info@energjia.al

The public-owned company Albgaza pplied to the Energy Regulatory Authority for certification as a combined operator in the market of natural gas.

The move comes a few months following the creation of this public company after a special government decision was made in early December 2016.

The completion of the file with the respective documents defined by the legal framework in force, has prompted ERE to include the Albgas procedure in the agenda of the board meetings, and the issue is expected to be considered on March 2.

After evaluating all necessary documents, ERE is expected to make a final decision on the certification of Albgas.

The company was established as a division of the state oil company Albpetrol, taking over all the segment covering gas. 

The initial capital of the company, according to the decision, is 359 million ALL, while the same amount was reduced by Albpetrol’s initial capital.

Completing the market with relevant operators of gas transmission or supply has been an active part of the agenda of the Energy Regulatory Authority in 2016.

This has coincided with the completion of the legal framework at a time when the TAP pipeline has entered the last stages of its construction.

Scan Tv,  13.03.2017

Komisioni për Privatizimin e CEZ mbyll hetimet duke vlerësuar se privatizimi pa inventarizim dhe ulja qëllimisht e vlerës së aseteve ka shkaktuar një dëm prej 414milionë euro dëm.

Sipas kryetarit të Komisionit hetimor Parlamentar për Privatizimin e CEZ, Taulant Ballla, përgjegjësia për këtë dëm të shkaktuar bie direkt ndaj kryeministrit të asaj kohe, Sali Berisha, por dhe ndaj ish-ministrit të Energjitikës, Genc Ruli, ish-zv/ministrit Enno Bozdo.

Balla theksoi se VKM e firmosura nga Sali Berisha kanë favorizuar fituese në mënyrë të padrejtë firmën që privatizoi kompaninë  e energjisë në Shqipëri.

Shqiptarja.com  13.03.2017

There is an increasing interest for the power supply market in Albania, where Energy Regulatory Authority authorizes on a monthly basis new actors for different activities in the field.

Only in March three new licenses have been granted to various companies while the process has started regarding two others.

Several days ago, two licenses for power trading activity have been granted to ENPI Energy, and BALKAN Energy Trade. 

A third company, Energy Universe, is licensed in the activity of electricity production from the hydro power plant Kabash, which has an installed power of 5800 kilowatts.

In addition to these licenses, ERE has opened proceedings on the request of another company, Grid Energywhich has requested licenses to opeerate in the energy supply and trading.

Completing the market with new licensed operators facilitates conditions for the initiative taken in relation to liberalization of the market, but also for the operation of an Energy Stock Market which will consist of many listed companies.

Scan Tv,  13.03.2017

Gazrat helmues dhe ujërat e ndotur nëntokësorë në zonën naftënxjerrëse të fshatit Mërtiraj të Vlorës prej vitesh janë kthyer në rrezik për shëndetin e banorëve.

Ata ankohen për sëmundje vdekjeprurëse të shkaktuara nga gazrat dhe ujërat që përfundojnë në kanalet e kullimit.

Më tej këto ujëra derdhen në lumin e Vjosës duke u përhapur në gjithë zonën.

“Ndotja është e ujit, e ajrit, ngordhin bagëtitë. Është ambienti shumë i rëndë dhe kemi kërkuar qindra herë të na ndihmojnë për këto raste por nuk mban përgjegjësi askush.”

“Shumë afër këtu, ka  ndodhur që kanë ngordhur bagëtitë, e ka zënë edhe çobanin gazi. Këtu më tutje ka vdekur edhe një njeri. Ne do  të vazhdojmë me protesta siç dhe kemi bërë edhe herë të tjera. Do të vazhdojmë deri në pezullimin e punës, nuk do lejojmë marrjen e  prodhimit që del këtu”, shprehen banorët.

Shqiptarja.com  13.03.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rënie mëngjesin e ditës së sotme përpos përpjekjeve të OPEC-ut dhe prodhuesve të tjerë të fuqishëm të naftës për të frenuar prodhimin e saj. Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, ranë me 11 cent ose 0.21 për qind dhe u tregtuan me 51.26 dollarë për fuçi. Ky është njëkohësisht edhe niveli më i ulët i shënuar që prej nëntorit. Sesionin e kaluar Brent e mbylli me 1.6 për qind më pak. Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, ranë me 19 cent ose me 0.39 për qind dhe u tregtuan me 48.30 dollarë për fuçi.

Revista Monitor,  13.03.2017

Grupi i interesit, i përbërë nga Dhomat e Tregtisë dhe Shoqatat e biznesit të listuara (Aneksi A), I kanë drejtuar një kërkesë Entit Rregulator të Energjisë (ERE), ku pasi I parashtrojnë të dhënat mbi performancën e mirë financiare të tre operatorëve energjetikë, kërkojnë që tarifat e energjisë të ulen, pasi sipas atyre ato janë tepër të larta, sidomos për biznesin.

Në shkresë argumentohet se fitimet e tre operatorëvë të energjisë (KESH, OST, OSHEE) janë tepër të larta dhe vijnë kryesisht nga tarifat e larta dhe sidomos diferenca e tarifave mes operatorëve. Diferencat ndërmjet çmimeve dhe totalit të tarifave variojnë nga 0.6 deri në 9 Lekë për këh. Sipas shkresës, këto diferenca të paarsyeshme dëshmojnë qartë se me vendimet e fundit të ERE, tre operatorët e mëdhenj (sidomos OSHEE) mund të “lundrojnë” në para, me norma fitimi të panjohura nga sektorët e tjerë, gjithnjë në kurriz të bizneseve. Më të dëmtuarit nga çmimet janë konsumatorët e niveleve të tensioneve 35, 20 – 6, 0.4 kv, që do të thotë të gjitha kategoritë e bizneseve, përveç furrave të bukës.

Shoqatat dhe Dhomat kanë argumentuar në shkresën dërguar ERE (e plotë më poshtë) që është krejtësisht e padrejtë që bizneset operuese në Shqipëri ta paguajnë kaq shtrenjtë energjinë elektrike. Tarifat e larta si dhe diferencat e mëdha të totalit të tyre me çmimet (Aneksi D) vërtetojnë qartësisht se, duke i reduktuar ato, çmimi i energjisë elekrike ka pasur dhe ka një mundësi të vetme, atë të uljes ndjeshëm të tij.

Revista Monitor,  13.03.2017