në rritje, me 0.2%, duke prekur nivelin më të lartë të tre javëve të fundit.

Scan Tv,  23.03.2017

An Albanian company has applied to the Ministry of Energy and Industry to secure the right to build two hydropower plants on the territory of Tirana Municipality.

The public announcement that the ministry has published states that the company which has shown interest in this regard is STARTEK, a company with limited liability operating in: construction of civil and industrial buildings; import-export of goods; consultancy; etc…

The first proposed hydropower plant is that of Domje with an installed capacity of 2 MW, proposed to be built on the Erzen River in Tirana.

The second hydropower plant is that of Selba which has the same features as the first, with 2 megawatts, and which is also expected to be built on Erzen River.

The Ministry suggested that all those who have objections over these applications can submit them to the Ministry, adding that they can also extract the detailed information about the project at the Department of Concessions, Procurement, Expropriation and Privatization.

According to a 2015 decision, there is a category of hydropower plants which are not regulated in the form of typical concessions. These plants have a maximum capacity of up to 2 MW.

Scan Tv,  23.03.2017

Qeveria i ka hapur dritën jeshile ndërtimit të një centrali të prodhimit të energjisë nga era nga një kompani shqiptare në fshatrat e Tepelenës.

Bëhet fjalë për një investim prej rreth 13 milionë euro, krejtësisht privat dhe kompania ka rreth 5 vite që ka nisur studimin e fizibilitetit, atë teknik dhe ka marrë autorizimet për lidhjen me rrjetin e OST-së. Po ashtu ajo ka marrë të drejtat e pronësisë mbi vendet ku do të ngrihen kullat e centraleve të erës.

Kullat do të jenë 6, me lartësi nga 80 deri në 92 metra, diametër 100 metra dhe me një fuqi të instaluar prej 12 megavatw. I gjithë investimi duhet të përfundojë brenda 7 muajsh nga dita e marrjes së lejes së ndërtimit.

Ndërkohë, Ministria e Energjisë dhe kompania investuese duhet që brenda një muaji të lidhin marrëveshjen mbi zbatimin e kontratës.

Autorizimi për parkun eolik është 25 vjet dhe kompania është e detyruar që 2 për qind të energjisë së prodhuar t’ia japë shtetit. Nëse realizohet, ky do të jetë rasti i parë i prodhimit të energjive të rinovueshme nga era në Shqipëri.

Kapaciteti i turbinës gejneruese 2 MW:

Lartësia 80/92 metra
Diametri i rotorit 100 m
Tipi turbinës “Vestas”
Shpjetësia mesatare e erës 6m/s

Top Channel,  23.03.2017

Deputeti i LSI për qarkun Dibër, Përparim Spahiu ka depozituar në Parlament një nismë të ngjashme me atë që minatorët kanë dërguar në Ministrinë e Energjisë, për përfshirjen e punonjësve të industrisë minerare në një status të veçantë.

“Normalisht nuk është propozim i imi personal, sepse një propozim i tillë ekziston prej vitesh sa i takon statusit të minatorit dhe besoj parimisht se gjithë spektri politik ka qenë dakord. Ndërhyrja ime ishte thjesht një nxitje e këtij procesi dhe aktualisht kam depozituar në Parlament pothuajse të njëjtin propozim të sindikatave që është depozituar pranë ministrive të linjës”, ka deklaruar Spahiu.

Nga ky status mund të përfitojnë trajtim të veçantë sa u përket pagave, pensioneve apo trajtimit mjekësor falas rreth 8.000 minatorë dhe ish-minatorë në pension. Por kjo mund të jetë një faturë e rëndë financiare.

“E them edhe si ekonomist që problem, nëse mund të quhet problem kryesor, është ai financiar pasi bëhet fjalë për një numër të madh personash që përfitojnë. Nëse e miratojmë brenda këtij mandati them që detyrimet financiare, pa dashur të abuzojmë në këtë aspekt, t’i kalojnë qeverisë së ardhshme duke dhënë zgjidhjet financiare. Ka mekanizma kontabël që ato kosto, që për ne janë detyrim, të mbulohen deri në ulje investimesh pasi për njëzet e ca vjet është diçka që pritet dhe nuk mund të zgjasë më shumë”, ka thënë Spahiu.

Statusi i minatorit po diskutohet aktualisht mes ministrive të Energjisë, Mirëqenies Sociale, asaj të Financave, Shëndetësisë dhe Drejtësisë.

Top Channel,  23.03.2017

Ministria e Financave ka nxjerrë një udhëzim ndaj institucioneve buxhetore që të prioritizojnë pagesat për energjisë. Lajmërimi vjen pasi institucionet publike dhe ndërmarrjet në pronësi të shtetit akumuluan rishtas borxhe të reja në vlerën 58 milionë euro ndaj OSHEE deri në dhjetor 2016.

“Njësitë shpenzuese  gjatë përdorimit të fondeve buxhetore të planifikuara për “mallra dhe shërbime” me prioritet te urdhërojnë pagesat për shërbimet e furnizimit me energji elektrike në kushtet e mungesës së likuiditetit ose planit të arkës, respektohet renditja e përcaktuar ne udhëzimin e posaçëm” lajmëron Ministria Financave .

Me tej financat kërkojnë qe strukturat përgjegjëse për thesarin në degë te verifikojnë listën e debitorëve të dërguar nga OSHEE çdo muaj dhe autorizojnë pagesën e faturave të tjera, vetëm nëse njësia shpenzuese nuk rezulton me detyrime të papaguara në  këtë listë.

“Në rast të kundërshtimeve njësia shpenzuese rakordon me OSHEE dhe vetëm pas sqarimit zyrtar të detyrimit vijojnë pagesat e tjera. Në rast së detyrimi është objekt i një çështjeje gjyqësorë, njësia shpenzuese duhet të paraqesë dokument që vërteton se çështja është në proces gjyqësor. Këto përcaktime janë të vlefshme edhe në rastin kur institucionet përfitojnë fonde buxhetore në formën e subvencioneve” sqaron e Ministria e Financave.

Borxhi i enteve publike ku përfshihen institucionet buxhetore dhe jo buxhetore ( ato me vetëfinancimin me pronësi shtetërorë) arriti deri në fund të fund të vitit 2016 në mbi 8 miliardë lekë ose 58 milionë euro.

Teksa OSHEE për katër vite rresht është përfshirë në një aksion të ashpër për vlejnë  faturave të energjisë në sektorin privat nuk ka arritur të njëjtin sukses me institucionet shtetërorë.

Ndonëse borxhet e akumuluara që institucionet shtetërore kishin ndaj CEZ shpërndarje u shlyen tërësisht nëpërmjet programit për shlyerjen e borxheve të prapambetura që qeveria trashëgoi ndër vite, sërish entet e saj dhe ndërmarrjet publike janë konsumatorë të këqij të energjisë.

Institucionet shtetërore kanë vijuar të mospaguajnë faturat mujore të energjisë edhe pse udhëzimet  e ministrisë së Financave i prioritizojnë këto pagesa.

Revista Monitor,  23.03.2017